Body & Mind

Tasapainoon ayurvedalla

Body & Mind | 9.2.2017 | Katja Kokko

  

Yhteistyössä PUR Kauppa, sisältää alekoodin

Olen tutustunut ayurvedaan ensimmäistä kertaa ollessani 16- tai 17-vuotias, kun meillä kävi kosmetologikoulussa vieraileva luennoitsija kertomassa ayurvedasta. Tuo ikivanha intialainen lääketiede vetosi minuun jo tuolloin, mutta ayurveda alkoi lipua elämääni oikein kunnolla vasta kymmenen vuotta myöhemmin joogan aloitettuani, sillä ne liittyvät vahvasti toisiinsa. Viimeisen kuuden vuoden aikana olen alkanut ymmärtämään doshaani, eli kehotyyppiäni, pittaa, yhä syvällisemmin ja monet pittalle suositellut ohjeet ovat kulkeneet mukana elämässäni.

Osa teistä tietääkin refluksitauti- ja närästystaustastani. Sain oireet hoidettua vuosi sitten ruokavaliovalmennuksella ja ne ovatkin pysyneet 95 %:sti poissa edelleen. En jäänyt noudattamaan valmennuksen ruokavaliota täydellisesti, sillä siinä oli elementtejä, jotka eivät istuneet minulle täysin. Vaikka pahimmat oireet pysyivätkin poissa myös valmennuksen jälkeen, vatsani on turpoillut enemmän tai vähemmän eikä se ole toiminut aivan normaalisti. Ihan loppuvuodesta ja erityisesti vuodenvaihteessa aloin kiinnittää huomiota hieman uudenlaisiin oireisiin: kasvoni näyttivät väsyneeltä, silmien alla oli lähes aina aamuisin turvotusta ja minun oli vaikea nousta ajoissa ylös sängystä. Oireet toivat mieleeni häivähdyksen muutaman vuoden takaisesta totaalisesta loppuunpalamisesta, vaikka olivatkin todellisuudessa vielä kaukana vastaavasta tilanteesta. Silti tunsin, että kaikki ei ole täysin ok, mutta en tiennyt mitä tehdä ja söin mielestäni todella terveellisesti. Aloitin aamuni munakkaalla ja tuorepuristetulla mehulla, jonka tein porkkanasta, inkivääristä, omenasta ja kurkumasta. Jonkun aikaa oli kuitenkin tuntunut siltä, että kehoni hylkii kananmunia, mutta en tiennyt mitä muutakaan olisi syönyt aamuisin, sillä voisilmällä varustettu kaurapuuro nostaa närästysoireet pintaan ja kylmä smoothie ei tulisi kuuloonkaan.

Tässä kohtaa universumi päätti pistää näppinsä peliin ja toi eteeni blogiyhteistyön, jonka vaikutuksia olen nyt reilun viikon verran ihmetellyt ja seuraavat neljä kuukautta tulen ihmettelemään kenties vielä moneen kertaan. Toisinaan vastaukset ovat aivan liian lähellä nähdäksemme niitä. Tällä kertaa se oli ayurveda.

Holistisen hyvinvoinnin ja kauneuden keitaana tunnettu pioneeri PUR Kauppa avasi viime syksynä kolmannen myymälänsä Hakaniemeen, Hämeentielle (toinen PUR Kauppa löytyy Tavastian vierestä Urho Kekkosen kadulta ja homeopatiaan keskittynyt PUR Farmasia hieman pidemmältä Hämeentieltä). Uudessa Hakaniemen myymälässä palvelee laajan luonnonkosmetiikka- ja ravintolisäputiikin lisäksi myös Hyvän Olon Hoitola, jonka valikoimasta löytyvät luonnonkosmetiikan hoitolasarjoilla, probiootteihin pohjautuvalla Essellä sekä ayurvedisellä Lakshmilla, tehtävät kasvohoidot, meikkauspalvelut sekä ayurvedakonsultaatiot ja -hoidot. Minut kutsuttiin tutustumaan ayurvedapalveluihin. Kävin viime viikolla konsultaatiossa arvostetulla ayurveda-lääkäri Pardaman Sharmalla ja tällä viikolla ayurvedisessä pää-kasvohoidossa ayurveda-hoitaja Riikka Terävällä. Lisäksi sain testiini ayurvedisen hoitolasarja Lakshmin kasvohoitotuotteita.

Ayurvedinen konsultaatio

En tiedä mistä aloittaa kertoessani Pardamanin konsultaatiosta. Se oli IHANA. Mikään konsultaatio tai neuvot eivät ole koskaan kolahtaneet yhtä suoraan ytimeeni, kuin nyt. Olin ollut pikkuisen huolissani oireista, sillä tunsin, että kaikki ei ole ok, mutta en tiennyt mistä hakea apua. Pardamanin ansiosta kaikki tuntui aivan päivänselvältä. Täysin kirkkaalta. Olen ikionnellinen ja kiitollinen, että sain mennä konsultaatioon ja sain avun. Pardamanin energia oli aivan ihanaa ja rauhoittavaa. Olin käynyt aiemmin Intiassa ayurveda-lääkärillä, mutta tähän verrattuna kokemus Intiassa tuntui silkalta rahastukselta. Sain Pardamanilta todella kattavat neuvot ruokavaliosta päivärytmiin, rutiineihin, hengitykseen, liikuntaan sekä persoonaan liittyviä neuvoja. Aivan, ayurvedassa hoidetaan ihmistä kokonaisuutena, ei pelkästään oireita. Tämä tuntui erityisen hyvältä. Kerrankin kokonaisuus huomioidaan aidosti, ei vain pintapuolisesti, ja kotiin lähtee kunnon ohjenivaskan kanssa.

Pardaman on arvostettu ayurveda-lääkäri kolmannessa polvessa, joka on opiskellut ayurveda-lääkäriksi intialaisessa yliopistossa ja toiminut Suomessa jo yli kymmenen vuoden ajan pitäen Surya Ayurveda Hyvinvointikeskusta. Konsultaation alussa Pardaman kertoi ayurvedasta, mutta ei yhtä syvällisesti kuin henkilölle, jolle se ei olisi entuudestaan tuttua. Hän tarkasti kehotyyppini pulssiluennalla, kysymyksillä sekä tarkkailemalla minua. Olen selvä pitta ja minulla on pitta-epätasapainoa maksassani ja vatsassani (muistatteko, kun mainitsin siitä maksasta pari viikkoa sitten?). Tavoite on, että epätasapainoa on pyöreät nolla, minulla se oli 55 %. Sain seikkaperäiset ohjeet, mitä minun tulisi korjata ja suurin osa koski ruokavaliota, arvaatteko mitä? Ei kananmunia, ei porkkanaa, ei inkivääriä. Ne nostavat pittaa, ovat happamia ja kuumentavat kehoa (ayurvedan mukaan ruokavaliossa on kuusi makua, joilla kehotyyppejä hoidetaan ja jokaisella maulla on eri ominaisuudet). Nämä olivat lähes ainoat pittalle ei sopivat ruoka-aineet, joita olin kuluttanut isoja määriä, päivittäin!

Ruokavaliosta ei kuulu ottaa ayurvedassa stressiä ja on ok syödä 10 % ns. epäsopivaa ruokaa, mutta minä olin mennyt reilusti tuon yli, heti aamusta. Ja siihen kun vielä lisätään sitruuna-suolavesi, jonka olen kulauttanut heti herättyäni tyhjään vatsaan, on pohja epäbalanssille ollut valmis. Tämä on todiste siitä, että kaikki ohjeet eivät sovi kaikille. Kehotyyppimme ovat erilaisia. Ayurvedassa on kolme pääkehotyyppiä: vata, pitta ja kapha, mutta lisäksi on näiden yhdistelmiä, joten ei kaikille voi soveltaa samanlaisia ohjeita, kuten tuota terveysgurujen hypettämää sitruuna-suolavettä.

Suurin muutos tuli aamiaiseeni, joka on nyt sitä kaurapuuroa, mutta voisilmän sijasta sekoitan joukkoon chia-siemeniä, auringonkukansiemeniä, rusinoita, kurkumaa ja gheetä eli kirkastettua voita (välihuomautus: PURissa myydään luomu-gheetä). Oloni on ollut yli viikon ajan joka aamu loistava ja vatsa alkoi välittömästi toiminaan normaalisti. Olin todella kuvitellut, ettei kaurapuuro sovi minulle, mutta kyse olikin vain väärästä yhdistelmästä voisilmän kanssa (huomautettakoon, että voisilmäni on ollut melko reilun kokoinen…). Sama asia pätee kosmetiikkaan: joskus vain jokin raaka-aineyhdistelmä voi ärsyttää yksittäisen aineen sijasta.

Ayurvedassa ainoa asia, joka minua on tökkinyt, on sen soveltaminen pohjoiseen ilmastoomme ja kulttuuriimme. Ohjeet ovat aina kallistuneet runsaasti palkokasvien suuntaan ja mausteet liian intialaisiin. Pardaman tuntee kuitenkin suomalaiset ja suomalaisen ruokakulttuurin hyvin ja hänen ohjeensa on sovellettu istumaan täydellisesti meidän makuumme. Ja niitä palkokasveja ei pittalle juuri suositellakaan punaisia linssejä, mungpapuja ja tofua lukuun ottamatta. Myöskään kasvissyöjäksi ei tarvitse ryhtyä. Pittalle ei suositella punaista lihaa, mutta kana, kala ja äyriäiset ovat ok.

Ystäväni kysyi minulta ovatko ohjeet vaikeita noudattaa? Riippuu varmasti keneltä kysyy, mutta omalla kohdallani kyse on pienestä hienosäädöstä suurten muutosten sijasta, joten en koe tätä lainkaan vaikeaksi. Pittalle suositeltu ruokavalio on miedosti maustettua, mutta en halua tehdä siitä mautonta, joten tuunailen Pardamanilta saamiani reseptejä oman mielikuvitukseni mukaan. Ruokavalion tueksi sain myös kaksi intialaista yrttiä, joita PUR Kaupasta löytyy erittäin laaja valikoima mm. Cosmoveda-merkiltä, jonka tuotteet ovat korkealaatuisia ja luomuviljeltyjä. Pardaman määräsi minulle shatavari-yrttiä kaksi kapselia päivässä, joka tasapainottaa stressiä, mielialojen vaihtelua ja naisen hormonaalisia toimintoja. Neem-yrttiä otan myös kahdesti päivässä. Se on antiseptinen rohdoskasvi mm. iho-ongelmien hoitoon sekä maksan toiminnan tukemiseen. Jos ruokavalio menee väliaikaisesti hurvittelun puolelle, neem auttaa ehkäisemään ei toivottuja vaikutuksia.

Ystäväni Emmi-Liia oli vuosi sitten muutaman kuukauden ayurvedisellä ruokavaliolla samaan aikaan, kun itse olin toisella ruokavaliovalmennuksella. Emmi-Liialta putosi paino 7 kiloa tuona aikana. Keho ikäänkuin korjasi itsensä balanssiin, vaikka mistään laihduttamisesta ayurvedassa ei ole kyse. Reilussa viikossa minulta on hävinnyt vatsan turvotus melkein kokonaan ja kasvojen turvotus on kadonnut lähes täysin. Aamuisin peilistä eivät katso yhtä nuutuneet kasvot kuin vielä pari viikkoa sitten. Veikkaan, että paino tulee putoamaan 3-4 kiloa. Huomautettakoon vielä, että ruokavalion muutoksesta ei tule ottaa stressiä ja jos muutokset aiempiin tottumuksiin ovat suuret, siirtymistä voi tehdä vähitellen.

Ruokavalion lisäksi sain liudan muita ohjeita: iltaisin ennen suihkua hieron kehoni kookosöljyllä ja annan sen vaikuttaa 10 minuuttia ennen suihkua. Aamuisin teen yin-joogan tai astangaharjoituksen ja yhdistän siihen dhanurasanan eli jousikaaren (joka kuuluu astangaharjoitukseeni muutenkin). Se on pittalle suositeltu jooga-asana, joka aktivoi rauhasia ja parantaa vatsan alueen verenkiertoa vaikuttaen ruoansulatukseen. Lisäksi teen sheetali pranayamaa 3-5 minuuttia, joka viilentää pittaa ja auttaa erityisesti närästykseen ja poltteen tunteeseen.

Loput ohjeet liittyvät suurimmaksi osaksi pittan energiaan ja persoonaan. Pittan hyviä ominaisuuksia ovat itseluottamus, sosiaalisuus, riskinottokyky sekä intohimo (ilman sitä pittan kiinnostus ei syty ja asiat ovat vain uuvuttavaa puurtamista). Pittalle on tärkeää olla joustava. Esimerkiksi jonkin asian peruuntuessa tai muuttuessa, suunnitelmien muutosta ei tule ottaa liian raskaasti, vaan antaa asian olla ja jatkaa eteenpäin. Työn pitäisi olla joustavaa, sillä liian tiukat aikataulut nostavat pittaa ja lisäävät stressiä. Taide tasapainottaa pittaa. Hyväntekeväisyys on tärkeää, joka voi ilmentyä esimerkiksi ystävien tai läheisten auttamisena. Pittan on erittäin tärkeää tehdä yksi asia kerrallaan, sillä multitasking saa pittaenergian singahtamaan korkeuksiin ja kuumentaa kehoa. Pitta on luontaisesti perfektionisti, joka haluaa tehdä asiat 400 %:sti ja murehtii helposti. Olisikin tärkeää pyrkiä vain 110 %:iin, tehdä parhaansa ilman stressiä ja antaa asioiden virrata, eikä kiinnittyä niihin liiaksi saatettuaan jonkin projektin tai asian loppuun. Pitta on taipuvainen huolehtimaan liikaa toisista ja hänelle on tärkeää hyväksyä se, jos vastapuoli ei kykene hyödyntämään apua tai ottamaan sitä vastaan. Tällöinkin olisi vain hyvä todeta, että yritin parhaani, ja jatkaa eteenpäin.

Koska ayurvedan mukainen hoito on kokonaisvaltaista, kävin myös ayurvedisessä pää-kasvohoidossa, jonka teki ayurveda-hoitaja Riikka Terävä. Hoito avaa päänalueen tukkeumia, poistaa kuumuutta, helpottaa päänsärkyjä, elvyttää päänahkaa ja edistää hiusten kasvua, rauhoittaa hermostoa, edesauttaa energiaratojen, nadien ja marmapisteiden (vähän kuin akupisteet, mutta niitä on huomattavasti vähemmän kuin akupisteitä) toimintaa, rauhoittaa mieltä ja laukaisee stressiä. Hoito tehdään Frantsilan Shirodara kasvoöljyllä. Kasvohoidoissa toivoo lähes aina, ettei hieronta loppuisi. Tämä hoito onkin sitten tunnin ajan pelkkää nirvanaan johdattavaa hierontaa! Marmapisteiden stimulointi oli niin rentouttavaa, että saatoin vain tuntea miten keho ja mieli rentoutuivat kerros kerrokselta. Hoito jää vaikuttamaan vielä pitkään sen jälkeenkin. Riikka tekee myös intialaista päähierontaa, jota on mielestäni vaikea löytää ns. aitona. Riikan oma opettaja Frantsilasta on kuitenkin saanut koulutuksensa Intiassa, joten hänen tekemät hoidot ovat taatusti aidon perinteen mukaisia.

Ayurveda ulottuu luonnollisesti myös ihoon asti. PUR Kaupan kosmetiikkavalikoimaan kuuluu Italiassa valmistettu ayurvedinen Lakshmi-hoitolasarja, joka on ICEA-sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Tuotteet eivät löydy verkkokaupan valikoimasta, mutta niiden tilaaminen onnistuu varmasti postitse soittamalla PUR Kauppaan. Perinteisen ihotyyppiajattelun sijasta tuotteet valitaan kehotyypin mukaan, eli minun tapauksessani Pitta-tuotteet, jotka ovat rauhoittavia ja rentouttavia. Pitta-iholle tyypillisiä oireita ovat akne, atopia, rosacea, herkkyys, punoitus, voimakas kuivuus, mutta myös tukkeumat. Itselläni pitta-oireet eivät juurikaan esiinny iholla, mutta ihoni on herkkä tukkeutumaan ja teini-iässä minulla oli atooppista ihottumaa (kuten myös muutama viikko takaperin polvitaipeeseen ilmestynyttä mystistä ihottumaa).

Sain kokeiluun Lakshmin puhdistusmaidon, kasvoveden, päivävoiteen, seerumin sekä eteeristen öljyjen pitta-cocktailin, jota sekoitetaan hierontaöljyyn. Tuotteissa on ihanan ylellinen, oikein klassisen hoitolasarjan tuntu ja fiilis. Klassinen tunnelma huokuu myös pakkauksista. Tuoksut ovat miedon raikkaita ja puhtaita. Erityistä tuotteissa on niihin käytetty vesi, johon on uutettu parantavien kivien voimaa. Pitta-tuotteet sisältävät hematiitin, topaasin ja timantin uutteita – parantavat kivet kuuluvat myös osana ayurvedaa (kuten myös astrologia!).

Puhdistusmaito on samettinen ja täyteläinen, jonka sisältämät malva ja ruiskaunokki rauhoittavat ihoa pitäen hydrolipidikalvon vahingoittumattomana. Kasvovedessä on puolestaan rauhoittavaa ja talineritystä normalisoivaa laventelivettä, rauhoittavaa aloe veraa ja ruusua sekä kirkastavaa palmarosaa. Kermainen puhdistusmaito puhdistaa lempeästi, mutta tehokkaasti ja kasvovesi kosteuttaa sekä pehmittää ihoa. Minulle tuotteet tuovat välittömästi mieleen muistot kosmetologikouluajoiltani, kun hoitoja tehtiin perinteisillä hoitolasarjoilla. Purnukoissa, koostumuksissa ja tuoksuissa on erehdyttävän paljon samaa, mutta Lakshmin tuotteet ovat aitoa luonnonkosmetiikkaa, toisin kuin useimmat klassiset hoitolasarjat.

Pitta-seerumi tuntuu iholla kuin rauhoittavalta kosteushunnulta ja se kosteuttaa, rauhoittaa ja lievittää punoitusta tehokkaasti kamomillan, kehäkukan, rohtosalkoruusun ja malvan ansiosta. Kosteusvoiteista valitsin itselleni ruusuvoiteen, joka viimeistelee rauhoittuneen tunteen iholla. Ohut, mutta tiivis voide sisältää erittäin hyvin ihoon imeytyvää valkohilppaöljyä, joka antaa iholle tärkeitä rasvahappoja vahvistaen sen kykyä säilyttää kosteustasapainonsa. Rohtosalkoruusu, aloe vera ja punahattu rauhoittavat ja normalisoivat ihon väriä. Porkkanauute korjaa vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita ja suojaa niiltä.

Aromaterapeuttinen pitta-öljy sisältää mm. laventelia, palmarosaa, geraniumia, veriappelsiinia ja petitgrainia. Sekoitusta voi lisätä hierontaöljyn, kuten kookosöljyn tai auringonkukansiemenöljyn joukoon. Minä olen hieronut iltaisin koko kroppaan kookosöljyn ja ja pitta-öljyn sekoitusta, jonka rentouttava vaikutus on todennäköisesti syynä uskomattoman makoisiin yöuniini.

PUR Kaupan Hyvän Olon Hoitolassa tehdään Lakshimin tuotteilla myös kasvohoitoja. Ajanvaraukset ja tiedustelut kasvohoitoihin sekä Pardamanin ayurveda-konsultaatioon voi tehdä sähköpostitse tai puhelimitse hakaniemi(at)pur-kauppa.fi tai 029 3400 265. Ajanvaraukset ayurvedisiin hoitoihin tehdään puolestaan suoraan hoitajalta.

Lopuksi vielä tärkeimmät, eli tarjoukset:

Ensi viikon tiistaina 14.2 Hakaniemen PUR Kaupassa vietetään ayurvedistä ystävänpäivää. Tarjolla maksutonta intialaista päähierontaa, maisteluita, tarjouksia sekä ayurvedisten tuotteiden esittelyä. Mandip Kaur Surya Ayurveda Hyvinvointikeskuksesta pitää tasatunnein tietoiskuja ayurvedaan liittyvistä aiheista. Viimeisen tunnin aikana klo 17 eteenpäin ayurveda-lääkäri Pardaman Sharma on tavattavissa ja häntä voi jututtaa kaikesta ayurvedaan liittyvästä.

PUR Kauppa hemmottelee teitä lukijoita lisäksi 20% alennuksella, jonka saat heidän molemmista myymälöistä sekä verkkokaupasta koodilla KOKKO20 maanantaihn 13.2.2017 asti. Tiistaista 14.2. lähtien alennus jatkuu 10 % alennuksena koodilla KOKKO10 sunnuntaihin 19.2.2017 saakka. Alennus ei koske Essen tuotteita. Jos olet kiinnostunut esim. Lakshmin tuotteista, tämä alennus kannattaa nyt hyödyntää, sillä sarjasta ei ole tarjouksia juuri koskaan. Löydät PURista todella kattavan valikoiman markkinoiden laadukkaimpia ravintolisiä (kuten Living Nutrition, Wild Nutrition, Terranova ja Vivomixx-probiootit) sekä kattauksen laadukasta ja kohtuuhintaista luonnonkosmetiikkaa, mm. CIME, Neal’s Yard Remedies, Kivvi, GamArde, Less is More, John Masters Organics, Kahina, RMS Beauty, Boho ja Zuii.

Oletteko te tustustuneet ayurvedaan ja saaneet siitä apua terveyteen ja hyvinvointiin?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , ,

Body & Mind

34 kommenttia artikkeliin “Tasapainoon ayurvedalla”

 1. Elina

  Kiitos informatiivisestä ja ihanasta kirjoituksesta. Olen pitkään harkinnut ayurveda-konsultaatioon menemistä, mutta empinyt, minne menisin. Tästä kirjoituksesta sain paljon apua ja uskoa tulevaan. Aurinkoa päivääsi!

 2. Tää oli todella mielenkiintoinen! Nyt on aivan pakko varata aika pää-kasvohoitoon, koska en tiedä mitään ihanampaa kuin päähieronta..se on jotain niin rentouttavaa! Eli kiitti vinkeistä! 🙂

  • Jos haluat kunnon pään käsittelyn, niin intialainen päähieronta vois olla sitten vielä parempi! Tässä pää-kasvohoidossa meni ihan kylmät väreet kun käsiteltiin korvatkin – myös sisäpuolelta!

 3. Hei Katja!

  Tämä juttu tuli kuin tilauksesta. Pür on suosikkikohteeni aina Helsingin reissulla ja olen myös pitkään miettinyt ayurvedakonsultaatioon menemistä. Nyt en enää epäröi! Kuulostaa ihan loistavalta. Pardaman Sharma ottaa onnekseni vastaan myös täällä Turussa.

  Itse olen tyypillinen Vata. Olen kokeillut Lakshmin Vata-öljyä seesamiöljyyn sekoitettuna. Se on IHANAA! <3 Oletko kokeillut Farfallan Crystal Balance-öljyjä? Itselläni on sarjan Uudistumis-öljy, joka on uutettu epidootin, meriagaatin ja zoisiitti-rubiinin kanssa. Suosittelen lämpimästi. 🙂

  Terkuin,
  Jutta

  • Kyllä oikeen ihmettelen että miten hemmetissä en ole mennyt konsultaatioon aiemmin! Varmaan jotenkin kuvittelin, että koska olen lukenut aiheesta niin paljon, voin noudattaa neuvoja kirjoista. Oli ihan eri asia olla vastaanotolla! En ole kokeillut Farfallaa.

 4. leenuska

  En tiedä mitä tarkoitit tuossa että happamoittaa, mutta jos pitää korjata kehon happo-emäs tasapainoa lisäämällä emäksisiä ruoka-aineita niin kyllä porkkana silloin on hyvä. Mutta voihan tuossa kehotyyppi sitten jotenkin vaikuttaa. Saako oman jotenkin itse selville?
  Hienoa että olet saanut apua vaivoihisi!

  Pitääpä mennä Purin kauppaan tsekkaamaan jos jotain kivaa löytäis….vaikkei mitään tarvis 🙂

  • Eli kyse ei ole happo-emäs tasapainon korjaamisesta. Ayurvedisessä ruokavaliossa ihmistä hoidetaan mauilla, joita on kuusi erilaista: makea, suolainen, hapan, kitkerä, karvas ja supistava. Keho tarvitsee jokaista niistä ja jokaisella maulla on omat ominaisuutensa, esim. makea maku on rasvainen ja kosteuttava (makean himo voi johtua siitä ettei juo tarpeeksi vettä tai ei saa tarpeeksi hyviä rasvoja). Hapan maku nostaa pittaa ja kuumentaa kehoa, joka vuoksi saan itse hirveän närästyksen esim. marjoista ja happamista hedelmistä. Jokaisella ruoka-aineella on myös jälkimaku, tuoreella porkkanalla se on hapan, vaikka aluksi porkkana maistuukin suussa ehkä makealta (jokainen ruoka-aine myös sisältää useita makuja!). Tämän vuoksi tuore porkkana kuumentaa, nostaa pittaa ja pistää hapot sekaisin. Keitetty porkkana on puolestaan makea, johon itselläni on taaskin luontainen inho.

 5. Johanna

  Tämä oli mielenkiintoinen teksti! Auerveda kiinnostaa myös minua paljon, olen käyttänyt joskus työssäni tuota lakshmia hetken ajan, tykkäsin!

 6. Tuo ayurveda on mulle aivan uusi juttu. Muutaman kerran olen siihen nimeen törmännyt, mutta hädin tuskin osaan edes lausua sitä, hah! Vaikuttaa hurjan mielenkiintoiselta! Tuleeko sulle mieleen mitään kirjaa tai nettisivua, josta olisi helppo lähteä tutustumaan ayurvedaan?

  • Tosiaan, tuo Janesh Vaidyan Kehon ja Mielen Ayurveda on todella hyvä tapa päästä helposti sisälle ayurvedaan. Se kuuluu PURinkin valikoimiin, mutta on tällä hetkellä kustantajalta loppu. Soitinkin juuri kustantajalle ja jätin toiveen että tekisivät siitä pian uuden painoksen, sillä meiltäkin sitä jatkuvasti kysellään. Sillä välin pitää pitää silmät auki divareissa ja kirjastossa. 🙂

 7. Riikka Terävä

  Olen saanut koulutukseni Suomessa, Frantsilassa. Mun opettaja on saanut oppinsa Intiassa.
  – Riikka Terävä

 8. wait whaaaat? mikä sitruuna-suolavedessä horjuttaa pittaa?? se sitruunako? olen järkyttynyt. nim. pitta joka on vetänyt joka-aamuisen sitruunavetensä kuuliaisesti jo 7 vuotta.

  • Joo, mä erityisesti kysyin tästä. Ei sitruunaa (koska ei happamia juttuja). Ja pittan pitäisi välttää suolaa. Ei tarkoita sitä ettäkö ei saa ollenkaan käyttää suolaa, mutta hyvin kohtuudella. Itekin olin ajatellut ettei sitruunavesi oo nii paha, vaikka mulle tulee paha olo kaikesta happamasta, tää on kuitenki ollu ok. Mutta, eipä oo olossa tapahtunut muutosta ku parempaan, vaikka sitruunavesi jäikin pois 😀 Katotaan nyt pitkällä tähtäimellä mitä tässä tapahtuu 🙂

   • Happo-emäs tasapaino ei siis liity ayurvedaan, vaan siinä suositukset eri kehotyypeille perustuvat kuuteen MAKUUN (kuten kiinalaisessa lääketieteessäkin jossa makuja on viisi), joista hapan on yksi.

 9. Ihana ja perusteellisesti kirjoitettu postaus, kiitos tästä <3 Olen itse ollut kiinnostunut ayurvedasta muutaman vuoden ajan ja lukenut aiheesta muutaman kirjan ja jonkin verran juttuja netistä.. Olen aikoinani itse diagnosoinut oman kehotyyppini (vata) todella kattavalla nettitestillä (josta kyllä tunnistin itseni aivan täysin), mutta suunnitelmissa on jo pitkään ollut käydä ihan oikean ayurveda-konsultin luona. En vain ole tiennyt minne kannattaisi mennä, netistä löytyy kyllä paikkoja, mutta nyt oli kiva lukea jonkun luotettavan henkilön kertomus itse konsultoinnista. Ehkäpä suunnistan siis PUR:iin! 🙂

 10. Täällä kanssapittailija hei 🙂 itse teki tiukkaa silloin muinoi. kananmunista, tomaatista, mustikasta &banaanista luopuminen, mutta jännä juttu etteivät samalla tavalla enää edes ”himota” . Toivottavasti oireesi rauhoittuvat pikkuhiljaa 🙂 hei oli myös yksi kysymys! Lähden balille ensi viikolla ja aurinko aina kammoksuttaa etukäteen, kun omat kasvot tulehtuvat ja tukkeutuvat a i n a ressuissa pahasti & kasvoissa myös Pod. Olet monesti hehkuttanut Juice Beautyn cc-voidetta. Riittääkö se kokemustesi pohjalta suojaamaan kasvot? Jonkin verran varmasti tulee ihan auringossa maattua, niin ajaako perinteisen aurinkosuojan asemaa? Kiinnostaisi kokeilla 🙂

  • Ainiin pakko vielä tosta sitruuna-suola-vedestä ! Itse olin vuosina vedellyt napaani tota joka aamu ja lopetin seinään konsultaation jälkeen. Parin kk:n jälkeem testasin uudelleen ja huhhhhh kuinka paha olo tuli vatsaan! Jotenkin sitä ilmeisesti ei vaan oman kehon reaktiot yhtä rajusti puske esiin, kun keho on ”tottunut” niihin vääriin aineisiin? Jännää hommaa tämä kaikki 😀

  • Mulle kävi banaanin kanssa niin, että lopetin sen kuin seinään viime kesänä. Aiemmin söin paljon banaania, semmoisia oikein kypsiä ja makeita. Kunnes tuli seinä vastaan, tunsin miten se nostaa polttavaa tunnetta kehossa, vaikka ei varsinaisesti alkanut närästämään. Mustikoihin en ole tuntenut vetoa enää aikoihin, mutta vielä reilu vuosi sitten ne oli enemmän tai vähemmän smoothieissa läsnä, kunnes jääneet vaan pois, kun närästys meinaa tulla niistäkin. Tomaattiin en puolestaan tunne mitään vetoa, paitsi jos on kunnon italialaisia kypsiä ja makeita, niitä aion syödä jatkossakin, koska ne on harvinaista herkkua ehkä kerran vuodessa. Muuten tomaatti on ollut mulle semmoinen ”kun en keksi salaattiin muutakaan” aines. Paitsi rakastan tomaattikastiketta, mutta siitä tulee aina yhtä huono olo. Mutta kananmuna! Rakastan uppomunia, löysiä munia, omelettia, kovaksi keitettyjä munia… Nyt ei oo tehnyt niitä mieli, kun varmaan pumppasin kehoni niin täyteen niitä, mutta tiedän että tulee vielä se aamu, kun antaisin mitä vaan uppomunavoileivästä! Ja silloin aion sen tehdäkin. Mutta jokapäiväisestä arkielämästä saivat luvan lähteä. Pitääkin muuten huvikseen testata joskus parin kuukauden päästä sitruunavettä, että mitä maha sanoo…

   JB:n CC-voide on siis ihan 30 suojakertoimen voide joten riittää suojaksi. Mutta en sitten tiedä ärsyttääkö PODia, kun on noita sitruksia siinä. Jospa kokeilet Kypriksen Heliotropicia tai John Mastersin aurinkovoidetta kasvoille?

  • Hei ! Halusin palata reissun jälkeen kiittämään vinkeistä vielä! Oma naama pysyi yllätyksekseni todella tasaisena ihottuman osalta, josta kiittäminen JB:n SPF 30 oil-free moisturizer- aurinkovoidetta. (Olisin ehdottomasti halunnut kokeilla John Mastersin aurinkovoidetta, mutta en ehtinyt sitä tilaamaan & Heliotropic taas sisältää ruusua, joka on mun ihottumalle ehdoton no no)
   Toki POD on niin kovin yksilöllinen, ettei tästä vinkistä välttämättä ole muille apua, mutta ainakin mun kasvoilla se toimi 🙂

   Tsemppä pittailuun ja hyvää kevään jatkoa sinne! 🙂

 11. Kiitos! Olipa hyvä ja kattava juttu ☺️
  Itse kävin Pardamanin vastaanotolla vuosia sitten ja olen myös Pitta. Olen näköjään totaalisesti unohtanut hänen antamat ohjeet, sillä keho kyllä kertoo että olen todella epätasapainossa! Minulla on myös refluksi, syön paljon happamia juttuja vaikka ei saisi, rakastan happamia makuja ( tyypillistä ayurvedan mukaan että himoitsemme niitä makuja mitkä eivät juurikaan sovi! ) Olen syönyt paljon kananmunia ja lievästi allergisoitunut niille. Minulla on iho-ongelmia, päänsärkyä ja masennukseen taipuvaisuutta, jotka kielivät maksan epätasapainosta.
  Ne ohjeet jotka aikoinaan vastaanotolta sain, olivat hyvin askeettiset, joten minulla ei riittänyt kärsivällisyyttä noudattaa niitä..
  So here we are! Taidan todellakin harkita uuden konsultaation varaamista!

 12. Hei Katja, oli mielenkiintoista lukea kokemuksistasi. Olen äsken…pari päivää sitten käynyt Pardamanin konsultatiossa ja varovasti mutta innokkaasti aloittanut uutta Pitta-elämääni. Pari kysymystä:

  Millä mausteilla saat makua aterioihin? Itse olen tottunut käyttämään paljon sipulia, inkivääriä ja valkosipulia.

  Ja kahvi…tuntuu vaikealta jättää sitä aamukahvikupillista, vaikka onkin pienehkö… Ja tummasta (81%) suklaasta on tullut jokapäiväinen hyve…?

  Katy

  • Aamukahvista en ole minäkään luopunut, eikä ole kyllä suunnitelmissakaan luopua! Mutta tumma suklaa itselläni kuumentaa ihan hirveästi kroppaa.

   Kyllähän pitta voi käyttää vaikka mitä mausteita. Yleensä maustan itse laadukkaalla oliiviöljyllä, mustapippurilla, timjamilla, rosmariinilla, jauhetulla korianterilla, kuminalla, fenkolilla ja kurkumalla riippuen siitä, millaista ruokaa teen. Sipuli ja valkosipuli on melkolailla pahimpia pittalle.. samoin inkivääri kuumentaa.

 13. Olipa mielenkiintoinen juttu! Minullakin on refluksitauti ja sain oireet kuriin myöskin ruokavaliolla noin 1,5 vuotta sitten. Nyt on kuitenkin tullut taas ihmeellistä turvotusta ja kipuilua mahaan enkä saa selville mistä ne tulevat:/ Pitää kyllä tutustua aiheeseen tarkemmin ja käydä jossain konsultaatiossa.

 14. Ihana postaus! 🙂 Kävin itse Pardamanin vastaanotolla kuukausi sitten ja kehotyypikseni varmistui Vata, kuten olin arvellutkin. Sain myös kattavat ohjeet joita olen nyt yrittänyt omaksua päivittäiseen elämään. Mulla on kyse aika isoista muutoksista koska vatan ruokavaliosta on kiellety esimerkiksi kylmät salaatit ja vihersmoothiet, jotka on olleet mun vakieväitä töissä.. Kaurapuuroaamupalaa ja lämpimiä keittoja nyt siis opiskelen 🙂 Pardamanin vastaanotolla käynti oli kyllä valloittava kokemus kaikkiaan ja todella kokonaisvaltainen. Sai juuri sellaista palvelua, mitä jää kaipaamaan ”tavallisilta” lääkäreiltä jotka keskittyvät vain oireisiin ihmisen sijaan. Kuukauden jälkeen huomaan jo selkeän eron esimerkiksi jatkuvan palelemisen poistumisessa ja mahakin toimii paljon paremmin. 🙂
  Tilasin nyt noita Cosmovedan tuotteita joten kiiitos alekoodista, ihan outo merkki minulle mutta ilmeisesti ovat sitten laadukkaita jos Pardamankin niitä suosittelee 🙂

  • Haha, näin tämä Universumi järjestelee! Nappiajoitus tällä postauksella. Itse palasin juuri viikon ayurvedalomalta Intiasta sikäläisestä hoitokeskuksesta. Pääsin siellä paneutumaan aiheeseen pintaa syvemmältä ja mukavasti elämäntapamuutoksen alkuun. Puhumattakaan hoidoista kaksi kertaa päivässä! Silmäpussit, kolotukset ja raskas olo jäivät jo ensimmäisenä päivänä hoitopöydälle. Myös viikko omaa kehtyyppiä (Vata) tasapainoittavaa sapuskaa saivat kehon ja mielen suorastaan kehräämään. Mutta huh, paluu tänne Suomeen on ollut melkoisen rankka. Vata-ihmisellä kun jo ilmasto pistää kehon välittömästi epätasapainoon. Eikä ruokarutiinien uudelleenrakentaminenkaan ole ihan simppeliä, varsinkaan kun on tällainen Recovering Rawfoodie! Eli kaurapuuro-soppaosastolla on täälläkin vipinää 🙂 mutta muistikuva hyvästä olosta motivoi kummasti. Sain sikäläiseltä tohtorilta mukaan varsin kattavat ruokavalio- ja elämäntapaohjeet + tasapainoittavat yritit mutta voisin käydä tsekkauttamassa tilanteen vielä Pardamanin vastaanotolla, varsinkin jos jotain saisi muokattua paremmin Suomen meininkeihin sopivaksi. Joten kiitos Katja, sain tärkeitä askelmerkkejä eteenpäin!

 15. Ulpu

  Olen tutustunut jonkin verran yhdessä työpaikassani (siellä tuli myyntiin auyrveda-tuotteita), lukemalla aiheesta ja viime vuonna palautin asioita mieleeni Ekokauneus-opinnoissa. Tarja Aalto piti meille auyrveda-osion, juuri tuli sähköpostia auyrveda koulutuksesta, jonka Tarja pitää Hartolan Linna hotellissa. Harmi, ettei nyt ole mahdollisuutta päästä.

  Aihe kiinnostaa ja tunnistan omat epätasapainoni hyvin. Konsultaatioon olisi hieno mennä, kokonaisvaltaiset ohjeet olisi kiva saada. Niiden toteuttaminen käytännössä on sitten eri asia, elämäntapamuutoksen aloittaminen on todella haastavaa, kun mieli ei ole skarppina ja jaksaminen äärirajoilla. Vaikka se muutos toisi varmasti parannusta oloon. Kaphaa pitäisi saada laskettua ja oloa virkeämmäksi ja elinvoimaisemmaksi. Lisäravinteista, olen syönyt Brahmia mielen tueksi, täytyykin taas muistaa ottaa sitä. Mielenkiintoista kaiken kaikkiaan!

  • Tarja Aalto

   Hei Ulpu, kiva kun olet päässyt polun alkuun ayurveda matkallasi koulutuksissani. Kuten totesit muutokset ovat usein haastavia. Kannattaa valita vaikka vain 1 tai 2 asiaa joita lähtee muuttamaan. Otetaan rennosti ja fokusoidaan vaikka tärkeysjärjestyksessä tai aloitetaan helpoimmasta päästä, mikä kullekin sopii. Meillä on koko elämä aikaa ja jatkuva muutos on tosiasia. Konsultaatiossa saa hyvää perustietoa. Toisaalta kannattaa itse opetella tietyt ayurvedan perusasiat koska muutos on jatkuvaa ja vuodenajat vaikuttavat paljon esim. Ravinto ja ihonhoito suosituksiin. Linna Hotelli http://www.linnahotelli.fi on lämminhenkinen ja mukava koulutuspaikka.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>