Body & Mind

Syksyn astangajoogakurssi + vieraileva tähti

Body & Mind | 27.7.2015 | Katja Kokko

_04A3823

Muutama joogaoppilaani onkin jo kysellyt syksyn tulevasta astangajoogakurssista, mutta olen pantannut sen ilmoittamista tähän saakka ihan vain kesälomien vuoksi. Nyt on vihdoin paljastuksen aika:

Pidän syksyn astangajoogakurssin 1.9.-5.11.2015. Tunnit ovat tiistaisin klo 17.30-19.00 ja torstaisin klo 19-20.30. Paikkana on Hyvinvoimala/Rööperin aamujooga, osoite Merimiehenkatu 21.

_DSC7444

Kyseessä ei ole mikään tavallinen astangakurssi, sillä viime kevään alkeiskurssin sekä mysoretuntien ohjaamisen ja avustamisen myötä olen pistänyt merkille, että kovin monelta oppilaalta ovat muutamat oleelliset perusasiat hieman hakusessa, kuten oikeanlainen punnerrustekniikka, alavatsan tuki sekä selän oikeanlainen pidennys.

Syynä lienee se, että vaikka ohjaaja käskisi pidentämään selkää tai käyttämään alavatsalukkoa, ei kerrota tarpeeksi seikkaperäisesti MITEN se tapahtuu.

Oman näkemykseni mukaan harjoituksessa ei ole järkeä edetä, jollei perusasiat ole kunnossa. Kun ne hallitsee, tai saa edes kosketuksen siihen, mihin pyritään, harjoituksesta tulee turvallinen ja terveyttä tukeva, joka ylläpitää hyvinvointiamme vielä vuosienkin päästä.

Vastaavasti virheellisen punnerrustekniikan myötä voimakaan ei kasva ja tällöin tulee ajan kuluessa aiheuttaneeksi monia yläkropan seudun ongelmia. Ja alaselän ongelmathan ovat monella ihan oma lukunsa – niistä on ainakin allekirjoittaneella omakohtaista (ja varsin tuskallista) kokemusta, mutta onneksi myös niiden kuntouttamisesta.

Oma missioni on kuitenkin tarjota kurssilla oppilaille semmoiset eväät, ettei joutuisi esimerkiksi alaselän ongelmia kohtaamaan.

_04A3699

Tulen siis olemaan supertarkka perusasioista. Kurssi sopiikin hyvin perusasioiden intensiiviksi, jolta voi tulla hakemaan eväitä omaan arkiharjoitukseen.

Kaksi ensimmäistä kertaa teemme ohjattua ykkössarjaa ryhmän tason mukaisesti. Tämän jälkeen siirrymme mysoreharjoitteluun eli itsenäisesti tehtävään harjoitukseen, joka on perinteinen tapa harjoitella astangajoogaa. Tällöin voin varmistua yksilöllisestä ohjauksesta jokaisen oppilaan kohdalla sekä antaa uusia asanoita oppilaan oman kehityksen mukaan.

Saatan ottaa tunnin alussa myös jonkin teeman, johon keskitymme kyseisellä tunnilla ja ainakin yhden kerran teemme terapeuttisen yin-jooga tyylisen harjoituksen.

_04A3714

Kurssi sopii hyvin joko osittain tai kokonaan ykkössarjaa tekeville sekä kakkossarjan alkua harjoitteleville oppilaille. Lisäksi kurssi sopii loistavasti aivan aloittelijoille, mutta viikonloppualkeiskurssin kautta. Järjestän alkeiskurssin elokuun viimeisenä viikonloppuna 29.-30.8.2015 klo 13-15 molempina päivinä. 

Jos et ole koskaan tehnyt astangajoogaa, on alkeiskurssi välttämätön ja suosittelen sitä myös, mikäli olet aloittanut joskus astangan, mutta harjoitus on tyssännyt heti alkuvaiheessa. Muistinvirkistys on tällöin tarpeen, jotta pääset kunnolla mukaan heti kurssin alusta. Alkeiskurssille voi myös osallistua, vaikka ei osallistuisi varsinaiselle kurssille.

_DSC7154

Sain jo keväällä ajatuksen, että syksyn kurssille haluaisin mukaan jotain mielenkiintoista ekstraa vierailevan tähden muodossa. Ja ennen kuin huomasinkaan, universumi olikin jo tupsauttanut sopivan henkilön eteeni. Kiinnostuin keväällä kiinalaisesta lääketieteestä Denis Vinokurin Tuli, maa, vesi -teoksen myötä. Kirja tarjosi minulle syvällisemmän katsauksen ravintoasioihin, joita olin alkanut itse oivaltaa, mutta langat päät eivät olleet vielä kietoutuneet yhteen enkä ollut edes etsinyt mitään oikeaa tietoa aavistusteni tueksi. Teoksen myötä minulle aukesikin sitten roppakaupalla asioita, jotka tuntuivat selittävän kokonaisvaltaisesti niin paljon, että sydämeni alkoi lyömään nopeammin aina kirjaa lukiessani.

Kiinalainen lääketiede tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman kehon ja mielen vuorovaikutukseen. Siihen, kuinka stressi vaikuttaa eri tavoin eri ihmisiin, mikä edistää yksillöllistä hyvinvointia ja millainen ruokavalio itse kullekin sopii.

Denis on kiinalaisen lääketieteen asiantuntija ja hän on kirjoittanut aiheesta kaksi kirjaa. Hän on käynyt kaksi alan koulutusta ja pitänyt vastaanottoa Helsingin keskustassa viisitoista vuotta. Denis on kurssilla vierailevana tähtenä ja pitää syyskuussa kahden tunnin mittaisen luennon kiinalaisen lääketieteen mukaisista elementtityypeistä sekä ohjatun meditaatioharjoituksen.

DSC_0048DSC_0064

Kurssi maksaa 230 € (sis. alv) sisältäen kaikki joogatunnit (28,5 h/19 kertaa) sekä Denisin kahden tunnin luennon ja meditaation. Kurssin voi maksaa tarvittaessa kahdessa osassa, jolloin 1. osan eräpäivä on 26.8. ja 2. osan 23.9.

Viikonloppualkeiskurssi maksaa 60 € (sis. alv), jolloin varsinaiselle kurssille voi osallistua hintaan 200 €.

Ja sokerina pohjalla: kaikki oppilaat saavat kurssin aikana joogavaatemerkki Welliciouksen verkkokaupasta – 10 % alennuksen!

En edellytä, että osallistuu jokaiselle tunnille ylitsepääsemättömän esteen sattuessa, mutta toki silloin saa kurssista irti suurimman hyödyn.

Mainittakoon vielä, että kurssilla heitetään kaikki suorittaminen ja vertailu romukoppaan! Tähtioppilaita ovat ainakin ”ikijäykät” rautakanget, ne joilla käsivarret ovat pullataikinaa tai vatsassa mehukkaat makkarat!

Haluan pitää osallistujien määrän pienenä, jotta oppilaiden yksilöllinen ohjaus ei kärsisi. Siksi suosittelen varaamaan paikan pian, sillä viime talven kurssi täyttyi yhdessä yössä ja tälle kurssille en voi ottaa yhtä paljon oppilaita. Sitovat ilmoittautumiset sähköpostitse katja(at)katjakokko.com.

Rock om!

_DSC6985

Ensimmäinen, kolmas ja neljäs joogakuva Dorit Salutskij, loput Mikko Rasila. Kirjakuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , ,