Beauty

Synteettinen vs. luonnonkosmetiikka

Beauty | 12.11.2015 | Katja Kokko

DSC_0004

Nyt on luvassa postaus, joka poikkeaa täysin blogini linjasta. En mielelläni aseta vastakkain synteettistä ja luonnonkosmetiikkaa blogin puolella, vaikka kaikki teistä tietävätkin kantani asiaan. En halua lietsoa huonoa energiaa blogissani enkä sen ulkopuolella, koska se ei ylipäätään ole minua eikä minun tyylini tehdä asioita. Keskityn mieluummin kirjoittamaan positiivisesti ja tuomaan asioita esille hyvällä energialla (en esimerkiksi kirjoita tuotteista, joista en pidä, sillä en halua mollata kenenkään tuotteita). Nyt teen pienen poikkeuksen – ja jääkööt se yhdeksi ainoaksi kerraksi.

Vietin taannoin unetonta yötä kuunnellen perheen nelijalkaisen kuorsausta ja sateen rummutusta ikkunalautaan. Uni ei vain tullut. Aloin surffata puhelimella netin syövereissä yön pikkutunteina päätyen tutkailemaan erään tunnetun kosmetiikkajätin tuotteiden raaka-aineluetteloja. Menin ensin sanattomaksi. Sitten sanoja alkoi ryöppyämään pääni sisällä ja loppuyö kuluikin täysin valveilla.

En ole pitkään aikaan tutkaillut minkään synteettisen ihonhoitotuotteen incejä. Toki tiedän mitä ne suurin piirtein kätkevät sisäänsä, mutta olin silti kuin puulla päähän lyöty. Ensimmäisenä mieleeni tuli ajatus kuka ihme tämmöistä haluaa levittää vapaaehtoisesti iholleen? Ja seuraavaksi: kuinka ihmeessä tämmöistä saa edes valmistaa ja myydä sitten ihon, suurimman elimemme hoitoon?

DSC_0006

Jos luonnonkosmetiikka ei ole sinulle tuttua ja mietit miten se eroaa synteettisestä, niin tässä on loistava esimerkki:

Synteettisen kosmetiikan kiinteyttävä päivävoide

Aqua (Water), Myristyl Myristate, Propadeniol, Hydrogenated Palm Kernel Glycerides, Decyl Oleate, Glycerin, Aluminum Starch Octenylsuccinate, Caprylic/Capric/Triglyceride, Diisopropyl Adipate, Glyceryl Stearate, Dimethicone, Ceteth-20, Cetyl Alcohol, PEG-75 Stearate, Steareth-20, Vaccinum Vitis-Idaea (Lingonberry) Fruit Extract, Gum Arabic, Phenoxyethanol, Tocopheryl Acetate, Sodium Potassium Alumium Silicate, PEG-100 Stearate, Cetearyl Dimethicone Crosspolymer, Hydrogenated Palm Glycerides, Alcohol Denat., (CI 77891) Titanium Dioxide, Silicon Dioxide, Disodium EDTA, Ethylhexylglycerin, PEG-8, Tocopherol, Sodium Hydroxide, Ascorbyl Palmitate, (CI 77491) Iron Oxides, Crocus Chrysanthys Bulb Extract, Ascorbic Acid, Citric Acid, Parfum (Fragrance)

50 ml, 25 €

Luonnonkosmetiikan kiinteyttävä päivävoide

Hippophae Rhamnoides L. (Sea Buckthorn) Fruit Extract, Caprylic/Capric Triglyceride, Hippophae Rhamnoides L. (Sea Buckthorn) Seed Oil, Hippophae Rhamnoides L. (Sea Buckthorn) Leaf Extract, Cetearyl Alcohol, Cetearyl Glucoside, Arachidyl Alcohol, Behenyl Alcohol, Arachidyl Glucoside, Glyceryl Caprylate, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Camellia Sinensis (Green Tea) Extract, Citrus Sinensis (Orange) Peel Butter, Sesamum Indicum (Sesam) Seed Oil, Vitis Vinifera (Grape/) Seed Oil, Glycerin, Betaine, Cetyl Alcohol, Hydrolyzed Collagen Protein, Sodium Ascorbyl Phosphate (Vitamin C), Vitis Vinifera (Grape/) Seed Extract, D-Alpha Tocopherol (Natural Vitamin E), Allantoin, Phenethyl Alcohol (From Rose), Citrus Sinensis (Orange) Essential Oil, Sodium Phytate

Luonnollista alkuperää 98,9 %, luomuviljeltyjä raaka-aineita 68,7%.

30 ml, 35 €

Jätän tarkoituksella mainitsematta brändit näiden tuotteiden takaa. Lue molemmat listat läpi ja sitten maalaisjärkeäsi käyttäen vastaa kysymykseen kumpi näistä tuotteesta tarjoaa iholle aidosti jotain hyvää ja tehokkaita, ihoa heleyttäviä ainesosia? Niinpä, vastaus on aivan päivänselvä. Synteettisen sarjan voiteesta bongaat varmasti erään marjauutteen, jonka tehoon perustuen voidetta arvatenkin markkinoidaan. Valtaosa luettelosta onkin sitten surullista luettavaa.

Synteettinen voide koostuu lähinnä keinotekoisista esteriöljyistä ja silikoneista, (murto)osa raaka-aineista on myös luonnollisia. Lisäksi voiteesta löytyy useita etoksyloituja raaka-aineita (kuten PEG-emulgaattoreita), joiden valmistusmenetelmä on ympäristöä kuormittava ja aineella epäillään olevan terveydelle haitallisia vaikutuksia.

Luonnonkosmetiikan voide koostuu puolestaan marjauutteiden ja erilaisten kylmäpuristettujen kasviöljyjen lisäksi luonnollista alkuperää olevista emulsion sakeuttajista ja emulgaattoreista, joita tarvitaan aina kosteusvoiteen valmistamiseksi.

DSC_0010

Ihoa hoitavien ominaisuuksien lisäksi voiteiden erossa on toinenkin pointti: nimittäin koko tuotteen elinkaaren vaikutukset maapalloon ja ympäristöömme. Miettikää kaikkia näitä luomuviljeltyjä kasviraaka-aineita ja niiden tuottajia. Raaka-aineen viljely on heille tärkeä elinkeino. Osa raaka-aineista tulee usein hyvin köyhistä maista, joissa viljely on myös ainoa tapa elättää itsensä, perheensä ja yhteisönsä. Lisäksi luomuviljely edistää myös maapallon hyvinvointia ja esimerkiksi meistä joka ikiselle ihmisille elintärkeiden pikku pölyttäjien, mehiläisten, elämän turvaamista (jotka ovat todella vaarassa tuhoutua kokonaan).

No entäs sitten itse lopputuote ja sen hävittäminen? Mietin, että ei tuota synteettistä voidetta mielellään roskiinkaan heittäisi saatika huuhtoisi viemäristä saastuttamaan vesistöjä (vaikka osa ainesosista onkin luonnossa hajoavia). Luonnonkosmetiikkavoiteen raaka-aineet ovat puolestaan biohajoavia.

Synteettisen brändin liikevaihto on vuosittain noin 80 miljoonaa – luonnonkosmetiikkabrändillä se yltää noin muurahaisen kokoiseen siivuun tuosta. Synteettisessä voidepurnukassa ovat myös katteet kohdillaan, sillä luonnonkosmetiikkavoiteen raaka-aineet ovat huomattavasti kalliimpia.

Aloitin itseni kanssa ajatusleikin nukkumattia odotellessa ja välttyäkseni maailmantuskalta: entäpä jos tämä synteettinen brändi kokisikin herätyksen ja alkaisi valmistaa luonnonkosmetiikkaa? Formuloisi pikkuhiljaa tuotteensa uudelleen ja nousisi maailmanlaajuisesti luonnonkosmetiikkamarkkinoiden edelläkävijäksi? Silmäni kostuvat ajatuksesta, kuinka paljon hyvää se voisi toiminnallaan saada aikaan tähän maailmaan. Sitä odotellessa, onneksi meillä on esimerkiksi iki-ihana Neal’s Yard Remedies, joka pelastaa palasen maailmaa jokaisella purnukallaan.

En keksi yhtään hyvää syytä valita synteettistä kosmetiikkaa. Keksitkö sinä?

Jos luonnonkosmetiikkatuotteet eivät ole sinulle entuudestaan tuttuja, parhaita luonnonkosmetiikkaa myyviä suomalaisia verkkokauppoja ovat esimerkiksi Jolie, Biodelly, Naturelle, Natural Goods Company ja Hyvinvoinnin Tavaratalo.

DSC_0012

Verkkokauppalinkit ovat affiliate-linkkejä

Kuvat Katja Kokko

Kiitos raaka-ainefaktojen tarkistamisesta Maria Nykänen

Avainsanat: , , ,