Yhteistyössä PUR Kauppa, sisältää alekoodin
Olen tutustunut ayurvedaan ensimmäistä kertaa ollessani 16- tai 17-vuotias, kun meillä kävi kosmetologikoulussa vieraileva luennoitsija kertomassa ayurvedasta. Tuo ikivanha intialainen lääketiede vetosi minuun jo tuolloin, mutta ayurveda alkoi lipua elämääni oikein kunnolla vasta kymmenen vuotta myöhemmin joogan aloitettuani, sillä ne liittyvät vahvasti toisiinsa. Viimeisen kuuden vuoden aikana olen alkanut ymmärtämään doshaani, eli kehotyyppiäni, pittaa, yhä syvällisemmin ja monet pittalle suositellut ohjeet ovat kulkeneet mukana elämässäni.
Osa teistä tietääkin refluksitauti- ja närästystaustastani. Sain oireet hoidettua vuosi sitten ruokavaliovalmennuksella ja ne ovatkin pysyneet 95 %:sti poissa edelleen. En jäänyt noudattamaan valmennuksen ruokavaliota täydellisesti, sillä siinä oli elementtejä, jotka eivät istuneet minulle täysin. Vaikka pahimmat oireet pysyivätkin poissa myös valmennuksen jälkeen, vatsani on turpoillut enemmän tai vähemmän eikä se ole toiminut aivan normaalisti. Ihan loppuvuodesta ja erityisesti vuodenvaihteessa aloin kiinnittää huomiota hieman uudenlaisiin oireisiin: kasvoni näyttivät väsyneeltä, silmien alla oli lähes aina aamuisin turvotusta ja minun oli vaikea nousta ajoissa ylös sängystä. Oireet toivat mieleeni häivähdyksen muutaman vuoden takaisesta totaalisesta loppuunpalamisesta, vaikka olivatkin todellisuudessa vielä kaukana vastaavasta tilanteesta. Silti tunsin, että kaikki ei ole täysin ok, mutta en tiennyt mitä tehdä ja söin mielestäni todella terveellisesti. Aloitin aamuni munakkaalla ja tuorepuristetulla mehulla, jonka tein porkkanasta, inkivääristä, omenasta ja kurkumasta. Jonkun aikaa oli kuitenkin tuntunut siltä, että kehoni hylkii kananmunia, mutta en tiennyt mitä muutakaan olisi syönyt aamuisin, sillä voisilmällä varustettu kaurapuuro nostaa närästysoireet pintaan ja kylmä smoothie ei tulisi kuuloonkaan.
Tässä kohtaa universumi päätti pistää näppinsä peliin ja toi eteeni blogiyhteistyön, jonka vaikutuksia olen nyt reilun viikon verran ihmetellyt ja seuraavat neljä kuukautta tulen ihmettelemään kenties vielä moneen kertaan. Toisinaan vastaukset ovat aivan liian lähellä nähdäksemme niitä. Tällä kertaa se oli ayurveda.
Holistisen hyvinvoinnin ja kauneuden keitaana tunnettu pioneeri PUR Kauppa avasi viime syksynä kolmannen myymälänsä Hakaniemeen, Hämeentielle (toinen PUR Kauppa löytyy Tavastian vierestä Urho Kekkosen kadulta ja homeopatiaan keskittynyt PUR Farmasia hieman pidemmältä Hämeentieltä). Uudessa Hakaniemen myymälässä palvelee laajan luonnonkosmetiikka- ja ravintolisäputiikin lisäksi myös Hyvän Olon Hoitola, jonka valikoimasta löytyvät luonnonkosmetiikan hoitolasarjoilla, probiootteihin pohjautuvalla Essellä sekä ayurvedisellä Lakshmilla, tehtävät kasvohoidot, meikkauspalvelut sekä ayurvedakonsultaatiot ja -hoidot. Minut kutsuttiin tutustumaan ayurvedapalveluihin. Kävin viime viikolla konsultaatiossa arvostetulla ayurveda-lääkäri Pardaman Sharmalla ja tällä viikolla ayurvedisessä pää-kasvohoidossa ayurveda-hoitaja Riikka Terävällä. Lisäksi sain testiini ayurvedisen hoitolasarja Lakshmin kasvohoitotuotteita.
Ayurvedinen konsultaatio
En tiedä mistä aloittaa kertoessani Pardamanin konsultaatiosta. Se oli IHANA. Mikään konsultaatio tai neuvot eivät ole koskaan kolahtaneet yhtä suoraan ytimeeni, kuin nyt. Olin ollut pikkuisen huolissani oireista, sillä tunsin, että kaikki ei ole ok, mutta en tiennyt mistä hakea apua. Pardamanin ansiosta kaikki tuntui aivan päivänselvältä. Täysin kirkkaalta. Olen ikionnellinen ja kiitollinen, että sain mennä konsultaatioon ja sain avun. Pardamanin energia oli aivan ihanaa ja rauhoittavaa. Olin käynyt aiemmin Intiassa ayurveda-lääkärillä, mutta tähän verrattuna kokemus Intiassa tuntui silkalta rahastukselta. Sain Pardamanilta todella kattavat neuvot ruokavaliosta päivärytmiin, rutiineihin, hengitykseen, liikuntaan sekä persoonaan liittyviä neuvoja. Aivan, ayurvedassa hoidetaan ihmistä kokonaisuutena, ei pelkästään oireita. Tämä tuntui erityisen hyvältä. Kerrankin kokonaisuus huomioidaan aidosti, ei vain pintapuolisesti, ja kotiin lähtee kunnon ohjenivaskan kanssa.
Pardaman on arvostettu ayurveda-lääkäri kolmannessa polvessa, joka on opiskellut ayurveda-lääkäriksi intialaisessa yliopistossa ja toiminut Suomessa jo yli kymmenen vuoden ajan pitäen Surya Ayurveda Hyvinvointikeskusta. Konsultaation alussa Pardaman kertoi ayurvedasta, mutta ei yhtä syvällisesti kuin henkilölle, jolle se ei olisi entuudestaan tuttua. Hän tarkasti kehotyyppini pulssiluennalla, kysymyksillä sekä tarkkailemalla minua. Olen selvä pitta ja minulla on pitta-epätasapainoa maksassani ja vatsassani (muistatteko, kun mainitsin siitä maksasta pari viikkoa sitten?). Tavoite on, että epätasapainoa on pyöreät nolla, minulla se oli 55 %. Sain seikkaperäiset ohjeet, mitä minun tulisi korjata ja suurin osa koski ruokavaliota, arvaatteko mitä? Ei kananmunia, ei porkkanaa, ei inkivääriä. Ne nostavat pittaa, ovat happamia ja kuumentavat kehoa (ayurvedan mukaan ruokavaliossa on kuusi makua, joilla kehotyyppejä hoidetaan ja jokaisella maulla on eri ominaisuudet). Nämä olivat lähes ainoat pittalle ei sopivat ruoka-aineet, joita olin kuluttanut isoja määriä, päivittäin!
Ruokavaliosta ei kuulu ottaa ayurvedassa stressiä ja on ok syödä 10 % ns. epäsopivaa ruokaa, mutta minä olin mennyt reilusti tuon yli, heti aamusta. Ja siihen kun vielä lisätään sitruuna-suolavesi, jonka olen kulauttanut heti herättyäni tyhjään vatsaan, on pohja epäbalanssille ollut valmis. Tämä on todiste siitä, että kaikki ohjeet eivät sovi kaikille. Kehotyyppimme ovat erilaisia. Ayurvedassa on kolme pääkehotyyppiä: vata, pitta ja kapha, mutta lisäksi on näiden yhdistelmiä, joten ei kaikille voi soveltaa samanlaisia ohjeita, kuten tuota terveysgurujen hypettämää sitruuna-suolavettä.
Suurin muutos tuli aamiaiseeni, joka on nyt sitä kaurapuuroa, mutta voisilmän sijasta sekoitan joukkoon chia-siemeniä, auringonkukansiemeniä, rusinoita, kurkumaa ja gheetä eli kirkastettua voita (välihuomautus: PURissa myydään luomu-gheetä). Oloni on ollut yli viikon ajan joka aamu loistava ja vatsa alkoi välittömästi toiminaan normaalisti. Olin todella kuvitellut, ettei kaurapuuro sovi minulle, mutta kyse olikin vain väärästä yhdistelmästä voisilmän kanssa (huomautettakoon, että voisilmäni on ollut melko reilun kokoinen…). Sama asia pätee kosmetiikkaan: joskus vain jokin raaka-aineyhdistelmä voi ärsyttää yksittäisen aineen sijasta.
Ayurvedassa ainoa asia, joka minua on tökkinyt, on sen soveltaminen pohjoiseen ilmastoomme ja kulttuuriimme. Ohjeet ovat aina kallistuneet runsaasti palkokasvien suuntaan ja mausteet liian intialaisiin. Pardaman tuntee kuitenkin suomalaiset ja suomalaisen ruokakulttuurin hyvin ja hänen ohjeensa on sovellettu istumaan täydellisesti meidän makuumme. Ja niitä palkokasveja ei pittalle juuri suositellakaan punaisia linssejä, mungpapuja ja tofua lukuun ottamatta. Myöskään kasvissyöjäksi ei tarvitse ryhtyä. Pittalle ei suositella punaista lihaa, mutta kana, kala ja äyriäiset ovat ok.
Ystäväni kysyi minulta ovatko ohjeet vaikeita noudattaa? Riippuu varmasti keneltä kysyy, mutta omalla kohdallani kyse on pienestä hienosäädöstä suurten muutosten sijasta, joten en koe tätä lainkaan vaikeaksi. Pittalle suositeltu ruokavalio on miedosti maustettua, mutta en halua tehdä siitä mautonta, joten tuunailen Pardamanilta saamiani reseptejä oman mielikuvitukseni mukaan. Ruokavalion tueksi sain myös kaksi intialaista yrttiä, joita PUR Kaupasta löytyy erittäin laaja valikoima mm. Cosmoveda-merkiltä, jonka tuotteet ovat korkealaatuisia ja luomuviljeltyjä. Pardaman määräsi minulle shatavari-yrttiä kaksi kapselia päivässä, joka tasapainottaa stressiä, mielialojen vaihtelua ja naisen hormonaalisia toimintoja. Neem-yrttiä otan myös kahdesti päivässä. Se on antiseptinen rohdoskasvi mm. iho-ongelmien hoitoon sekä maksan toiminnan tukemiseen. Jos ruokavalio menee väliaikaisesti hurvittelun puolelle, neem auttaa ehkäisemään ei toivottuja vaikutuksia.
Ystäväni Emmi-Liia oli vuosi sitten muutaman kuukauden ayurvedisellä ruokavaliolla samaan aikaan, kun itse olin toisella ruokavaliovalmennuksella. Emmi-Liialta putosi paino 7 kiloa tuona aikana. Keho ikäänkuin korjasi itsensä balanssiin, vaikka mistään laihduttamisesta ayurvedassa ei ole kyse. Reilussa viikossa minulta on hävinnyt vatsan turvotus melkein kokonaan ja kasvojen turvotus on kadonnut lähes täysin. Aamuisin peilistä eivät katso yhtä nuutuneet kasvot kuin vielä pari viikkoa sitten. Veikkaan, että paino tulee putoamaan 3-4 kiloa. Huomautettakoon vielä, että ruokavalion muutoksesta ei tule ottaa stressiä ja jos muutokset aiempiin tottumuksiin ovat suuret, siirtymistä voi tehdä vähitellen.
Ruokavalion lisäksi sain liudan muita ohjeita: iltaisin ennen suihkua hieron kehoni kookosöljyllä ja annan sen vaikuttaa 10 minuuttia ennen suihkua. Aamuisin teen yin-joogan tai astangaharjoituksen ja yhdistän siihen dhanurasanan eli jousikaaren (joka kuuluu astangaharjoitukseeni muutenkin). Se on pittalle suositeltu jooga-asana, joka aktivoi rauhasia ja parantaa vatsan alueen verenkiertoa vaikuttaen ruoansulatukseen. Lisäksi teen sheetali pranayamaa 3-5 minuuttia, joka viilentää pittaa ja auttaa erityisesti närästykseen ja poltteen tunteeseen.
