Inken purkkinurkka

Inken purkkinurkka: kombuchaa kasvoille

Inken purkkinurkka | 8.2.2020 | Inke

Purkkinurkan Inken lempijuoma toimii näemmä sisäisesti ja ulkoisesti.

Perustin syksyllä kotiini pienen kombuchapanimon hetken mielijohteesta, kun innostuin ostamaan I love me -messuilta The Good Guysin starttisetin purkkeineen, scoby-sienineen ja muine tilpehööreineen. Siitä alkaen olen valmistanut kerran viikkoon noin kolmen litran satsin tuota probiooteilla ladattua elämän eliksiiriä ja opetellut maustamaan siitä mieleistäni. Vadelmanmakuinen oli herkullista, mutta räjähti harmillisesti pullon suusta suoraan kohti kattoa – päärynä-inkivääri käyttäytyy paremmin, mutta maistuu aivan ihanalta.

Mikäli olen mitään mistään ymmärtänyt, niin hyvinvoiva suolisto kuulemma auttaisi myös ihoa voimaan hyvin. Jatkan siis kombuchan lipittelyä ja hapankaalin rouskutusta (ja ehkä jonain päivänä opin myös jättämään väliin myös niitä hyvinvointia vastaan taistelevia valintoja..), mutta mieluusti valjastan tuon taikajuoman myös ihon hoitoon sen pinnalta käsin.

Tällaisella aasinsillalla tällä kertaa pääsimmekin sitten päivän purnukan pariin: testissä tänään on Youth to the Peoplen Kombucha + 11% AHA Exfoliation Power Toner.

Tämä kuoriva kasvovesi tai hoitoneste on siis puhdistuksen jälkeen kasvoille pumpulilla tai kestolappusella levitettävä litku, jonka tehtävänä on heleyttää ja kirkastaa kasvojen ihoa sekä supistaa ihohuokosia. Ja tämän kaikenhan tällainen hapan hoitoneste hoitaa tietysti happojen avulla: tässä purkissa kerrotaan kuorivia AHA-happoja olevan jopa 11 %.

Fermentoituja ainesosia Youth to the Peoplen hoitonesteessä on kahdesta lähteestä: messissä on mustasta teestä valmistetun kombuchan prebiootteja sekä fermentoitua kaarnaa (?!). Happohommat hoituvat maitohapon ja glykolihapon avulla, lisäksi purnukasta löytyy inkivääriä ja sitruunaa. Ei mikään niin outo yhdistelmä – myös sitruuna-inkivääri-kombucha on kerrassaan herkukasta! Nesteen mausta en osaa sanoa mitään, mutta inkiväärin tehtävänä tässä kohtaa olisi kuulemma auttaa AHA-happoja pehmentämään ihon pintaa ja sitruunan puolestaan kaivella ihosta kaikenmoisia saasteita.

Mitenkäs tämä kyseinen happohoitoneste sitten mahtaakaan toimia? Noooh…. Tehokkaasti. Eli siis sen verran tehokkaasti, että pakkauksen ohjeita kannattaa lähestyä ihan kunnioituksella.

Saattoi nimittäin käydä niin, että tämän purkin Tukholmasta joululomalla ostanut testihenkilö ajatteli olevansa vanha, kokenut happonaama ja voivansa hypätä tämän purkin kanssa suoraan sinne syvään päätyyn, eli suositeltuun 3-5 viikoittaiseen käyttökertaan. Ohjeissa toki sanottiin, että tähän tulisi totuttautua pikkuhiljaa, mutta kun minä olen näitä kaiken maailman kuorintalappuja ja sen semmoisia jo vuosia käyttänyt, niin…

Niin, sainpa sitten viiden päivän läträämisen päätteeksi todellakin ihon puhdistumaan ja näppylät kukkimaan. Hieno homma! Laitoin korkin kiinni, annoin tilanteen rauhoittua – ja nykyään käyn tällä pullolla vain kerran viikossa, maksimissaan kaksi. Ja arvatkaa: mulle se riittää, vallan mainiosti.

Toki näissä naamahommissa on vaikeaa, jopa mahdotonta sanoa, mikä on juuri se puteli, mikä mihinkin milloinkin vaikuttaa. Kuorintatarpeet varmasti tällä purkilla kohdallani hoituvat, eikä tämä ihoni mitenkään surullisen samealta ole näyttänyt, vaikka tämän vuoden alkuun sattuneet ikävät ja stressaavat asiat ovat takuulla tuota heleyttä vastaan taistelleet.

Tämä hoitoneste jätetään kasvoille, ja se kieltämättä jättää kasvoille hieman tahmean pinnan – tämä kuulemma johtuu kosteuttavista ainesosista. Hoitonestettä käytetään siis yötä vasten ja sen päälle kannattaa ladata normaalit kosteusvoiteet ja öljyt. Ja kun valon määrä tästä lisääntyy, täytyy muistaa myös aurinkosuoja: hedelmähapothan tunnetusti herkistävät ihoa auringolle.

Pienehkö otanta Youth to the Peoplen valikoimaa löytyy tosiaan Tukholman Sephorasta – kannattaa käydä katsastamassa nämä purnukat, jos tuohon aina niin kivaan naapurimaan pääkaupunkiimme piipahdatte! Hintaa en kuollaksenikaan muista, mutta Googlen perusteella arvelisin 35-40 € olevan lähellä totuutta. Purkki ei ole järin suuri (118 ml), mutta kivan tehokasta on tavarakin. Tätä brändiä näkisin mieluusti Suomessakin: muutaman tuotteen olen testannut, kaikesta olen tykännyt.

Kiva, suoraviivainen kuorintaneste
kombuchan voimiin uskovalle – jatkoon!

Avainsanat: