Lifestyle

Exclsv – vuoden tyylikkäin kirja

Lifestyle | 7.7.2015 | Katja Kokko

DSC_0506

Kirjan kirjoittaminen on aivan hemmetinmoinen projekti. Olen nyt siinä vaiheessa, että kakun ainekset ovat kasassa, mutta edessä tuntuu silti olevan vielä loputon määrä työtä: kaiken läpikäyminen uudelleen ja uudelleen. Muokkausta, järjestelyä, pähkäilyä, loputonta hiomista ja uudelleen kirjoittamista. Tällä hetkellä tuntuu, ettei se lopu koskaan. Kun palautan neljän viikon päästä käsikirjoituksen kustantajalle, alkaa oikolukuprosessi. Hiomista ja ediointia vielä kertaalleen. Ja taitto, jossa täytyy olla mukana, että oikeita asioita korostetaan ja tuodaan esille oikeissa kohdissa. Valmis kirja tuntuu todella kaukaiselta ajatukselta. Tuleekohan siitä edes ikinä valmista?

Stylisti ja malli Maryam Razavilta ilmestyi toukokuussa tyylikirja Exclsv. Kirjoillamme on sama kustantaja, maailman ihanin Cozy Publishing. Kun sain Maryamin kirjan käsiini, henkeni salpaantui hetkeksi. Samalla tavalla, kuin pidellessäni käsissäni ensimmäistä kertaa Sara Karlssonin ja Pia Sievisen Hyvän elämän anatomiaa, siis hyvällä tavalla. Semmoisella, missä iho menee kananlihalle.

DSC_0523

Exclsv kokoaa yhteen kolmenkymmenenyhdeksän täysin erilaisen ihmisen vaatekaapit ja tarinat kaappien uumenista. Kirjassa on paljon muutakin, kuin pelkkää pintaa. Oikeastaan sitä on edes hölmöä mainita. Kirjahan on aivan kaikkea muuta! Se kertoo ihmisistä ja heidän elämistä!

Jokaisen henkilön tarina on mielenkiintoinen, kuten myös vaatekaapitkin. Kirjaa uppoutuu lukemaan ja selailemaan helposti tuntikausiksi.

Pidän rennosta, aidosta ja vaihtelevasta tavasta, jolla Maryam on kirjansa kirjoittanut. Upeat kuvat on ottanut tunnettu muotikuvaaja Elina Simonen ja niitä on ihanan paljon.

DSC_0508

Eniten itseäni koskettanut tarina on hiusstylisti Mikko Vainion. Mies tunnetaan eritoten näyttävästä tyylistään ja hiustenkäsittelytaidoistaan, mutta minua kosketti hänen tarinansa ujoudesta. Siitä, kuinka hän on ollut aiemmin sosiaalisissa tilanteissa aivan hysteerisen ujo, vaikka pystyy työssään esiintymään suurellekin joukolle. Iän myötä Mikon itsevarmuus on karttunut ja ujoudesta stressaaminen on vähentynyt.

Tunnistan tästä itseni. Olen aina esiintynyt varmasti työni kautta ihmisille, aivan teini-ikäisestä saakka. Mutta kissanristiäiset ja tilanteet, joissa pitäisi olla jonkinsorttisia small talk-taitoja tuntemattomien tai puolituttujen ihmisten kanssa, ovat saaneet minulla helposti jauhot suuhun, olen menettänyt miltei puhekykyni ja tuntenut itseni epävarmaksi pikkutytöksi, joka ei osaa keskustella noin niin kuin mistään. No, elämä on kasvattanut itsevarmuutta ja nykyisin en tunne itseäni enää ujoksi, ainoastaan erilaiseksi, sillä small talkkaus ei onnistu edelleenkään, jonka vuoksi saatan tahattomasti antaa itsestäni tylynkin vaikutelman.

DSC_0535

Kirjan ehdottomasti upein ja mielenkiintoisin tyyli on puolestaan sisustussuunnittelja Néné Nurmella. Hänestä kertovilla sivuilla viipyilen ja tuijotan kuvia ihastellen. Naisen tyyli on täysin erilainen, kuin itselläni, mutta siinä on jotain äärimmäisen kiehtovaa ja Nénén olemus on kuorrutettu häikäisevällä naisellisella itsevarmuudella. Ja ne vaatteet ovat todella upeita. Haluaisin joskus viettää yhden päivän pukeutuen kuin Néné!

Mielenkiintoisin tarina on muodin parissa työskentelevällä kahvilanomistajapariskunnalla Pasi ja Liisa Kokolla (ja ei, emme ole sukua, eivätkä Liisa ja Pasi ole vanhempani, eikä minulla ole muuta tekemistä heidän omistamansa Cafe Kokon kanssa, kuin sama nimi ja se, että luuhaan kahvilassa useana päivänä viikosta, yleensä kirjoittamassa kirjaani.) Unelmoin, että saisin itsekin työskennellä oman elämänkumppanini kanssa, myös ulkomailla. Toteuttaa omaa juttuani ja antaa toiselle tilaa omaansa. Yhdistää osaaminen välillä ja luoda jotain yhdessä. Ja olla aina toisen rinnalla, jos toinen joskus kaipaakin muutosta, enkä pidätellä häntä omissa visioissaan ja unelmissaan.

Pidellessäni Maryamin kirjaa käsissäni, sain häivähdyksen siitä tunteesta, miltä oma valmis kirja tuntuisi. Paitsi että Exclsv tyydytti estetiikan nälkäni, alkoi oma kirjani tuntua edes hitusen todellisemmalta ja astetta aineellisemmalta. Kirjan on nimittäin taittanut Tuukka Koivisto, jonka olen alusta asti halunnut oman kirjani taittajaksi. Rakastan Exclsvin taitossa monia pieniä elementtejä ja olen suunnattoman innoissani, että Tuukka pitää huolta myös minun kirjani visuaalisuudesta ja siksi tiedän siitä tulevan vähintään yhtä upean.

Maryamin kirjaa selatessani, piirtyi kuva omasta kirjasta vihdoin mieleeni.

Siitä tulee vielä totta.

Exclsvin voi tilata vaikkapa Adlibriksestä.

DSC_0516

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , ,

Lifestyle

2 kommenttia artikkeliin “Exclsv – vuoden tyylikkäin kirja”

  1. Mari Vee

    Ostin itselleni Hyvän elämän anatomian helmikuussa ja kirja on tosiaan kaunis ja koskettava. Pidän tällaista kirjoista eli sellaisista, jotka antavat hyvää mieltä ja joita tekee mieli selailla ja katsella usein. Myös tämä Maryamin kirja olisi kiva hankkia. Odotan myös innolla kirjaasi, koska tiedän jo nyt, että plärään sitä paljon.

    Pidän myös valokuvakirjoista ja luontokuvakirjoista ja selailen ja ihastelen usein kirjakaupassa valokuvakirjoja (mm Helsingistä eri vuosikymmeninä tai teemakirjoja eri vuosikymmeniltä) ja luontokuvakirjoja (mm. palkittujen luontokuvaajien kirjat) ja haaveilen ostavani joskus ne kaikki kirjat joita ihailen. Taitavasti tehdyt kannet ja laadukas paperi, kuvien asettelut ja kuvista huokuva tunnelma saa ihoni miltei kananlihalle. Ja tietysti teksti on ihan yhtä tärkeässä asemassa kuin kuva jos kyseessä on kuvien lisäksi tarkoitus olla myös tekstiä. Hyvin kirjoitettu tarina ja onnistunut kuva antaa minulle paljon ja siksi arvostan hyvin tehtyjä kirjoja, kuvia ja tekstejä.

    On ihanaa tietää, että tulossa on mahtava kirja, joka tulee varmasti antamaan minulle paljon iloa ja onnen hetkiä.

    • Maryamin kirjassa on ihanaa, että voi vaan katsella kuvia ja inspiroitua niistä! Ja olen samaa mieltä, että kirjassa pitää olla kauniit ja hyvältä tuntuvat kannet, hyvä paperi ja pieniä yksityiskohtia, jotka tekevät lukukokemuksesta elämyksen! Toivottavasti omassa kirjassani saan toteuttaa kaikki ideani maailman kauneimmasta kirjasta!

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>