Beauty

Kaunistavia unia

Beauty | 6.7.2015 | Katja Kokko

DSC_0358

Konsepti nimeltään yövoide herättää toisinaan hieman hämmennystä. Pitäisikö yövoidetta käyttää ja pitäisikö ylipäätään iltaisin levittää iholle eri tuotteita kuin aamuisin?

Tehokas ihonhoito ei suinkaan tarkoita, että purnukoita tarvitsee välttämättä löytyä montaa eri sorttia, kunhan kokonaisuus on valittu  johdonmukaisesti ja tuotteet vastaavat ihon tarpeita. Tämän vuoksi suosittelen, että kotihoito on suunniteltu yhdessä kosmetologin kanssa, jolla on syvällinen tuntemus ihonhoidosta.

Mitä tulee yövoiteeseen ja ihonhoitoon iltaisin, suositukseni riippuvat ihotyypistä, ihon tarpeista sekä erityisesti iästä, mutta hoidon suunnittelussa on hyvä huomioida myös ihon oma biologinen rytmi.

Yleensä suosittelen iltaisin käytettäväksi puhdistuksen jälkeen kasvovettä, seerumia ja ihoöljyä, that’s it. Ihon kuntoa ja tarpeita on kuitenkin hyvä opetella tunnistamaan. Jos iholla esiintyy hilseilevän kuivia ja oikein kiristäviä kohtia esimerkiksi talvipakkasilla tai runsaan aurinkokylvyn myötä, on voide iltaisinkin tarpeen. Lisäksi suosittelen voidetta lähes aina iltaisin myös normaalille, kuivalle sekä ikääntyvälle iholle.

Omalla ihollani esiintyi aikaisemmin runsaasti tukkeumia, jonka vuoksi käytin hyvin harvoin iltaisin voidetta. Lisäksi ihoni rasvoittui huomattavasti enemmän, kuin tänä päivänä. Voiteelle ei siis yksinkertaisesti ollut tarvetta talviaikaa lukuunottamatta. Ihoni on kuitenkin käynyt läpi melkoisen muutoksen vuoden aikana ja nykyään tukkeumia tulee äärimmäisen harvoin ja iho on kuivempi, kuin aikaisemmin. Voide onkin tätä nykyä käytössä myös iltaisin miltei seitsemänä iltana viikossa.

DSC_0415

Millaista voidetta iltaisin sitten pitäisi käyttää? Käykö sama voide kuin aamulla?

Melkeinpä aina luonnonkosmetiikan ollessa kyseessä, sama voide käy aamuin illoin. Poikkeuksen muodostavat vain suojaavat ja aurinkosuojakertoimen sisältämät voiteet, sillä ne on tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan aamuisin.

Mutta entäs se yövoide sitten? Ja kaikki muut iltaisin suositeltavat tehotuotteet? Onko niillä mitään virkaa?

Ihon kosteustasapaino, läpäisevyys ja sen oma suojamekanismi ovat alimmillaan iltaisin ja yöllä 20-04 aikaan, jolloin aktiiviset raaka-aineet imeytyvät kaikista parhaiten. Kellon lyödessä keskiyöllä, ihon solujakautuminen ja uusiutuminen ovat voimakkaimmillaan ja sen vuoksi erityisesti ikääntyvälle iholle (35+) kannattaa käyttää iltaisin ihon uusiutumista tukevia tehotuotteita, kuten tehoseerumeita ja uudistavaa hoitovoidetta tai yövoidetta. Sanoisin kyllä myös, että jos kärsii voimakkaista stressioireista, on tehokkaampi yövoide tai yöseerumi myös paikallaan.

Aamuisin ihon suojamekanismi on puolestaan voimakkaimmillaan, eivätkä aktiiviset raaka-aineet läpäise ihoa yhtä hyvin, kuin illalla. Iho valmistautuu suojautumiseen ulkoisia stressitekijöitä vastaan ja tällöin tulisi tukea sen omaa vastustuskykyä ja suosia herättäviä ja energisoivia tuotteita kasvoveden, seerumin ja hyvän kosteusvoiteen muodossa, jossa on aurinkosuojakerroin näin kesäaikaan. Kosteusvoide lukitsee kosteuden ja ravinteet ihoon, suojaa ihoa sekä jatkaa ihon kosteuttamista päivän aikana.

DSC_0393

Nyt kun oman ihoni tarpeet ja kunto ovat muuttuneet, olen käyttänyt pitkästä aikaa iholle yövoidetta ja yöseerumia. Kesän ajan minulla onkin ollut uusi suosikkirituaali iltaisin, joka koostuu Neal’s Yard Remediesin Beauty Sleep Concentratesta, Rose kasvoöljystä sekä Vitamin E & Avocado yövoiteesta.

Beauty Sleep Concentrate sopii kaikille ihotyypeille iltaisin. Se on koostumukseltaan täyteläisempää, kuin seerumit yleensä, mutta kuitenkin hyvin kevyt ja nopeasti imeytyvä. Kuivalle ja arviolta noin 50+ iholle suosittelen sen päälle pari tippaa ihoöljyä sekä uudistavan yövoiteen, eli koko tämän edellä mainitun kombon yhdessä. Itse käytän yöseerumin päällä vain Rose kasvoöljyä sen normaalia täyteläisemmän koostumuksen vuoksi.

Beauty Sleep Concentrate on yksi tunnetuimmista Neal’s Yardin tuotteista. Mikä siitä tekee erityisen hyvän yökäyttöön, ovat sen sisältämät peptidit, hyaluronihappo, antioksidantit sekä rentouttavat eteeriset öljyt: muskatellisalvia, sypressi, appelsiini, patsuli ja ylang ylang. Peptidit ovat loistavia ainesosia iltaisin käytettävissä tuotteissa, sillä ne käskevät kollageenia uudistumaan. (Kyllä, luit oikein, käskevät. Peptidit juttelevat ihosoluille.)

DSC_0366

Toinen suosikkiyhdistelmäni on puolestaan jokin hyvin ohut ja hieman geelimäisempi seerumi (esimerkiksi Sukilta, Juice Beautylta tai The Organic Pharmacylta), Rose kasvoöljy sekä Vitamin E & Avocado yövoide.

Yövoide on koostumukseltaan samettista, mutta siinä on juuri sopivasti ilmavuutta, eikä voide tunnu raskaalta. Purnukan kyljessä sanotaan sen sopivan kaikille ihotyypeille, mutta itse oikaisisin suositusta ja sanoisin sen olevan ihanteellinen normaalille, kosteusköyhälle, kuivalle, ohuelle, couperosalle, ikääntyvälle ja stressaantuneelle iholle. Jos ihossa on runsaasti tukkeumia, on edellä mainittu kombo parempi.

Yövoiteen raaka-aineet ovat paitsi suloisen rauhoittavia, myös uudistavia. Vehnänalkio-, avokado- ja manteliöljyt ravitsevat, rauhoittavat ja uudistavat ihoa. Rohtosalkoruusu-uute rauhoittaa ja kosteuttaa ja rohtoraunioyrtti puolestaan uudistaa, rauhoittaa ja silottaa ihoa. Avokadoöljy sisältää E-vitamiinia, mutta voiteeseen on lisätty sitä vielä erikseenkin. E-vitamiini on yksi tehokkaimmista antioksidanteista, joka korjaa vapaiden happiradikaalien aiheuttamia vaurioita tehden ihosta elinvoimaisemman ja siloittuneen. Varsinkin kesäaikaan E-vitamiinia sisältävä voide on loistava tehohoito korjaamaan auringon haittavaikutuksia iholla ja lisäksi se parantaa ihon kosteustasapainoa, joka on alimmillaan juuri yöllä.

Rose kasvoöljyn olenkin jo nimennyt yhdeksi kesäsuosikikseni ja se löytyy edelleen tästä kokoamastani Neal’s Yard Remediesin kesähemmottelupakkauksesta (minusta kyseinen sarja saisi kyllä ottaa tämän pakkauksen oikeasti valikoimiinsa, sillä tässä on kaikki ihanuudet samassa!). Rose kasvoöljy on mitä ihanin juuri iltakäytössä, oikein Prinsessa Ruususen öljyseos, joka sisältää viinirypäleensiemen-, hasselpähkinä- ja iltahelokkiöljyjä sekä ruusuabsoluuttia, ruusuvahaa, patsulia ja geraniumia. Tähän tuoksuun ei voi kuin nukahtaa kauniisti!

Miten te hoidatte ihoanne iltaisin? Käytättekö perinteistä yövoidetta tai erityistä tehotuotetta? Entäpä oletko aiemmin tullut ajatelleeksi, että ihollakin on oma biologinen rytmi, joka tulisi ottaa huomioon ihonhoidossa?

DSC_0407

Tuotteet on saatu testiin maahantuojalta

Linkit ovat affiliate-linkkejä

Kuvat Katja Kokko 

Avainsanat: , , , , ,