Purkkinurkan Inke on hulluna ihonhoitoon, mutta tunnustaa, etteivät putsarit ole kaikista suurin mielenkiinnonkohde.
Okei, olen varmasti aika syvällä tässä ihonhoitohommassa, ja asia voi jollekin toiselle näyttäytyä ihan muunlaisena, mutta jotenkin tuntuu, ettei putsariskenessä ole tapahtunut enää hetkeen mitään hirmuisen mullistavaa.
Muistan, että ostin ensimmäisen vaahtona pullosta pumppautuvan putsarin jo 2000-luvun alkupuolella. Misellivedet massoille lanseerattiin jotain viitisen vuotta sitten, mutta kyllähän noita ranskalaisen apteekkikosmetiikan kulttituotteita oli meikkaajien pakeissa ollut jo hyvön tovin. Puhdistusmaidoista ei ole hetkeen mielestäni juuri puhuttu – niiden paikan parrasvaloissa veivät puhdistusöljyt ja -balmit, jotka nekään eivät mitään hirmuisen uusia innovaatioita ole. Puhdistuslaitteet ja konjac-sienet olivat toki raikas tuulahdus tällä saralla, itsekin välineurheilijana näille lämpeän! Ja öljyn sekä pois huuhdeltavan putsarin yhdistävä kaksoispuhdistusmetodi, tottahan toki – se tuli minun kylppäriin kyllä jäädäkseen. Onhan sitä tietysti olemassa luksusputsareita, joissa on toinen toistaan ylellisempiä pakkauksia, tuhdimpia koostumuksia ja laadukkaampia raaka-aineita, mutta.. Noh, jostain syystä olen putsareiden kohdalla melkoinen pihiliisa – omat pennini kiinnitän ensisijaisesti asioihin, jotka jäävät kasvoille.
Voi siis hyvinkin olla, että naamanpesuhommissa on siis jo keksitty kaikki mahdollinen, ja nyt täytyy tyytyä olemassa olevien tuotteiden ja asioiden hienosäätöön. Putsareihin genrenä ainakin hetkellisesti aavistuksen tylsistyneenä ilahduin kovasti, kun bongasin uuden, mielenkiintoisen brändin, jonka juttu on nimenomaan puhdistus, eikä tuotevalikoimaan edes kuulu muuta kuin putsareita.
Jenkeistä kotoisin olevan brändin nimi on Holifrog ja heidän ideologiansa on se, että puhdistus on nimenomaan osa ihonhoitoa. Okei, moni varmasti sielläkin miettii, että kenen mielestä se ei muka sitä olisi. Puhdistus onkin varmasti monen mielestä olennainen osa ihonhoitorutiinia, mutta kaikki eivät varmaankaan miellä vielä erityisesti hoitavansa ihoa puhdistaessaan sen. Karusti pelkistettynä: usein ajatellaan, että puhdistus hoitaa pohjatyöt, hoitotuotteet hoitavat. Holifrog puolestaan ajattelee, että erilaisilla putsareilla ja osuvilla putsarivalinnoilla ihoa voidaan myös hoitaa.
Ja kyllähän mä tän ajatuksen ihan ostan: omalle iholleni ainakin on tehnyt hyvää, kun olen siirtynyt kaksoispuhdistukseen ja yhdistän lempeän puhdistusöljyn kovasti rakastamiini, kunnolla vaahtoaviin ja usein sellaisenaan turhankin peseviin geeliputsareihin. Hoitoahan sekin on, kun hellii ja vaalii ihon omaa, luontaista suojakerrosta!
Erilaisia putsareita sarjassa on neljä:
– kuivalle iholle tai kaksoispuhdistuksen ekaksi vaiheeksi suositeltu vedetön Kissimmee Vitamin F Therapy Balmy Wash -puhdistusbalmi
– kuivaan kallellaan olevalle sekaiholle suunnattu, rauhoittava Tashmoo Water Lily Nourishing Milky Wash -puhdistusvoide
– hedelmähappoja sisältävä, epäpuhtauksia ja tukkeumia vastaan taisteleva ja ihoa kirkastava Shasta AHA Refining Acid Wash -puhdistusvoide sekä
– rasvoittuvan ihon kaveriksi tehty, pesevämpi Superior Omega Nutritive Gel Wash -puhdistusgeeli.
