Inken purkkinurkka

Inken purkkinurkka: naamiohelvetti ja opit siitä

Inken purkkinurkka | 20.4.2019 | Inke

Purkkinurkan Inke testailee luonnonkosmetiikkaa suurella innolla, yrityksen ja erehdyksen kautta.

Tästä postauksesta oli muuten alun alkaen tarkoituksena tulla aiiiiiivan täysin toisenlainen. Koska kukapa haluaisi tahallaan epäonnistua, muuttaa mielipidettään saatikka saada allergisen reaktion? Täsmennän: allergisen reaktion juuri ennen kauan odotettua gaalailtaa?

Taustoitetaanpas hieman. Lähetän Katjalle viikoittain Instagramissa (ja oikestaan kaikissa muissakin kanavissa) varmaan lähemmäs viitisen vinkkiä bongaamistani tuotteista ja sarjoista. Kuten olenkin jo taannoin tunnustanut, niin sanotut ”Instagram-luonnonkosmetiikkasarjat” puhuttelevat minun estetiikantajuani ja saavat kukkaron nyörit löystymään. Näitä insta-ystävällisiä sarjoja on toki moneen lähtöön, tai ainakin kolmeen. On milleniaaneille suunnatut, leikkisät ja pastelliväriset söpöstelysarjat, ja sitten on vimpan päälle designatut mustavalkoiset, minimalistiset viritykset. Kolmanteen lokeroon niputtaisin artesaanisarjat, siis useimmiten juuri Kaliforniassa käsin sekoitellut, luksushippihenkiset ja tarinalliset brändit. Artesaanisarjan perustaja on useimmiten kokenut jonkinlaisen herätyksen tai elämänmuutoksen, kanavoinut energiansa omaan kosmetiikkamerkkiinsä ja sekoittelee rakkaudella omassa pikku pajassaan luomulaatuisista raaka-aineista simppeleitä (mutta ainesosiinsa nähden aika helkkarin tyyriitä) kosmetiikkacocktaileja.

Vaikka innostumme Katjan kanssa kaikenlaisista purkkijutuista, ovat nämä aavistuksen kotikutoiset artesaanisarjat jakaneet keskusteluissamme vahvastikin mielipiteitä. Siinä, missä minua viehättää itse tuotteen ja tuotelupauksen lisäksi brändi, mielikuva ja tarina, riemastuu Katja huomattavasti minua enemmän tuotteen teknisestä toteutuksesta, laadukkaista ja tehokkaista raaka-aineista sekä korkealaatuisesta osaamisesta brändin takana. Kyllä, tuotteen teho ja koostumus ovat minullekin toki todella tärkeitä, mutta tunnustan käyttäväni paljon myös ensisijaisesti silkkaa mielihyvää tuottavia kosmetiikkatuotteita. Yleensä ne eivät tee mitään hallaa iholleni saatikka terveydelleni, mutta jos ne eivät mitään suurempia ihmeitä teekään, on niillä leikkiminen ja läträäminen kaikin puolin kivaa, antoisaa ja rentouttavaa.

Tämän kaiken valossa ette varmastikaan ole hirmuisen yllättyneitä, että bongatessani Net-A-Porterin ylelliseen ökykosmetiikkaan keskittyneeltä kauneuspuolelta luksushippisarja Earth Tu Facen hunaja-kookosnaamion, ehdotin Katjalle postausta tuotetestistä.

Ajattelin, että tämäpä onkin sitä uutta luksusta. Kun käytössämme ovat uusimmat teknologiat, perusteelliset tutkimustulokset ja pitkälle kehitellyt raaka-aineet, sitä todellista ja tavoitelluinta ylellisyyttä kaiken kokeilleille onkin paluu juurille ja rakkaudella pienissä erissä valmistetut, aavistuksen kotikutoiset jutut.

Earth Tu Facen kasvonaamio oli mielestäni täydellinen esimerkkituote tämän mietteeni jakamista tukemaan. Honey + Coconut Mask – siis sehän kuulostaakin jälkiruoalta! Ja sitä se oikeastaan voisi ollakin, sillä naamio ei sisällä muuta kuin luomuhunajaa, luomulaatuista neitsytkookosöljyä, ruusun ja laventelin terälehtiä luomupuutarhasta sekä luomulaventeliöljyä. Purkki tätä luomupuutarhaa maksaa aivan törkyiset 60 euroa per 30 millilitraa, mutta säästäkää vaivannäkönne älkääkä kertoko minulle, miten suuri idiootti olen lähtiessäni mukaan tällaisiin hullutuksiin. Tämän kun nimittäin piti olla juuri sitä uutta luksusta, ja osa luksuksentunnetta varmasti syntyy luksukkaasta, reippaasti yläkanttiin laitetusta hinnoittelusta. Sehän ei ole tyhmä, joka pyytää…

Ensimmäinen testikerta tuotteen kanssa meni varsin mallikkaasti. Nappasin – näin jälkikäteen mietittynä varmaankin purnukan pinnalta – teelusikallisen naamiota, levitin sen kasvoilleni ja hunajantuoksuisessa tuoksupilvessä istuessani idistelin, mitä kaikkea kirjoittaisinkaan tästä uudesta luksuksesta, laatutietoisesta ja valikoivasta öky-downshiftaamisesta sekä aitojen asioiden arvostuksesta.

Ensimmäisen, hyvin sujuneen testikerran jälkeen sorruinkin jälleen kerran helmasyntiini, eli pihtailemaan hienoksi mieltämääni kosmetiikkatuotetta. Tässäpä syy, miksei minun lähtökohtaisesti edes kannata ostaa aivan hirmuisen kallista kosmetiikkaa – luonnonkosmetiikka kun ei varsinaisesti hautomalla parane. Kuukauden, kaksi myöhemmin kaivoin kallisarvoisen luksuspurnukkani jälleen esiin, kun minulla oli mielestäni oikein hyvä syy. Olin nimittäin suuntaamassa päivätöihini liittyvään mainosalan gaalaan, jossa alan väki jakaa toisilleen tunnustuksia kuluneen vuoden varrella tehdyistä markkinointiviestinnän teoista viinin virratessa ja ykköset yllään. Mikäpä nostattaisikaan juhlatunnelmaa paremmin kuin ylellinen, ihoa ja mieltä heleyttävä hunajanaamio?

Ennen naamion levittämistä katsoin, että naamion sisältämät kukkaset ovat tainneet vajota purkin pohjalle. Hunaja tuntui rakeisemmalta kuin edellisellä kerralla, mutta en jäänyt miettimään asiaa sen enempiä. Sekoittelin naamiota purkissaan, levittelin sitä tuhdin kerroksen kasvoilleni ja pötkähdin sohvalle katselemaan sarjaa kaikessa rauhassa ja sen kunniaksi, kun sain kerrankin valmistautua juhliin ihan kokonaisen vapaapäivän verran.

Parikymmentä minuuttia myöhemmin huusin kylppärin peilin edessä kaikki osaamani kirosanat – ja mahdollisesti tulin siinä tohinassa lanseeranneeksi myös muutaman uuden sellaisen. Naamion huuhtelun jälkeen paljastui, että koko naamani oli täynnä punaisia, hieman kohollaan olevia pieniä pisteitä tai näppyjä. Siis aivan koko naama, ja itse asiassa vähän kaulaakin. Koko naama – ja lähtöön oli aikaa enää kolmisen tuntia.

Eipä auttanut muu kuin kilauttaa Katjalle ja kysellä neuvoja, miten räjähtäneen naaman saisi rauhoittumaan gaalakuntoon, ja itse asiassa aivan helkkarin nopeasti sittenkin. Onneksi pelastava enkeli sattui olemaan langoilla ja käsky kävikin sekoitella rauhoittava savinaamio valkoisesta savesta, heittää joukkoon muutama pisara kasvoöljyä ja lausua naamion vaikutusaikana muutama itkuinen rukous. (Okei, viimeinen osa ohjeistuksesta saattoi olla omaa lisäystäni, mutta tässä kohtaa täytyi valjastaa käyttöön aivan kaikki mahdolliset keinot ja avut.)

Käynnissä oli melkoinen kamppailu aikaa vastaan, mutta rauhoittava savinaamio onnistui kuin onnistuikin taltuttamaan pahimman naamatulipalon ekan vartin aikana. Epätoivo ajoi minut kuitenkin epätoivoisiin tekoihin ja päädyin vielä kasvonaamion jälkeen lappamaan kasvoilleni noin sentinpaksuisen siivun lähinnä palovammojen hoitoon tarkoitettua ranskalaista apteekkivoidetta, joka ei ole luonnonkosmetiikkaa nähnytkään (ja jota ei todennäköisesti edes suositella käytettäväksi tällaisiin tarkoituksiin tai tähän tapaan – sinänsä muuten jännä, miten olinkaan valmis yhden jo koetun katastrofin jälkeen ottamaan riskin toisesta, mahdollisesti pahemmasta katastrofista?!).

Odottelin tovin, pyyhin ja pesin voiteen kasvoiltani ja totesin tilanteen olevan jo (reilulla gaala-)meikillä peitettävissä. Pohjustin kasvot superluotettavilla ja laadukkailla Laponie of Scandinavian tuotteilla*, jotka sopivat herkkäihoisille, mutta ilahduttavat myös meitä muita. Sillä hetkellä en tosin enää tiennyt, kumpaan laariin itseni oikein laskisin, mutta hölväsin suihkutettavaa kasvovettä ja kosteuttavaa voidetta kaksinkäsin kiitollisena siitä, että näin nerokkaita purkkeja on olemassa – ja vieläpä omassa kaapissani. Siihen sitten päälle noin sentin kerros meikkivoidetta sekä erinäisiä väriläiskiä ja kuin ihmeen kaupalla olin kuin olinkin gaalakelpoinen.

Mistä allerginen reaktio sitten mahtoi johtua? Jaa-a, sen kun tietäisi! Kenties naamion sisältämä hunaja oli päässyt kiteymään, Kalifornian lämpimät, aurinkoiset olosuhteet kun saattavat olla naamiolle töölöläistä lipastonlaatikkoa suotuisammat. Ehkäpä naamiota sekoittaessani mukaan nousseet hunajan rouheat kiteet ärsyttivät ihoani? Voi toki myös olla, että käynnissä oleva siitepölykausi oli herkistänyt ihoni ja sain hunajasta tai jostain toisesta naamion sisältämästä raaka-aineesta yllättävän allergisen reaktion. Oli miten oli, omien kokemusteni perusteella suosittelisin tämän purnukan sisältöä esimerkiksi jalkanaamioksi – tai vaihtoehtoisesti vaikka paahtoleivän päälle levitettäväksi, sillä hunajan ja kookosöljyn ruusulla ja laventelilla höystetty levite ainakin kuulostaa unelmien brunssikamalta. Fiksuinta mielestäni kuitenkin olisi, että säästäisitte rahanne johonkin toiseen tuotteeseen.

Että uusi luksus... Oi voi. Taidan tehdä hetkeksi pesäeroa pienten erien artesaanibrändeihin ja tutustua entistä suuremmalla mielenkiinnolla aivan vimpan päälle tekniseen ja pieteetillä valmistettuun, huippulaatuiseen luonnonkosmetiikkaan. Sitähän on toki aivan mahdotonta tietää, mille kukakin sattuu allerginen olemaan ja mistä mikäkin johtuu – jollekulle toiselle tämä naamio voi olla kaikkien unelmien täyttymys, ja aivan yhtä lailla olisin voinut saada ensimmäisen kosmetiikkaan liittyvän allergisen reaktioni täysin toisenlaisesta tuotteestakin. Mutta jos jotain tästä sekoilusta opin, niin sen, että ennen tärkeitä menoja ei kannata käyttää kuin sellaisia tuotteita, joiden satavarmasti tietää sopivan itselleen – ja kaikki muut kannattaisi testata läikkätesteinä pienille alueille, etenkin jos on yhtään sellaisia kokemuksia, että iho voisi johonkin reagoida. Niinpä taidan tehdä jatkossa minäkin!

Mitenkäs, onko linjoilla muita kosmetiikasta allergisia reaktioita saaneita tai vaikkapa tämänkaltaisiin riistohintaisiin höpsötyksiin langenneita kohtalotovereita?

Earth Tu Face Honey + Coconut Mask, 60 € / 30 ml, net-a-porter.com

*) Laponie of Skincaren tuotteet saatu testiin – ja jäävät muuten satavarmasti jatkossakin käyttöön!

Avainsanat: , ,

Inken purkkinurkka

12 kommenttia artikkeliin “Inken purkkinurkka: naamiohelvetti ja opit siitä”

 1. Ihanan virkistävä postaus vaikka kamalaa että sulle kävi noin. Oli silti kiva lukea vastapainoa kaikelle luksushömpälle, sillä itsekin sorrun välillä myyntipuheisiin ja ”hyviin viboihin” mitä purnukoista tulee. Tietty rakastan brändejä kuten Max and Me ja Mahalo, jotka ovat kumpikin luksusta että aika hintavaa hippikamaa, mutta vastapainoksi kaipaan kaikkea hifiä tieteeseen perustuvaa kamaa, joka ei aina tapa lompakkoa. Mulle on aktiivisen kuorinnan jälkeen pamahtanut naama allergisen punaiseksi Whamisasta, siksi en kamalasti enää merkkiin koske vaikka kivoja tuotteita ovatkin.

  xx Laura / http://www.lauraloukola.net

  • Inke

   Välillä on ihan hyvä nauraa näille omille kämmeille ja ylilyönneille, vaikka vielä on tuoreessa muistissa, miten vähän nauratti siinä kohtaa kun naama oli näppylöillä 😀 Hyviä viboja ostan minäkin varmasti jatkossa, mutta vastapainoksi tosiaan tota teknisempää kamaa. Ja toivotaan, että hetkeen ei osu toista tällaista pommia kohdalle! Ihanaa pääsiäistä 🙂

 2. Pia

  UupsNoi on karmeita tilanteita….Mutta joo, Tata Harperin mun kukkarolle liian tyyris silmänympärysvoide on ehdoton nounou. Siitä saamani allergisen reaktion myötä, joka siis vaati lopulta lääkäriä ja jotain antibioottisalvaa, koko sarja on pannassa, vaikka niin on muiden kehuma. Myös edullisempi Estelle & Thildin kosteuttava seerumi antoi viitteitä vastaavan reaktion muodostumisesta, mutta vahingosta viisastuneena lopetin aineen käytön välittömästi. Ja säästyin. Siksi pitäydyn visusti hyviksi havaituissa merkeissä ja tuotteissa, ellen saa näytepakettia testiin ennen tuotteen ostoa. Mikä on tietty kuolettavan tylsää.

  • Inke

   Äsht, onpa ikävä juttu! Ootko päässyt jyvälle, mikä ainesosa allergian sulla mahtaisi aiheuttaa? Toivottavasti joku harvinainen, joka ei tule liian usein vastaan 🙂

 3. Jenni

  Ai kamala! Mikähän sen reaktion on voinut aiheuttaa? Onneksi iho parani. Mutta 60€ naamiosta, joka sisältää kookosöljyä, hunajaa ja eteeristä öljyä (okei, ja niitä kukan terälehtiä)? 60€!?!? Apua. Tuollaisen naamion voisi tehdä helposti itsekin. Suosittelen muuten Evolve-merkin Radiant Glow- naamiota, jos pidät ihanista naamioista. Se sisältää raakakaakaota ja on ihanan suklaista. Se myös säilyy hyvänä eikä ole hullun kallis.

  • Inke

   Ehkä se oli toi hinta, joka aiheutti sen reaktion 😀 Oli mulla ajatuksena, että tätä voisi tehdä helposti itsekin jatkossa, mutta tällä hetkellä taidan jättää kotikokkauskokeilun ymmärrettävistä syistä väliin! Toi Evolven naamio kuulostaa kyllä ihan mun jutulta, täytyypä napata testiin. Kiitos vinkistä!

 4. EvaGo

  Haha, mulle leahlanin mermaid mask aiheutti hirveän allergisen reaktion. Testasin sitä kyllä iholle (24h testi) mutta se ei aiheuttanut mitään mutta kun iskin sitä koko naamalle niin oohlalaa koko naama näytti kuin olisin polttanut sen auringossa, pahasti! Mä laitoin sen jälkeen pai skincaren tuotteita, rauhoitti ihon puolessa tunnissa siedettäväksi. Tata on kanssa aiheuttanut ongelmia, en silloin tajunnut että salix alba on yhtä kuin paju. Ilmankos oli älytön flunssa. 😀 Laponien voide on aiheuttanut kanssa punoitusta/kutinaa.

  • Inke

   Voi ei! Eli läiskätestikään ei ole siis ihan pomminvarma poissulkija. Höh! On nää niin henkilökohtaisia, mikä kellekin aiheuttaa ja mitäkin – hyvänä esimerkkinä toi, että se, joka mun allergian lepytti, aiheutti sulle oireita. Yrityksen ja erehdyksen kautta on näemmä edettävä!

 5. omppu

  Onneksi ei omalle kohdalle ole sattunut allergisia rektioita.Lähiomaiselle tuli,ei tarkkaan tiedetä mikä aine,mutta angioedeema.Tämä järkyttävä kokemus,koko hyyli alue ym turposi mielettömäksi,mutta onneksi ei hengitystiet.Ei kipua,ei kutinaa,ainoastaan kuumotusta ja järkyttävän näköinen tapus.Tähän ei antihistamiinit ym auttanut.Toisilla tämä voi kestää jopa viikkojakin,mutta lähiomaiella toista vuorokautta onneksi vain.Kaikenlaista sitä voi tulla ja kaikkeen sitä voi herkityä.Pelottava tapaus.Myös nokkosrokko tutuut juttu kyseisellä lähiomaisella,mutta allergioita aiheuttavia erittäin paljon,testit tehty.Epipen kynä pakko hankkia.

  • Inke

   Apua, toi on jo tosi vakavaa, hui! On kyllä pelottava tapaus, ja vähällähän mä selvisin – tälle mun jutulle voi vähän naureskella, mutta toi vetää vakavaksi. Toivottavasti ei tule vastaavaa eteen enää!

 6. Saaaraaa

  Minä sain Madaran ja Shinglerin nokkossuihkeesta ja rasvasta aivan jäätävän reaktion. Koko naama TURPOSI ja muuttui tomaatiksi ja poltti ja kiristi. Se linja vielä tehty erityisesti herkälle iholle. Ei mulla kyllä herkkä ihokaan ole. Olen kerran saanut myös samankaltaisen Mia Höydön kasvovedestä. Kaikki nää on yksilöllisiä. Joillekin taas parhaimpua tuotteita.

  • Inke

   Sinäpä sen sanoit – se, joka aiheuttaa yhdelle allergiaa, on toiselle se paras tuote ikinä. Ei auta ku testailla ja toivoa, että nämä reaktiot pysyisivät harvinaisina yksittäistapauksina, jos niitäkään tarvitsisi tulla!

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>