Loput ohjeet liittyvät suurimmaksi osaksi pittan energiaan ja persoonaan. Pittan hyviä ominaisuuksia ovat itseluottamus, sosiaalisuus, riskinottokyky sekä intohimo (ilman sitä pittan kiinnostus ei syty ja asiat ovat vain uuvuttavaa puurtamista). Pittalle on tärkeää olla joustava. Esimerkiksi jonkin asian peruuntuessa tai muuttuessa, suunnitelmien muutosta ei tule ottaa liian raskaasti, vaan antaa asian olla ja jatkaa eteenpäin. Työn pitäisi olla joustavaa, sillä liian tiukat aikataulut nostavat pittaa ja lisäävät stressiä. Taide tasapainottaa pittaa. Hyväntekeväisyys on tärkeää, joka voi ilmentyä esimerkiksi ystävien tai läheisten auttamisena. Pittan on erittäin tärkeää tehdä yksi asia kerrallaan, sillä multitasking saa pittaenergian singahtamaan korkeuksiin ja kuumentaa kehoa. Pitta on luontaisesti perfektionisti, joka haluaa tehdä asiat 400 %:sti ja murehtii helposti. Olisikin tärkeää pyrkiä vain 110 %:iin, tehdä parhaansa ilman stressiä ja antaa asioiden virrata, eikä kiinnittyä niihin liiaksi saatettuaan jonkin projektin tai asian loppuun. Pitta on taipuvainen huolehtimaan liikaa toisista ja hänelle on tärkeää hyväksyä se, jos vastapuoli ei kykene hyödyntämään apua tai ottamaan sitä vastaan. Tällöinkin olisi vain hyvä todeta, että yritin parhaani, ja jatkaa eteenpäin.
Koska ayurvedan mukainen hoito on kokonaisvaltaista, kävin myös ayurvedisessä pää-kasvohoidossa, jonka teki ayurveda-hoitaja Riikka Terävä. Hoito avaa päänalueen tukkeumia, poistaa kuumuutta, helpottaa päänsärkyjä, elvyttää päänahkaa ja edistää hiusten kasvua, rauhoittaa hermostoa, edesauttaa energiaratojen, nadien ja marmapisteiden (vähän kuin akupisteet, mutta niitä on huomattavasti vähemmän kuin akupisteitä) toimintaa, rauhoittaa mieltä ja laukaisee stressiä. Hoito tehdään Frantsilan Shirodara kasvoöljyllä. Kasvohoidoissa toivoo lähes aina, ettei hieronta loppuisi. Tämä hoito onkin sitten tunnin ajan pelkkää nirvanaan johdattavaa hierontaa! Marmapisteiden stimulointi oli niin rentouttavaa, että saatoin vain tuntea miten keho ja mieli rentoutuivat kerros kerrokselta. Hoito jää vaikuttamaan vielä pitkään sen jälkeenkin. Riikka tekee myös intialaista päähierontaa, jota on mielestäni vaikea löytää ns. aitona. Riikan oma opettaja Frantsilasta on kuitenkin saanut koulutuksensa Intiassa, joten hänen tekemät hoidot ovat taatusti aidon perinteen mukaisia.
Ayurveda ulottuu luonnollisesti myös ihoon asti. PUR Kaupan kosmetiikkavalikoimaan kuuluu Italiassa valmistettu ayurvedinen Lakshmi-hoitolasarja, joka on ICEA-sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Tuotteet eivät löydy verkkokaupan valikoimasta, mutta niiden tilaaminen onnistuu varmasti postitse soittamalla PUR Kauppaan. Perinteisen ihotyyppiajattelun sijasta tuotteet valitaan kehotyypin mukaan, eli minun tapauksessani Pitta-tuotteet, jotka ovat rauhoittavia ja rentouttavia. Pitta-iholle tyypillisiä oireita ovat akne, atopia, rosacea, herkkyys, punoitus, voimakas kuivuus, mutta myös tukkeumat. Itselläni pitta-oireet eivät juurikaan esiinny iholla, mutta ihoni on herkkä tukkeutumaan ja teini-iässä minulla oli atooppista ihottumaa (kuten myös muutama viikko takaperin polvitaipeeseen ilmestynyttä mystistä ihottumaa).
Sain kokeiluun Lakshmin puhdistusmaidon, kasvoveden, päivävoiteen, seerumin sekä eteeristen öljyjen pitta-cocktailin, jota sekoitetaan hierontaöljyyn. Tuotteissa on ihanan ylellinen, oikein klassisen hoitolasarjan tuntu ja fiilis. Klassinen tunnelma huokuu myös pakkauksista. Tuoksut ovat miedon raikkaita ja puhtaita. Erityistä tuotteissa on niihin käytetty vesi, johon on uutettu parantavien kivien voimaa. Pitta-tuotteet sisältävät hematiitin, topaasin ja timantin uutteita – parantavat kivet kuuluvat myös osana ayurvedaa (kuten myös astrologia!).
Puhdistusmaito on samettinen ja täyteläinen, jonka sisältämät malva ja ruiskaunokki rauhoittavat ihoa pitäen hydrolipidikalvon vahingoittumattomana. Kasvovedessä on puolestaan rauhoittavaa ja talineritystä normalisoivaa laventelivettä, rauhoittavaa aloe veraa ja ruusua sekä kirkastavaa palmarosaa. Kermainen puhdistusmaito puhdistaa lempeästi, mutta tehokkaasti ja kasvovesi kosteuttaa sekä pehmittää ihoa. Minulle tuotteet tuovat välittömästi mieleen muistot kosmetologikouluajoiltani, kun hoitoja tehtiin perinteisillä hoitolasarjoilla. Purnukoissa, koostumuksissa ja tuoksuissa on erehdyttävän paljon samaa, mutta Lakshmin tuotteet ovat aitoa luonnonkosmetiikkaa, toisin kuin useimmat klassiset hoitolasarjat.
Pitta-seerumi tuntuu iholla kuin rauhoittavalta kosteushunnulta ja se kosteuttaa, rauhoittaa ja lievittää punoitusta tehokkaasti kamomillan, kehäkukan, rohtosalkoruusun ja malvan ansiosta. Kosteusvoiteista valitsin itselleni ruusuvoiteen, joka viimeistelee rauhoittuneen tunteen iholla. Ohut, mutta tiivis voide sisältää erittäin hyvin ihoon imeytyvää valkohilppaöljyä, joka antaa iholle tärkeitä rasvahappoja vahvistaen sen kykyä säilyttää kosteustasapainonsa. Rohtosalkoruusu, aloe vera ja punahattu rauhoittavat ja normalisoivat ihon väriä. Porkkanauute korjaa vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita ja suojaa niiltä.
Aromaterapeuttinen pitta-öljy sisältää mm. laventelia, palmarosaa, geraniumia, veriappelsiinia ja petitgrainia. Sekoitusta voi lisätä hierontaöljyn, kuten kookosöljyn tai auringonkukansiemenöljyn joukoon. Minä olen hieronut iltaisin koko kroppaan kookosöljyn ja ja pitta-öljyn sekoitusta, jonka rentouttava vaikutus on todennäköisesti syynä uskomattoman makoisiin yöuniini.
PUR Kaupan Hyvän Olon Hoitolassa tehdään Lakshimin tuotteilla myös kasvohoitoja. Ajanvaraukset ja tiedustelut kasvohoitoihin sekä Pardamanin ayurveda-konsultaatioon voi tehdä sähköpostitse tai puhelimitse hakaniemi(at)pur-kauppa.fi tai 029 3400 265. Ajanvaraukset ayurvedisiin hoitoihin tehdään puolestaan suoraan hoitajalta.
Lopuksi vielä tärkeimmät, eli tarjoukset:
Ensi viikon tiistaina 14.2 Hakaniemen PUR Kaupassa vietetään ayurvedistä ystävänpäivää. Tarjolla maksutonta intialaista päähierontaa, maisteluita, tarjouksia sekä ayurvedisten tuotteiden esittelyä. Mandip Kaur Surya Ayurveda Hyvinvointikeskuksesta pitää tasatunnein tietoiskuja ayurvedaan liittyvistä aiheista. Viimeisen tunnin aikana klo 17 eteenpäin ayurveda-lääkäri Pardaman Sharma on tavattavissa ja häntä voi jututtaa kaikesta ayurvedaan liittyvästä.
PUR Kauppa hemmottelee teitä lukijoita lisäksi 20% alennuksella, jonka saat heidän molemmista myymälöistä sekä verkkokaupasta koodilla KOKKO20 maanantaihn 13.2.2017 asti. Tiistaista 14.2. lähtien alennus jatkuu 10 % alennuksena koodilla KOKKO10 sunnuntaihin 19.2.2017 saakka. Alennus ei koske Essen tuotteita. Jos olet kiinnostunut esim. Lakshmin tuotteista, tämä alennus kannattaa nyt hyödyntää, sillä sarjasta ei ole tarjouksia juuri koskaan. Löydät PURista todella kattavan valikoiman markkinoiden laadukkaimpia ravintolisiä (kuten Living Nutrition, Wild Nutrition, Terranova ja Vivomixx-probiootit) sekä kattauksen laadukasta ja kohtuuhintaista luonnonkosmetiikkaa, mm. CIME, Neal’s Yard Remedies, Kivvi, GamArde, Less is More, John Masters Organics, Kahina, RMS Beauty, Boho ja Zuii.
Oletteko te tustustuneet ayurvedaan ja saaneet siitä apua terveyteen ja hyvinvointiin?
Kuvat Katja Kokko