Body & Mind

Tiibetiläinen äänimaljameditaatio

Body & Mind | 24.2.2015 | Katja Kokko

_MG_3283

Kuinka moni teistä on aloittanut lukemattomia kertoja säännöllisen meditaation tai ollut aikeissa aloittaa, mutta aikomus ei ole koskaan edennyt käytännön tasolle tai rutiini on tyssännyt pariin kertaan?

Oi kyllä, tunnustan kuuluvani juuri tähän porukkaan. Teen meditaationi ja joogaharjoitukseni joogasalilla joogamatollani, mutta kotona olen aina ollut saamaton integroimaan arkeeni säännöllistä meditaatiota tai joogaharjoitusta. Ellei sitten lasketa jokailtaisia möllötyshetkiäni. Nautin suunnattomasti siitä, että saan istua hiljaa ja tuijottaa vaikka seinää tunninkin putkeen ennen nukkumaanmenoa. Useimmiten kuitenkin ajattelen jotain tai sitten vain tunnustelen elämää.

Ystäväni vinkkasi minulle muutama viikko sitten tiibetiläisestä äänimaljameditaatiosta, joka löytyy You Tubesta. Kyseessä on chakrojen puhdistaminen äänimaljojen värähtelyn ja meditaation avulla. Valittavana on kymmenen minuutin meditaatiot kuhunkin chakraan tai seitsemänkymmenen minuutin meditaatio, jossa käydään läpi kaikki chakrat. Tehtyäni ensimmäisen kerran Solar plexus -meditaation, jäin välittömästi koukkuun ja se jälkeen olen kuunnellut kellojen kuminaa kymmenen minuuttia silmät suljettuina päivittäin.

Vihdoinkin löytyi meditaatio, jota oikeasti haluan tehdä kotona ja joka tuntuu kaiken lisäksi ihanalta. Olen herkkä aistimaan kehossani erilaisia asioita ja olen erityisen herkkä äänille. Solar  plexus -meditaatiossa äänimaljojen värähtelyt todella tuntuvat navan yläpuolella ja sydänchakrameditaatiossa rintalastassa kumisee.

Jos minulla olisi hyvät minikokoiset kaiuttimet, soittaisin äänimaljojen kilkatusta myös joogaoppilailleni tuntien päätteeksi.

Kuva Dorit Salutskij

Body & Mind

11 kommenttia artikkeliin “Tiibetiläinen äänimaljameditaatio”

 1. Jennie

  Sama juttu täällä, en saa irrotettua itseäni meditaatioon oikein muuten, mutta vietän ennen nukkumaanmenoa sitä mediaikaa omasta mielestäni riittävästi kun en ole mitenkään nopea nukahtaja. Siinä tulee usein tehtyä itselle jotain energiahoitoa ja tasapainotusta chakroille tai muuten vaan mielikuvaharjoituksia, kiitospuheita ja manifesteja 🙂 Joskus olen kokeillut kyllä ohjattuja juttuja youtubesta tms. mutta ei todellakaan tavaksi ole tullut. Äänet on kyllä aika hyviä mediataation apuna, esim. rummulla saa myös huimat väreet kehoon. Tulee tehtyä ihan liian harvoin!

 2. Titania

  Oletko kokeillut gongirentoutusta? Siinä on vähän samanlainen idea kuin noissa kulhoissa, mutta soittimena on vain yksi iso gongi (josta lähtee uskomattoman monenlaisia ääniä). Gongin kuuntelu on todella rentouttavaa ja siitä tulee myös monenlaisia tuntemuksia kehoon. Suosittelen kokeilemaan tilaisuuden tullen! Ainakin Tampereella Om Yoga -koululla on gongirentoutusta n. 1-2 kk välein.

 3. Kiitos, kiitos, KIITOS, että kirjoitit tämän postauksen! Tämä vinkki ja nämä meditaatiot nimittäin tulivat minulle kuin tilauksesta (hih), paitsi elämääni ylipäätään, niin erityisesti juuri tähän iltaan (tietämättäni näköjään tarvitsin juuri tätä juuri tänään). Testasin meditaatioita heti ja huh huh millaisen elämyksen sainkaan! Kolmannen silmän meditaation aikana silmät vaan pyörähti voimakkaasti ylös- ja sisäänpäin, eikä niitä ollut siitä kääntäminen ennen kuin kulhon ääni vaihtui 😀 Melkoista settiä, en uskoisi jos en itse olisi ollut kokemassa. Meni selaimen suosikkeihin heittämällä.

  Otanpa tässä yhteydessä vielä tilaisuuden ja kiitän sinua Katja mitä kauneimmin siitä, että kirjoitat tässä ihanassa blogissasi niin erilaisista aiheista laajalla skaalalla. <3 Namaste.

 4. Mari Vee

  Oi miten tärkeä aihe. Eli siis meditaatio, paikallaan tietoisesti nyhjäys tai millä nimellä sitä sitten kutsuukaan. Itselläni jää liian usein tekemättä vaikka kuulun myös möllöttäjiin eli pidän siitä, että saan olla edes kerran päivässä ihan vain mällöttäen sohvalla tai sängyssä ja tuijottaen vaan tai sitten silmät kiinni (johon voi sitten nukahtaa jos siltä tuntuu ja on mahdollista). Yritän myös ennen nukkumaan menoa lukea pienen iltarukouksen, jonka päätteeksi sitten annan silmien sulkeutua ja hetken tiedostaen olla vaan ennen nukahtamista. Itse kuuluun niihin, jotka nukahtavat parissa minuutissa ja nukun kuin tukki. Toki jos olen jostain syystä kiukkuinen niin uni ei tietysti silloin tule kun veri virtaa suonissa, mutta eipä sitä onneksi tule oltua juuri koskaan kiukkuinen iltaisin tai yleensäkään. Surullinen ja huolissaan toki hieman liian usein, mutta onneksi olen siitä harvinaisuus, että vaikka on huonot ajat niin nukahtamiseen ei vaikuta, päinvastoin unen avulla pääsen toiseen maailmaan. Mutta siis nyhjäys ja mällötys ovat tärkeitä asioita ja varsinkin nykyään kun kaikki pyörii ja on käynnissä koko ajan eikä malteta yhtään odottaa vaan ollaan kärkkäinä heti kun asiat eivät etene heti ja hiljaa ja paikallaan on mahdoton olla. Olen varmaan syntynyt väärällä vuosikymmenellä kun kaipaan aikoja kun oltiin enemmän yhdessä livenä (eikä somessa), ei oltu aina tavoitettavissa (lankapuhelin), kaupat olivat kiinni sunnuntaisin ja lauantaisinkin olivat auki vain yhteen tai neljään riippuen kaupasta. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka. Menee vähän asian viestestä tämä höpötykseni, mutta mielestäni nykyisin on vaikeampi pysähtyä ja keskittyä kun ympärillä ”helisee” maailma ja vaatimukset koko ajan vain tiiviimmin.

  • Ymmärrän täysin kaipuun ”vanhaan”. Itse rakastan nykyajan tekniikkaa ja verkkoa, sitä mitä kaikkea se mahdollistaa. MUTTA, tasapaino, se on päivän sana. Netissä ja somessa menee helposti överiksi. Mikään ei ole inhottavampaa kuin (mies)ystävä, joka on vähän väliä puhelimssa kiinnin yhteisen illan aikana. Aitoa läsnäoloa ei voita mikään ja sitä nämä kaikki vempeleet häiritsee. Tosin yhdestä asiasta olen eri mieltä: kauppojen aukioloajoista! 🙂

 5. Piupau

  Kiitos tästä kirjoituksesta, löysin siitä myös itseäni. Toisinaan tulee tehtyä kotona meditaatioharjoituksia, mutta valitettavasti liian harvoin. Joogasalilla tulee hiljennyttyä ja siellä olen myös päässyt kokemaan äänimaljojen ihanaa vaikutusta. Olen myös herkkä energioille ja useasti miettinyt, että olisi ihanaa, kun tämän saman tunteen ja äänimaljojen äänen saisi kokea myös kotona. Eipä tullut mieleenikään, että youtubesta olisi tällainen löytynyt eli suuri kiitos vinkistä. Tämä talvi ollut stressaava ja äänimaljat olleet apu rentoutukseen, jostakin syystä ajatuksia ei ole muuten saanut pysähtymään. Kiitos tästä ihanasta postauksesta ja ihanaa kevättä.

 6. saaraaa

  Itselleni nuo maljat ovat täysin uusi juttu. Onpa mielenkiintoista ja uskon fysiologisesti noihin. Luen fysiikkaa ja aijon tulla lääkäriksi. Nuo ääniaallot ovat hyvinkin tuttuja ja kiinnostaa siltäkin kannalta!
  Tuollaisesta rentoutuskokemuksesta on hauska tarina vuosien takaa, kun olin seurakunnan leirillä. Vapaa-ajalla meitä oli viisi tyttöä 80-leveässä sängyssä ja laitoin meille rentoutumismusiikin soimaan. Ja kas. Kaikki tytöt vaipuivat uneen ahtaudesta huolimatta. xD
  Pääni on usein hyvinkin täynnä kaikkea(siskoni sanoin:kaali kuumenee liikaa). Itselleni paras läsnäoloharjoitus on mennä koiran kanssa metsään. Vaivun hyvinkin meditatiiviseen tilaan ja aistini heräävät täydellisesti.
  Kiitos Kiitos Kiitos ihana Katja!

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>