Beauty

Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet ja itseruskettavat

Beauty | 30.4.2015 | Katja Kokko

         DSC_0071

Yhteistyössä Biodelly.fi

Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet ovat ottaneet viime vuosina aivan hurjan harppauksen eteenpäin ja ovat nykyään niin loistavia, ettei ole mielestäni enää yhtään hyvää syytä käyttää synteettistä aurinkosuojaa, sillä kemialliset UV-filtterit ovat välteltävien synteettisten kemikaalien listalla aivan kärkipäässä.

Tänä keväänä Suomen markkinoille on rantautunut kaksi erittäin kiinnostavaa aurinkovoidelinjaa sekä itseruskettava, joista tuli suosikkejani heti kättelyssä: ranskalaisen Acorellen aurinkovoiteet sekä englantilaisen The Organic Pharmacyn aurinkovoiteet, itseruskettavat sekä rusketukseen valmistava voide.

DSC_0024

Acorellen valikoimasta sain testattavaksi suojakertoimella 30 varustetun suihkeen, SK 30 aurinkosuojageelin kasvoille, SK 30 aurinkosuojaöljyn, after sun voiteen sekä Beach Water vartalosprayn, jota hehkuttelinkin jo viime viikolla.

Acorellen aurinkovoiteet ilahduttavat paitsi kauniilla pakkauksillaan, myös pehmeän kukkaisilla tuoksuillaan, joissa sekoittuu perinteinen aurinkovoide sekä pehmeä ja makea frangipani. Kesän tuoksu, joka tuo mieleen lapsuuteni paahteiset kesät – keskikesän lapsi kun olen.

DSC_0038

Aurinkosuojaspraysta löytyy suojakertoimet 30 ja 50. Fysikaalisen suojan (joka on siis ainoa luonnonkosmetiikassa sallittu UV-filtteri) sisältävät aurinkovoiteet jättivät vielä muutama vuosi sitten ihon lähes liidunvalkoiseksi. Nykyiset luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet ovat kuitenkin niin ohuita ja hienojakoisia, että niistä jää lähes huomaamaton pinta iholle ja huolellisen levityksen jälkeen lopputulos on miltei läpinäkyvä ainakin tällä Acorellen 30 suojakertoimen spraylla. SK 50 jättää kaiketi hieman himmeän valkoista pintaa. UV-filtterinä toimii titaanidioksidi ja ihoa hoitavina aineina ovat arganöljy, kookosöljy, auringonkukansiemenöljy, oliiviöljy sekä polynesialaisen gardenian uute, propolisuute sekä siitepöly.

DSC_0023

Acorellen kaksi kiinnostavinta aurinkotuotetta ovat kuitenkin ehdottomasti aurinkosuojaöljy sekä aurinkosuojageeli kasvoille. Öljyssä on nimittäin täysin kasviperäinen aurinkosuoja, mutta silti korkea 30 suojakerroin. Suoja tulee karanjaöljystä, jossa on luontaisesti korkea aurinkosuoja. Tämä voi kuulostaa kyllä oudolta, mutta tuotteen kylkeen ei saa lätkäistä tämmöistä lappua ilman suojakertoimen mittaavaa testiä. Odotanpa todella mielenkiinnolla ensimmäisiä hellepäiviä, että pääsen testaamaan tämän öljyn käytännössä. Varmuuden vuoksi kuitenkin suosittelen herkästi palaville ehdottomasti fysikaalista mineraalisuojaa. Minä voin toimia koekaniinina ja raportoida sitten kuinka öljyn kanssa kävi! Öljy ei siis jätä iholle tippaakaan valkoista pintaa, koska ei sisällä mineraalisuojaa, mutta sen sijaan se ravitsee ihoa tehokkaasti.

DSC_0033DSC_0027

Aurinkovoide kasvoille on aina ollut inhokkituotteeni ja siksi olenkin suojannut kasvot vain suojakertoimen sisältävällä BB- tai CC-voiteella. Acorellen aurinkosuojageelille aion kuitenkin antaa mahdollisuuden, sillä tuote on vähintäänkin mielenkiintoinen. Se on koostumukseltaan ihanaa lämpimän keltaista geeliä, joka muuttuu iholla täysin läpinäkyväksi. Suoja tulee titaanidioksidin sekä karanjaöljyn yhdistelmästä, joten eipä ihme, että koostumus onkin näin unelmainen. Tästä tuotteesta minulla on suuret odotukset, sillä uskoisin, ettei se tuki ihoa samalla tavalla kuin mineraalisuojat.

DSC_0030DSC_0031

Acorellen after sun on myös aivan taivaallinen. Se viilentää ihoa lempeästi raikkaan piparminttuveden ansiosta ja tuoksu on huumaavan kesäinen sekoitus vaniljaa, mantelia ja frangipania. Voisin käyttää tätä jo nyt vartalovoiteena – ja mikäs sitä estääkään!

DSC_0036

Beach Water vartalosuihkeelle ehdinkin jo antaa melkoiset hehkutukset, sillä tuote on saanut minut täysin pauloihinsa ja olen edelleen varma, että tästä tulee kesän hittituote. Aurinkosuojan kanssa tällä ei ole mitään tekemistä, mutta suihke on jokaisen kesäkissan must have -tuote, jota voi suitsutella vartalolle silkasta ihanuudesta – ja freesaamaan nihkeää tuoksua iholla, johon yleensä sekoittuu kesällä hikeä, aurinkovoidetta ja nurmikkoa.

DSC_0050

Siinä missä Acorellen aurinkotuotteet edustavat edullisten tuotteiden luksusta, sitä todellista luksusta ovat sitten The Organic Pharmacyn aurinkotuotteet, joista testiini saapuivat SK 30 aurinkovoide, auringonottoon ja rusketukseen valmistava voide sekä itseruskettava voide.

DSC_0066DSC_0060

30 suojakertoimen aurinkovoiteen fysikaalisen suojan muodostavat sinkkioksidi sekä titaanidioksidi. Tämäkin voide levittyy kauniisti ja vielä ohuemmin, kuin Acorellen vastaavan suojakertoimen spray ja mikä tärkeintä: ilman nanoteknologiaa (myöskään Acorellessa ei ole käytetty nanoteknologiaa)Lisäksi voiteessa on aloe veramehua, sheavoita, kehäkukkauutetta, manteliöljyä, appelsiininkukkavettä, ruusunmarjaöljyä, E-vitamiinia sekä kuusamauutetta – hoitavilta ominaisuuksiltaan erinomainen.

DSC_0065

The Organic Pharmacyn kiinnostavimmat tuotteet ovat kuitenkin rusketustuotteet. En ole koskaan käyttänyt rusketukseen ja auringonottoon valmistelevaa tuotetta, mutta tänä kesänä sekin tulee testattua. Ihon melaniinin tuotantoa aktivoiva voide on koostumukseltaan ohutta, pronssinhohtoista geeliä, joka antaa iholle kauniin lämpimän sävyn välittömästi, mutta imeytyy kuitenkin niin hyvin ettei sotke vaatteita. Voiteen raaka-aineet  henkivät sarjan perustajan, Margo Marronen farmaseutin ja sittemmin kasvilääkintään erikoistumisen taustaa. Melatoniinin tuotantoa aktivoivat aineet ovat beetakaroteeni sekä kapi kacchu kasvin uutteet. Lisäksi voide sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa vapailta radikaaleilta. Tosin, on syytä muistaa, että tehokkain ihon ennenaikainen vanhentaja on keskipäivän aurinko, vaikka ihoa kuinka suojaisi.

DSC_0069DSC_0070

Itseruskettavia voiteita olen karttanut vuosia kuin ruttoa ihan puhtaasti siitä syystä, että noin kymmenen vuotta sitten tuli lotrattua niillä niin paljon, että toivottavasti tästä ei ole mitään kuva-aineistoa olemassa. Luonnonkosmetiikan itseruskettavat ovat kuitenkin saaneet minut lämpenemään purkkirusketukselle uudelleen ja viime kesänä feikkirusketinkin sääriäni heti alkukesästä – ja saman aion tehdä tänäkin vuonna. Mikään ei ole niin ahdistavaa kuin kesän ensimmäiset hellemekkopäivät, mutta vitivalkoisena hohtavat sääret! Oi kyllä, turvaudun purkkiin suosiolla.

DSC_0064DSC_0054

The Organic Pharmacyn itseruskettava osoittautui todella tehokkaaksi ja kuten kuvista näkyy, yhdellä kerralla sääret saivat väriä kunnolla, mutta eivät liikaa. Kaikki aiemmin kokeilemani luonnonkosmetiikan itseruskettavat ovat mielestäni menneet enemmän kategoriaan asteittain ruskettavat voiteet. The Organic Pharmacyn voide levittyi todella tasaisesti ja olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

DSC_0012DSC_0056

Mainittakoon vielä, että itseruskettavien vaikuttava aine dihydroksiasetoni eli DHA on valmistettu sokerijuurikkaasta ja edes synteettisestikään valmistettuna aineena se ei ole millään tapaa vaarallinen, joten ei kannata sekoittaa itseruskettavia ja aurinkosuojatuotteiden sisältämiä vaikuttavia aineita keskenään, kyseessä kun ovat täysin eri tuotteet.

Villinä korttina vinkkattakoon vielä Hurrawn Sun Balmista, joka on vaniljan tuoksuinen (ja makuinen) aurinkosuojakertoimen 15 sisältävä huulirasva. Slurps ja muiskis!

DSC_0040

Hellepäivät tunnetusti yllättävät, joten aurinkotuotteiden osalta kannattaa varautua hyvissä ajoin, jotta ensimmäiset auringonsäteet eivät pääse käräyttämään hipiää. Biodellyssä on kaikki aurinkotuotteet -15 % alennuksessa 12.5.2015 saakka, joten hyödyntäkäähän ihmeessä tämä alennus.

DSC_0062

Aurinkolasit Le Specs, Sofinah Shop

Hamampyyhe Proloque Shop

Tuotteet saatu testiin maahantuojalta

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , ,