Beauty

Miksi gua sha oikeasti toimii?

Beauty | 31.10.2019 | Katja Kokko

Kosmeettinen gua sha kirkastaa ja kiinteyttää ihoa, siloittaa ryppyjä, poistaa turvotusta, tuo kasvojen piirteet kauniisti esille ja voi parantaa iho-ongelmia. Miksi se toimii niin hyvin?

Gua sha on noussut kauneudenhoitomaailman kuumimmaksi ilmiöksi niin luonnonkosmetiikan ja holistisuuden kuin myös skeptisempien kuluttajien keskuudessa ja moni, joka on aiemmin luottanut erilaisten pistoshoitojen tehoon, on hypännyt kelkasta ja alkanut kampailla naamatauluaan kivellä. Kosmeettisen gua shan tehot ovat kiistattomat ja hoitolatasoisia tuloksia on mahdollista saada aikaan jopa kotonakin, kunhan tekniikka on kunnolla hallussa. Mutta mikä gua shan tehokkuuden taustalla oikein on?

Kosmeettinen gua sha, johon olen kouluttautunut, yhdistää periaatteita ja tekniikoita perinteisen kiinalaisen lääketieteen gua shasta, sidekudoshieronnasta ja lymfahieronnasta. Se on siis erityisesti kauneudenhoitoon kehitetty menetelmä, jolla on monipuoliset vaikutukset. Niistä kolme tärkeintä on:

1. Gua sha vilkastuttaa verenkiertoa

Gua sha lastalla tehdyt vedot vilkastuttavat ihon verenkiertoa. Hyvä verenkierto on terveen ihon a ja o, sillä veri ravitsee elimistön jokaista solua ja hermostoa sekä hormonitoimintaa, joka osallistuu kehon kaikkiin aineenvaihduntaprosesseihin. Veri kuljettaa soluille ja kudoksille happea sekä ravinteita. Kun gua sha lastalla sivellään ihoa, verenkierto dermiksessä vilkastuu ja happirikas sekä ravinteikas veri kulkeutuu ylös epidermikseen ravitsemaan sen soluja. Ihon väri heleytyy ja iho uusiutuu tällöin paremmin.

Opi tekemään kosmeettinen gua sha hoito Yin Your Skin® kurssilla. Lue lisää kurssista täältä.

2. Gua sha aktivoi lymfanesteiden virtaamista

Lymfajärjestelmä poistaa kehosta solujätteitä, taudinaiheuttajia, bakteereja ja muita ei toivottuja aineita. Lymfajärjestelmä ei toimi sydämen pumppauksen avulla, vaan sitä täytyy aktivoida liikkeellä. Kosmeettisessa gua shassa tehdään myös lymfanesteiden virtaamista aktivoivia liikkeitä ja pumppauksia, jotka parantavat kuona-aineita sisältävän nesteen virtaamista pois kudoksista, mikä laskee turvotusta, kirkastaa ihon väriä ja on hyödyllistä oikeastaan minkä tahansa iho-ongelman hoidossa.

Lymfanesteet virtaavat painovoiman mukaan alas- ja ulospäin. Jos järjestelmä on tukossa, aiheutuu verkostoon niin sanotusti ”liikenneruuhka”: gua sha opettajaani Cecily Bradenia lainatakseni, jonon perällä olevat autot (nesteet) eivät pääse kulkemaan ennen kuin jonon kärjessä olevat autot liikkuvat eteenpäin.

Lymfajärjestelmä reagoi erittäin herkästi paineeseen ja liikkumattomuuteen. Kasvojen lihaksiston ja sidekudosten jännitystilat ovatkin suoraan yhteydessä stressiin, mikä aiheuttaa häiriötilan niin lymfajärjestelmän toimintaan kuin myös verenkiertoon. Samaa pätee toki kaikkialle kehoon.

Lymfanesteiden virtaamista on tärkeää aktivoida oikeanlaisella tekniikalla, sillä liian voimakas painaminen voi puristaa nesteitä vain takaisin kudoksiin.

Katso täältä millaisia tuloksia asiakkaat ovat saaneet gua shalla kotona.

3. Gua sha aktivoi fibroblastisolujen toimintaa

Fibroblastisolut tuottavat sidekudosta eli kollageenia, elastiinia ja soluväliaineen perusainetta, joka sisältää mm. hyaluronihappoa. Toisin sanoen fibroblastit tuottavat kehomme rakennusainetta, joka muodostaa kolmiulotteisen verkoston ihon pinnan alta ytimeen asti. Kollageeni, elastiini ja soluväliaine tuovat iholle sen tuen, vahvuuden, joustavuuden ja kimmoisuuden.

Fibroblastisolut reagoivat mekaaniseen paineeseen ja kuormitukseen, liikkeeseen, värähtelyyn, hormonitoimintaan, kehon happamuuteen ja immuunijärjestelmään. Gua sha lastalla tehtävä hieronta kohdistaa sidekudokseen mekaanista hankausta, joka aktivoi fibroblastien toimintaa. Tämä on merkittävää ryppyjen ja veltostuneen kudoksen hoidossa, sillä iän myötä fibroblastisolujen määrä vähenee ja niiden toiminta hidastuu. Ikääntymisen lisäksi tulehdukset, matala-asteinen tulehdus, liikkumattomuus ja stressi heikentävät fibroblastien toimintaa, jolloin iho veltostuu ja rypistyy, eli iho ikääntyy ennen aikaisesti.

Gua sha lastalla tehtävä hieronta vilkastuttaa vapaita radikaaleja sisältävän nesteen virtaamista pois sidekudoksesta ja hieronnan jälkeen kudokset täyttyvät uudelleen tuoreesta ja puhtaasta nesteestä, suoloista ja ravinteista. Fibroblastisolujen aktivointi vilkastuttaa siis ihon omien kosteuttajien tuotantoa, jolloin iho ”täytelöityy” ja hienot rypyt siliävät.

Stressi heikentää paitsi verenkierron ja lymfanesteiden virtaamista, myös fibroblastien toimintaa. Ilmaisemme stressiä tahdosta riippumatta kasvojemme kautta esimerkiksi puremalla hampaita yhteen tai jännittämällä kasvojen lihaksia, jolloin myös sidekudokset jännittyvät. Krooniset jännitykset aiheuttavat paitsi tukoksia nestekiertoon, myös ilmejuonteita ja kasvojen jännitystä, sillä jännittyessään sidekudossäikeet pakkaantuvat yhteen ja voivat kuivua sekä kiristyä, kun ne puolestaan hyvin liikkuvina ovat järjestäytyneet ristikkomaisesti. Gua sha hieronta vapauttaa jännityksiä sidekudoksissa ja ”järjestelee” sidekudossäikeitä uudelleen luoden ihoon liikkuvuutta – tällöin kasvojen yleisilme rentoutuu ja iho ikään kuin asettuu luonnollisemmin luuston päälle. Ja kun tähän lisätään turvotuksen poistuminen, piirtyvät esimerkiksi leukalinja ja poskipäät selkeämmin esille ja silmät näyttävät suuremmilta, sen sijaan, että ne painuvat turvotuksesta johtuen kuopalle.

Tekniikka kosmeettisessa gua shassa

Kosmeettisessa gua shassa on omanlaisensa tekniikka, joka on syytä oppia oikein, jotta haluttuja tuloksia myös syntyy. Yleisimmät virheet gua shassa ovat liian voimakas ote (voima ei tuo lisää tehokkuutta vaan päin vastoin, se heikentää vaikutuksia), liian suuri kulma välineessä, tukiotteen puuttuminen tai vääränlainen tukiote sekä väärä tekniikka lymfan aktivoinnissa. Sanottakoon, että myös käsillä saa aikaan samanlaisia tuloksia, mutta erikoismuotoiltu lasta tuo lisää tehokkuutta sekä helpottaa hoidon tekemistä huomattavasti, varsinkin itsehoidossa.

Yin Your Skin® kurssin avulla opit pomminvarmat kosmeettisen gua shan perustekniikat ja pääset lisäksi suljettuun Facebook-ryhmään, jossa vastaan kaikkiin lisäkysymyksiin live-lähetyksessä ja jaan lisää vinkkejä kerran kuukaudessa. Lisäksi opit yin-joogaa ja meditaatiota, jotka ovat paitsi kehon, myös kasvojen kauneudenhoitoa ja yin-joogan vaikutusten kohdalla voin toistaa samat vaikutukset kuin gua shassa. Opit kurssilla myös ihonhoidon tehokkaimmat tekniikat, sillä myös oikeanlaisella ulkoisella ihonhoidolla on paikkansa, vaikka saatatkin huomata, että tuotteiden tarve vähenee, kun lisäät rutiiniin sisältäpain vaikuttavia tekniikoita. Voit ostaa kurssin täältä.

Kuvat Ina Nordbäck

Avainsanat: , ,