Beauty

Kaksi kaunista lempituoksua

Beauty | 8.7.2015 | Katja Kokko

DSC_0430

Parfyymien valmistaminen on aivan oma taiteenlajinsa. Siis nimenomaan taidetta. Hajuvesi on kuin taideteos, joka herättää voimakkaita mielikuvia ja muistoja. Se voi kiidättää hetkessä muistoon lapsuudesta tai toiselle puolelle maapalloa trooppisen kukkameren keskelle.

Luonnolliset tuoksut ovat taiteenlajina huomattavasti synteettisiä tuoksuja haastavampi, sillä luonnolliset, kukista, hedelmistä, lehdistä, juurista ja kaarnasta peräisin olevat tuoksunuotit muuttavat luonnettaan jokaisen ihmisen iholla ja puhkeavat kukkaan aivan eri tavoin, kuin synteettiset tuoksunuotit. Luonnollinen tuoksu on siis intiimimpi ja aina uniikki.

DSC_0426

Luonnollista tuoksua ei ole mahdollista liimata iholle samalla tavalla, kuin synteettistä ja niitä kuuluukin lisäillä päivän mittaan. Aamusta iltaan asti kestävää luonnollista tuoksua ei siis yksinkertaisesti ole mahdollista valmistaa.

Luonnolliset tuoksut ovat äärimmäisen kiehtovia, sillä mystiset, taianomaiset ja herkulliset vivahteet palauttavat meidät luontoon yhdellä tupsauksella.

Oma suosikkini luonnollisista parfyymeistä oli pitkään Honoré des Présin Vamp á NY, jossa tuoksuvat tuberoosan kukat, rommi ja bourbon-vanilja. Miehekkäämmistä tuoksuista olen erityisen ihastunut juurevaan, savun- ja tervantuoksuiseen Chaman’s Partyyn ja myös isäni mielestä se on maailman paras tuoksu.

Viime aikoina minua ovat kiehtoneet hyvin yksinkertaiset tuoksut ja olenkin suihkinut päällekäin Florascentin aromasuihkeiden greippiä ja santelipuuta.

DSC_0421

Muutama viikko sitten sain testiin Neal’s Yard Remediesiltä Frankincense- ja Ruusu Eau de Parfumet (EdP sisältää 15-20 prosenttia tuoksuaineita) ja ihastuin molempiin todella paljon. Kummatkin tuoksut ovat yksinkertaisia ja puhtaita, mutta vivahteikkaita ja niihin onkin sekoiteltu useampaa eteeristä öljyä.

Ystäväni on ollut jo pitkään täysin hullaantunut Frankincense-tuoksuun ja hän kertoikin saavansa aina ihastuneita uteluita tuoksustaan suihkittuaan sitä. Yhdyn kyllä tähän frankkutuoksun ihastukseen, sillä jotain taianomaisen kiehtovaa siinä täytyy olla, kun en itsekään meinaa saada nenääni pois iholta kerran sitä nuuhkaistuani.

Frankkutuoksu sopii mielestäni loistavasti miehille ja vahvalle naiselle. Parfyymin latvatuoksuna ovat lime, neroli, bergamot ja rosépippuri. Sydäntuoksussa ovat frankincense, laventeli ja Espanjan meirami. Juuriuoksuina puolestaan patsuli, vetiver ja mirha. Frankkutuoksu piristää ja kohottaa mielialaa.

DSC_0427

Ruusutuoksu singautti minut kertasuihkaisulla lapsuuteeni mummolan takapihalle ruusupensaiden keskelle. Tuoksu tuo voimakkaan mielikuvan valkotukkaisesta mummistani, maalla vietetyistä lapsuuden kesistä, nurmikolla juoksemisesta paljain varpain ja pihan kymmenistä ruusupensaista. Parfyymin latvatuoksuna ovat palmarosa ja rosépippuri, sydäntuoksussa damaskuksen ruusu, ruusun terälehdet ja kurjenpolvi ja juurituoksuna seetripuu sekä bentsoe. Ruusutuoksu rauhoittaa ja kohottaa mielialaa.

Itse en ole enää vuosikausiin kestänyt oikein mitään synteettisiä tuoksuja, suurin osa aiheuttaa hengenahdistusta. Jotkin hajuvedet sisältävät hyvin yksinkertaisia luontaisen kaltaisia tai luonnollisia tuoksunuotteja ja niitä voisin jopa harkita käyttäväni silloin tällöin, mutta hajuvedet ovat myös tuotteita, joiden incilistoista voi löytyä hermostoonkin voimakkaasti vaikuttavia ja mahdollisesti syöpää aiheuttavia synteettisiä kemikaaleja, kuten ftalaatteja, synteettistä myskiä ja kamferia, tolueenia, asetonia ja aldehydejä. Jälleen kerran: ei kiitos, sillä voin valita luonnollisen.

Käytättekö te luonnollista hajuvettä? Mikä on suosikkituoksunne?

Neal’s Yard Remediesin parfyymit ovat myynnissä ainakin Joliessa, jonne on voimassa muutama alekoodi 31.7.2015 asti:

Koodilla jh5 5 € alennusta yli 60 € ostoksesta
Koodilla jolieale10 10 € alennusta yli 100 € ostoksesta
Koodilla jolieale15 15€ alennusta yli 150 € ostoksesta
Koodilla heinatilaus ilmainen toimitus yli 70€ tilauksiin

DSC_0436

Tuotteet saatu testiin maahantuojalta

Linkit ovat affiliate-linkkejä

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , ,