Inken purkkinurkka

Inken purkkinurkka: Ecocert-fluorihampitahnaa marketista

Inken purkkinurkka | 12.9.2020 | Inke

Purkkinurkan Inke haaveilee uudesta älysähköhammasharjasta – ja itse asiassa myös hampaidenvalkaisusta.

Melko lailla kaikki käyttämäni kosmetiikkaa alkaa olla jo luonnonkosmetiikkaa – tai jos nyt jokainen tuubi ei vielä ole, niin voisi olla. Luulin jo, että deodorantti olisi se viimeinen vaihtuva tuote, mutta niinpä vain kävi, että yksi oli lentänyt tutkani alta, tai ainakin jäänyt omien ennakkoluulojeni jalkoihin. Nimittäin hammastahna!

Onhan noita luonnonkosmetiikan kriteerit täyttäviä hammastahnoja toki ollut ennenkin, mutta ainakin valtaosa niistä taitaa olla fluorittomia tai tavan tahnoihin verrattuna melko vähäfluorisia. Tai jospa joukossa olisi joku enemmänkin fluoria sisältävä versiokin ollut, niin en ole siihen törmännyt, kun en varta vasten osannut tai edes ajatellut etsiä.

Tiedän, että fluori jakaa mielipiteet, mutta minä olen vahvasti Team Fluorissa ja jos joku taasen haluaa olla ehdottomasti siellä Fluorittomien Jengissä, se on mulle ihan todella OK. Olen ihan väärä ihminen käymään keskustelua siitä, miksi toinen olisi parempi vaihtoehto kuin toinen, koska tunnustan käsi hammasharjalla, että tinkimätön tahtotilani nauttia tahnani nimenomaan fluorilla kumpuaa jostain ala-asteajoilta ja hammaslääkärin ilmeisen osuvasti asettelemista sanoista sekä aika perinteisestä tutkimustiedosta. Eikä mulla suoraan sanottuna ole suurempaa tahtotilaa takkia tässä asiassa kääntää. Olen ollut asian kanssa jopa niin tiukka, että olen tippa linssissä jättänyt viihdekäyttömielessäkin kokeilematta kauniita ja kaikin puolin ihan todella Purkkinurkka-tasoisia ja -henkisiä tahnoja, jotka eivät fluoria sisällä.

Nyt on kuitenkin viimeistään homma niin, että molemmille leireille tosiaan luonnonkosmetiikan versiot löytyvät, eli siis pidemmittä puheitta: tässäpä Pepsodentin Ecocert-sertifioidut, fluorilliset tulokkaat! Mielestäni on hauskaa, että juuri Pepsodent havahtui kärkijoukoissa tekemään luonnonkosmetiikkaversiot tuotteistaan, brändi kun täällä meilläpäin on melkoisen ikoninen. Pepsodent-hymy, anyone? Ehkäpä iso brändi saa tällaisella lanseerauksella monet vaihtamaan tahnansa luonnonkosmetiikkaan ihan vahingossakin. Itse muutamasta tavan tahnasta ärtyneen ja aftaisen suun saaneena mieluusti suosin takuulla ainakin luonnonmukaisempaa lähestymistä…

Pepsodent Bio -tuotteista ei syystä selittämättömästä juuri tietoa netistä löydy (edes merkin omilta sivuilta!), mutta hienosti ovat tulleet tuubit minua vastaan niin Prismoissa kuin K-Supermarketeissakin jo kesästä alkaen. Vaihtoehtoja tai versioita on kaikesta päätellen tarjolla kaksi: violetti, hampaita ja ikeniä suojaava Natural Protection sekä vihreä, raikasta hengitystä lupaileva Natural Freshness.

Täytyy kyllä todeta, että hammastahnojen versioinnit tuntuvat kaiken kaikkiaan melkoisen päättömiltä: kuka oikeasti haluaisi tehdä valinnan raikkaan hengityksen ja hampaiden sekä ikenien suojan välillä? No, tässäpä spoiler: testasin molempia ja väitän, että melko raikkaan hengityksen sain sillä suojaavallakin tahnalla – ja ei tuo toinenkaan varmaan hampaille hallaa tee, vaikka vähän eri ainesosia näiden kahden inci-listoilta (kenties jopa pieneksi yllätyksekseni!) löytyy.

Eli mitäs tuubeissa sitten oikein luuraa? No, molempien tahnojen kyljestä löytyy tosiaan Ecocert Cosmos Organic -lätkä: violetissa Natural Protection -tahnassa 10 % ainesosista ovat luomulaatuisia ja vihreässä Natural Fresh -tahnassa 11%. Tai no, violetissa ja vihreässä – itse tahnat ovat siis molemmat hieman läpikuultavan valkeita, mutta nimittelen niitä nyt pakkausten värikoodauksin.

Molempien tahnojen ainesosista 100 % on luonnosta peräisin. Tahnoista kumpainenkin sisältää 1450 pmm natriumfluoridia, joka on ilmeisesti jonkinlainen virallinen suositusmäärä yli 6-vuotiaille ja jonka tehtävänä on ehkäistä reikiintymistä. Lisäksi molemmissa tahnoissa on happohyökkäyksiä himmailevaa xylitolia sekä sinkkisitraatteja, jonka tehtävänä on poistaa plakkia sekä vahvistaa ikeniä. Vahvistavassa tahnassa on sekoitus aloe vera -uutetta, granaattiomenaa, piparminttua, salviaa ja nokkosta, raikastavassa puolestaan aloe veraa, eucalyptusta ja piparminttua.

No, sitä en osaa sanoa, miten eri tavalla nämä variantit hampaita pitkässä juoksussa oikeasti hellivät, mutta mausta hammastahnatastingissa saa ehkä pieniä eroja esiin:

Violetti tahna: minttuinen, aavistuksen soodainen maku. Maistuu puhtaalta, oikeastaan puhdistavalta ja raikkaalta, mutta erottaisin tämän kyllä perus-Pepsodentista silmät ummessa. Saattaapi olla ihan hyvä piirre. Aika hyvä valinta erityisesti arki-iltoihin ja ryhtiliikkeisiin.

Vihreä tahna: mmm-mm, nyt on tarjolla ihan klassinen eucamint! Erittäin fresh, mutta minttuisuutta ei ole niin väkivaltaisella tavalla kuin useimmissa perushammastahnoissa. Ehdottomasti aamutahna, lisäksi valitsisin tämän ennen uloslähtöä. Kenties aavistuksen helpommin lähestyttävä siirtymämaku.

Molemmat vaahtoavat pestessä erittäin mallikkaasti ja eivätkä mielestäni eroa pettymystä saatikka eroahdistusta aiheuttavalla tavalla perusmarkettitahnoista.

Plussaa hillityistä tuubeista, kierrätyspahvista valmistettujen pahvipakkausten superselkeistä ja jopa kuvitetuista kierrätysohjeista: boksi kartonkiin, korkki muovipakkauksiin ja tuubi sekajätteeseen (hö).

Jos siis hammastahnasi on vielä tavanomaista sorttia ja fluori tai oikeastaan fluorin puute on ollut tahnanvaihdon kynnyskysymyksenä, tässäpä ihan kokeilemisen arvoista ja helposti saatavilla olevaa tahnaa. Kolmisen euroa tuubi, löytyy ihan marketista – ei paha.

Kysymys yli genrerajojen: ostatko aina tiettyä hammastahnaa vai onko vaihtelu valttia?

Avainsanat: ,