Inken purkkinurkka

Inken purkkinurkka: testissä superstaili Swype

Inken purkkinurkka | 20.3.2021 | Inke

Jos purkit olisivat rumempia, Purkkinurkan Inke ei todennäköisesti olisi niin kova kosmetiikkahullu.

Mitäpä luulette: olisiko näin söpöä sarjaa edes olemassa, ellei olisi Instagramia, jonne se on selvästi täsmäsuunniteltu? Tai no, kysymys toimii myös toisinpäin – jos tällaisia sarjoja ei olisi, miltä edes näyttäisi kosmetiikkafriikin Instagram… Tänään testissä on saksalainen (vaiko sittenkin instagramilainen?), superstaili ja visuaalisesti vähintäänkin vakuuttava Swype. Arvaattekin varmaan, mistä sen bongasin?

Swype on sarjana vähintäänkin ajan hermolla, ja hyvä niin. Toistaiseksi sarjaan kuuluu neljä tuotetta –pari lisää on kuulemma tulossa – joista testasin kolme valmiina settinä myytävää. Essential Set -pakettiin kuuluu syvänsinisessä alumiinituubissa majaileva Magic Cleanser, pikkuisesta puuteripinkistä putelista löytyvä Super Lifter -seerumi sekä hattaranvaaleanpunaisesta pötkylästä löytyvä Power Moisturizer -kosteusvoide.

Täytyy tunnustaa, että odotin tältä sarjalta ensisijaisesti noita upeita pakkauksia, jotka sopivat aivan erityisen hyvin juuri rempattuun kylppäriini. Okei, lue tuo äskeinen lause puoliksi huumorilla. Mutta vain puoliksi: ovathan nuo tuubit kuin pikkuisia sisustusesineitä, jotka eivät vain saa unohtua altaan reunalle, vaan ne täytyy erityisesti ja suurella huolellisuudella muistaa asetella sinne. No, nyt tuotteita on testailtu ja käsillä onkin ihan uudenlainen dilemma: eihän näistä tuubeista jää mitään mihinkään somistetarkoituksiin, kun tuotteet olivatkin jopa yllättävän hyviä!

Magic Cleanser -putsari puristuu tuubista ulos kirkkaana geelinä. Jaahans, nyt on varmasti sellaista saippuaa, että mahtaa naama narskua pesun jälkeen, olin ensimmäisellä testikerralla toteamassa, kunnes ulos puristamaani, valmiina vaahdotettavaksi olleeseen geeliin tippui ensimmäinen vesipisara ja kädelleni alkoikin muodostua valkeaa emulsiota. Häh?

Magic Cleanserin nimessäkin luvattu taika taitaa liittyä tuohon yllättävään koostumukseen: kuivilla käsillä kuiville kasvoille hierottava, läpinäkyvä geelihyytelö ei siis vaahtoa, vaan muuttuu vedestä maitomaiseksi puhdistusvoiteeksi. Kaikkea sitä!

Vastoin ennakkoluulojani tuote onkin siis hellästi pesevää sorttia, joka huolellisesti hierottuna ja huuhdeltuna poistaa kyllä meikit, mutta jättää kasvot pehmeiksi eikä ihoa siis kiristä pätkääkään. Erittäin jees! Tällä puhdistan kasvoni mieluusti erityisesti sellaisina päivinä, kun en ole käyttänyt meikkiä ja enkä varsinaisesti erikseen kaipaa kaksivaiheista puhdistusta.

Puhdistuksen jälkeen siirrytään puteleista pienimpään, Super Lifter -seerumiin. Hyarulonihapolla ladattu geelimäinen seerumi on supersimppeli, eikä sinänsä tarjoa mitään suuria yllätyksiä tai ahaa-elämyksiä hyarulonihapposeerumia aiemminkin käyttäneelle. Tämä aika harmiton tuote sitoo kosteutta ihoon kivasti eikä se, yllättävää kyllä, rullannut minun meikkivoiteeni alla, kuten hyarulonihapposeerumit melko usein tuppaavat tekemään. Ei pöllömpi, mutta ei nyt mikään aivan ainutlaatuinen innovaatiokaan. Toisaalta: miksi sen pitäisi sellainen olla, toisinaan hyvin tehty perusjuttu riittää aivan mainiosti! Tuotteessa on ihoa silottava ja vähän liftaava koostumus, joten jos mäihä käy, eikä seerumi reagoi sinunkaan meikkivoiteeseesi, tässähän on hyvä löytö ihoa hoitavaan meikinpohjustukseen. (Joo, rullaaminen liittyy ilmeisesti johonkin hyarulonihapon molekyylikoostumuksiin, mutta oman kokemukseni mukaan nämä ovat suurilta osin myös henkimaailman juttuja – jotkut meikkivoide-hyarulonihapposeerumi -yhdistelmät eivät toimi ja toiset taas täydellisesti.)

Sitten vielä se viimeinen yllättäjä, Power Moisturizer -kosteusvoide! Olin vähän valmistautunut sellaiseen tuhdin voidemaiseen rasvaan, joka jää hetkeksi iholle lillumaan valkoisena kalvona ja joka vaatii oikein kunnolla hieromista ja/tai asteittaista annostelua imeytyäkseen. Mutta mitäs mitäs, tuubistahan lurahtikin kämmenelle läpikuultavan valkeaa liruvoidetta, joka humpsahti ihoon ihan tosta noin vaan! Öljytön kosteusliemi on jo niin juoksevaa, että en ole ihan varma, kutsuisinko sitä enää voiteeksi, mutta väliäkö tuolla, kun toimii.

Lisäksi haluaisin antaa vielä kunniamaininnan Swypelle siitä, kuinka he esittelevät tuotteensa saitillaan. Inci-listat on nimittäin nostettu sivustolla kunkin tuotteen kohdalla yhtä suureen rooliin kuin tuotteen käyttöohje! Ja senkin lisäksi saitilta löytyy vielä ingredient explainer -apuri, joka avaa tuotteen tärkeimmät ainesosat turhia ylisanoja kaihtavalle selkokielelle: mitä kyseinen aine on ja miksi se tuotteesta löytyy.

Uskon, että inci-listat kiinnostavat yhä useampaa ihan tavan kuluttajaakin: vaikka itse en suht kaikenlaisen kosmetiikan sekakäyttäjänä syynää tuotteita aina edes siinä mielessä, ovatko ne luonnonkosmetiikkaa vai ei, haluan silti tietää, mitä niissä on. Vaikken aina edes ymmärtäisi lukemaani, avoimuudesta tulee aina hyvä fiilis.

Jos viime aikoina muutamallakin saralla (monimuotoisuus, ekologisuus..) kompuroinut Glossier aloittaisi purkkihommansa nyt, uskon, että lopputulos olisi voinut olla hyvin samanlainen kuin nämä Swypen tuoreemmat tulokkaat. Inklusiivinen meininki, luonnonmukaiset ja todella selkeästi auki selitetyt koostumukset ja raaka-aineet sekä kierrätettäväksi mietityt, mutta yhtä lailla kauniit pakkaukset* ovat kieltämättä väkevästi enemmän ajan hermolla kuin tuo koko Insta-genren pioneeribrändi, jolta ainakin itse odotan isoja skarppausliikkeitä, mikäli se mielii pysyä kohderyhmälleen relevanttina.

(* Samalla on muuten myös aika pysäyttävää miettiä, miten nopeasti maailma ja asenteet muuttuvat: ei ole montaa vuotta siitä, kun jengi sekosi täysin ikonisista ja tunnistettavista vaaleanpunaisista ziplock-kuplamuovipusseista, joihin Glossier pakkasi tilaukset – niitä jopa myytiin erikseen. Nykyään noita tovi sitten himottuja ja hamstrattuja pusseja kritisoidaan suht laajalti ihan totaalisen turhaksi roskaksi, jota ne toki ovatkin, jos ne jäävät kertakäyttöisiksi eikä niitä kierrätetä oikein.)

Mielenkiintoinen sarja: perusjuttuja hyvin tehtynä ja erityisen hyvin pakattuna! Ehkä itse haluan hifistellä ihonhoidossa vähän enemmän, mutta uskon vakaasti, että tällaiselle sarjalle tilausta kyllä löytyy, joko visuaalisesti vaativan vakkarina tai sitten vaikkapa ihonhoitonakin toimivana sisustuselementtinä. Swypen neljäs tuote on muuten aurinkosuoja ja oletan, että lähitulevaisuudessa sarja täydentyy naamiolla, joka voisi olla heille oikein fiksu veto. Etkö muka itse ostaisi tämännäköistä naamiota, jos vastaan tulisi? Niinpä!

MP Swype: swaippaatko oikealle vai vasemmalle?
(Tai siis kumpi siellä Tinderissä nyt meneekään
jatkoon ja kumpi ei, auttakaa?)

Avainsanat: ,