Inken purkkinurkka

Inken purkkinurkka: miselliteknologiaa hiuksiin

Inken purkkinurkka | 29.8.2020 | Inke

Purkkinurkan Inke pesee hiuksiaan liikaa. Tai ainakin taatusti tarpeeksi.

Hyviä shampoobrändejä olen kuluneen vuoden aikana esitellyt Purkkinurkassa parikin – ja taas löysin helmen! Ensin mietin, että aika paljon shampoota, mutta sitten tajusin, että ei ole kauaa siitä, kun mikään luonnonkosmetiikan shampoo ei tuntunut pärjäävän ihan perinteisin kemikaalein vaalennusraidoitettuihin hiuksiini, joten näitä uusia, vähintäänkin normishampoiden veroisia loistolöytöjä voi varmasti useammankin esiin nostaa.

Ja kun puhun shampoohommista, tarkoitan tietysti shampoota, hoitoainetta ja kenties vielä tehohoitoakin. Ehei kuulkaa, jos mulla ei ole hyvää hoitoainetta, menevät hiukseni vanuttuneeseen, totaalisen räjähtäneeseen, ylöspäin osoittavaan supersolmuun. Mutta kyllä sen shampoonkin täytyy kunnolla pestä: yksi turhauttavimpia asioita on juuri pesty, mutta klähmäisen ja kasaisen näköinen ja tuntuinen tukka. Joskus sen aiheuttaa huono hoitoaine, sellainen joka ei yksinkertaisesti vaan huuhtoudu.

Mutta joo, enpä tiedä, miksi yhä jankkaan tällaisia muinaisia itsestäänselvyyksiä, kun nämä eivät enää ole minkäänlaisia ongelmia näiden uuden polven luonnonkosmetiikkashampoiden kanssa! Ja tällaiset purnukat kuin nämä tämän päivän pääosassa eivät minun mielestäni vaikkapa synteettisen kosmetiikan kampaamotuotteista eroa millään tavalla – paitsi toki edukseen. Onhan se iso plussa, jos tuotteet täyttävät sekä vaativan käyttäjän että luonnonkosmetiikan kriteerit ja niiden pakkauksetkin ovat erityisen ympäristöystävälliset.

Tilasin kesän loppupuolella testiin ruotsalaisen kampaamobrändi Maria Nilan uuden Eco Therapy Revive -sarjan, joka on muuten Ecocert-sertifioitu. Sarjassa on toistaiseksi kolme tuotetta: shampoo, hoitoaine ja hiusnaamio. Vaikka erilaisia tuotteita ei brändin luonnonkosmetiikkasarjassa vielä montaa olekaan, niin täytyy mainita, että shampoota ja hoitoainetta saa eri kokoisisssa pakkauksessa. Testaamaan pääsee 100 millilitran pulloilla (ja jos jollakulla vielä joskus joku matka tulee, ovathan nämä käteviä siihenkin hommaan) ja jos tuntuu, että homma toimii, saa kylppärin hyllyyn toki myös normaalikokoiset putelit. Minulle itse asiassa kelpaisi näistä sellaiset kampaamokokoiset litran lekat – jos säilyvyys voitaisiin varmistaa. Kai ne nyt vuodessa saisi tyhjäksi, jos kun joka päivä pesee.

Se taisi tulla jo selväksi, että mielestäni nämä tuotteet ovat erittäin toimivia, mutta onpa niitä kyllä mietittykin. Kaikki tietävät jo, mitä on misellivesi ja moni myös tietää, mihin sen teho perustuu, mutta enpä ollut minä aiemmin kuullut miselliteknologiasta hiustenhoidossa.

Besserwisseröin nyt sen verran, että misellit ovat siis miiiiikroskooppisia pieniä pallukoita, joita ei paljain silmin voi nähdä. Taikuuden ja yliluonnollisten ilmiöiden (okei, taitaa olla enemmänkin kemiaa..) ne imevät itseensä likaa ja rasvaa lukiten ne sisäänsä ja kuljettaen ne mukanaan iholta – tai nyt siis myös hiuksista. Ja nyt on siis Maria Nila laittanut misellejä shampooseen.

Detoxaavaksi kuvailtu sarja puhdistaa hellävaraisesti mutta tehokkaasti misellein vaalien ihon ja hiusten luontaista tasapainoa. Misellit napsivat rasvan ja muotoilutuotetahmat mukaansa samalla kun shampoon kosteuttava aloe vera sekä mm. lehtikaalista, porkkanasta ja sitruunasta ammennetut ainesosat kosteuttavat hiuksia ja päänahkaa. Paljosta on kiittäminen myös ravitsevaa ja väriä suojelevaa pellavansiemenöljyä. Shampoo vaahtoaa tosi kivasti, ja ainakin minulle riittää yksi pesukierros, kun en hiuksissani liiemmin muotoilutuotteita käytä.

Maria Nila suosittelee hiustenhoitorutiinin toiseksi, välivaiheeksi hiusnaamiota, mutta itse olen kyllä tullut siihen tulokseen, että mulle riittää jompi kumpi – hoitoaine tai hiusnaamio. Tämä luksukkaan runsas voide kosteuttaa ja ravitsee hiuksia ja lupaa erityisesti kesyttää pörröisyyttä. No, ongelmia on minullakin monenlaisia, but a pörrö ain’t one, mutta hienosti tämä hoitaa myös tätä hyvin varovasti laineilevaa kuontaloani – sitä litistämättä ja fiilistä latistamatta. Suositellaan muhiteltavaksi 5-10 minuuttia!

Sitten on vielä se hoitoaine, joka on mukavan tuhtia koostumukseltaan sekin. Levittyy hyvin, selvittää mainiosti, huuhtoutuu huolettomasti. Mitäpä sitä muuta hoitoaineelta toivoisi? Ai niin, hyvää tuoksua, ja sitähän näistä löytyy. Erittäin fresh kurkkua, persikkaa ja päärynää sekoitteleva tuoksu saa kaikin mokomin jäädä hiuksiini leijumaan. Maria Nilan Eco Therapy Revive -sarjan tuotteet ovat kaikki myös vegaanisia ja tuotteiden luomupitoisuudet ovat tosi korkeat, n. 97-99 %!

Pakkaukset ovat erittäin katseenkestäviä. Suunnittelen tässä kylppäriremppaa ja nämä purkit läpäisevät kyllä myös seulan sinne uuteen, vain yhden pankkilainan ja tuskaisen evakkopätkän päässä olevaan sisustukseen. Sen lisäksi pakkaukset ovat mitä melkoisen ympäristöystävällisiä: kierrätettäviä ja kierrätysmuovista valmistettuja. Itse asiassa vieläpä maailma meristä kerätystä muovista! Maailma ei tietty pelastu pelkällä shampoopullon kierrätysasteella, mutta kyllä minua ilahduttaa, että tuo kovin kaunis ja toimiva materiaali on kenties siitä kaikkein surullisimmin ”sijoitetusta” (lol) muovijätteestä jalostettua.

Maria Nilan shampoo (350 ml) ja hoitoaine (300 ml) maksavat noin 25-30 euroa kappaleelta, hiusnaamio (250 ml) hieman päälle kolmekymppiä. Kampaamotuotteen hinnoissa, siis, mutta mielestäni ihan joka pennin väärti, vaikka shampoot jostain syystä sellainen kosmetiikkagenre onkin, josta hieman pihistää aina haluaisin. Jälleenmyyjiä on runsaasti, mm. kaikki isot pohjoismaiset netin kosmetiikkakaupat näitä taitavat tarjoilla vaihtuvin alennuksin.

Näiden tuotteiden sanotaan sopivan kaikille hiustyypeille, mutta voin allekirjoittaa tuon lauseen vain tällaisen lasimaisen liukkaan, maantienharmaan, ohuehkon ja semimaltillisesti käsitellyn hiuksen osalta. Moni kuitenkin tämän kuvauksen varmaan tässä maassa omakseen tunnistaa, joten eipä kestä – tässäpä just sulle oikein hyvä shampoovinkki!

Kiinnostaako kokeilla misellipesua?

Avainsanat: ,