Body & Mind

Käyttämäni ravintolisät

Body & Mind | 16.9.2016 | Katja Kokko

dsc_0016

Saan usein kysymyksiä, mitä lisäravinteita käytän ja mitä suosittelen. Ravintoneuvojaksi en aio ryhtyä, mutta päätin koota vakkarilisäravinteistani postauksen ja avata hieman, miksi mitäkin pilleriä napsin.

Monet valmisteista olen saanut testiin, joka on ollut todella hyödyllistä. On nimittäin tullut selvitettyä perusteellisesti mitä oikein popsii ja samalla upgreidattua omien pillereiden laatu, joten vinkeistä on toivottavasti roimasti hyötyä myös teille. Ravintolisiä on moneen lähtöön ja olisi tietenkin yhtä oleellista kuin ruoan ja kosmetiikankin kanssa, että ne ovat puhtaita, laadukkaita ja hyvin imeytyviä. Linkkien takaa löytyy paljon lisätietoa valmisteista, suosittelen lukemaan.

Probiootit

Probiootit ovat tärkein päivittäinen lisäravinteeni suoliston bakteerikannan ylläpitämiseksi ja sen korjaamiseksi. Suosikkivalmisteita on muutama, mutta ylivoimaisesti parhaaksi olen todennut maailman vahvimman probioottivalmisteen, Vivomixxin, jonka yksi annospussi sisältää yli 450 miljardia elävää probioottibakteeria (normaalisti määrä on noin 5 miljardia) kahdeksasta eri probioottilajista. Eli oleellista on elävien probioottien määrä sekä se, kuinka monesta lajista ne ovat peräisin. Nyt minulla on ollut kunnon suoliston korjauskuuri meneillään ja olen käyttänyt kaksi annospussia päivässä (yksi aamulla ja yksi illalla) kolmen paketin ajan. Olo alkaa olla pikkuhiljaa kohdillaan ja siirryin käyttämään hetkeksi Living Nutritionin Your Flora Tranquil-valmistetta, joka on tarkoitettu suoliston bakteeritasapainon ylläpitämiseen ja vähentämään turvotusta. Vaikka Vivomixx on mielestäni valmisteista paras ja tehokkain, uskon, että on hyvä vaihdella valmisteita välillä, jotta vatsaan pääsee eri probioottilajeja hieman eri valmisteista. Vivomixxin annospusseja ei ole pakko käyttää kerralla, sillä se on niin voimakas, että yhdestä pussista riittää muutamaan käyttäkertaan.

Living Nutritionin ravintolisät on fermentoitu kefiiri-kombucha-menetelmällä, joka parantaa aineiden imeytymistä ja nostaa niiden ravinnetasoa. Sarjan Your Flora -tuoteperhe on suunniteltu  tukemaan suoliston toimintaa esimerkiksi antibiottikuurin jälkeen ja helpottamaan mm. turvotusta, ummetusta, ärtyneen suolen oireyhtymää, tulehduksellisia tiloja sekä muita suoliston herkkyyksiä.

Probioottien ohella käytin aiemmin entsyymivalmisteita, mutta jossain kohtaa tapahtui käänne ja tuntui, että ne menettivät tehonsa. Tulkitsin sen niin, etten tarvitse niitä toistaiseksi. Tällä hetkellä en siis käytä entsyymivalmistetta ollenkaan, mutta Regulat on ollut niistä suosikkini ja aiemmin se tuntui olossani jo parissa päivässä.

Pii eli silica

Refluksioireiden ja etenkin närästyksen iskiessä pahasti päälle käytän geelimäistä piitä, joka tekee vatsaan suojaavan kalvon. Kahden pullon pakkauksen jälkeen närästyksen häädön sivutuotteena kynnet kasvavat aina poikkeuksellisen paljon ja alkavat kiiltämään.

Magnesium

Magnesium on probioottien ohella valmiste, joka minulla on jatkuvasti käytössä aamuin illoin. Se auttaa vettä imeytymään paremmin (jostain syystä kehoni on taipuvainen kuivumaan, vaikka juon paljon), ylläpitää lihasten ja nivelten kuntoa sekä aineenvaihduntaa. Magnesium edistää lisäksi D-vitamiinisynteesiä, ehkäisee tulehdusta, parantaa suorituskykyä ja lievittää uupumusta – hyötyjä on lukuisia. Käytän tällä hetkellä Wild Nutritionin magnesiumia. Merkin lisäravinteiden on tutkittu imeytyvän poikkeuksellisen hyvin, joten kiinnostaisi kokeilla muitakin valmisteita heiltä. Wild Nutritionin valmisteet koostuvat 100 prosenttisesti ravinnosta. Ravintoaineita ei valmisteta, vaan ne kasvatetaan patentoidulla menetelmällä, jolla aineet metaboloituvat ravinnoksi ja niiden vaikutus ja imeytyminen tehostuvat. Lopputuote on ravinnerikas, ainoastaan ravintoa sisältävä.

Voit lukea lisää Wild Nutritionin ravintolisistä PUR Kaupan sivuilta.

B12-vitamiini

Olin monta vuotta kasvissyöjä ja edelleen lihansyöntini on melko vähäistä, joten B12-vitamiinin puutosta olen epäillyt itselläni monta kertaa. B12-vitamiini ehkäisee väsymystä ja uupumusta sekä ylläpitää hermoston toimintaa – auttaa pitämään pään skarppina ja parantamaan muistia (tai ehkäisemään sen menetystä!). Käyttämäni Terranovan B12-vitamiini sisältää metyylikobalamiinia, joka on valmiiksi aktiivisessa muodossa oleva B12-vitamiinin muoto. Elimistö pystyy käyttämään sen heti hyödykseen. Valmisteen tuorepakastekuivatut yrtit ja kasvikset lisäävät mahanesteiden eritystä, joka tehostaa B12-vitamiinin imeytymistä.

D3-vitamiini

Tällä hetkellä kaapistani ei löydy D3-vitamiinia, mutta ensi kuun alusta sitä saa jälleen tankata siihen saakka, kunnes seuraavan kerran koko vartalo pääsee aurinkoon. Käytän vahvinta mahdollista valmistetta Now Foodsilta, jota myydään Mikonkadulla Natura Zonessa sekä FitnessFirstissä. D3-vitamiini osallistuu oleellisesti luuston ja nivelien hyvinvointiin sekä parantaa immuunijärjestelmän toimintaa. Lisäksi D3-vitamiinin puutos on yhdistetty lukuisiin sairauksiin, kuten syöpiin, hermoston rappeumatauteihin, infektioihin ja diabetekseen. Myös Terranovalta löytyy D3-vitamiinia.

Kalaöljy

Olen aina inhonnut kalaöljyä sekä kalaöljykapseleita niiden maun vuoksi. Kalaöljykapseleista alkaa puolestaan hiipiä jossain vaiheessa päivää kalan löyhkä suuhun. Käytin vuosia sitten kasviöljypohjaista Udo’s Oilia omegoiden lähteenä ja lisäksi olen käyttänyt Neal’s Yard Remediesin Omega 3-6-9 Oil Blendia. Olen kuitenkin ymmärtänyt joskus vuosia sitten tietoa kaivellessani, että kaikista paras EPA:n ja DHA:n lähde on korkealaatuinen kalaöljy. EPA ja DHA edistävät sydämen, aivojen ja silmien normaalia toimintaa ja niitä tulisi nauttia 250mg päivässä. Sain PR-toimisto Sugarista testiin tanskalaisen Ecolomega kalaöljykapselit, jotka ovat olleet aivan loistavat, sillä niistä ei tule pienintäkään kalan tuhnua suuhun. Ecolomegan öljy on puhdasta neitsytkalaöljyä ja siinä on jäljellä kaikki luonnolliset omega-rasvahapot. Öljy tuotetaan välittömästi kalan nostopaikan läheisyydessä olevassa tuotantolaitoksessa ja siihen käytetyt kalat ovat ekoystävällisestä ympäristöstä, niillä on täysi jäljitettävyys ja pieni hiilijalanjälki.

Sinkki

Sinkkiä syön kuureina, erityisesti stressaavina aikoina tai jos yhtään tuntuu siltä, että flunssanpoikanen kolkuttelee ovella. Sinkki korjaa soluvaurioita, parantaa vastustuskykyä sekä tasapainottaa stressin vaikutuksia. Lisäksi sillä on positiivisia vaikutuksia ihon kuntoon, erityisesti, jos ihossa esiintyy tulehdusta, kuten aknea, rosaceaa, POD:ia tai atopiaa. Tällä hetkellä käytän Neal’s Yard Remediesin sinkkiä, mutta seuraavaksi korkkaan purkillisen Terranovalta.

Kurkuma

Kurkuma on voimakas antioksidantti, jolla on lukuisia terveyshyötyjä ja sitä käytetään myös tukena useiden sairauksien hoidossa, kuten syövissä ja autoimmuunisairauksissa. Kurkuma auttaa vähentämään kehosta ja suolistosta tulehdusta, parantaa immuniteettiä sekä hoitaa luita ja niveliä. Käytän kurkumaa säännöllisesti, mieluiten jamun muodossa, mutta lisäksi syön Neal’s Yard Remediesin Joint Supplement kapseleita päivittäin, joissa on kurkuman lisäksi inkivääriä, frankinsensiä ja C-vitamiinia.

Viherjauhe

Säännöllisin väliajoin tekee mieli tehdä pieni detox-kuuri, sillä en voi edes kuvitella, kuinka paljon kehosta löytyy kuona-aineita, raskasmetalleja ja ympäristömyrkkyjä. Olen kuitenkin kovin laiska pitämään pidempiä paastoja (kenties jossain kohtaa tulee taas hetki, jolloin aika tuntuu oikealta ja siihen on täysin motivoitunut), jonka vuoksi käytän säännöllisesti jatkuvaan käyttöön sopivia viherjauheita. Yleensä käytän purkillisen ja pidän taukoa 2-3 kuukautta. Tällä hetkellä käytössä on Terranovan Green Purity viherjauhesekoitus, josta löytyy mm. voikukkaa, nokkosta, vesikrassia, lehtikaalia, persiljaa, punajuurta, vehnänorasmehua ja korianterin lehteä. Jauhetta sekoitetaan veteen puoli teelusikallista ja nautitaan päivittäin. Noitajuomalta näyttävä litku ei maistu itse asiassa lainkaan hullummalta ja menee hyvin alas – toisin kuin vaikkapa spirulina tai chlorella, jotka aiheuttavat takuuvarman yökkäysreaktion. Terranovan yrteistä suurin osa on luomua ja tuorepakastekuivattua, joka säilyttää niiden bioaktiivisuuden.

Suosittelen lukemaan lisää Terranovan valmisteista merkin omilta sivuilta. Tuotteita löytyy laaja valikoima Hyvinvoinnin Tavaratalosta.

Millaisia ravintolisiä te käytätte säännöllisesti?

lisaravinteet

Postaus sisältää mainoslinkkejä

Terranovan, Neal’s Yard Remediesin, Wild Nutritionin, Living Nutritionin ja Ecolomegan tuotteet saatu blogin kautta

Avainsanat: , ,