Beauty

Kainalossa

Beauty | 25.8.2015 | Katja Kokko

          DSC_1877 Yhteistyössä Naturelle.fi, sisältää alennuskoodin

Toimiva deodorantti luonnonkosmetiikasta? Kuulostako mahdottomalta yhtälöltä? Ei suinkaan ystävät, nimittäin jenkkisarja Lovefresh lennätti viime viikon lopulla luksusluonnonkosmetiikan keitaaseen, Naturelleen, laatikollisen hyvältä tuoksuvia ja yltiöihastuttavia söpöläisiä.

Värikkäät kaunokaiset ilahduttavat freesillä ulkoasullaan ja pitävät kainalot raikkaina lempeästi, ilman epäilyttäviä ainesosia.

DSC_1781

Synteettisessä kosmetiikassa antiperspiranteissa käytetty alumiinikloorihydraatti on kielletty luonnonkosmetiikkatuotteissa. Sen teho perustuu hikirauhasten tukkimiseen. Ei liene tarpeellista huomauttaa, että hikoilu kuuluu luonnolliseen aineenvaihduntaamme ja on kaikkea muuta kuin luonnollista pyrkiä estämään sen toimintaa.

Siihen, aiheuttavatko antiperspirantit rintasyöpää tai Alzheimerin tautia, en ota minkäänlaista kantaa, sillä ristiriitaista tietoa on saatavilla niin paljon, kuin jaksaa penkoa. En ole kuitenkaan a) kiinnostunut suorittamaan tämmöistä rottakoetta kehollani ja b) halukas estämään hikirauhasteni luonnollista toimintaa.

DSC_1793

Perinteiset deodorantit eivät puolestaan tuki hikirauhasia ja estä hikoilua, vaan pyrkivät ainoastaan peittämään hien hajun ja pitämään kainalot raikkaina. Kainaloiden kastumista ne eivät siis estä. Deodoranteissa käytetään yleensä hajusteiden lisäksi vaikuttavana aineena alkoholia. Synteettisiä hajusteita en omiin kainaloihini ole valmis hieromaan, saatika sitten muitakaan ei luonnollisia raaka-aineita. Alkoholi voi puolestaan ärsyttää kainaloiden herkkää ihoa (varsinkin, jos sheivaa paljon), mutta tässäkin on tuotteessa käytetyllä määrällä se suurin merkitys.

DSC_1799

Luonnonkosmetiikkadeodorantti sisältää vaikuttavana aineena usein luonnonmineraalia, esimerkiksi ammonium alumia tai potassium alumia. On harhaanjohtavaa liimata tällöin purkin kylkeen lappu, jossa lukee ”ei sisällä alumiinia”. Myös ammonium alum ja potassium alum ovat alumiiniyhdisteitä, vaikka ne eivät ole yhtä voimakkaita (ja tehokkaita) aineita kuin synteettinen alumiinikloorihydraatti. Ne ovat kuitenkin käytössä turvallisempia, sillä ne eivät tuki hikirauhasia eivätkä estä hikoilua. En voi siltikään kieltää pieniä epäilyksiäni esimerkiksi maaperän epäpuhtauksia (jotkin mineraalikristalleja sisältävät dödöt saavat kainaloni kutisemaan ja syynä voi hyvin olla esimerkiksi nikkeli) ja kenties jotain muita ei toivottuja vaikutuksia kohtaan (voiko näistä yhdisteistä vapautua alumiinia, millaisia määriä jne. mitä tavallinen kuolevainen ei ymmärrä). Täysin luotettavaa tietoa tuntuu olevan ihan mahdoton löytää kaiken vähintäänkin hämmentävän tiedon lisäksi.

Luonnonkosmetiikkadeodorantit sisältävät vaikuttavana aineena usein myös luomualkoholia yhdistettynä luonnollisiin tuoksukomponentteihin tai eteerisiin öljyihin. Omat kainaloni ovat kuitenkin kirjaimellisesti tulessa runsaasta alkoholista.

DSC_1811

Viime aikoina luonnonkosmetiikkamarkkinoille on alkanut tupsahdella täysin alumiinittomia dödöjä. Monet tunnetuimmat merkit ovat valmistaneet luonnonmineraalideodoranttien rinnalle alumiinittoman vaihtoehdon.

Itseäni on kuitenkin kiinnostanut jo hyvän aikaa perinteisten roll-on dödöjen sijaan konsepti nimeltä voidemaiset dödöt. Kuten tiedätte, meikätyttöä on siunattu ruhtinaallisella karvankasvulla, myös kainaloissa. Sheivaan kainalot joka ilta, josta iho ärtyy väkisinkin. Tämän vuoksi öljyän tai rasvaan kainaloni iltaisin, mutta ihoa hoitava dödö on ollut pitkään hakusessa. Ja vielä semmoinen, joka pitää epämiellyttävät odöörit poissa. Toivotinkin Lovefresh deodorantit tervetulleeksi Suomeen fanfaarien kera!

DSC_1831

Raikkaiden rakkausdödöjen inci-lista on ihanaa luettavaa: sheavoita, kookosöljyä, arrowjuurijauhetta, ruokasoodaa, kaoliinia (valkoista savea), kookosöljystä johdettua emulgointivahaa sekä eteerisiä öljyjä. 

Sheavoi ja kookosöljy pitävät kainaloiden ihon pehmeänä ja rauhoittavat sheivauksesta ärtynyttä ihoa sekä ehkäisevät tulehduksia. Arrowjuurijauhetta, ruokasoodaa ja kaoliinia käytetään puolestaan käsintehdyissä dödöissä antamaan tuotteelle haluttua stickimäistä rakennetta sekä pitämään kainaloita kuivina.

Lovefreshin valikoimasta löytyy kuusi ihanaa tuoksuvaihtoehtoa: laventeli-teepuu, marokkolainen ruusu, veriappelsiini-patsuli, sitrus verbena, eucalyptus-piparminttu sekä mandariini-lime. Joidenkin herkkisten kainaloita ruokasooda voi ärsyttää ja siksi kaksi jälkimmäistä tuoksuvaihtoehtoa sisältävät ruokasoodan sijasta magnesiumhydroksidia.

DSC_1838

Omaan nenääni veriappelsiini-patsuli sekä eucalyptus-piparminttu tuoksuivat parhailta (ja hei miten voi vastustaa peace-hippi-kuosista putelia?), mutta voitelisin mielihyvin kainaloni näistä yhdistelmistä millä tahansa – pieleen kun ei voi mennnä! Hienhaju on pysynyt täydellisesti poissa eikä dödö ole tahrannut vaatteita, joten nämä kainalot kokivat kyllä rakastumisen.

Lopuksi sananen luonnonkosmetiikkadödöihin siirtymisestä, erityisesti, jos on käyttänyt aiemmin antiperspirantteja: hiki tulee aluksi mitä suurimmalla todennäköisyydellä haisemaan. Näin kävi itsellenikin vuosia sitten, kun aloin totutella uuteen dödöön. En muista tarkalleen kauanko kainaloillani meni tottua uuteen, hikirauhasia tukkimattomaan elämään, mutta muutamassa viikossa hien hajun pitäisi kyllä laantua.

Lovefreshin tuoksuiseen kainaloon on varsin mukavaa kaivautua! Joko te ehditte tilaamaan omanne? Millaisia kokemuksia itsellänne on luonnonkosmetiikan deodoranteista?

Naturelle hemmottelee lukijoitani -10 % alennuksella, joka koskee verkkokaupan koko valikoimaa May Lindstromin tuotteita lukuunottamatta 15.9.2015 saakka. Alennuksen saa koodilla KATJA10.

DSC_1815

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , ,

Beauty

39 kommenttia artikkeliin “Kainalossa”

 1. NinaS

  Ihan pakko testata mutta itse oon kyllä aika skeptinen näidenkin suhteen. Toivon olevani väärässä.

  Kuulin itsekin tuon että luonnonkosmetiikan dödille pitää antaa aikaa jne. Madaran ja kaikkien muidenkin dödöt on testattu ja lähes kaksivuotta taistelin hienhajua vastaan. Aikaa on siis annettu. Lopetin vasta kun iso osa vaatteista piti heittää roskiin pinttyneen hienhajun takia ja pisteenä i:n päälle tuli kun puolisoni sanoi minun pääsääntöisesti haisevan aika pahalle. En tiedä mikä minun hiessäni on mutta mikään ei ole tähän mennessä toiminut. Annan näille vielä mahdollisuuden mutta sen jälkeen alan olla siinä pisteessä, että riskeeraan itseni koekaniiniksi ja ainoa paikka johon jatkossa kemikaaleja tungen ovat kainaloni. Ellei jollain ole vielä takataskussa jotain loistoideoita mitä kokeilla?

  • Hitsi vie, kurja kuulla kyllä. Varmaan on sitten tässäkin niitä tapauksia, joilla hiki vaan syystä tai toisesta haisee voimakkaalle. Kyllä pari vuotta on kuitenkin niin pitkä aika, että muutos olisi pitänyt jo tapahtua. Mitään ihmekonstia en kyllä tähän tiedä, tosin hormonitasapaino tuli mieleen, mutta en ole perehtynyt tähän kuitenkaan niin syvällisesti, että osaisin sen enempää sanoa. Täytyypä kysellä joltain ravintoterapeutilta tms. joka voisi ehkä osata sanoa enemmän.

  • Emma

   Oletko kokeillut ihan vain puhdasta kookosöljyä? Itse olen kokeillut paria luonnonkosmetiikkadödöä, jotka eivät peittäneet hajua, mutta jostain syystä pelkkä kookosöljy pitää hajut pois. Kuulostaa vähän ällöltä laittaa öljyä suoraan kainaloihin, mutta kannattaa kokeilla jos ei ihan vielä halua palata normidödöihin 🙂

 2. Lulu

  Oooh, kuulostaa ihanalta! Oletko kokeillut Madaran deodoranttia? Se on ainoa luonnollinen(?) dödö, joka minulla on toiminut ja mikäli näiden toiminta on samaa luokkaa niin tilaukseen menee! Tuoksut kuulostavat ainakin täydellisiltä 🙂

  • Madaran yrttidödö on tehokas, mutta siinä on alunaa ja se uusi alumiiniton versio ei toimi itselläni mitenkään super hyvin, mutta sitäkin olen käyttänyt. Näissä kuitenkin itselleni sopii hoitavuus usein toistuvan sheivauksen vuoksi.

 3. Jennie

  Minullakin meni aika pitkään ennen kuin alkoi hien haju laantua, mutta senkin jälkeen hormonaalinen kierto pitää huolen että muutamat päivät kuussa ei deodorantit toimi. Luultavasti tiettyinä päivinä en tarvitsisi deodoranttia ollenkaan. Minulla on ollut Madaraa ja Santea, ensimmäinen ei toiminut ja jälkimmäinen kohtalaisesti. Uskon että nämä on vaan niin yksilöllisiä että jokaisen pitää löytää itselleen sopiva ja voi olla että toisille ei luonnonkonstit riitäkkään vaan syy voi olla niin sisäsyntyinen että siihen ei juuri ulkoisilla konsteilla voi vaikuttaa. Mutta kyllä minustakin hikeä saa tulla, mutta jääköön hajut pois 🙂 Mutta edelleen on se voittaja löytymättä joten ilolla otan myös kaikki uudet dödöt vastaan ja erityisesti toivon niitä hyviä tuoksuja <3

  • Joo jännä juttu, miten tämä on niin yksilöllistä! Madara on toiminut mulla aina hyvin, mutta aikoinaan en voinut käyttää sitä, kun kainalot alkoivat kutisemaan. Sitten yhtäkkiä jotain tapahtui ja kutina lakkasi. Mutta kuten sanottua, kainaloni iho on usein huono sheivauksen takia ja siksi olen toivonut hoitavaa dödöä. Sama juttu muuten minullakin: tiettynä aikana kuukaudesta hiki haiskahtaa enemmän, mutta toisinaan voisi olla jopa ilmankin!

 4. Milka

  Karvaita kokemuksia on niin Madarasta kuin Acorellestakin. En edes hikoile runsaasti, mutta nuo edellä mainitut saavat aikaan todella nopeasti tunkkaisen hajun. Eli ei kiitos. Lovefresh ainakin kuulostaa hyvältä (rakastan sitrustuoksuja) ja voisin uskaltautua vielä kerran kokeilemaan jotain uutta. Vinkkaamasi Naturellen alekoodi ei vaan toimi Lovefreshin tuotteisiin.

  • Itselläni varsinkin Acorelle on toiminut moitteettomasti, mutta siinäkin on tosiaan on alunaa ja kaikista mieluiten valitsen alumiinittoman dödön. Alennus koskee myös Lovefreshin tuotteita, laitoin Naturelleen viestin asiasta ja he korjasivat oitis tuon virheen! Joten nyt pääsee tilaamaan myös dödöjä alennuksella 🙂

 5. Minna

  Kiitos Katja tästä! Deodorantin vaihto onkin mulla seuraavaksi edessä luonnonmukaiseen. Katselinkin jo sillä silmällä Madaran yrttidödöä, mutta silloin silmiini pisti juuri tuo aluna. Kiva kun kerroit tuonkin, että vastaa periaatteessa normaalien dödöjen alumiinia.

  Taidan ostaa testiin jonkin näistä Lovefresheistä. Mullakin kainalot ärtyy helposti, joten voisi testata yhtä näistä joissa ei ole ruokasoodaa ja sitten vaikka toinen muista tuoksuista, jos kainalot sietääkin sitä hyvin. Suositteletko siirtymään ihan kertalaakista luonnonmukaiseen dödöön, vai käyttämään hetken rinnakkain entisen kanssa?

  • Luonnonkosmetiikan käyttämät aineet eivät missään nimessä vastaa alumiiniklorohydraattia, no way, eikä tuki hikirauhasia!! LIEVÄT epäilyni kohdistuvat siihen, että maaperästä louhitut mineraalikristallit ja alumiiniyhdisteet, joita luonnonkosmetiikassa käytetään ovat myös alumiinia/sisältävät alumiinia, enkä ole itse löytänyt riittävästi selkeää tietoa, voisiko niillä mahdollisesti olla jotain ei toivottuja vaikutuksia sen lisäksi, että ne voivat sisältää maaperän epäpuhtauksia ja esimerkiksi nikkeliä. Omasta kaapistani löytyy kuitenkin myös esim. Acorellen dödö sen vuoksi, että se ei ole koskaan pettänyt, mutta saa kainaloni sheivauksen vuoksi hieman ärtymään. Korjasin nyt tuota bloggauksen tekstiä myös selkeämmäksi 🙂

   Siirtymisen voi kokeilla tehdä kertalaakista, mutta jos se tuntuu mahdottomalta, niin kannattaa kokeilla rinnakkain entisen kanssa. Suosittelen myös pitämään uutta dödöä laukussa mukana – näin tein aikoinaan itsekin!

 6. Mari Vee

  Aion ehdottomasti kokeilla näitä. Olen itse todella voimakas hikoilija ja pahimman stressin aikaan olen kuin vaihdevuotinen eli hikoilen yöllä sängynkin märäksi. Myös kuukautisten aikaan hikoilu on koko kropassa voimakasta. Kilpirauhasarvot ja muutkin testit tehty moneen kertaan elämän aikana, mutta niissä ei ole mitään. Olen vain voimakas hikoilija mutta talvisin olen sitten myös kova vilukissa. Hikoilun takia olen joutunut pahimpana aikana käyttämään apteekin voimakkaita dödöjä, jotka tukkii huokoset, ja kyllä, olen huolissani siitä mitä ne aiheuttavat, mutta pahimpana aikana hikoilu on niin voimakasta ja pahanhajuista että oli pakko, koska työpaikalla ei voi olla haisunäätänä. Märät läntit opettivat pitämään vain mustia paitoja (kunnes tulin niin voimakkaasti hiusväreille allergiseksi muinoin, että en voinut pitää edes tummia vaatteita). Nykyisin suosin luonnonmateriaaleja vaatteissa ja sellaisia leikkauksia, jossa läntit eivät näy ja iho saisi hengittää. Vaiva on kiusallinen ja olen aikanaan murehtinut asiaa usein että miksi olen tällainen hormonihirviö ja hikoilen ylipaljon (voimakas hikoilu alkanut jo teininä). Olen erityisesti jännittähikoilija, mutta ihan normitilanteissakin voi hikeä puskea. Nykyisin onneksi pahin hikoilu ajoittuu vain jos on huolta ja murhetta liikaa eli normielämäntilanteessa paidat pysyvät jopa kuivina ja hajuttomina. Olen myös oppinut vähitellen hyväksymään hikoiluni, koska eihän sille mitään voi. On joku joskus ehdottanut jotain botox-pistoksia, mutta en missään tapauksessa suostu sellaiseen. Käytän välillä siis näitä kamalia apteekkimyrkkyjä kainaloihin, mutta käytän myös Acorellea ja Madaran uudempaa dödöä ja kyllä ne ihan hyvin toimivat kun ei ole mitään jännitettävää. Ja illalla saa varsinkin jumpan jälkeen jo vähän hiki haistakin. Ja mikä parasta, toisinaan voin olla nykyisin pidemmän aikaa käyttämättä noita apteekkidödöjä, mutta kun pahin haisuvaihe tulee, niin on pakko turvautua myrkkyihin. Dödöt ovat ainoa tuote muutaman satunnaisesti käyttämäni hiusmuotoilutuotteen ohella jotka eivät ole luonnonkosmetiikkaa.

  Hikoilusta vielä sen verran, että se ei jää kainaloihin vaan kiusallinen vaiva on myös käsissä ja jaloissa. Kesällä en voi oikein pitää mitään kenkiä, koska kaikki hankaavat ja varvastossuja en voi käyttää ikinä, koska jalkani ovat koko ajan kesähelteillä märät (siis kosteat) ja hankaavat siten rakot jalkoihin. Nytkin ovat märät ja joudun pitämään sukat kotona jalassa, koska en halua lattialle märkiä jalanjälkiä. Ei haise, mutta ovat vaan koko ajan märät. Jos pidän sukkia kengissä (jos umpinaiset kengät) niin sukat ovat märät kun otam kengät pois ja yritän muistaa pitää varasukkia mukana, koska kylään mentäessä on vähän noloa jos sukat ovat märät. Tässäkin suhteessa olen oppinut valitsemaan sukkien värin niin että ei huomaa. Ei ne silloinkaan haise (ellei ole koko päivää kengissä), mutta ovat vain märät. Käsien hikoilu on kiusallinen vaiva kun pitää kätellä ja jännitän jo etukäteen kättelytilanteita, joka ei tietysti helpota tilannetta hikoilun kannalta. Ennen tapaamista huuhtelen kädet usein kylmällä vedellä ja puhaltelen niihin.

  Pahinpia paikkoja ovat metrot tai junat kesähelteellä tai ruuhkassa. Alkaa ahdistaa välittömästi jos huomaan että hikikarpalot valuvat selkää pitkin. Beiget, turkoosit ja sellaiset vaatteet, jossa hikijäljet näkyvät eivät ole siis mun juttu paitsi ehkä neuleissa ja talvella. Olen oppinut muutenkin, että luonnonmateriaalit ja kainaloista väljät leikkaukset helpottavat kainalohikoiluongelmaa. Olen yrittänyt salvialla ja eri vaihdevuosiyrteillä hoitaa sisäisesti hikoilua, mutta ei ne auta. Pitää vaan hyväksyä hikoiluni. Ehkä se vaivaa kuitenkin enemmän minua kuin muita, koska hikeni ei poikkeustilanteita lukuunottamatta kuitenkaan haise erityisesti (olen kysynyt mm. mieheltäni). Eli olen vain märkää sorttia. Mieheni ei sitten juuri hikoilekaan paitsi urheilun jälkeen. Urheillessa hikoilen sitten paljon myös ja tanssitunneilla jos pitäisinolla paljain jaloin, niin mä olen kengissä, koska märät jalat liukuvat liikaa eli haju ei haittaisi vaan se märkyys.

  Tulipas taas juttua henkilökohtaisesti tärkeästä aiheesta eli hikoilusta. Koska hikoiluni ei ole siis voimakkaan hajuista vaan keskittyy märkyyteen niin käytän ilman muuta näitä uusia dödöjä. Nyt vaan pitäisi päättää että mikä näistä olisi tähän tarkoitukseen paras eli ns tehokkain?

  • Johanna

   Kuulostipas tutulta! Itselläni pahin hikoilu ei tapahdu kainaloissa, vaan selässä ja kasvoilla. Inhoan kesäkuukaisia kun koko kasvot valuvat hikeä jatkuvasti. Eikä tosiaan ole kysymys mistään pienestä huomaamattomasta kasvojen kiiltelystä, vaan ihan kunnon valuvasta märkyydestä. Tämä on inhottava asia joka vaikuttaa itsetuntoonkin kun ihmiset huomauttelevat että ”onko sulla vähän kuuma”.

  • Oi että, ymmärrän kyllä tähän liittyvän tuskan, sillä hikoilu ei tosiaan sieltä kivoimmasta päästä. Itsellänikin kainalot kastuvat todella herkästi, jonka vuoksi olen tarkka paidoista, mitä käytän. Märät läntit ovat inhottavia ja harmittaa, etten voi käyttää valkoisia silkkipaitoja sen vuoksi kovinkaan usein, joita siis rakastan! Mutta vielä kädet ja jalat samaan soppaan on varmasti kiusallista. Tähän vaikuttaa aivan varmasti mentaalisen puolen seikat, kuten tuossa itsekin sanoit. Siispä tasapainoa ja sisäistä rauhaa elämään ja vanhojen painolastien taakse jättämistä. Siinä sitä onkin hommaa itse kullakin 🙂 Tänään on itselläni testissä ruokasoodaton eucalyptus-piparminttu ja pidän tästä tuoksusta näköjään vielä enemmän, kuin veriappelsiini-patsulista. Toivottavasti löydät oman suosikin, kerro sitten miten toimi!

  • Päivi

   Täällä on kohtalotoveri Mari, ei olla yksin! 🙂 Itsekin hikoilen sen verran paljon, ettei mitkään klorohydraatit mun kainaloiden hikirauhasia tuki normimäärinä käytettynä. Lisäksi hiki myös haisee ajoittain aika äijälle, varsinkin treenatessa :/ Hikoilen runsaasti paitsi kainaloista, myös rintojen välistä ja nivusista, sekä ihan tarpeeksi myös kasvoista ja selästä. Joten täällä – kaikesta tiedosta huolimatta – käytetään edelleen tavallista antiperspiranttia. Bonuksena mielenkiintoinen hikitarina: Mun äiti on kertonut, että vauvana ja lapsena (siis ihan sellaisena makoilevana pötkylänäkin) hikoilin tosi paljon päästä. Siis eihän vauvat hikoile, vai hikoileeko?!? Kun olimme esim. pitkällä automatkalla, niin äiti aina vaihtoi mun myssyn ja kuivatteli niitä auton kojelaudalla. No, sitten kun mun veli syntyi, niin veikallekin otettiin matkoille mukaan kassillinen myssyjä. Vaan eipä veli hikoillut ja vasta sitten äiti alkoi miettiä, että onkohan tämä meidän esikoisen hikoilu ihan normaalia! 😀 No, nyt pää ei ole niitä pahimpia alueita enää, niin tämäkin naurattaa 🙂

 7. Anu

  Taas hyvää tietoa Katja, kiitos 🙂 itse olen kuvitellut käyttävän turvallista dödöä, kun olen käyttänyt Madaraa 🙁 tunnen itseni pikkuisen huijatuksi. Mutta pitää kokeilla Lovefreshiä. Tunnetko joitain muita täysin alumiinittomia day – merkkejä ja voitko suositella?

  • No ei sentään Madaran yrttidödö ole vaarallinen! Itselläni siitä kutisi kainalot aikoinaan, koska potassium alumissa voi olla nikkeliä, kun sitä louhitaan maaperästä ja kainalot ärsyyntyivät siitä, kun iho oli jatkuvasti tavallaan auki sheivauksen vuoksi. Korostan nyt, että potassium alum ei ole vaarallista, mutta itseäni kyllä kiinnostaisi tietää voiko siitä vapautua alumiinia ja millaisia määriä, miten vaikuttaa jne. Madaran uusi dödö on täysin alumiiniton ja ihanan tuoksuinen. Itselläni ei toimi mitenkään super hyvin. Laveran uudet dödöt ovat myös alumiinittomia, mutta itselleni tämä voidemainen sopii loistavasti ihon herkkyyden vuoksi.

 8. Elina

  Tämä kainaloon laitettava aine alkaa olla viimeisiä synteettisen puolen tuotteita, joita en ole vielä(kään) vaihtanut luonnonkosmetiikan tuotteeseen. Olen ollut pitkään siinä käsityksessä, että hikoilen todella paljon ja on ollut kohtalaisen iso työ löytää itselleni sopiva antiperspirantti. No, nykyään olen huomannut, että ehkä en enää niin paljoa hikoilekaan (ikä, hormonit, mikä lie syynä..?) ja voisinkin olla halukas vaihtamaan tuotteen luonnolliseen versioon. Olen kanssasi aivan samaa mieltä, että ristiriitaista tietoa löytyy niin paljon kuin haluaa internettiä kahlata. Minä en halua käyttää enempää aikaani siihen, joten luotan tässä asiassa nyt tuntemuksiini ja vaistoon. Kokeilin kesällä Dermosilin luonnonkosmetiikan deodoranttia. Lopetin kokeilun hyvinkin mahdollisesti liian nopeasti, mutta en vain kestänyt sitä omaa hajuani. Myönnettäköön myös, että kosteisiin kainaloihin totuttelu ei siinä hetkessä tuntunut hyvältä. Palasin siis käyttämään antiperspiranttia ja päätin unohtaa deodoranttiasian hetkeksi. Ajattelin, että onhan luonnonkosmetiikassakin tuotekehittelyt aina vaan käynnissä ja uusia tuotteita tulee, kenties minullekin sopiva. No, nyt sitten Naturelle julkaisi tiedon näistä tuotteista ja pikaisten googlettelujeni jälkeen niin moni on näitä kehunut, että josko nyt syksyn kolkuttaessa jo ovelle antaisin uuden mahdollisuuden itselleni päästä eroon antiperspirantista. Tuote on herättänyt mielenkiintoni uudelleen! Syy miksi en ole vielä omaani tilannut on se, että en osaa arvioida antiperspiranttien vaarallisuutta ristiriitaisten tietojen takia. Myös se on mietityttänyt, että jos en kestäkään märkiä kainaloita ynnä muuta jossittelua.

  Lovefresh dödöjen ruokasooda mietityttä myös jonkin verran, että mikä on sen pitoisuus valmiissa tuotteessa. Mietin vain, että jos sitä on paljon tuotteessa, niin aiheuttaako se pitkällä altistamisella iho-oireita. Mutta onko magnesiumhydroksidilla korvatut dödöt yhtä tehokkaita..? Luulen, että kokeiluun menee tällainen tuote (joku noista tuoksuvaihtoehdoista)lähiaikoina ja toivottavasti huomioni hikoiluni määrän laskemisesta pitää paikkansa, jolloin antiperspirantista luopuminen onnistuu 🙂

  Ja yhden huomion olen tehnyt synteettisen puolen tuotehyllyjen äärellä: miesten kainaloihin laitettavat tuotteet ovat pääasiassa deodorantteja, kun taas naisten antiperspirantteja. Hiukan hassua.

  • Tietoa tosiaan löytyy ihan pilvin pimein. Itse en halua ottaa riskiä. Oma ihoni on ollut kainalossa aina hieman herkistynyt ja tavallaan myös auki, koska paksua karvaa sheivaa päivittäin. Mietinkin tu0ssa, että vaikka aineen molekyky olisikin iso, pääsee se varmasti silti imeytymään, jos iho on rikki. Aineet myös imeytyvät hikirauhasten ja karvatupen kautta, joten kyllä vaan epäilyttää. Itselläni nyt tänään ollut tuo ruokasoodaton dödö ja näyttää toimivan aivan yhtä hyvin, kuin toinenkin. Raportoin vielä jatkosta, kun olen käyttänyt pidempään. Ja juu, miehille on tosiaan saatavilla vähemmän antiperspirantteja, joka on hullunkurista!

 9. Ulpu

  Mä hikoilen reilusti ja alkuun Madaran yrttidödö ei oikein riittänyt, mutta nykyään riittää. Ainoastaan ratsastustunnilla (jossa hikoilen tosi paljon) ei ihan riitä pitämään hienhajua poissa. Madaran bio aktiivinen dödö odottaa kokeilua, kunhan toinen loppuu.

  Nämä alkoivat heti kiinnostaa (vaikka olekin hiukan skeptinen), kun Naturelle mainitsi olevan tulossa. Ihanat pakkaukset! Ja tuo hoitavuus kiinnostaa myös, mulla ärtyy aikalailla kainalot sheivaamisesta, näppyä pukkaa ja kutiaa, voisikohan näistä olla apua…

  • Itselläni kainalon iho on tällä hetkellä täysin näpytön. Muutos tapahtui todella nopeasti. Eli näköjään nuo potassium alumia ym. sisältävät luonnonkosmetiikkadödöt ärsyttävät ihoani, sillä karva on niin paksua, että joudun sheivaamaan päivittäin jolloin iho aina vähän herkillä ja auki. Kyllähän siinä väkisinkin silloin pääsee imeytymään ei toivottuja aineita ja maaperän epäpuhtauksia potassium alumissa ainakin voi olla.

 10. saara//

  Mulla on toiminut ainoastaan tuo Madaran yrttidödö, mutta siis alunaa. Mitä se on ja miten se vaikuttaa? Täytyy kyllä testata noitakin. Yksi vinkki haisunäädille: paidat joissa on aivan ihonmyötäiset kainalot ummehtuvat helposti ja hiki haisee, samoin kaikki keinokuidut mm. akryylit ja polyesterit. Monen hajuongelmaan auttaisi ilmavat kainalot, suoraan suihkun jälkeen laitettava dödö ja sen pitää antaa vielä kuivahtaa ennen pukemista. Itselläni on katastrofi jos käyn illalla suihkussa ja laitan aamulla dödön. Ei toimi ollenkaan. Luonnonkosmetiikan dödöjen kanssa mielestäni todella tärkeää on pitää kainalot puhtaina, jotta bakteerit eivät pääse hajottamaan hikeä haisevaksi. Hiki itsessään ei ole haisevaa.

  • Potassium alum on maaperästä louhittua mineraalikristallia, alumiinia siinäkin, mutta ei missään nimessä sama aine kuin puhdas alumiini. Itse pohdin lähinnä voiko siitä vapautua alumiinia ja kuinka paljon. Entä muita maaperän epäpuhtauksia? Ja kainalon iho on herkkä, siinä on hikirauhaset ja karvatupet, niin pääseekö kuitenkin imeytymään kehoon? Näihin on vaikea löytää selkeää vastausta. Potassium alum toimii antibakteerisesti ja ihohuokosia supistavasti.

 11. Mari Vee

  Täällä on siis myös kohtalotovereita eli on lohdullista tietää etten ole yksin hikoiluni kanssa. Kun mainitsit Katja silkkipaidat, niin olen suosiolla jättänyt ostamatta kun pelkään että kallis paita menee pilalle hiestä. Olen sitten valinnut yleensä pellavan tai puuvillan (sellaisen ohuen), mutta eihän se ole sama kuin silkki. Kesällä on tärkeää, että pidän puhdistan säännöllisesti myös kengät, koska paljaat jalat hikoilevat keikenlaisissa kengissä (niin umpinaisissa kuon avonaisissa) ja haluan että kengät eivät ala haista. Kurjaa on se, että märkyyden ansiosta kaikista kengistä tulee hankaumat, koska mitään laastari ei pysy märällä iholla. Vaikka kuinka laitan suihkun jälkeen jalat tuulettimen eteen ja saan laastarin laitettua niin viimeistään sitten kun laitan kenkiä jalkaan niin laastari irtoaa, koska jalka on märkä. Välillä mietin, että pysyisiköhän jesari (heh). Mutta sitten kun tässä tulee syksy ja viileämmät kelit edes vähän, niin kropan hikoilu tasoittuu vähän eli käsien ja jalkojen hikoilu ei ole ihan niin voimakasta ja syysviimojen aikaan olen sitten vilukissa, jolle ei riitä mitkään lapaset ja varpaat ovat pakkaisilla aina jäässä oli sitten millaiset sukat tahansa. Olenkin sanonut usein miehelleni, että välillä tuntuu kuin kroppani termostaatti olisi rikki kun ei osaa säädellä kehoni lämpötilaa oikein.

  Yritän silti nauttia kehostani ja hyväksyä hikoiluni. Kasvojen hikoilun ja kiiltelyn saa kuriin kun painelee vessapaperilla pissallakäynnin yhteydessä kasvot. Jalkojen hikoilua hillitsen ottamalla kenkiä pois jos vaan mahdollista (mm kokoukset) ja myös autossa otan kengät pois kunnolen kyydissä. Kotona kuljen puuvillasukissa ja joudun joskus ottamaan uudet sukat keskellä päivää jos ovat märät. Istun mielelellään jalat risti-istunta-asennossa ja jalat tulevat monesti märäksi kun ovat reisien alla (kuten nyt). Pesulla käyn kerran tai pari kertaa päivässä (aamuin illoin) riippuen tilanteesta. Kesällä usein pari kertaa, mutta muuten riittää yksi suihku ja jalkoja voi sitten huuhdella aina kun tulee kotiin jos siltä tuntuu. Muun kehon iho on koetuksella jos käy suihkussa pari kertaa päivässä, mutta kosteusvoidetta kehiin ja selkä ja reidet pysyvät kosteutettuina. Kesällä vartalon iho ei tosin kaipaa niin paljon kosteutta kuin muuten. Ja sitten vaatteissa väljät leikkaukset kainaloista ja hyvät hengittävät materiaalit ja turvalliset värit (mustan ja valkoisen lisäksi käy myös viininpunaiset, punaiset, vihreät jne jne eli uset värit, jos ovat neuleita eli ei paitapuseroita). Lisäksi käytän sisäisesti ajoittain kuureina salviaa ja sitruunamelissaa, joiden pitäisi hoitaa ns vaihdevuosihikoilua. Jos jollain on vinkkiä hyvästä hikoileville jaloille tarkoitetusta jalkavoiteesta niin kertokaa ihmeessä. En ole luonnonkosmetiikassa törmännyt juurikaan jalkavoiteisiin tai sitten ne ovat kuiville jaloille tarkoitettuja.

  • Nämä hikitarinat alkavat nyt kiinnostaa sen verran, että taidanpa kysäistä muutamalta ravintoasioihin erikoistuneilta tutuiltani mitä mahdollisia sisäisiä konsteja tähän voisi löytyä! Minä käytän kaikissa kengissä kesällä varrettomia sukkia lukuun ottamatta ballerinoja juuri sen vuoksi ettei kengät alkaisi haista. Ja ballerinat on käytetty niin kuluneeksi, ettei niistä tule enää rakkoja.

 12. Minna

  Täällä blogin kommenttiboksissa on kyllä niin ihana yhteishenki lukijoiden ja Katjan kesken. Ihan mahtavaa Katja, että jaksat vastailla kommentteihin niin ahkerasti ja hienoa että kommentteja tulee lukijoilta paljon.

  Itse ainakin olen saanut lukuisia neuvoja ja vinkkejä kommenttiboksiasi lukemalla 🙂 Sekä lisäksi päivittäin hyvän mielen!

  Kiitos vielä, kun selvensit tuota aluna-asiaa, luultavasti oli tarpeeksi selkeästi tekstissä jo alunperinkin mutta luin vaan huolimattomasti.

  • Kiitos Minna! Kiva kuulla hyvästä fiiliksestä! Ja te lukijathan sitä teette, jotka kommentoitte 🙂 Se on hyvä tapa jakaa mielipiteitä tuotteista ja muita kokemuksia. Pyrin vastaamaan kaikkiin kommentteihin, mutta aina en ehdi ja joskus saatan unohtaakin. Monesti en ehdi myöskään vastata kovin syvällisesti, mutta pyrin osallistumaan ajan puitteissa kuitenkin 🙂

 13. Sanna

  Mullakaan ei ole toiminut Madaran, Acorellen tai muunkaan merkin luonnonkosmetiikkadödö, mutta sen sijaan pelkkä kookosöljy pitää mahtavasti hienhajun poissa jopa helteillä! Kiinnostaisi kokeilla kyllä Lovefreshin dödöä, onhan siinäkin kookosöljyä. Josko oisi kiire aamuina hieman nopeampi 😀

  • Lovefresh toimii varmasti, jos kookosöljykin on toiminut! Omaksi suosikikseni on nyt kovaa vauhtia nousemassa eucalyptus-piparminttu. Pari kertaa päivässä olen lisännyt varmuuden vuoksi, vaikka ei ole pettänyt kertaakaan vielä.

 14. sonsaa

  Itse siirryin luonnonkosmetiikkapuolelle dödöissäkin jo useamman vuotta sitten ja tie on ollut välillä tuskainen (tai siis varsin ikävän pistävän hajuinen). Luonnonkosmetiikkaan siirryttyäni käytin pitkään kristallideodoranttia, joka suurimman osan ajasta piti hajut poissa, mutta usein tiettyyn aikaan kuusta esiin meinaa puskea varsin pistävä haju, joka liittynee siis hormoonitoimintaan. Lisäksi kerran tai kaksi vuodessa saattaa tulla pidempikin hajujakso, joka kuitenkin lopulta hälvenee. Alkuaikoina tällaiset hajujaksot saattoivat olla lähes jatkuvia ja useita vaatteitakin sain sillä pilalle… Parhaimpina apukeinoina ongelmaan olen huomannut runsaan vedenjuonnin, kainaloiden huolellisen pesun ja sheivauksen ja dödöä samantien päälle ja pahimpina hetkinä olen käyttänyt myös käsidesiä (joo :D) toivoen sen tappavan ylimääräisiä bakteereja. Kookosöljyhän on hieman antiseptinen ja siitä on ollut myös apua. Tällä hetkellä on käytössä ihan vaan Madaran yrttidödö ja se on toiminut hyvin, mutta useamman vuoden ongelman kanssa sai taistella. Niin ja vaatteissa luonnonmateriaalit 🙂

  Jos Katja löydät jonkun, jolla olisi ravintopuolen osaamista asiaan niin olisi mielenkiintoista kuulla näkemyksiä!

  • Varmasti tämä liittyy hormoonitoimintaan, sillä olen huomannut tuon saman, että tiettyyn aikaan kuusta hiki haisee helpommin, mutta välillä tuntuu, että voisi olla melkein ilman dödöä. Palailenpa asiaan, kun olen puhunut erään tuttavani kanssa ravintopuolen asioista.

 15. Sandra

  Hei! Olen seurannut blogiasi lyhyen aikaa, mutta mielestäni paras ja laadukkain Suomalainen luonnonkosmetiikka/lifestyle blogi. Itse seuraan jonkin verran ulkomasia luonnonkosmetiikkaan/lifestyle blogeja ja tämä menee samalle tasolle. Jatka samaa malliin! 🙂
  Itse olen myös etsinyt pitkään hyvää luonnonkosmetiikka dödöä. Olen kokeillut halpoja ja kalliita, moni suosittelee Madaran yrttidödöä, itse pidin siitä myös kunnes kainaloni ärtyivät ja oli pakko lopettaa dödön käyttö. Iho kuivui, alkoi kutista ja hilseillä.

  Matkailen usein ja olin keväällä pitkällä Amerikan matkalla josta löysin LaVanilla nimisen luonnonkosmetiikka voide dödön (stick). Tuote on tähän mennessä ollut paras löytämäni, tuoksuja on useita ja kausi tuoksuja löytyy myös. Heillä on myös täysin hajusteeton sensitive versio. Itse ostin perinteisen vaniljan. Harmi ettei tätä saa Suomesta! Täytyy todellakin kokeilla tätä Lovefresh dödöä, vaikuttaa pitkälle hyvin samantyyppiseltä ja siksi voisi sopia herkälle iholleni. Kiitos ihanasta blogista!

 16. Pipari68

  Siirryin tuossa taannoin reilu puolitoista vuotta sitten luomudödöihin, ja kokeilin jos jonkinlaista sorttia. Annoin aikaa ja odotin hikoilun tasaantumista, mutta mikään puteli ei oikein toiminut. Luin keskustelupalstoja aiheesta ja jostain luin sitten vinkin kookosöljyn ja suolan sekoituksesta. Tuumasta toimeen ja pieneen purkkiin sitten tätä tahnaa (luomu kookosöljyä ja maine base-suolaa), josta sipaisin aamuisin kainaloihin. Kosteutta ei pidä kyllä täysin, mutta hajun piti. Tärkeisiin tilaisuuksiin ja herkkiin asuihin (lue: silkki, tms. muut juhlavaatteet) turvaudun kyllä vieläkin ihan tavis dödöihin.

 17. Jossy

  Nyt on jonkin aikaa ehditty testiä Lovefreshiä ja olen kyllä positiivisesti yllättynyt. Vaikka oonkin aika hikipirkko, niin ihan ekoja päiviä lukuunottamatta tää on toiminut 100%:sti. Hämmästyttävää.

  Ehkä itse toivoisin, että se levitys ois jotenkin siistimpää, nyt tippuilee vähän kökkäreitä ja lisäksi mulla sitrus-verbena – tuoksuna ihana, mutta en ole aivan varma, haluanko että deodorantti tuoksuu noin voimakkaalle. Mutta koska teho noissa tosi hyvä, niin aion jatkaa kyllä Lovefreshin parissa.

  • Mahtavaa kuulla, että olet tykännyt! Itselläkin toiminut loistavasti, välillä vielä iltapäivälläkin tuoksuu kainalot eucalyptukselle, mutta ei liikaa. Ja hei, kandee pitää dödöä hetki iholla, että se lämpenee ja vasta sitten levittää – ei tuu kökkäreitä 🙂

 18. Nita

  Pakko oli tulla tänne hehkuttamaan harkitsijoille, että nämä kyllä toimii!

  Tilasin heti Lovefreshin, kun Naturellen tiimi kirjoitteli aiheesta ja olen dödöä nyt käyttänyt (Lavender – Tea Tree) aktiivisesti ja tuote kyllä ylitti kaikki odotukset. Olen kokeillut varmaan kaikki alumiinittomat luonnonkosmen dödöt muutaman vuoden sisään ja yksikään ei ole pitänyt. Madaran molemmat testasin myös (sitkeästi viikkoja vain hieroin, kun toistelin mielessäni, että kyllä se iho siihen pian tottuu eikä kohta enää haise) ja tuntui, että kainalot olivat läpimärät koko päivän ja minulle siunaantuneen todella voimakkaan hienhajun katku vaan lisääntyi ja tuli vielä ripaus kissanpissaa kaupanpäälle.. 😀 Jouduin aloittamaan dödöjen käytön jo hyvin nuorena ala-asteella, kun hikeni on niin myrkkyä ja urheilin paljon, että en uskonut mistään löytyvän minua palvelevaa luonnonmukaista enää tässä kohtaa.

  Olin tämänkin kanssa aika skeptinen ja valmistauduin siihen viikkojen uskottelurumbaan, että ”kyllä tämä vielä alkaa toimimaan”, mutta lähdin kuitenkin kaupunkilomalle jo ensimmäisenä käyttökertana joka kyllä pelotti, kun tieto siitä että seuraavan kerran pääsee pesulle 12 h päästä. Illalla en edes muistanut, että olin ottanut tämän käyttöön, kun ei ollut pienintäkään hajua ja naama punaisena hikoillut koko päivän villamekossa aikamoisissa lämpöasteissa! Olen nyt reissannut ja tehnyt suursiivousta hikipäässä useamman kerran aloituksen jälkeen eikä pienintäkään hajua ole tullut 🙂 Toivon että jatkossa on näin myös! Aivan mahtava tuote, miten sitä voikin tulla dödöstä näin onnelliseksi 🙂 Olin aivan varma, että minun superhikeni vaan joutuu ikuisesti myrkyttämään alumiineilla pois ellei sitten tahdo haista aina vähän… Tuote ei ole muuten myöskään yhtään tahrannut valkoisia paitojani – aluksi vähän epäilytti, että uskallanko laittaa heti suht arvokkaita valkoisia lemppareitani Acnelta ja Samujilta päälle ollenkaan jos tulee jotain peruuttamatonta vahinkoa. Pellavaan tai puuvillaan ei ole kumpaankaan materiaaliin tahroja tullut!

  Suosittelen siis todella lämpimästi oman kokemukseni perusteella 🙂 Minulla ei siis pidä mikään Rexonakaan, ainoa tuote mikä on toiminut näiden vuosien aikana on ollut DKNY:n Be Delicious stick joka on varmaan aivan uskomatonta myrkkyä, ainakin hajusta päätellen 😀 Inciä en ole uskaltanut edes kurkata…

 19. Elina

  Olen miettinyt nyt joitain päiviä, että mitä kaoliinisavi on ja mistä se tulee. Oman nopean selvitystyön jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että se on luonnosta saatava mineraali, jonka kemiallisessa kaavassa ensimmäisenä aineena on alumiini. Miten tämä kaoliinisaven alumiini eroaa muista deodoranttien alumiineista (esim. Aluna)? Olen hämmentynyt, incit ovat vaikeita 😮

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>