Beauty

Skip-care – minimalistin ihonhoitorutiini

Beauty | 21.4.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Natural Goods Company

Skip-care on vähälle huomiolle jäänyt K-beauty trendi. Mistä oikein on kyse?

Korealainen ihonhoitorutiini on tunnettu kymmenvaiheisesta ihonhoitorituaalista, joka kuulostaa ihonhoitoon tottumattomalle ymmärrettävästi liian monimutkaiselta. Samaan hengenvetoon onkin todettava, että rutiinissa ei suinkaan ole kymmentä vaihetta joka päivä: kuorintaa ja sheet maskia ei käytetä päivittäin ja puhdistuskin voi olla kaksoispuhdistuksen sijasta yksivaiheinen. Siispä vaiheita on ilman kuorintaa ja naamiota 6-7. Kuulostaako vieläkin aivan liian työläältä? Eipä hätää, tässä vaiheessa kuvioihin astuu mukaan skip-care, K-beauty trendi, joka on jäänyt melko vähälle huomiolle. Mistäs tässä nyt oikein on kyse?

Skip-care on sananmukaisesti ihonhoitorutiini, jossa skipataan osa kymmenvaiheisesta ihonhoitorutiinista ja jäljelle jäävät vain välttämättömimmät vaiheet. Korealaiset tuotekehittelijäinnovaattorit ovat toki kehitelleet myös skip-careen sopivia monitoimituotteita, kuten seerumin ja kosteusvoiteen yhdistäviä emulsioita, joita voi käyttää kasvoille, silmänympärysiholle, kaulalle, dekolteelle ja käsille aamuin illoin, tai kuorinnan, naamion ja seerumin yhdistäviä tuotteita, jolloin ihonhoitorutiini typistyy parilla purnukalla.

Jos skip-careen sukeltaa hieman syvemmälle, kyse on kuitenkin ennen kaikkea siitä, että ihoa ei tulisi ylihoitaa, vaan tuotteet valitaan ihon kunnon ja ympäristön olosuhteiden mukaan, jotka aiheuttavat ulkoisia haasteita iholle. Vaikka korealaisessa ihonhoitometodissa onkin ns. yleispätevä ohjeistus eri vaiheineen, jokaisen iho on erilainen eikä kaikille ihotyypeille ja -ongelmille sovi samanlainen hoito. Esimerkiksi kaksoispuhdistus ja kuorinta ovat herkälle iholle liikaa ja ärtyneelle iholle tulisi aina käyttää mahdollisimman vähän tuotteita. Toisaalta myös erittäin hyväkuntoista tai hyvin hoidettua ihoa on turha tukahduttaa jatkuvasti erilaisilla tehoseerumeilla. Iho tarvitsee välillä huilia tehotuotteista, aivan kuten kehokin tarvitsee välillä paastoa sekä taukoa lisäravinteista.

Vaikka skip-care kuulostaa varmasti hyvältä niistä, jotka haluavat käyttää ihonhoitoon mahdollisimman vähän aikaa, muistutan kuitenkin, että ihonhoitorutiinissa ei kannata hutiloida, mikäli kaipaa tuloksia ja haluaa saada tuotteista irti parhaat mahdolliset tehot. Siksi puhdistusainetta kannattaa skip-caressakin hieroa iholle huolellisesti 1-2 minuutin ajan, hoitonestettä taputellaan iholle 7 skin methodin mukaisesti ja kasvoöljyn levittämiseen kannattaa yhdistää kiinteyttävä ja kirkastava kasvohieronta. Eli kaikessa yksinkertaisuudessaan skip-carea voi lähestyä less is more tyylisesti: vaikka tuotteita on mahdollisimman vähän, niitä käytetään huolellisesti. Sitä paitsi, tulen vastaisuudessa puhumaan yhä enenevissä määrin kaikenlaisista itsehoidon ja tuotteettoman ihonhoidon tekniikoista, jotka vaativat ajallista panostusta, joten hutiloinnille ei ole sijaa jatkossakaan.

Skip-care voi myös olla jollekin seurausta kymmenvaiheisesta ihonhoidosta, jolla iho on saatu niin hyvään kuntoon ettei se tarvitsee enää jatkuvasti montaa eri vaihetta. Lisäksi se on myös toimiva konsepti etenkin matkustaessa.

Jos haluat rakentaa itsellesi minimalistisen, mutta toimivan ihonhoitorutiinin, tee se näin:

Skip-care ihonhoitorutiini

1. Puhdistus
2. Hoitoneste – 7 skin method
3. Kosteusvoide
4. Kasvoöljy

Jos korealaisilta kysytään, heidän mielestä skip-caressa on vain kolme vaihetta: puhdistus, hoitoneste ja kosteusvoide. Minä en kuitenkaan anna vapautusta kasvoöljystä, sillä ihonhoidossa pätevät seuraavat luonnonlait: iho tarvitsee puhdistuksen lisäksi kosteutta (=vettä) ja rasvaa. Kosteusvoiteessa on aivan liian vähän rasvaa, varsinkin, jos se on koostumukseltaan ohutta öljy-vedessä emulsiota – moni kokee paksut vesi-öljyssä emulsiot liian tuhdeiksi. Jos kuitenkin välttämättä haluaa typistää rutiinin neljästä vaiheesta kolmeen, voi jättää kosteusvoiteen pois, ei koskaan hoitonestettä tai kasvoöljyä.

Whamisa on täydellinen skip-care brändi, sillä ihonhoitorutiinin vaiheita minimoidessa tuotteiden hinta-laatusuhde on erityisen tärkeää. Whamisan kohdalla se on onneksi helppoa, sillä esimerkiksi kosteusvoide on niin koostumukseltaan niin ohutta, että sen voi taputella myös silmänympärysiholle. Lisäksi hoitonesteet on pakattu täyteen hoitavia aineita, joten 7 skin methodia noudattaessa niitä voi kutsua jopa 2 in 1 tuotteeksi, joka yhdistää hoitonesteen ja seerumin. Halutessaan lisätehoa ihonhoitoon voi tuoda sheet maskilla 1-2 kertaa viikossa.

Skip-care by Whamisa

Puhdistus

Valitse puhdistusaineeksi Whamisan puhdistusöljy, joka sopii kaikille ihotyypeille. Voit tuoda siihen tarvittaessa syväpuhdistavaa vaikutusta poistamalla aineen iholta konjac-sienellä tai musliiniliinalla, mutta halutessasi se huuhtoutuu iholta myös pelkällä lämpimällä vedellä.

Hoitoneste

Hoitonesteistä löytyy kolme vaihtoehtoa: kuivalle, herkälle ja ikääntyvälle iholle sopiva Deep Rich Toner, normaalin ihon Original Toner sekä rasvaisen ja sekaihon Refresh Toner. Taputtele hoitonestettä iholle 7 skin methodin mukaisesti seitsemän ohutta kerrosta. Deep Rich Toner ja Original Toner sopivat myös silmänympärysiholle.

Kosteusvoide

En ole nostanut blogissa Whamisan lotion-kosteusemulsioita esille niiden ansaitsemalla tavalla, koska olen vannoutunut Water Creamin käyttäjä. Lotionit ovat kuitenkin täydellisiä skip-care tuotteita riittoisuutensa ja monikäyttöisyytensä ansiosta. Mainitsin jutun alussa, että korealaisista brändeistä löytyy esimerkiksi tuotteita, joita voi käyttää kasvoille, silmänympärysiholle, kaulalle, dekolteelle ja käsille. Water Cream on pakkauskooltaan niin pieni (50 ml), että sitä en käyttäisi ainakaan käsille, en ehkä dekolteellekaan. Lotionit ovat puolestaan 120 ml pulloissa, vaikka maksavat saman verran kuin Water Cream. Itse käytänkin lotioneita myös käsivoiteena, joka sai alkunsa siitä etten löytänyt tarpeeksi kosteuttavaa voidetta käsille. Käsivoiteet ovat yleensä todella täyteläisiä, mikä ei auta, jos kädet kärsivät kosteudenpuutteesta. Ratkaisin lopulta ongelman Whamisan lotionilla ja johan loppui jatkuva kiristys käsien ihossa. Lotionit ovat koostumukseltaan niin kevyitä, että ne sopivat hyvin myös silmänympärysiholle. Lotioneista Original-versio sopii normaalille ja sekaiholle ja Double Rich kuivalle iholle. Nimestään huolimatta Double Rich ei ole täyteläistä tai paksua.

Kasvoöljy

Whamisan kasvoöljy on todellinen ravintopommi kaikille ihotyypeille, jonka raaka-aineista 98 % on luomuviljeltyjä. Voit sivellä öljyn iholle viimeisenä tai sekoittaa sitä muutaman tipan kosteusvoiteen joukkoon. Suosittelen todella lämpimästi yhdistämään öljyn levittämiseen kiinteyttävän ja kirkastavan kasvohieronnan, johon löytyy ohjeet Instagram-profiilini kohokohdista. Kasvohieronnan avulla saat merkittäviä tuloksia ihonhoitoon, aivan kuin olisit käynyt kasvohoidossa.

Kerron myös Kuulaan kaunis -kirjassani kymmenvaiheisen ihonhoitorutiinin soveltamisesta. Suosittelen lämpimästi kirjan hankkimista, jos sinulta ei sitä vielä löydy, sillä saan päivittäin kysymyksiä, joihin kirjasta löytyisi selkeät vastaukset. Kuulaan kaunis ei esittele mitään ohimenevää ihonhoitotrendiä, vaan se kokoaa tuloksellisen ihonhoidon perusasiat yksiin kansiin ja selittää mm. jokaisen ihonhoitorutiinin vaiheen järjestyksen ja merkityksen, pureutuu yksinkertaisesti, mutta tarkasti kaikista tärkeimpiin asioihin ihonhoidossa sekä avaa selkeästi mitä ihonhoitotuotteet sisältävät ja miksi luonnonkosmetiikka on paras valinta iholle. Voit ostaa kirjan täältä.

Noudattaako joku teistä skip-care rutiinia? Onko joku saanut ihonsa niin hyvään kuntoon monivaiheisella ihonhoitorutiinilla, että on voinut siirtyä skip-careen? Millaisia tuloksia olette saaneet 7 skin methodilla ja kasvohieronnalla?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , ,

Beauty

12 kommenttia artikkeliin “Skip-care – minimalistin ihonhoitorutiini”

 1. Kirsikka

  Suuri kiitos kaikesta tiedosta ja vinkeistä joita blogisi kautta jaat. Ammattitaitosi on huikea! Myös instastoorisi ovat informatiivisia ja viihdyttäviä 🙂 Kysyttävääkin olisi, nimittäin ongelmana tuo kasvoöljyn käyttö ja herkästi tukkeutuva iho. Olen pidemmän aikaa käyttänyt Whamisaa ohjeidesi mukaan ja myös sarjan kasvoöljyä. Ennen sitä käytin Madaran kasvoöljyjä. Otsani iho on ollut öljyä käyttäessäni täynnä tukkeumia. Pientä näppyä joka ei poistunut millään konsteilla. Vasta kun ymmärsin kokeilla jättää öljyn kokonaan pois, on ongelma helpottanut ja otsalla on enää harvoin näppyjä. Ero on todella selkeä. Muuten ihoni on ollut aina enemmänkin kuivuuteen taipuvainen ja siksi haluan huolehtia runsaasta kosteutuksesta. Näppyjen kanssa ei ole koskaan aiemmin ollut ongelmia. Nyt iho tuntuu muuttuneen helpommin otsalta rasvoittuvaksi. Mitä kosteusvoidetta suosittelisit? Onko niin että öljyä olisi kuitenkin käytettävä? Ihon puhdistus ja hoito on jopa harrastus, joten rutiinit on kunnossa ja en usko että syy on siinä.

  • Suosittelen öljyn käyttöä, koska kosteusvoiteissa ei ole tarpeeksi rasvaa jollei käytä paksua öljy-vedessä emulsiota. Whamisan kosteusvoiteet ovat loistavia, jotka eivät tuki ihoa. En osaa sanoa miksi Whamisan kasvoöljy aiheuttaa näppyjä, kaikille eivät vain kaikki tuotteet sovi. Joskus reaktio voi tulla vain siitä, että alkaa saamaan runsaammin ravinteita ja näpyt häviävät ajan myötä, mutta on myös mahdollista, että juuri tämä öljy ei sovi sinulle.

 2. Itse käytin pitkään whamisan puhdistus öljyä, kosteuttavan kasvoveden kerrostamista, ohut seerumi ja dabba ruusunmarjaeliksiiriä.. Leukaan ja otsaan (sekä myös kaulalle! Mihin mulle ei oo ikinä tullut) tuli aina jonkinverran kipeitä finnejä. Samalla iho oli jotenkin kuiva puhdistuksen jälkeen ja jopa hilseili mitä ihmettelin koska puhdistusöljyä kuitenkin käytin. No siirryin sitten Exuvianceen ja ei mennyt kuin päivä kun ihosta tuli sileä eikä näpyn näppyä. En ymmärrä mikä mättää kun en ikinä löydä sopivaa ihonhoitorutiinia luonnonkosmetiikasta.:/ ja toisaalta en haluaisi käyttää synteettistä kosmetiikkaa ja aika silikonisen tuntuisia nämä Exuviancen tuotteet kyllä on…

  • Kokeile esimerkiksi Bybin tai Pain uutta puhdistusöljyä, joissa on täysin erilainen koostumus kuin Whamisan öljyssä, jossa on caprylic-capric triglyceride pohja – se voi joillekin harvoille aiheuttaa samanlaisen näppyreaktion kuin kookosöljy. Luonnonkosmetiikasta löytyy kyllä vaihtoehtoja nykyisin niin paljon, ettei ole mahdollista etteikö sinullekin löytyisi sopivat 🙂

 3. Laura

  Minulla on käytössä juuri tuo Whamisan puhdistusöljy. Tuote on ihana, mutta minua mietityttää kun yleensäkin puhdistusöljyt ohjeistetaan hieromaan kuiville kasvoille, niin nyt etenkin katupölyn aikaan kun katsoo peilistä ennen meikinpesua, näkee selvästi tuulen mukanaan tuomat katupölyt kasvoillaan (mustia pieniä pisteitä). Mua inhottaa hieroa tuota näkyvää katupölyä minuuttien ajan kasvoilleni öljyn kera, koska tarkoituksena on puhdistaa hellävaraisesti kasvoja…
  Mikä on neuvosi tähän?

 4. Imppu

  Korealaiset ei ikinä jättäisi aurinkorasvaa pois! Länsimaissa tällästä rutiinia on mainostettu pitkään ja mm. Clinique myy ihan tuotteita 3-step systeminä, jossa pudistus, kasvovesi ja kasvovoide. Erona tuohon on, että korealaisilla on vielä neljäntenä aurinkorasva, se on heidän ihonhoitorutiinin kulmakivi. Iltarutiinissa voisi nuodattaa tuota ehdottamaasi, mutta aamurutiinissa kannattaa neljännen vaiheen öljyn tilalla käytetään aurinkorasvaa. Ihan myös siksi, että öljy saattaa olla vähän liian raskas päiväkäyttöön ja ei välttämättä toimi päälle laitettavan meikin kanssa. Meikki on kuitenkin öljyliukoinen ja harvalla meistä on aamuisin rutkasti aikaa, että antaisi öljyn kunnolla imeytyä ennen meikkaamista.

  • Korealaisillahan on päivävoiteessa yleensä suojakerroin ja he ovat neuroottisia aurinkosuojakertoimen käytössä. Itselläni on erilainen näkemys asiaan enkä voi suositella aurinkosuojakertoimen käyttöä ympärivuotiseen käyttöön enkä edes kesällä jatkuvaan käyttöön, jollei oleskele suorassa auringonpaisteessa pitkiä aikoja tai ole altis pigmenttihäiriöille. Päivällä käytetään kuitenkin yleensä kevyttä meikkipohjaa, jossa on (mikäli luonnonkosmetiikkaa) aina jonkinlainen suojakerroin, jos tuote sisältää titaanidioksidia. UV-filtterit jatkuvassa käytössä kuormittavat ihoa tarpeettomasti. Tämä on minun mielipide ja näkemys, asiasta saa olla toki eri mieltä. Öljyt toimivat myöskin loistavasti meikin alla, mutta tässäkin voi olla erilaisia mieltymyksiä 🙂

 5. Janita

  Olen myös käsittänyt että kaikista tärkeintä on suojautua ympäri vuoden uv säteilyä. Aurinko vanhentaa ihoa ennenaikaisesti jopa 80% tutkimusten mukaan..

  • Tässä pitää nyt huomioida kaksi asiaa: maantieteellinen sijainti ja auringon paisteessa vietettävä aika. Ja kolmantena olosuhteet. On eri asia saada aurinkoa Suomessa kuin Etelä-Euroopassa saatika lähellä päiväntasaajaa. Se, missä auringolle altistuu vaikuttaa myös suuresti; vaalealla hiekalla, valkoisella lumihangella, merellä, nurmikolla vai jatkuvassa liikkeessä – UV-säteet heijastuvat näistä aivan eri tavoin.

   On selvää, että jos suorassa paahteessa oleskelee tuntikausia, alistuu myös UV-säteilyn negatiivisille vaikutuksille, mikä vanhentaa pitkässä juoksussa ihoa. Mutta se, oleskeleeko paahteessa päivittäin, viikottain vai muutaman kerran vuodessa tekee merkittävän eron, ja kuten sanottua, suorassa paahteessa iho tulee suojata.

   Ihon vanhenemisesta yli 90 % on ulkoisten tekijöiden aiheuttamaa, eli aurinko, elämäntavat ja ihonhoitorutiinit jne., mutta on täysin tolkutonta käyttää Suomen leveyspiireillä ympäri vuoden aurinkosuojaa. Se blokkaa D-vitamiinin tuotannon ja on tarpeetonta kuormitusta iholle. Jos vuoden joka ikinen päivä levität iholle mineraalisuojaa, saat puhdistaa ihoa todella huolellisesti, jotta suoja-aineet eivät ala kerrostua vähitellen iholle – tunnetusti UV-filtterit eivät lähde iholta helposti pois. Luonnonkosmetiikan meikkivoiteissa on kaiken lisäksi lähes aina titaanidioksidia (=UV-filtteri), joten jos käytät meikkivoidetta, saat joka tapauksessa miedon suojan.

   Iho ja keho tarvitsevat aurinkoa. Kesällä olisi tärkeää saada aurinkoa iholle ilman mitään suojaa (mielellään vähintään yläruumis paljaana) ihon pigmenttityypin oman suoja-ajan puitteissa, jotta D-vitamiinin tuotanto aktivoituu. Aurinkosuoja on tarpeen, jos oleskelee paahteessa tätä aikaa pidemmän ajan, mutta vuoden ympäri tai epäsuorassa auringossa oleskellessa suojan käyttö ei ole tarpeen. Pigmenttiläiskille altis iho on asia erikseen.

   En tiedä yhtäkään tapausta, missä iho olisi vanhentunut ennenaikaisesti merkittävällä tavalla kohtuullisen auringonoton, asianmukaisen suojaamisen ja terveellisten elämäntapojen seurauksena, vaikka aurinkosuoja ei olisi ympärivuotisessa käytössä – tällä logiikalla esimerkiksi oman ihoni pitäisi olla jo aika rupsahtanut ikääni nähden. Mutta ihon hoitamattomuuden, matala-asteiden tulehduksen, stressin ja epäterveellisten elämäntapojen ennenaikaisesti vanhentamia ihoja olen kyllä nähnyt. Eli vastaus tähän on, että näillä tutkimuksilla ei ole mitään merkitystä, jollei asioita huomioi laajemmasta kokonaisuudesta käsin. Ja toki jokainen saa käyttää aurinkosuojaa vaikka joka päivä, jos uskoo sen olevan tärkeää 🙂

 6. Maria

  Pakko tulla hehkuttamaan tähän, kun tuolla aiemmassa postauksessa valittelin ihoni keväträjähdystä… Olin nimittäin juuri viikon hiihtovaelluksella, ja painon minimoimiseksi otin mukaan ihonhoitoa varten ainoastaan aurinkorasvan ja wild rose beauty balmin puhditukseksi ja öljyksi. Oletin ihoni menevän entistäkin huonompaan kuntoon tunturiviiman, telttaöiden ja päivittäisen aurinkorasvan käytön myötä, mutta tuo NYRin balmi olikin aivan ihmeellinen! En ollut aiemmin sitä kokeillut, ja kyllä hämmästelin miten ihoni loisti (sitten kun pääsin peilin ääreen tunturista)! Ei näpyn näppyä missään! Ehkä tällainen yhden purkin kevätpaasto olikin juuri sitä mitä ihoni kaipasi 🙂

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>