Beauty

Kainalossa

Beauty | 25.8.2015 | Katja Kokko

          DSC_1877 Yhteistyössä Naturelle.fi, sisältää alennuskoodin

Toimiva deodorantti luonnonkosmetiikasta? Kuulostako mahdottomalta yhtälöltä? Ei suinkaan ystävät, nimittäin jenkkisarja Lovefresh lennätti viime viikon lopulla luksusluonnonkosmetiikan keitaaseen, Naturelleen, laatikollisen hyvältä tuoksuvia ja yltiöihastuttavia söpöläisiä.

Värikkäät kaunokaiset ilahduttavat freesillä ulkoasullaan ja pitävät kainalot raikkaina lempeästi, ilman epäilyttäviä ainesosia.

DSC_1781

Synteettisessä kosmetiikassa antiperspiranteissa käytetty alumiinikloorihydraatti on kielletty luonnonkosmetiikkatuotteissa. Sen teho perustuu hikirauhasten tukkimiseen. Ei liene tarpeellista huomauttaa, että hikoilu kuuluu luonnolliseen aineenvaihduntaamme ja on kaikkea muuta kuin luonnollista pyrkiä estämään sen toimintaa.

Siihen, aiheuttavatko antiperspirantit rintasyöpää tai Alzheimerin tautia, en ota minkäänlaista kantaa, sillä ristiriitaista tietoa on saatavilla niin paljon, kuin jaksaa penkoa. En ole kuitenkaan a) kiinnostunut suorittamaan tämmöistä rottakoetta kehollani ja b) halukas estämään hikirauhasteni luonnollista toimintaa.

DSC_1793

Perinteiset deodorantit eivät puolestaan tuki hikirauhasia ja estä hikoilua, vaan pyrkivät ainoastaan peittämään hien hajun ja pitämään kainalot raikkaina. Kainaloiden kastumista ne eivät siis estä. Deodoranteissa käytetään yleensä hajusteiden lisäksi vaikuttavana aineena alkoholia. Synteettisiä hajusteita en omiin kainaloihini ole valmis hieromaan, saatika sitten muitakaan ei luonnollisia raaka-aineita. Alkoholi voi puolestaan ärsyttää kainaloiden herkkää ihoa (varsinkin, jos sheivaa paljon), mutta tässäkin on tuotteessa käytetyllä määrällä se suurin merkitys.

DSC_1799

Luonnonkosmetiikkadeodorantti sisältää vaikuttavana aineena usein luonnonmineraalia, esimerkiksi ammonium alumia tai potassium alumia. On harhaanjohtavaa liimata tällöin purkin kylkeen lappu, jossa lukee ”ei sisällä alumiinia”. Myös ammonium alum ja potassium alum ovat alumiiniyhdisteitä, vaikka ne eivät ole yhtä voimakkaita (ja tehokkaita) aineita kuin synteettinen alumiinikloorihydraatti. Ne ovat kuitenkin käytössä turvallisempia, sillä ne eivät tuki hikirauhasia eivätkä estä hikoilua. En voi siltikään kieltää pieniä epäilyksiäni esimerkiksi maaperän epäpuhtauksia (jotkin mineraalikristalleja sisältävät dödöt saavat kainaloni kutisemaan ja syynä voi hyvin olla esimerkiksi nikkeli) ja kenties jotain muita ei toivottuja vaikutuksia kohtaan (voiko näistä yhdisteistä vapautua alumiinia, millaisia määriä jne. mitä tavallinen kuolevainen ei ymmärrä). Täysin luotettavaa tietoa tuntuu olevan ihan mahdoton löytää kaiken vähintäänkin hämmentävän tiedon lisäksi.

Luonnonkosmetiikkadeodorantit sisältävät vaikuttavana aineena usein myös luomualkoholia yhdistettynä luonnollisiin tuoksukomponentteihin tai eteerisiin öljyihin. Omat kainaloni ovat kuitenkin kirjaimellisesti tulessa runsaasta alkoholista.

DSC_1811

Viime aikoina luonnonkosmetiikkamarkkinoille on alkanut tupsahdella täysin alumiinittomia dödöjä. Monet tunnetuimmat merkit ovat valmistaneet luonnonmineraalideodoranttien rinnalle alumiinittoman vaihtoehdon.

Itseäni on kuitenkin kiinnostanut jo hyvän aikaa perinteisten roll-on dödöjen sijaan konsepti nimeltä voidemaiset dödöt. Kuten tiedätte, meikätyttöä on siunattu ruhtinaallisella karvankasvulla, myös kainaloissa. Sheivaan kainalot joka ilta, josta iho ärtyy väkisinkin. Tämän vuoksi öljyän tai rasvaan kainaloni iltaisin, mutta ihoa hoitava dödö on ollut pitkään hakusessa. Ja vielä semmoinen, joka pitää epämiellyttävät odöörit poissa. Toivotinkin Lovefresh deodorantit tervetulleeksi Suomeen fanfaarien kera!

DSC_1831

Raikkaiden rakkausdödöjen inci-lista on ihanaa luettavaa: sheavoita, kookosöljyä, arrowjuurijauhetta, ruokasoodaa, kaoliinia (valkoista savea), kookosöljystä johdettua emulgointivahaa sekä eteerisiä öljyjä. 

Sheavoi ja kookosöljy pitävät kainaloiden ihon pehmeänä ja rauhoittavat sheivauksesta ärtynyttä ihoa sekä ehkäisevät tulehduksia. Arrowjuurijauhetta, ruokasoodaa ja kaoliinia käytetään puolestaan käsintehdyissä dödöissä antamaan tuotteelle haluttua stickimäistä rakennetta sekä pitämään kainaloita kuivina.

Lovefreshin valikoimasta löytyy kuusi ihanaa tuoksuvaihtoehtoa: laventeli-teepuu, marokkolainen ruusu, veriappelsiini-patsuli, sitrus verbena, eucalyptus-piparminttu sekä mandariini-lime. Joidenkin herkkisten kainaloita ruokasooda voi ärsyttää ja siksi kaksi jälkimmäistä tuoksuvaihtoehtoa sisältävät ruokasoodan sijasta magnesiumhydroksidia.

DSC_1838

Omaan nenääni veriappelsiini-patsuli sekä eucalyptus-piparminttu tuoksuivat parhailta (ja hei miten voi vastustaa peace-hippi-kuosista putelia?), mutta voitelisin mielihyvin kainaloni näistä yhdistelmistä millä tahansa – pieleen kun ei voi mennnä! Hienhaju on pysynyt täydellisesti poissa eikä dödö ole tahrannut vaatteita, joten nämä kainalot kokivat kyllä rakastumisen.

Lopuksi sananen luonnonkosmetiikkadödöihin siirtymisestä, erityisesti, jos on käyttänyt aiemmin antiperspirantteja: hiki tulee aluksi mitä suurimmalla todennäköisyydellä haisemaan. Näin kävi itsellenikin vuosia sitten, kun aloin totutella uuteen dödöön. En muista tarkalleen kauanko kainaloillani meni tottua uuteen, hikirauhasia tukkimattomaan elämään, mutta muutamassa viikossa hien hajun pitäisi kyllä laantua.

Lovefreshin tuoksuiseen kainaloon on varsin mukavaa kaivautua! Joko te ehditte tilaamaan omanne? Millaisia kokemuksia itsellänne on luonnonkosmetiikan deodoranteista?

Naturelle hemmottelee lukijoitani -10 % alennuksella, joka koskee verkkokaupan koko valikoimaa May Lindstromin tuotteita lukuunottamatta 15.9.2015 saakka. Alennuksen saa koodilla KATJA10.

DSC_1815

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , ,