Kaupallinen yhteistyö: Natural Goods Company
Skip-care on vähälle huomiolle jäänyt K-beauty trendi. Mistä oikein on kyse?
Korealainen ihonhoitorutiini on tunnettu kymmenvaiheisesta ihonhoitorituaalista, joka kuulostaa ihonhoitoon tottumattomalle ymmärrettävästi liian monimutkaiselta. Samaan hengenvetoon onkin todettava, että rutiinissa ei suinkaan ole kymmentä vaihetta joka päivä: kuorintaa ja sheet maskia ei käytetä päivittäin ja puhdistuskin voi olla kaksoispuhdistuksen sijasta yksivaiheinen. Siispä vaiheita on ilman kuorintaa ja naamiota 6-7. Kuulostaako vieläkin aivan liian työläältä? Eipä hätää, tässä vaiheessa kuvioihin astuu mukaan skip-care, K-beauty trendi, joka on jäänyt melko vähälle huomiolle. Mistäs tässä nyt oikein on kyse?
Skip-care on sananmukaisesti ihonhoitorutiini, jossa skipataan osa kymmenvaiheisesta ihonhoitorutiinista ja jäljelle jäävät vain välttämättömimmät vaiheet. Korealaiset tuotekehittelijäinnovaattorit ovat toki kehitelleet myös skip-careen sopivia monitoimituotteita, kuten seerumin ja kosteusvoiteen yhdistäviä emulsioita, joita voi käyttää kasvoille, silmänympärysiholle, kaulalle, dekolteelle ja käsille aamuin illoin, tai kuorinnan, naamion ja seerumin yhdistäviä tuotteita, jolloin ihonhoitorutiini typistyy parilla purnukalla.
Jos skip-careen sukeltaa hieman syvemmälle, kyse on kuitenkin ennen kaikkea siitä, että ihoa ei tulisi ylihoitaa, vaan tuotteet valitaan ihon kunnon ja ympäristön olosuhteiden mukaan, jotka aiheuttavat ulkoisia haasteita iholle. Vaikka korealaisessa ihonhoitometodissa onkin ns. yleispätevä ohjeistus eri vaiheineen, jokaisen iho on erilainen eikä kaikille ihotyypeille ja -ongelmille sovi samanlainen hoito. Esimerkiksi kaksoispuhdistus ja kuorinta ovat herkälle iholle liikaa ja ärtyneelle iholle tulisi aina käyttää mahdollisimman vähän tuotteita. Toisaalta myös erittäin hyväkuntoista tai hyvin hoidettua ihoa on turha tukahduttaa jatkuvasti erilaisilla tehoseerumeilla. Iho tarvitsee välillä huilia tehotuotteista, aivan kuten kehokin tarvitsee välillä paastoa sekä taukoa lisäravinteista.
Vaikka skip-care kuulostaa varmasti hyvältä niistä, jotka haluavat käyttää ihonhoitoon mahdollisimman vähän aikaa, muistutan kuitenkin, että ihonhoitorutiinissa ei kannata hutiloida, mikäli kaipaa tuloksia ja haluaa saada tuotteista irti parhaat mahdolliset tehot. Siksi puhdistusainetta kannattaa skip-caressakin hieroa iholle huolellisesti 1-2 minuutin ajan, hoitonestettä taputellaan iholle 7 skin methodin mukaisesti ja kasvoöljyn levittämiseen kannattaa yhdistää kiinteyttävä ja kirkastava kasvohieronta. Eli kaikessa yksinkertaisuudessaan skip-carea voi lähestyä less is more tyylisesti: vaikka tuotteita on mahdollisimman vähän, niitä käytetään huolellisesti. Sitä paitsi, tulen vastaisuudessa puhumaan yhä enenevissä määrin kaikenlaisista itsehoidon ja tuotteettoman ihonhoidon tekniikoista, jotka vaativat ajallista panostusta, joten hutiloinnille ei ole sijaa jatkossakaan.
Skip-care voi myös olla jollekin seurausta kymmenvaiheisesta ihonhoidosta, jolla iho on saatu niin hyvään kuntoon ettei se tarvitsee enää jatkuvasti montaa eri vaihetta. Lisäksi se on myös toimiva konsepti etenkin matkustaessa.
Jos haluat rakentaa itsellesi minimalistisen, mutta toimivan ihonhoitorutiinin, tee se näin:
Skip-care ihonhoitorutiini
1. Puhdistus
2. Hoitoneste – 7 skin method
3. Kosteusvoide
4. Kasvoöljy
Jos korealaisilta kysytään, heidän mielestä skip-caressa on vain kolme vaihetta: puhdistus, hoitoneste ja kosteusvoide. Minä en kuitenkaan anna vapautusta kasvoöljystä, sillä ihonhoidossa pätevät seuraavat luonnonlait: iho tarvitsee puhdistuksen lisäksi kosteutta (=vettä) ja rasvaa. Kosteusvoiteessa on aivan liian vähän rasvaa, varsinkin, jos se on koostumukseltaan ohutta öljy-vedessä emulsiota – moni kokee paksut vesi-öljyssä emulsiot liian tuhdeiksi. Jos kuitenkin välttämättä haluaa typistää rutiinin neljästä vaiheesta kolmeen, voi jättää kosteusvoiteen pois, ei koskaan hoitonestettä tai kasvoöljyä.
Whamisa on täydellinen skip-care brändi, sillä ihonhoitorutiinin vaiheita minimoidessa tuotteiden hinta-laatusuhde on erityisen tärkeää. Whamisan kohdalla se on onneksi helppoa, sillä esimerkiksi kosteusvoide on niin koostumukseltaan niin ohutta, että sen voi taputella myös silmänympärysiholle. Lisäksi hoitonesteet on pakattu täyteen hoitavia aineita, joten 7 skin methodia noudattaessa niitä voi kutsua jopa 2 in 1 tuotteeksi, joka yhdistää hoitonesteen ja seerumin. Halutessaan lisätehoa ihonhoitoon voi tuoda sheet maskilla 1-2 kertaa viikossa.
Skip-care by Whamisa
Puhdistus
Valitse puhdistusaineeksi Whamisan puhdistusöljy, joka sopii kaikille ihotyypeille. Voit tuoda siihen tarvittaessa syväpuhdistavaa vaikutusta poistamalla aineen iholta konjac-sienellä tai musliiniliinalla, mutta halutessasi se huuhtoutuu iholta myös pelkällä lämpimällä vedellä.
Hoitoneste
Hoitonesteistä löytyy kolme vaihtoehtoa: kuivalle, herkälle ja ikääntyvälle iholle sopiva Deep Rich Toner, normaalin ihon Original Toner sekä rasvaisen ja sekaihon Refresh Toner. Taputtele hoitonestettä iholle 7 skin methodin mukaisesti seitsemän ohutta kerrosta. Deep Rich Toner ja Original Toner sopivat myös silmänympärysiholle.
Kosteusvoide
En ole nostanut blogissa Whamisan lotion-kosteusemulsioita esille niiden ansaitsemalla tavalla, koska olen vannoutunut Water Creamin käyttäjä. Lotionit ovat kuitenkin täydellisiä skip-care tuotteita riittoisuutensa ja monikäyttöisyytensä ansiosta. Mainitsin jutun alussa, että korealaisista brändeistä löytyy esimerkiksi tuotteita, joita voi käyttää kasvoille, silmänympärysiholle, kaulalle, dekolteelle ja käsille. Water Cream on pakkauskooltaan niin pieni (50 ml), että sitä en käyttäisi ainakaan käsille, en ehkä dekolteellekaan. Lotionit ovat puolestaan 120 ml pulloissa, vaikka maksavat saman verran kuin Water Cream. Itse käytänkin lotioneita myös käsivoiteena, joka sai alkunsa siitä etten löytänyt tarpeeksi kosteuttavaa voidetta käsille. Käsivoiteet ovat yleensä todella täyteläisiä, mikä ei auta, jos kädet kärsivät kosteudenpuutteesta. Ratkaisin lopulta ongelman Whamisan lotionilla ja johan loppui jatkuva kiristys käsien ihossa. Lotionit ovat koostumukseltaan niin kevyitä, että ne sopivat hyvin myös silmänympärysiholle. Lotioneista Original-versio sopii normaalille ja sekaiholle ja Double Rich kuivalle iholle. Nimestään huolimatta Double Rich ei ole täyteläistä tai paksua.
Kasvoöljy
Whamisan kasvoöljy on todellinen ravintopommi kaikille ihotyypeille, jonka raaka-aineista 98 % on luomuviljeltyjä. Voit sivellä öljyn iholle viimeisenä tai sekoittaa sitä muutaman tipan kosteusvoiteen joukkoon. Suosittelen todella lämpimästi yhdistämään öljyn levittämiseen kiinteyttävän ja kirkastavan kasvohieronnan, johon löytyy ohjeet Instagram-profiilini kohokohdista. Kasvohieronnan avulla saat merkittäviä tuloksia ihonhoitoon, aivan kuin olisit käynyt kasvohoidossa.
Kerron myös Kuulaan kaunis -kirjassani kymmenvaiheisen ihonhoitorutiinin soveltamisesta. Suosittelen lämpimästi kirjan hankkimista, jos sinulta ei sitä vielä löydy, sillä saan päivittäin kysymyksiä, joihin kirjasta löytyisi selkeät vastaukset. Kuulaan kaunis ei esittele mitään ohimenevää ihonhoitotrendiä, vaan se kokoaa tuloksellisen ihonhoidon perusasiat yksiin kansiin ja selittää mm. jokaisen ihonhoitorutiinin vaiheen järjestyksen ja merkityksen, pureutuu yksinkertaisesti, mutta tarkasti kaikista tärkeimpiin asioihin ihonhoidossa sekä avaa selkeästi mitä ihonhoitotuotteet sisältävät ja miksi luonnonkosmetiikka on paras valinta iholle. Voit ostaa kirjan täältä.
Noudattaako joku teistä skip-care rutiinia? Onko joku saanut ihonsa niin hyvään kuntoon monivaiheisella ihonhoitorutiinilla, että on voinut siirtyä skip-careen? Millaisia tuloksia olette saaneet 7 skin methodilla ja kasvohieronnalla?
Kuvat Katja Kokko