Oman putsarinsa voi siis valita ihotyyppinsä mukaan, mutta Holifrog ehdottaa, että putsareita voisi olla käytössä useampiakin. Niin, kauppahan se on, mikä kannattaa, mutta on tässä mielestäni muutakin ideaa kuin bisnesideaa. Ihotyypin sijaan tai lisäksi allekirjoitan esimerkiksi Laponie of Scandinavian julistaman ajatuksen ihopäivistä – omalla ihollani kun ainakin on peruspohjavireen lisäksi myös erilaisia päiviäja kausia. Miksi siis hoitaisin ihoani aina tismalleen samalla tavalla, kun tilanteet tuntuvat kuitenkin elävän? Holifrog on listaillut sivuilleen erilaisia putsariehdotuksia ja -yhdistelmiä hevimmin meikattuihin päiviin, näppyräjähdyksiin, kylmille ja tuulisille keleille ja auringonpaahteeseen. Ainakin kun asiaa oman ihoni kautta puntaroin, tässä tuntuu hyvinkin olevan järkeä!
Tilasimme Purkkinurkassa testattavaksi kaksi mielenkiintoisimmalta kuulostavaa putsaria, jotka sinänsä kyllä jatkavat tätä ihopäiväajattelua: molemmat kiinnostavia tuotteita, mutta eivät kumpikaan kyllä riitä yksinään (tai yhdessäkään!) puhdistustarpeitani tyydyttämään.
Kaksoispuhdistuksen nimeen vannojana nappasin tietysti testattavaksi tuon tuubiin pakatun Kissimmee Vitamin F Therapy Balmy Wash -puhdistusbalmin. Onko se rasvainen putsari, joka poistaa meikin? Kyllä. Mutta onko se rasvainen putsari, joka ei huuhtoudu iholta pois ilman musliiniliinaa, eikä oikein musliiniliinallakaan? Myös kyllä.
Odotin tältä todella paljon, mutta nyt täytyy kyllä sanoa, että vaikka brändi ja ajattelu sen taustalla ovat ykkösluokkaa, omaan käyttööni ja makuuni tämä kyseinen puhdistusvoide on vähän turhan tömäkkää tavaraa. Yksinään käytettynä iho jää mielestäni rasvaisen tuntuiseksi – toki tämä on ominaisuus, josta esimerkiksi joku kuivaihoisempi voisi olla mielissäänkin. Itse tarvitsen tämän kaveriksi kuitenkin geeliputsarin, ja sekin saa olla sieltä pesevimmästä päästä. Musliiniliina olisi tämän tuotteen paras kaveri, mutta nyt kun olen tuossa toimivaksi toteamassani Foreo-koukussa, en jaksaisi värkätä lisäksi vielä liinankin kanssa.
Ehkä siihen on jokin hoidollinen syy, miksi tuotteeseen on valittu näin mitäänsanomaton tai oikeastaan mitääntekemätön emulgaattori, mutta minun mielestäni tälle ei tapahdu vesikosketuksesta oikeastaan yhtikäs yhtään mitään ja balmi jää lillumaan ihon pinnalle vaseliinimaisena tahmana. Meistä ei tullut kavereita: valitsen jatkoon mielummin vedestä emulgoituvan ja nätisti huuhtoutuvan puhdistusöljyn tai jonkun toisen balmin, joka on hieman helpommin poispestävissä.
Toiseksi testiputsariksi tilasin mielestäni mielenkiintoisimman – hedelmähappovaihtoehdon, Shasta AHA Refining Acid Wash -puhdistusvoiteen. On varmasti olemassa muitakin hedelmähappoja sisältäviä putsareita, mutta ainakin minun mielestäni tässä ajatuksessa happokuorinnan yhdistämisessä putsariin oli jotain raikasta, ja toki myös tuota Holifrogin ”puhdistus on ihonhoitoa” -mantraa tukevaa.
Tästä tuotteesta tavallaan tykkään, mutta en ole ihan vakuuttunut siitä, onnistuiko tämä varsinaisesti korvaamaan mitään olemassa ollutta osaa ihonhoitorutiinissani tai vaikkapa yhdistämään kahta vaihetta yhdeksi. Olisin voinut ajatella tätä asiaa toki myös etukäteen, mutta tulipahan nyt todennettua tämä ihan kokeilun kautta.
Meikkien pois pesemiseen hedelmähappoja sisältävä putsari ei ole mikään optimivaihtoehto. En ensinnäkään tiedä, mitä hapot ja meikit tykkäävät toisistaan, ja toiseksi, näitä heleyttäviä happoja ei pidä päästää silmien lähelle. Itselläni on normaalissa arjessa meikkiä vähintään viitenä päivänä viikossa, joten ennen tätä putsaria minun on puhdistettava kasvot toisella putsarilla. Ja ei, tuo Holifrogin balmi ei tässä yhteydessä oikein toimi siihen tarkoitukseen, koska se kyllä poistaa myös silmämeikit, mutta jää mielestäni luomille lillumaan – ja tällä AHA-putsarilla en voi pestä balmia pois, koska hapoista lähtee näkö (tai jotain).
Ajatuksena tämän tuotteen takana oli ilmeisesti yhdistää hedelmähapot pesuvaiheeseen, jolloin voitaisiin skipata kaikenlaiset hedelmähappoja sisältävät naamiot, kuorintalaput ja hoitonesteet, mutta en nyt oikein tiedä, missä kohtaa se ajan- ja vaivansäästö tapahtuisi, kun en kuitenkaan voi korvata tällä muita putsareitani? Mutta eipä siinä – kiva, kirkastava putsari esimerkiksi sunnuntai-iltoihin, silloin kun ei yleensä ole minulla meikkejä poistettavaksi. Ja takuulla aivan loistotuote jollekulle, joka ei arjessa meikkiä käytä, mutta jonka iho rakastaa hedelmähappoja säännöllisesti ja maltillisina pitoisuuksina! (Hänkin toki toisen putsarin tarvitsee, koska tällä ei saa pestä joka päivä.) Minulle tämä tuote kuitenkin on ensisijaisesti kiva hedelmähappokuorinta lyhyellä vaikutusajalla, eli ehkä meillä eivät alkuperäiset agendat aivan kohtaa.
Brändistä ja sen filosofiasta pidän paljon, pakkaukset ovat todella kivat ja viestintä hyvää – ainakin tämä kokemus nyt herätteli ajattelemaan puhdistuksen roolia ihonhoidossa ja muistutti siitä, että yhdestä purkista harvoin on kaikkien tilanteiden ratkaisuksi, putsareissakaan. Näin jälkiviisaana mietin, että omiin puhdistustarpeisiini olisivat todennäköisesti sopineet paremmin ne Holifrogin toiset kaksi putsaria, miedompi yksinään käytettäväksi ja tujakampi tuon sitkeän balmin pariksi.
Ristiriitaiset fiilikset: ajatuksesta tykkäsin, toteutuksestakin kokonaisuutena, mutta kokeilemani tuotteet eivät olleet ehkä just mun tarpeisiin osuvat. Suurin yllätys taisi kuitenkin olla se, että putsarit ja puhdistus alkoivat kiinnostaa minua taas ihan uudella tapaa – täytyypä tässä jatkaa oman täsmätarverutiinin kehittelyä!
Mitä mieltä puhdistuksesta:
pakollinen paha vai ihonhoitoa ihanimmillaan?