Beauty

Pigmenttiläiskien ja aknearpien täsmähoito

Beauty | 10.10.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Biodelly, postaus sisältää alekoodin

Pigmenttiläiskien hoito on vaativaa ja aikaavievää. Tästä oppaasta löydät huolellisesti valitut täsmätuotteet pigmenttiläiskien hoitoon.

Olethan jo lukenut vinkkini epäpuhtaan ihon täsmähoitoon? Olen koostanut oppaaseen kattavat tuotevinkit epäpuhtauksien tehokkaaseen ulkoiseen hoitoon. Tällä kertaa olisi luvassa vinkit pigmenttiläiskien hoitoon.

Liikapigmenttihäiriöistä yleisimpiä ovat melasma eli maksaläiskät, jotka ovat isoja, tummia läiskiä erityisesti otsassa, silmien, suun tai nenän ympärillä, sekä lentigot eli kesakot, jotka ovat pienempiä, ruskeita läiskiä ja syntyvät yleensä noin 50 ikävuoden jälkeen erityisesti auringonoton seurauksena kasvoille, dekolteelle ja kämmenselkiin.

Pigmenttiläiskien syyt

Häiriöitä pigmentinmuodostukseen on useita ja ne voivat olla monimutkaisia. Yleisin syy on kuitenkin UV-säteily, joka pahentaa erityisesti jo olemassa olevia pigmenttiläiskiä tai voi aktivoida niiden syntymisen geneettisen alttiuden vuoksi. Toinen yleinen syy on ikä, johon löytyy luonnollinen selitys solutoiminnan hidastumisesta, jolloin myös pigmenttiä muodostavien melanosyyttien toiminta häiriintyy. Lentigot johtuvatkin yleensä UV-säteilystä tai iästä, tai niistä molemmista. Kolmas tärkeä syy on stressi, eli henkinen, fyysinen tai emotionaalinen kuormitus, joka aiheuttaa hormonitoiminnan häiriöitä. Hormonaaliset syyt ovat erittäin yleinen pigmenttiläiskien aiheuttaja, varsinkin melasman taustalla, jota esiintyy tyypillisesti E-pillereiden tai vaihdevuosien hormonihoidon yhteydessä tai niiden lopettamisen jälkeen, vaihdevuosien alkaessa tai raskauden aikana. Usein raskauden aikana kehittynyt melasma voi hävitä itsestään raskauden jälkeen, mutta palata kuitenkin takaisin kevätauringon mukana. Lisäksi maksan toiminnan häiriöt, jotkin sairaudet (erityisesti gynekologiset sairaudet), lääkeaineet sekä yksipuolinen ja niukka ruokavalio voivat aiheuttaa melasman syntymistä. Ulkoisia syitä ovat esimerkiksi aknen ja palovammojen jälkitilat, jotkin kosmeettiset tuotteet (erityisesti parfyymit) ja fotosensitiiviset aineet sekä liiallinen mekaaninen ärsytys.

Fotosensitiiviset aineet

Fotosensitiiviset aineet ovat auringon valolle herkistäviä aineita, jotka voivat aiheuttaa pigmenttihäiriöitä. Tällaisia ovat mm. retinoli ja AHA-happoihin kuuluva glykolihappo ja siksi niitä ei suositella käytettäväksi aamuisin. Lisäksi alla luetellut eteeriset öljyt ovat fotosensitiivisiä:

Greippi
Sitruuna (tislaamalla valmistettu ok)
Lime (puristamalla valmistettu)
Bergamot (paitsi bergapten-free, jota hyvin suuri osa kosmetiikkamerkeistä nykyään käyttää)
Sitruunaruoho
May chang
Petitgrain (Citrus aurantium amara)
Appelsiinipuu (Citrus cinensis)
Angelica-juuri
Kumina

Pigmenttiläiskien hoito

Pigmenttiläiskien hoito on vaativaa ja se vie aikaa. Tuloksia voi odottaa aikaisintaan 48 päivän kuluttua hoidon aloittamisesta, koska melanogeneesi eli ihon pigmentinmuodostus kestää niin pitkään. Käytännössä tulokset alkavat näkyä vasta 2-4 kuukauden kuluttua. Koska pigmenttiläiskien syyt ovat syvällä ja monimutkaisia, hoidon tulee ehdottomasti olla kokonaisvaltaista. Hermoston rentouttaminen on hoitokeino numero 1, koska se vaikuttaa hormonitoimintaan, ruoansulatukseen, ravinteiden imeytymiseen, verenkiertoon ja aineenvaihduntaan.

Hermoston rentouttamisen lisäksi hoidon tulee kohdistua ihon verenkierron ja aineenvaihdunnan vilkastuttamiseen sekä solujen uusiutumiseen, jotta kuona-aineet ja tulehdusta aiheuttavat vapaat radikaalit saadaan poistumaan kudoksista ja solut saavat tuoretta verta, ja niillä on solujätteistä sekä kuona-aineista puhdistettu ympäristö, missä ne voivat uudistua. Kosmeettinen gua sha vilkastuttaa verenkiertoa, lymfanesteiden virtausta, kosteuttaa sidekudoksia ja stimuloi ihon uusiutumista. Hoidon voi tehdä aluksi kolmen viikon ajan päivittäin ja vähentää sitten hoitoa 2-3 kertaan viikossa. Kannattaa yhdistää gua sha sivelyihin myös pumppaavia lymfaattisia liikkeitä (löydät ohjeet tähän Yin Your Skin® verkkokurssista).

Ruokavalion tulee olla tulehdusta laskeva ja koostua puhtaista, kokonaisista ruoka-aineista. Sokeri ja liika hiilihydraatti täytyy minimoida, koska ne ylläpitävät tulehdusta ja lisäksi riittävä rasvan sekä proteiinin saanti on varmistettava.

Pigmenttiläiskien hoidon teho on rajallinen, jos hoidossa keskitytään vain ulkoiseen hoitoon.

Ulkoisessa hoidossa käytetään erityisesti: 1) entsyymi- tai happokuorintoja, 2) melaniinin muodostumista ja tyrosinaasientsyymin (joka synnyttää melaniinia) toimintaa hillitseviä aineita, jotka ehkäisevät uusien pigmenttiläiskien muodostumista tai entisten, vaalentuneiden läiskien aktivoitumista, 3) melaniinia hajottavia aineita, jotka voivat vaikuttaa jo olemassa oleviin läiskiin, 4) antioksidantteja, jotka ehkäisevät melaniinin muodostumista, 5) kosteuttavia ja runsaasti mineraaleja sisältäviä aineita sekä 6) aurinkosuojakertoimen sisältävää voidetta.

Kuorivista aineista hyviä ovat papaiini, bromelaiini, glykolihappo, maitohappo ja salisyylihappo (paju-uute sisältää runsaasti salisyylihappoa luonnollisessa muodossa). Vaikka glykolihappo on fotosensitiivinen aine, sitä voi turvallisesti käyttää miedoissa kuorinnoissa, kun hoito on huolellista kuorinnan jälkeen eikä ihoa altista runsaalle auringolle välittömästi muutaman päivän jälkeen. Vaalentavia aineita ovat mm. puolukasta ja sianpuolukasta saatava arbutin, riisistä ja soijasta saatava kojic-happo, mulperi, resveratroli, lakritsinjuuri, narsissit, liljat, niasiiniamidi, A-vitamiini, B3-, C- ja E-vitamiinit, siitakesieni ja erilaiset adaptogeeniset sienet, kurkuma, kurkku ja erilaiset levät.

Lisäksi ihon suojaaminen korkean aurinkosuojakertoimen sisältävällä kosteusvoiteella tai CC/BB-voiteella tai niiden yhdistelmällä on tärkeää, erityisesti heti alkukeväästä lähtien aina syksyyn saakka. Muistuttaisin meikkipohjan kanssa, että vaikka tuotteessa on ilmoitettu SPF, se ei käytännössä toteudu yhtä korkeana kuin purkin kyljessä, koska meikkituotetta harvoin levitetään iholle paksusti. Siksi kannattaa käyttää sen alle suojakertoimen sisältävää aurinkovoidetta erikseen. Aurinkosuojakerrointa, päivävoidetta ja meikkipohjaa valitessa tulee aina huomioida kuinka tummista ja häiritsevistä pigmenttiläiskistä on kyse. Mitä hankalammat läiskät ovat kyseessä, sitä tärkeämpi korkea suojakerroin on.

Parhaat tuotteet pigmenttiläiskien ja aknearpien hoitoon

Olen koonnut alle Biodellyn valikoimasta hinta-laatusuhteeltaan parhaimmat tuotteet pigmenttiläiskien hoitoon. Nämä tuotteet sopivat myös aknearpien hoitoon.

Kasvovesi

Suki Concentrated Strengthening Toner

Runsaasti tehoaineita sisältävä hoitoneste sisältää mm. fermentoitua siitakesientä ja lakkakääpää, fermentoitua oliivinlehtiuutetta, vihreää teetä ja merilevää – todellinen tehococktail pigmenttiläiskien hoitoon. Kannattaa suihkuttaa tuotetta ensin käsiin ja taputella se sitten kasvoille ja kaulalle.

Joik Illuminating & Brightening AHA Facial Toner

Kasvovesi, joka sisältää mustikan, sokeriruo’on, sokerivaahteran, appelsiinin ja sitruunan luonnollisia hedelmähappoja sekä tyrni- ja puna-apilauutetta, jotka sisältävät antioksidantteja.

Whamisa Original Toner

Hoitoneste, joka sisältää erinomaiset tehoaineet pigmenttiläiskien ehkäisyyn ja hoitoon, kuten kurkkua, krysanteemia, lootuksen kukkaa, vihreää teetä, riisiä, ruusujuurta, lakritsinjuurta ja voikukkaa.

Kuorinta

Suki Resurfacing Enzyme Peel

Tehokas, AHA-happoihin, BHA-happoon ja entsyymeihin perustuva kuorinta. Ei sovellu herkälle ja ärtyneelle iholle. Aloita tuotteen käyttö pikkuhiljaa, noin 5 minuutin vaikutusajalla, jos et ole käyttänyt aiemmin happokuorintoja. Vähitellen voit pidentää vaikutusaikaa 10-20 minuuttiin. Tämä on ehdottomasti kokoamistani tuotesuosituksista tehokkain kuorinta ja se kihelmöi iholla.

Evolve Miracle Mask

Hellävarainen, herkän ihon kuorinta, jonka teho perustuu papaijan entsyymeihin sekä mustikan, sokeriruo’on, sokerivaahteran, appelsiinin ja sitruunan sisältämiin hedelmähappoihin. Ei kihelmöi iholla.

Whamisa Kuorintalaput

Herkemmälle iholle sopivat kuorintalaput, joita ei tarvitse huuhtoa pois iholta. Kuorivana aineena toimii BHA-happo ja lisäksi fermentoidut kasviutteet sisältävät luontaisesti pieniä määriä maitohappoa. Sopii käytettäväksi 2-3 kertaa viikossa tehohoitona iltaisin.

Naamio

Suki Moisture Rich Brightening Mask

Käytä ehdottomasti tämä naamio Sukin happokuorinnan jälkeen. Naamio sisältää runsaasti ravitsevia ja solutoimintaa parantavia kasviöljyjä sekä ihoa kirkastavia aineita, kuten hiivaa, lakritsinjuurta, resveratrolia ja sitruunaa. Naamio on yhtä aikaa syväkosteuttava, kirkastava ja rauhoittava.

Orgaid Vitamin C Sheet Mask

Runsaasti probioottista uutetta, C-vitamiinia sekä appelsiinin ja granaattiomenan uutteita sisältävä harsonaamio, joka sopii kaikille ihotyypeille. Pakkaus sisältää seerumia sen verran runsaasti, että kun suljet pussin huolellisesti ja säilytät sen jääkaapissa, voit käyttää loput seerumista kahden vuorokauden kuluessa.

Seerumi

Suki Even-Tone Brightening Serum

Erittäin tehokas hoitotiiviste, jossa on tehokkaimmat, luonnonkosmetiikassa näkemäni aktiiviaineet pigmenttiläiskien hoitoon. Tiiviste sisältää useita, tutkitusti tehokkaita aineita, kuten arbutinia, lakritsinjuurta, C-vitamiinia ja sitruunaa sekä Japanissa ja Kiinassa sienien kuninkaana pidettyä Tricholoma Matsutakea, jonka on todettu estävän melaniinilla täyttyneiden melanosomien nouseminen ihon ylempiin kerroksiin 45 kertaa tehokkaammin kuin arbutinin ja se on 100 kertaa läiskiä vaalentavampi kuin kojic-happo. Lisäksi se sisältää 17 eri aminohappoa, polysakkarideja sekä B-, C- ja D-vitamiineja.

Neal’s Yard Remedies Wild Rose Beauty Elixir

Kauneuseliksiiri, joka sisältää kirkastavaa kurkumaa, C-vitamiinia, ruusunmarjansiemenöljyä, peptidejä ja hyaluronihappoa. Tuote sopii loistavasti korvaamaan ohuen kosteusvoiteen ja sen alle voi levittää halutessaan toisen seerumin. Eliksiiri on loistava aknearpien hoitoon.

Patyka Dark Spot Correcting Serum

Tehokkaasti ihoa kirkastava seerumi, joka sisältää mustikan, sokeriruo’on, sokerivaahteran, appelsiinin ja sitruunan uutteita sekä gojimarjaa ja resveratrolia. Tuotteen tehon huomaa jo yhdessä yössä ja se sopii parhaiten iltakäyttöön.

Kasvoöljy

Bybi Supercharge Serum

Monipuolisesti ihoa ravitseva öljyseerumi, jonka pohjana toimii skvalaani, mikä on erinomainen aine aknearpien hoidossa. Kaktusviikuna-, camelia-, vesimelonin- ja unikonsiemenöljyt kirkastavat ihoa ja tukevat solutoimintaa.

Bybi Bakuchiol Booster

Bakuchiol ehkäisee melaniinisynteesiä ja kirkastaa ihoa. Tässä boosterissa se on yhdistetty skvalaaniin, mikä tekee siitä loistavan tuotteen aknearpien hoitoon.

Oilixia Amazonian Cacay Facial Oil

Öljycoctail sisältää cacay-öljyä, passionhedelmänsiemenöljyä, skvalaania, acaiöljyä, buritiöljyä, ruusunmarjansiemenöljyä sekä jättilummeuutetta, jotka vahvistavat solukalvoja ja ihon suojabarriääriä sekä heleyttävät ihoa.

Neal’s Yard Remedies Wild Rose Beauty Balm

Runsaasti villiruusunmarjansiemenöljyä sisältävä balmi kirkastaa ja tasoittaa ihon väriä. Balmi sopii loistavasti aknearpien hoitoon.

Whamisa Facial Oil

Tehokas öljycocktail, jota on rikastettu laadukkaiden kasviöljyjen lisäksi fermentoiduilla kasviuutteilla, kuten krysanteemilla, lootuksenkukalla ja voikukalla.

Kosteusvoide

Suki Nourishing Day Cream

Kevyt ja nopeasti imeytyvä voide, joka antaa iholle antioksidanttisuojan ja vahvistaa ihon suojabarriääriä. Kirkastavista tehoaineista löytyy mm. hiiva, sitruuna, resveratroli ja vihreä tee. Tärkeä vinkki ennen kuin otat voiteen käyttöön: ravista pulloa todella huolelliseti.

Naturativ Day Face Cream Prevention SPF 10

Miedon suojakertoimen sisältävä päivävoide, joka sopii erinomaisesti aurinkosuojakertoimen sisältävän meikkipohjan alle tehostamaan suojaa. Todella miellyttävä koostumus, joka imeytyy nopeasti eikä jätä ihoa rasvaiseksi.

Meikkipohja

Algamaris Sävyttävä aurinkovoide SPF 30

Sävyttävän aurinkovoiteen nimellä kulkeva voide muistuttaa ennemminkin BB-voidetta. Tuote on puolipeittävä ja kestää iholla hyvin koko päivän.

Madara City CC SPF 15

Kevyen suojan sisältävä CC-voide, eli se ei peitä yhtä hyvin kuin BB-voide. Sopii hyvin kuivalle iholle.

Whamisa BB SPF 50

Erittäin riittoisa, loistavan peittokyvyn omaava BB-voide, joka jättää iholle kauniin kuullon, mutta ei rasvaista pintaa.

Toivottavasti tästä löytyy toimivat vinkit niille, jotka etsivät täsmähoitoa pigmenttihäiriöihin luonnonkosmetiikasta. Sarjoista erityisesti Suki on erikoistunut iho-ongelmien hoitoon ja tuotteiden aktiiviaineet ovatkin aivan toisella tasolla, kuin monella muulla sarjalla. Jos minun pitäisi valita vielä näistä tuotteista suosikkikomboni, siinä olisi Sukin kasvovesi, kuorinta, naamio ja seerumi, Neal’s Yard Remediesin Wild Rose Beauty Elixir, Oilixian öljy tai Bybin Bakuchiol boosteri sekä Algamariksen sävyttävä voide.

Jos sinulla on toimivia tuotevinkkejä tämän listan ulkopuolelta, laita kokemuksesi jakoon kommenteissa!

Alekoodi

Saat koodilla täsmähoito 15 % kaikista tämän postauksen tuotteista (ei koske gua sha välineitä) Biodellyn verkkokaupasta. Pääset ostoksille tästä.

Lähde: Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,