Body & Mind

Kahdeksan vinkkiä stressin hoitoon

Body & Mind | 21.4.2015 | Katja Kokko

DSC_0260

Kerroin viime viikolla luonani vierailleesta stressimöröstä. Mörkö on lievittänyt sen verran, että lapaluiden välissä ollut pistävä tunne on tipotiessään eikä oikeaa kättäni pakota enää juurikaan. Jos olen todella stressaantunut, oikeaa kättäni särkee niin paljon, että kirjoittaminen on melko tuskallista. Nykyisin on harvinaista, että kättä särkee ja se on itselleni hyvä mittari stressileveleistä.

Huomaan kyllä vielä odottavani, että saisin enemmän kirjoitusrauhaa kirjalleni, mutta odotukseni on täyttä illuusiota niin kauan, kunnes en ota tilaa itse. Joten mikäli blogin päivitystahti elokuun alkuun saakka on hieman epäsäännöllistä, olen kirjoittamassa jotain, joka toivon mukaan tuottaa suurimmalle osalle teistä loppuvuodesta suunnatonta iloa.

Päätin kuitenkin jakaa teille parhaat vinkkini stressin hoitoon, jotka itselläni toimivat pomminvarmasti, joten jolleivat kaikki, niin vähintään osa näistä vinkeistä tehoaa taatusti teilläkin.

1. Kevennä syömistä ja vähennä ruoansulatuksen kuormitusta

Tämä on ykkösjuttu itselläni! Stressiin on maailman helpointa hakea lohtua syömisestä, varsinkin, jos sattuu olemaan samanlainen foodie kuin allekirjoittanut. Mielestäni se on ok. Olin esimerkiksi itse viime syksynä niin väsynyt, että pistelin suihini tasan tarkkaan sitä, mitä henkisesti kulloisellakin hetkellä kaipasin. Tiesin, että jossain kohtaa tulee piste, kun kroppani pyytää armoa. Tai tarkemmin sanottuna ruoansulatukseni pyytää armoa. Jos siis vain suinkin stressimörön keskellä on aitoa halua tehdä jotain ruokavaliolle, niin suosittelen sitä lämpimästi. Itselläni tolkuttomaan väsymykseen ja stressiin auttaa annoskokojen pienentäminen ja mahdollisimman vähäinen suoliston kuormitus. Omalla kohdallani tämä tarkoittaa hyvin yksinkertaisia ruoka-aineiden yhdistelmiä (esimerkiksi ei hedelmiä mihinkään ruokaan, vaan aina hedelmät yksin sekä ylipäätään mahdollisimman vähän raaka-aineita yhdellä aterialla) sekä paljon mehuja, smoothieita ja keittoja. Ja hirssipuuroa, pitkään haudutettuna. Se on itselleni kunnon turvaruokaa, joka antaa vatsalle täydellisen rauhan. Mehut ja smoothiet puolestaan ravitsevat ja virkistävät. Kun ruoansulatus ei tee jatkuvasti töitä täysillä, energiatasot kohoavat väistämättä. Loistavia keittoreseptejä löytyy Emmi-Liia Sjöholmin Viljattomasta kattauksesta sekä Gwyneth Paltrown It’s All Good -kirjasta.

Sanomattakin on selvää, että kahvinjuonti kannattaa pitää vähäisenä. Itselleni tujut triplaespressot aamulla on päivän kofeiiniannos ja loppupäivästä on parasta pysytellä visusti erossa kahvista, mikäli stressioireita on havaittavissa tippaakaan. Note to self.

2. Itsepuristetut vihannes- ja hedelmämehut sekä smoothiet

Kunnon stressimörön keskellä itsepuristetut mehut ovat täydellistä ravintoa itselleni, joita kuluu monta isoa lasillista päivässä. Eli toisin sanoen melko monta kiloa kasviksia. Suosikkimehujani ovat tällä hetkellä kurkku-lime-selleri-päärynä sekä porkkana-lime-inkivääri. Smoothieista parhaita itselleni ovat makeat smoothiet – mitään hapanta vatsani ei kestä. Viimeksi rakastuin itsepuristetun porkkanamehun kanssa blendattuihin mansikoihin, banaaniin ja hunajameloniin. Jaan silloin tällöin Instagramissani mehu- ja smoothiereseptejä, toisinaan muitakin ohjeita.

DSC_0251

3. Laadukas entsyymivalmiste

Vanha kunnon Regulat*! Oletteko koskaan kokeillut tätä etikan makuista entsyymijuomaa? Tutustuin Regulatiin ensimmäistä kertaa kolme vuotta sitten ja olin puolentoista viikon jälkeen suorastaan hämmentynyt, jonka jälkeen olen paasannut tuotteesta niin asiakkaille kuin ystävillekin. Vatsani oli viikon jälkeen aivan littana ja ruoansulatus normalisoitui. Ja tämä jos joku kohottaa mielialaa sekä virkistää. Entsyymejä on oikeastaan mahdoton saada tarpeeksi ravinnosta, jollei syö laadukkaasti koostettua raakaravintoa runsaasti JA suolisto ole muutenkin kunnossa niin, ettei ole mitään imeytymishäiriöitä. Regulat on pelastus itselleni ja tuo vatsaan täydellisen rauhan ja autuuden alle parissa viikossa. Se on siis täydellinen lisä tukemaan hyvinvointia ruokavalion ohella. Yleensä käytän sitä kuuriluontoisesti yhden pullon kerrallaan ja sitten kuukauden tai pari taukoa ennen uuden aloittamista. Viime syksynä kokeilin Digest Goldin huippuentsyymejä, mutta ne eivät toimineet itselläni läheskään yhtä hyvin, kuin Regulat. Valmiste on tällä hetkellä Hyvinvoinnin Tavararalossa* tarjouksessa hintaan 55 € (normaalisti 64,80 €)

4. Laadukkaat maitohappobakteerit

Ilman maitohappobakteereja eivät entsyymitkään toimi kunnolla ja toisinpäin, joten itselläni nämä kulkevat käsi kädessä. Maitohappobakteereissa kannattaa panostaa mahdollisimman paljon erilaisia eläviä bakteereja sisältävään valmisteeseen. VSL#3 maitohappobakteerit ovat vahvimpia mitä tiedän ja yhdestä pussista riittää useampaan kertaan, sillä valmistetta ei tarvitse käyttää kuin pieni nokare voimakkuutensa ansiosta. VSL#3:sta saa esimerkiksi PUR Kaupasta sekä Natura Zonesta. Viime kesänä kokeilin Hyvinvoinnin tavaratalossa myytäviä todella edullisia Probi-Mage* maitohappobakteereja ja ajattelin, että eivät varmaan ole kovin kummoisia, mutta yllätyin miten hyvin tunsin niiden tehon jo parissa päivässä. Joten nykyisin vaihtelen valmisteiden välillä, varmuuden vuoksi. Voi olla, että jollain toimii aina sama valmiste.

Itselläni on myöskin sääntö, että ensin korjaan ruokavalion ja vasta sitten tuen suolistoa entsyymeillä ja probiooteilla, sillä ravinto on aina ihan ykkösasia, jolla on kaikista suurin vaikutus oloon.

5. Eteeriset öljyt

Neal’s Yard Remedies on tehnyt elämän helpoksi eteeristen öljyjen ja arjen aromaterapian suhteen. Poltan paljon tuoksulyhdyssä eteerisiä öljyjä, mutta erityisesti stressaantuneena käytän niitä iholle, laimennettuna tietenkin. Neal’s Yardilla on loistava neljän öljyseoksen setti Remedies to roll, joka sisältää neljä erilaista valmista eteeristen öljyjen seosta kätevissä roll on-pulloissa. Iltaisin sipaisen ranteisiini Night Time -öljyä, päivisin väsymykseen Energyä ja ylikierroksilla tai ärtyneenä Relaxationia. Valikoimassa on vielä Travel-seos, joka auttaa jetlagiin sekä Study keskittymiseen. Näköjään roll-oneja myydään myös erikseen, itse olen saanut niistä neljän öljyn pakkauksen.

6. Valeriaana ja kamomillatee

Useimmiten stressaantuneena minuun iskee kuolemanväsymys, jolloin univaikeuksia ei todellakaan ole, mutta toisaalta iltaisin voi olla myös vaikea rauhoittua kunnolla. Matkoilla olen puolestaan surkea nukkuja ja jos en nuku, keskittymiskykyni ja aivotoimintani tuntuvat käyvän aivan puolikierroksilla. Kokeilin reilu kuukausi takaperin Lontoon reissuni jälkeen valeriaana-yrttiä kapseleina ja voi minkä autuuden se toi iltoihin ja nukahtamiseen. Vaikutuksen huomasin vasta parin päivän kuluttua, joten mikään instant-nukahtamislääke ei todellakaan ole kyseessä, vaan lempeä ahdistuksen lievittäjä. Clipperin Sleep Easy -tee* on myös ihan hyvä rentouttaja. Toinen suosikkini on kamomilla-hauduke*, jota löytyy myös Clipperiltä, mutta itse ostan ihan kuivattuja kamomillan kukkia ja haudutan niitä ehkä sekoitettuna kehäkukkaan. Kamomilla rauhoittaa itselläni ärtynyttä stressivatsaa sekä rentouttaa.

DSC_0263

7. Yin-jooga ja meditaatio

Nykyisin jätän astangaharjoituksen väliin, jos tunnen olevani liian ylikuormittunut ja väsynyt. Sen sijaan teen kuitenkin yin-joogaa joko kotona tai joogasalilla ja pidän sillä lonkat ja takareidet auki. Kun on monta minuuttia yhdessä asanassa rauhassa hengitellen silmät kiinni, rentoutuminen tapahtuu aivan itsestään. Lisäksi kehossa tuntuu hyvältä, kun paikat pysyvät auki, jumitukset kun vain lisäävät ja varastoivat stressioireita. Yin-jooga rauhoittaa illalla, mutta teen sitä yleensä myös aamulla astangan sijasta. Jokin aika sitten vinkkaamani tiibetiläinen äänimaljameditaatio on myös taivaallinen rentouttaja.

8. Hieronta tai hemmotteluhoito

Kuten mainitsinkin, niin itselläni ensimmäiset stressin merkit tuntuvat usein kehossa, erityisesti lapaluiden välissä. Hieronta auttaa tietenkin avaamaan jumeja ja rentouttamaan myös mieltä, mutta itselleni sekin on vain lisä näiden muiden keinojen ohella. Olen luvannut itselleni käydä säännöllisesti jonkun toisen hemmottelukäsittelyssä ja tällä viikolla luvassa onkin megalomaaniset sessiot, kun kipuan tänään ensin hierontapöydälle ja perjantaina kääriydyn Jolie span lämpimään hoitopetiin kasvohoidettavaksi.

Oliko näissä vinkeissä teille jotain uutta ja hyödyllistä?

DSC_0271

*Affiliate-linkki

Regulat saatu blogin kautta

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , ,