Body & Mind

Käyttämäni ravintolisät

Body & Mind | 1.12.2020 | Katja Kokko

Postauksen linkit ovat mainoslinkkejä

Kehon tarvitsemat hivenaineet tulisi saada ravinnosta. Valitettavasti se toteutuu vain harvan kohdalla, jonka vuoksi ravintolisiä tarvitaan. Niissä kannattaa panostaa laatuun, aivan kuten ravinnossakin. Kokosin yhteen tärkeimmät käyttämäni ravintolisät.

Mainitsin TerveysSummitin haastattelussani muutaman käyttämäni ravintolisän lähinnä ihonhoidollisesta näkökulmasta. Inspiroiduin kuitenkin tekemään listan kaikista käyttämistäni ravintolisistä, jotka ovat minulla jatkuvassa käytössä ja jotka itse koen tärkeäksi.

Tärkeintä olisi saada kaikki tarvittavat hivenaineet tietenkin ravinnosta. Valitettavasti se ei vain kovinkaan monen kohdalla toteudu. Itse en ole teettänyt laajoja hivenainemittauksia itselleni, mutta sellainen on toki mahdollista. Minä olen päätynyt selvittämään, mitkä ovat sellaisia ravintolisiä, mitä ainakin kannattaisi nauttia, mutta ihan varmasti jossain vaiheessa teetän tarkemmat testit. Kuuntelin juuri tänä aamuna Sami Sundvikin haastattelua TerveysSummitista, jossa hän kertoi, että on teettänyt valmentajauransa aikana yli 300 hivenainetestiä ja alle prosentilla on ollut kaikki kunnossa. Tarve joihinkin ravintolisiin suurimmalla osalla lienee siis kiistaton, mutta jokaisen tarpeet ovat yksilöllisiä.

TerveysSummitin kaikki haastattelut ovat katsottavissa VIP-passilla (79 €) vuoden ajan koska tahansa. Itse olen ehtinyt katsoa oman haastatteluni lisäksi vasta seitsemän haastattelua ja jäljellä on vielä aivan mieletön kattaus monipuolisten huippuasiantuntijoiden inspiroivia ja hyödyllisiä haastatteluja, joista saa paljon käytännön vinkkejä arkielämään.

Käyttämäni ravintolisät

Olen alkanut käyttämään ravintolisiä säännöllisesti vasta oikeastaan silloin, kun kiinnostuin ihan todenteolla terveydestä ja hyvinvoinnista noin 12 vuotta sitten. Olen kiitollinen, että elämänmuutokseni tapahtui heti alusta lähtien sitä kautta, että opin laadun tärkeyden niin ruoassa kuin ravintolisissäkin. Luotankin vuodesta toiseen samoihin merkkeihin ja tiettyjen ihmisten suosituksiin, joista tärkeimpänä mainittakoon lääkäri Olli Sovijärvi.

Tässä lista tärkeimmistä käyttämistäni ravintolisistä:

Puhdistamo Super D3-vitamiini: käytän D3-vitamiinia päivittäin, joskus myös kesällä. Jos on epävarma omasta D-vitamiinin tarpeestaan, kannattaa tasot käydä mittauttamassa. Edullisen mittauksen voi tehdä esim. Puhti-palvelun kautta.

Thorne K2-vitamiinitipat: selvittelin 1,5 vuotta sitten mihin syksyisin liuskottuvat ja haurastuvat kynteni voisi liittyä. Mahdollisuuksia on monia, mutta tuolloin törmäsin mielenkiintoiseen artikkeliin K2-vitamiinista ja ymmärsin, että K2-vitamiini aivan huipputärkeä vitamiini, vaikka siitä ei puhuta yhtä paljon kuin vaikkapa D-vitamiinista. Ryhdyin etsimään mahdollisimman laadukasta valmistetta ja sellainen löytyi lopulta iHerbistä. Tuote on todella kallis, mutta luettuani kymmeniä hyviä arvosteluja tuotteesta, päädyin tilaamaan sen kokeeksi. Kynsien liuskottuminen loppui alle kahdessa viikossa. Sama toistui jälleen tänä syksynä: kynnet alkoivat haurastua ja liuskottua. Kokeilin ensin erästä Suomen markkinoilta löytyvää K2-vitamiini kapselia: ei vaikutusta. Kokeilin kynsien, hiusten ja ihon hyvinvointiin tarkoitettua monipuolista ravintolisää: ei vaikutusta. Tilasin iHerbistä Thornen K2-vitamiinitipat: liuskottuminen loppui kuin seinään alle kahdessa viikossa. Kannattaa myös lukea tuo linkkaamani artikkeli K2-vitamiinin hyödyistä.

Kalanmaksaöljy: laadukas kalanmaksaöljy on ollut vakiotuote käyttämissäni ravintolisissä yli 10 vuotta. Tilaan myös sen poikkeuksetta iHerbistä. Yleensä suosin Nordic Naturals -merkkiä, viimeksi otin kokeiluun edullisemman Oslomegan, joka mielestäni vaikuttaa hyvältä mutta on valitettavasti pakattu muovipulloon, toisin kuin Nordic Naturals, joka on myös ainakin EPA:n ja DHA:n osalta laadukkaampi. Kalanmaksaöljy sisältää tärkeiden EPA:n ja DHA:n lisäksi myös A-vitamiinia ja D-vitamiinia. Valitsen aina kalanmaksaöljystä turskanmaksaöljyn. Yksi vinkki vielä hyvästä merkistä: Carlson Labsia mainostetaan kaikista laadukkaimpana. Nyt sitä näyttää jälleen olevan saatavilla, mutta se on ollut usein loppu iHerbistä.

Puhdistamo OptiMSM: sekoitan OptiMSM:n aina amla-jauheen kanssa (MSM tarvitsee imeytyäkseen C-vitamiinia). Usein teen myös aamuisin juoman, johon sekoitan ripauksen OptiMSM-jauhetta, merisuolaa, amla-jauhetta, sitruunanmehua, omenasiiderietikkaa ja vety-vettä. OptiMSM tukee nivelten, hiusten ja ihon hyvinvointia.

Puhdistamo Super C-vitamiinijauhe (amla-marjajauhe): C-vitamiinista en valitse koskaan synteettistä valmistetta, vaan aina luonnollisessa muodossa olevan. Puhdistamon Super C-vitamiinijauhe on 100 % amlamarjajauhetta. Amlamarjassa on niin paljon C-vitamiinia, että pelkkä teelusikan kärjellinen sisältää 2500 mg C-vitamiinia. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä, joka on hyödyllistä tietää erityisesti niiden, joilla on haasteita rauta-arvojen kanssa.

Puhdistamo Tripla Magnesiumjauhe: magnesium on hivenaine, jonka käytöstä en luovu varmaan ikinä. Sillä on valtavan tärkeä rooli koko elimistölle, lihaksistolle, hermostolle, luustolle ja entsyymien toiminnalle. Sympaattisen hermoston ylivirittyneisyys eli stressi, ajatustyö ja aktiivinen liikkuminen kuluttavat magnesiumia huomattavasti. Tripla Magnesium sisältää magnesiummalaattia, -glysinaattia ja -tauraattia, jotka toimivat synergisesti. Jauhemuoto on suosikkini, koska kapselit ovat turhia, vaikka toki niiden sisällön voikin tyhjentää. Magnesium on muuten tärkeä ravintolisä, jos iholla esiintyy pigmenttiläiskiä.

Puhdistamo elektrolyyttijauhe: magnesiumin lisäksi elektrolyytit ovat itselleni ihan ykkösjuttu jo sen vuoksi, että ruokavalioni on ketogeeninen ja pätkäpaastoan päivittäin. Elektrolyytit ovat lisäksi tärkeitä aktiiviliikkujalle ja ylipäätään ne ovat ihan ylivoimainen kehon nesteyttäjä. Pelkkä hanavesi ei kovin hyvin kosteuta ja sitä litkiessä saa rampata vessassa jatkuvasti. Elektrolyyttien ansiosta keho saa oikeasti kunnon nesteytystä ja vesi pysyykin sisällä eri tavalla. Tykkään itse Puhdistamon maustamattomasta elektroliittyjauheesta, mutta myös sitruuna-lime on suosikkini.

Biomed Neurolipidijauhe: neurolipidit ovat minulle uusi tuttavuus ja nyt ensimmäistä kertaa kokeilussa. Olen ehtinyt käyttää neurolipidijauhetta vasta viikon ajan. Törmäsin ensimmäistä kertaa neurolipideihin jossain Olli Sovijärven haastattelussa ehkä pari vuotta sitten ja se jäi mieleeni, sillä aivojen terveys luonnollisesti kiinnostaa. Neurolipidijauhetta voi lisätä esim. rasvakahviin tai käyttää vaikka ruoanlaitossa, aivan kuten luuliemijauhettakin.

Puhdas+ Välttämättömät aminohapot: myös välttämättömät aminohapot ovat bongaus Ollilta ja nekin ovat ehtineet olla kokeiltavien tuotteiden listalla vuoden päivät ennen kuin vihdoin viikko sitten kävin ostamassa putelin. Tuote on jauhemuodossa ja se haisee sekä maistuu sukkamehulle. Vaikutus on kuitenkin sen väärti, nimittäin huomasin itse noin puolessa tunnissa miten pääni ja silmäni kirkastuivat. Kokeeksi juotin jauhetta myös Riksulille, joka huomasi saman vaikutuksen. Nähtäväksi jää kuinka vakkarituote tästä tulee, mutta ainakin silloin tällöin kuuri on varmasti paikallaan, sillä välttämättömiä aminihappoja täytyy saada ravinnosta ja suoraan sanoen ainakaan minä en ole tutkinut, täyttyykö oma tarpeeni syödystä ruoasta.

Foodin Piimaa: piimaata en käytä säännöllisesti, vaan kuureina 1-2 kertaa vuodessa. Se sisältää huikean paljon silicaa, joka on kauneushivenaine. Melkeinpä kaikissa ihon epätasapainotiloissa on silicasta hyötyä. Lisäksi se on tärkeä luille, nivelille ja hampaille. Silica työskentelee yhdessä kalsiumin kanssa ja se vahvistaa myös esim. suoliston limakalvoja.

Kääpä Health Shiitakesieniuute: tämän tuotteen sain PR-näytteenä. Suurin osa teistä tietääkin, että olen suuri apadtogeenisten sienten ystävä ja esimerkiksi pakuria olen käyttänyt yli 10 vuotta. Shiitakesieniuute buustaa immuniteettiä, eli sen vahvistamisesta kiinnostuneille tämä on varteenotettava tuote.

Biomed luuliemijauhe: kauneus- ja hyvinvointieliksiirini numero 1, jota onneksi saa valmiina jauheena, sillä en ole vieläkään saanut aikaiseksi valmistaa luulientä itse. Kyllä se päivä koittaa viimeistään sitten, kun saan CrockPotini Lontoosta Suomeen. Luuliemen hyödyistä olen kirjoittanut täällä ja Biodemin lisäksi käytän myös Planet Paleon luuliemijauheita, jotka ovat ihan parhaita varsinkin ruoanlaitossa.

Puhdistamo Super Complex B-vitamiini: tästä tuotteesta en voi sanoa, ettäkö se olisi vakkarini, nimittäin puhtaasti mielenkiinnosta ostin yhden purkin kokeiluun viikko sitten, samalla kun ostin neurolipidijauhetta ja välttämättömiä aminohappoja. Tavallaan minun on vaikea uskoa, etten saisi tarpeeksi B-vitamiineja ravinnosta, mutta tämä syksy on koetellut sen verran jaksamistani, että päätin varmuuden vuoksi ottaa käyttöön B-vitamiinivalmisteen.

Enzymedica DigestGold: lipaasia, amylaasia ja proteaasia sisältävä entsyymivalmiste on myös sellainen vakiotuote, jonka koen välttämättömäksi. Siitä voi olla hyötyä suolisto-ongelmissa, turvotuksessa ja närästyksessä. Moni ketogeenistä ruokavaliota noudattava on myös saanut siitä apua rasvan pilkkoutumiseen.

Now Foods Glucosamine & Chondroitin: välilevynpullistumani kuntouttamisesta tulee usein kysymyksiä ja olen kommentoinut etten aio tehdä aiheesta sen laajempaa postausta, koska oman kokemukseni mukaan kyseessä on niin kompleksinen ja henkilökohtainen asia, että siinä piilee vain liikaa väärinymmärryksen riskejä, jos koitan sanoittaa omaa tarinaani. Mutta kerrottakoon, että olen tukenut kuntoutusta ravintolisillä, joista varmasti kaikki edellä mainitut ovat asiaan vaikuttaneet, mutta lisäksi tilasin huhtikuussa diagnoosin saatuani ihan varta vasten iHerbistä glukosamiini-kondroitiinia, joka tukee nivelten elastisuutta ja aineenvaihduntaa. Välilevynpullistuma jäi historiaan ja tästä isosta purkista on enää muutama tabletti jäljellä. En usko jatkavani käyttöä sen loputtua, sillä mitä ilmeisimmin tuote teki tehtävänsä – joskin sanottakoon, että väitän suurimmaksi parantavaksi tekijäksi säännöllisen, kuntouttavan joogaharjoituksen.

Toivottavasti saitte näistä jotain hyödyllisiä vinkkejä! Muistathan kuitenkin, että tärkeintä on aina selvittää, mitä ravintolisiä juuri oma keho tarvitsee, koska tarpeemme ovat yksilöllisiä.

Avainsanat: , , , , , ,