Beauty

Raaka-aineiden kiehtova maailma: frankinsensi

Beauty | 6.3.2016 | Katja Kokko

DSC_0002

Tällä kertaa matkaamme raaka-aineiden kiehtovassa maailmassa kohti Afrikkaa, sillä vuorossa on frankinsensi eli olibaani, latinaksi Boswellia carteri ja Boswellia thurifera.

Frankinsensin historia 

Frankinsensin nimi tulee sanoista frank=aito, incense=suitsuke. Sitä on käytetty vuosituhansien varrella eri uskontojen seremonioissa suitsukepihkana. Frankinsensin juuret juontavat yli 5000 vuoden päähän Egyptiin, jossa sitä saivat käyttää vain pappisvihkimyksen saaneet, sillä sen käyttötarkoitus oli henkisen tietoisuuden ja jumaltietoisuuden avartaminen.

Frankinsensi oli aikoinaan kalleinta ja ylellisintä, mitä lahjaksi saattoi antaa, jonka vuoksi se on aiheuttanut jopa muutoksia maailmanpolitiikassa. Jeesus-lapsenkin kerrotaan saaneen syntymäpäivälahjaksi kultaa, mirhamia ja frankinsensia. Egyptiläiset olivat hyvin perillä frankinsensin ihoa elvyttävistä vaikutuksista ja he käyttivätkin ruhtinaallisen hintaista öljyä nuorentaviin kasvonaamioihin, joita roomalainen runoilija Ovidius ylisti myöhemmin Medicamina faciei -nimisessä ihonhoitokirjassaan.

Virak-puulaji, jonka pihkakyynelistä frankinsensin eteerinen öljy valmistetaan, kasvaa Somaliassa, Sokotrassa ja Etelä-Arabiassa, josta sitä on viety myös Egyptiin, Mesopotamiaan sekä Intiaan.

Frankinsensin käyttö ja vaikutukset 

Alunperin frankinsensia käytettiin vain suitsukkeena, mutta myöhemmin sen käyttö laajeni ihon- ja kauneudenhoitoon. Aromaterapeuttisilta vaikutuksiltaan se on mielenrauhaa tuottava, jonka vuoksi sitä on käytetty meditaatiossa, uskonnollisissa rituaaleissa ja seremonioissa: hengitys rauhoittuu ja syvenee, jolloin mieli hiljenee ja tyhjenee ajatuksista. Pihkasta tislatuille öljyille on tyypillistä vaikuttaa keuhkoihin ja sen limakalvoihin ja siksi frankinsesia käytetään esimerkiksi astman, yskän ja bronkiitin hoitoon. Öljyä voi käyttää myös turvallisesti raskauden aikana viidenneltä kuukaudelta lähtien. Frankinsensin hierominen ylävatsaan tai käyttäminen kylvyissä vahvistaa kohtua.

Frankinsensi sopii hyvin yhteen esimerkiksi santelipuun, sitrusten, basilikan ja pippurin eteeristen öljyjen kanssa.

Frankinsensia käytetään erityisesti ikääntyvän ja veltostuneen ihon hoidossa, sillä se on voimakkaasti soluja uudistava öljy. Frankinsensi hidastaa ryppyjen muodostumista ja madaltaa juonteita. Lisäksi se kirkastaa ja tervehdyttää ihon väriä sekä parantaa arpikudosta.

Frankinsensiä sisältäviä lempituotteitani

Frankinsensia löytyy monista ihonhoitotuotteista, mutta omat suosikkini ovat ehdottomasti Neal’s Yard Remediesin Rejuvenating Frankincense sekä Frankincense Intense -hoitolinjat. Yritys käyttää kolmea erilaista frankinsensia, jotka viljellään ja tuotetaan Somaliassa sekä Keniassa – villinä kasvavien lisäksi sertifioitua luomuöljyä sekä FairWild -sertifioitua. Frankinsensin tuotantoa tarjoaa monille pikkukylille ainoan tulonlähteen Afrikassa ja siksi Neal’s Yard Remedies on sitoutunut tukemaan tuotantoa ja huolehtii esimerkiksi reilusta palkkauksesta sekä eettisistä työoloista.

Uudistava Frankinsensi-hoitolinja sopii kaikille ihotyypeille noin 30-vuotiaasta ylöspäin. Tuotteet ovat huippuhyviä, mutta muutama tärppi mainittakoon: Frankinsensi kasvonaamio on kosteuttavin naamio, mitä tiedän. Siinä on todella reilusti hyaluronihappoa frankinsensin lisäksi, joten se sitoo kosteutta ihosoluihin kohottaen ja täyteläistäen ihoa. Naamio on koostumukseltaan kosteaa geeliä eikä se ole lainkaan komedogeeninen, jonka vuoksi myös kuivarasvainen iho voi nauttia tästä tuotteesta. Frankinsensi kasvosuihke kulkee puolestaan mukana vaikka käsilaukussa tai lentokoneessa pienen kokonsa ansiosta. Suihke sisältää kehäkukka-, gotu kola- ja mahoniauutteita frankinsensin, nerolin, kanelin, patsulin ja saksankuusen eteeristen öljyjen lisäksi – täydellinen kosteutus, virkistys ja suoja vapaita radikaaleja vastaan kesken työpäivän tai aamuin illoin, mutta myös mielialaa rauhoittava ja virkistävä aromaterapiatuote. Suihkeen kanssa täydellisen kombon muodostava Frankinsensi kasvoöljy on edullinen ja tehokas öljyseerumi, joka kirkastavaa, uudistaa ja napakoittaa ihoa ja sopii hyvin kaikille ihotyypeille.

Frankincense Intense -hoitolinja on Neal’s Yard Remediesin suosituin koko maailmassa, joka ei ole mikään ihme, sillä tuotteet ovat todella tehokkaita ikääntymisen merkkien hoidossa ja ne on testattu ulkopuolisesssa riippumattomassa laboratoriossa yhteistyössä Maailman Lääkäriliiton kanssa. Frankinsensin lisäksi tuotteissa on käytetty kollageenin tuotantoa tehostavaa kolmen peptidin yhdistettä sekä gardenian kantasoluja, jotka vahvistavat ja suojaavat ihosoluja. Tuoteperheeseen kuuluu kolme täydellisen koostumuksen huipputuotetta: Frankincense Intense tehovoide, joka lukeutuu parhaiden kosteusvoiteiden TOP 4 -listaani, silkkimäinen tehotiiviste Frankincense Intense Concentrate, joka vahvistaa, kiinteyttää ja kosteuttaa ihoa sekä kolmantena tuotteena Frankincense Intense Eye Cream tehovoide silmänympärysiholle, mikä on rantautumassa Suomen markkinoille aivan lähiaikoina.

Lopuksi on pakko mainita vielä Neal’s Yard Remediesin Frankinsensi parfyymi, joka yhdistää aromaterapian ja hajuveden. Tuoksua käyttäessäni uteliaat nenät tiedustelevat aina, mitä tuoksua minulla on ylläni. Voit lukea parfyymista lisää tästä aiemmasta bloggauksestani.

Onko teillä jotain frankinsensia sisältäviä lempituotteita ja mitä pidätte sen tuoksusta?

Kuva Essi Markku

Postaus sisältää mainoslinkkejä

Lähde Ulla Kivimäki & Maarit Hirvonen: Hoitavat tuoksut aromaterapiaopas

Avainsanat: , , ,