Body & Mind

Kuukuppi

Body & Mind | 16.10.2017 | Katja Kokko

Postaus sisältää affiliate-linkkejä

On taas se aika kuukaudesta, joten puhutaanpa hetken aikaa aiheesta nimeltä kuukautiset ja kuukuppi.

Hankin ensimmäisen kuukuppini vuonna 2010 ja olin aivan haltioissani näin nerokkaasta keksinnöstä: sen sijaan, että tuottaisin kuukausittain jätettä tampooneista vuosikymmenten ajan, voisin käyttää lääketieteellisestä silikonista valmistettua kuukuppia, joka on paitsi turvallinen, myös ekologinen. Tuohon aikaan minua alkoi ahdistamaan kaikki myrkyt mitä elimistööni tungin ja etenkin tampoonien sisältämät epäpuhtaudet mietityttivät. Siksi kuukuppi tuntui pelastukselta. Se oli myös kätevän oloinen, koska sitä voi käyttää kuukautisten loppuvaiheessa niukankin vuodon kanssa, toisin kuin tampooneja. Lisäksi sen kanssa voi myös nukkua.

Runsaan vuodon kanssa kuukuppi tuotti kuitenkin haasteita ja useasti kuppi meni niin sanotusti nurin ja jouduin käyttämään sen kanssa myös ekstrasuojaa. Jossain vaiheessa minulta meni hermot jatkuvaan sotkuun ja epävarmuuten, jonka vuoksi luovuin sen käytöstä kuukautisten ensimmäisinä päivinä vuoden ollessa runsaimmillaan ja käytin sitä sen sijaan vain viimeisinä päivinä niukan vuodon kanssa. Kuukupin tilalle otin Organycin luomutampoonit, joista kirjoittelinkin parisen vuotta takaperin.

Ilmeisesti suomalaiset naiset eivät kuitenkaan ole kovin valveutuneita siinä mitä sisälleen laittavat ja Organycin luomutampoonien ja kuukautissuojien maahantuonti lopetettiin huonon menekin vuoksi kesällä. Ärsytti todella paljon! En ole suostunut luomutampoonit löydettyäni käyttämään perus Tampaxeja kuin hätätapauksessa enkä missään nimessä halunnut siirtyä niihin takaisin. Satuin avautumaan ystävälleni aiheesta, joka ehdotti minulle kuukuppia, mutta olin itse huomannut, että kuppini vuoti nykyisin jostain syystä jopa kuukautisten loppuvaiheessakin. En siis ollut kovin innoissani antamaan sille uutta mahdollisuutta. Ystäväni oli kuitenkin täysin vakuuttunut, että asetan kupin jollain tapaa väärin enkä tarpeeksi syvälle, jonka vuoksi se ei pitänyt.

Tutkin suomalaisen kuukupin Luneten sivuilta uudelleen ohjeita kupin asettamiseen ja huomasin, että myyntiin oli tullut eri värisiä kuppeja. Hankkiessani oman kuppini vuonna 2010 saatavilla oli vain yhtä väriä: kirkas, joka ei ollut kirkasta nähnytkään enää vuosiin puhdistamisesta huolimatta. Tuumin, että ostan kokonaan uuden kupin ja annan sille uuden mahdollisuuden.

Takana on nyt kahdet kuukautiset uudella kupilla ja olen hieman ymmälläni. Kuppi on vuotanut vain runsaimpien päivien aikana yhtenä yönä ja sekin kohtuuden määrissä ilman japanin lippuja valkoisissa lakanoissa. Olen selkeästi asettanut kupin aiemmin väärin: se on jäänyt liian alas ja itse asiassa tuntunutkin hieman epämukavalta. Kun kuppi on asetettu oikein, se ei tunnu miltään.

Olen todella iloinen, että kokeilin kuppia uudelleen, sillä nyt tuntuu, että voin oikeasti luottaa siihen eikä tarvitse vaivata päätä tampoonien myrkyillä. Kupissa on loistavaa myös se, että sitä voi käyttää vaikka 12 tuntia putkeen, myös yöllä. Se ei kuivata limakalvoja eikä tuota jätettä. Kuukuppi tulee jo muutamassa kuukaudessa edullisemmaksi kuin jatkuva tampoonien ostaminen.

Halusin ottaa kupin puheeksi, koska varmasti teidän joukosta löytyy niitä, jotka eivät ole ikinä kokeilleet kuukuppia. Suosittelen! Lunette kuukuppia löytyy kahdessa eri koossa, kannattaa katsoa Luneten omilta sivuilta ohjeistus oikean koon valitsemiseen. Itse käytän pienempää kuppia, koska en ole synnyttänyt ja minulla on vahvat lantionpohjanlihakset joogan vuoksi.

Lunette kuukuppi 23,95 € – 29,95 €, Hyvinvoinnin Tavaratalo

Millaisia kokemuksia teillä on kuukupista? Millaisia kuukautissuojia te käytätte?

Avainsanat: