Inken purkkinurkka

Inken purkkinurkka: kampaamoshampoota sertifioituna

Inken purkkinurkka | 30.11.2019 | Inke

Purkkinurkan Inke testailee purnukat puolestanne ilolla ja isolla innolla.

Four Reasons -tuotteet saatu pyynnöstä testattavaksi valmistajalta.

Melko lailla ovat tämän talon purkit ja purtilot päivittyneet jo luonnonkosmetiikkaan, mutta vielä on ollut muutama tuoteryhmä, joissa olen suoraan sanottuna kokenut helpommaksi pitäytyä normikosmetiikan parissa. Yksi näistä viimeisistä sinnittelijöistä on ollut shampoo – ja toinen hoitoaine.

Meitä suomalaisiakin on toki monenlaisia ja niin on myös erilaisia hiustyyppejä, mutta omani taitaa olla sitä kaikkein yleisintä ja stereotyyppisintä sorttia. Oma väri on maantienvaalea, hiustyyppi liukas ja lasimainen. Hiuksia ei ole mitenkään älyttömän paljon, tai ainakin yksittäiset hiukset ovat melko ohuita. Sitten tietysti monien tapaan raidoitan hiuksiani vaaleammaksi (ihan normiväreillä), näin väri on vähän kirkkaampi ja hiuksetkin hieman karheammat eivätkä roiku ihan niin helposti päätä pitkin.

Luonnonkosmetiikan shampoiden ja hoitoaineiden kohdalla tämä yllä kuvailemani yhtälö on ollut mielestäni hankalasti taklattava. Vaalennettu hius kaipaa hellästi pesevän shampoon ja hoitoaineen, joka selvittää tukan niin, ettei se ole pesun jälkeen yksi tuhottoman takkuinen huopaklimppi. Shampoo ja hoitoaine eivät kuitenkaan saa olla liian hoitavia, sillä tällainen lasimainen hius jää helposti likaisen näköiseksi ja tuntuiseksi, jos käytetyt tuotteet olivat liian tujuja. Omalle kohdalle on sattunut hyviä (huonoja) esimerkkejä skaalan molemmista ääripäistä, ja nämä harmilliset takaiskut ovat sitten vähentäneet testailuhaluja. Ei ole kiva, jos on täydet, tyyriit putelit shampoota ja hoitoainetta, jotka joutuu käyttämään meikkisiveltimien pesuun tai sheivausvoiteena – enkä varsinaisesti kaipaa myöskään niitä päiviä, kun tukka on ollut väärien tuotteiden jäljiltä heti pesun jälkeen sen näköinen, ettei sitä ole pesty viikkoon.

No mutta, se traumoista, siirrytäänpä asiaan! Four Reasons on kotimainen kampaamosarja, joka otti mielestäni oikein kunnioitettavan ja kunnianhimoisen askeleen lanseeratessaan synteettisten ammattilaiskäyttöönkin suunniteltujen tuotteidensa rinnalle ECOCERT® Cosmos Natural -sertifioidun Four Reasons Nature -linjan.

Siitäkin huolimatta, ettei kaikki ole mennyt aina ihan nappiin yrittäessäni yhdistää hiustenhoitoa ja luonnonkosmetiikkaa, olivat odotukset sarjaa kohtaan mitä melkoisen korkealla. Koska jos jonkun pitäisi tietää, mitä tällainen minun hiustyyppini kaltainen pää kaipaa, niin suomalaisen sarjan! Ja jos kyseinen sarja tekee tuotteita kampaamomyyntiin ja ammattilaiskäyttöön, on mielestäni sarjan luonnonkosmetiikkalinjaltakin lupa odottaa moitteetonta käytettävyyttä ja mutkatonta toimivuutta. Kyllähän heidän peruslinjansakin joutuisi tavallaan vähän outoon valoon, jos niiden rinnalle ja saman brändin alle lanseerattaisiin ihan silkkaa skeidaa, vai mitä?

Ymmärrän, että kaikenkattaviin kampaamotoimenpiteisiin voidaan tarvita myös sellaisia tuotteita, joita ei voida luonnonkosmetiikkana valmistaa, mutta mielestäni on aivan mahtavaa, että vieläpä kotimainen brändi halusi tuoda niiden rinnalle sertifioidun sarjan. Uskon, että moni on kaltaiseni ja haluaa päivittää valtaosan käyttämistään tuotteista luonnonmukaisemmaksi, vaikkei ehdoton asian suhteen olekaan – ja tässä kohderyhmässä on varmasti valtavasti rahulia kotiutettavana!

Visuaalisesti oikein vakuuttavassa sarjassa on tuotteita neljälle eri hiustyypille, joista olisin itse oikeastaan voinut ottaa testiin käytännössä oikeastaan jokaisen. Vaaleanpunainen Color-linja auttaa säilyttämään hiusvärin, vihreistä Volume-pulloista voi hakea hiuksiinsa runsautta. Beiget Rebuild-tuotteet paikkaavat vaurioitunutta hiusta ja siniset Moisture-pullot kosteuttavat kuivaa tukkaa. Sarjasta löytyy sekä hiusten pesuun ja hoitamiseen että muotoiluun tarkoitettuja tuotteita.

Pyysimme Katjan kanssa tuotteita testiin, ja Four Reasonsin jengi valitsi minulle sopivaksi tuumaamiaan tuotteita kokeiltavaksi kuvailtuani hiuslaatuani. Shampoo-hoitoaine -settejä sain testiin kaksi erilaista: vihreät volyymiputelit sekä beiget vaurionpaikkaajat. Lisäksi testattavaksi laitettiin Volume-sarjan tuuheuttava Texture Mist -muotoilusuihke, hiusväriä vaalivan sarjan silottava ja kiiltoa antava Color Mist -spray sekä kosteutta lupaavan sinisen linjan Moisture Oil.

En ole ihan varma, onko minulla koskaan ollut ehdotonta lempishampoota tai -hoitoainetta – olen tässä asiassa oikeastaan todella epäuskollinen ja surkeasti sitoutuva kuluttaja. (Jännää sikäli, että olen ottanut näitä kokeilujen mukanaan tuomia riskejä jatkuvasti pettymisenkin uhalla..) Mielestäni hyvä shampoo on sellainen, joka pesee hiukset puhtaiksi, ei kuivata hiuksia tai kutita päänahkaa ja joka vaahtoaa pestessä kivasti. Hyvä hoitoaine puolestaan levittyy hiuksiin hyvin, huuhtoutuu pois moitteettomasti ja selvittää hiukset niin, että voin harjata ne pesun jälkeen ilman, että puolet hiuksista irtoaa ja loput katkeaa.

Ja nyt päästän teidät pahimmasta jännityksestä: Four Reasonsin testaamani shampoot ja hoitoaineet ovat tuotteita, jotka hoitavat hommat just niinku tykkään! Verrattain lyhyen testailun jälkeen on vaikeaa sanoa, ovatko esimerkiksi Rebuild-sarjan tuotteet paikanneet hiusteni mahdollisia vaurioita tai vähentäneet niiden katkeilua, mutta toisaalta: en osaisi sanoa tätä varmaksi oikeastaan mistään kokeilemistani hiustuotteista, kun en ole niihin ikinä niin pitkäksi aikaa sitoutunut. Volume-shampoo ja -hoitoaine jättävät hiukset oikein mukavasti muotoiltaviksi, mutta niin jättävät kyllä nuo toisetkin kokeilemani. Eli sen voin todeta, että se rakennekorjaavakaan sarja ei ole mikään tukkaa litistävä tai latistava, kuten ne valitettavan usein tuppaavat olemaan.

Kumpaakaan testaamaani shampoota en osaisi luonnonkosmetiikaksi tunnistaa, ne nimittäin käyttäytyvät pestessä mielestäni ihan samaan tapaan kuin useat muutkin kirkkaat shampoot. Hoitoaineet kenties osaisin nimetä luonnonkosmetiikaksi, jos testattavakseni annettaisiin kaksi vaihtoehtoa ja pyydettäisiin tunnistamaan, kumpi on luonnonkosmetiikkaa ja kumpi ei. Koostumus ei ole aivan niin voidemainen ja täyteläinen kuin tyypillisessä normihoitoaineessa, eikä se levity hiuksiin ihan niin tuhtina kerroksena kuin perushoitoaine yleensä. Mutta lopputulos puolestaan ei huuda mitään synteettisten hoitavien aineiden puutetta: hoitsikka huuhtoutuu hiuksista helposti, se jättää hiukset helposti harjattaviksi eikä lopputulos ole missään määrin raskas tai klähmäinen – päinvastoin!

Tällä otannalla uskallan siis ilomielin antaa lämpimät suositukseni sarjan pesu- ja hoitotuotteille, etenkin jos hiuslaatusi on yhtään samankaltainen kuin omani. Mainittakoon myös, että minusta on IHANAA, että shampoot ja hoitoaineet ovat samankokoisissa pakkauksissa – kenen mielestä on hyvä idea antaa enemmän shampoota ja vähemmän hoitoainetta, kun minulla pitkätukkaisena ainakin tuppaa loppumaan hoitoaine ennen shampoota, vaikka purkit olisivat samankokoisiakin.

Viime vuosina minusta on tullut melkoisen valikoiva muotoilutuotteiden käyttäjä: useimmiten en käytä mitään ja jos käytän, sekin on tekstuuria ja volyymiä tuovaa kuivashampoota, jota ei ole oikeastaan edes suunniteltu muotoilutuotteeksi. Nytpä otin kuitenkin haasteen vastaan ja tartuin rohkeasti sarjan muotoilusuihkeisiin. Näistä varmemmaksi vedoksi itselleni veikkailin Volume Texture Mist -tuuheutussuihketta, ja (vähemmän yllättäen) oikeassa olin! Runsautta ja tukea hiuksiin lupaileva suihke on oikeastaan juuri sellainen suolasuihke, kuin toivoisin suolasuihkeiden olevan – vaikkei tämä ole suolasuihke ensinkään. Voisiko asiaa helpommin edes selittää?! No, oli miten oli, pullosta saa hiuksiin kevyttä ja hallittavaa runsautta ja rakennetta, mutta siten, että hiukset eivät mielestäni muutu tunkkaisiksi, tahmaisiksi tai likaisen näköisiksi.

Väriä ylläpitävä, kiiltoa ja pehmeyttä hiuksiin tuova Color Mist jännitti hieman: sileyttä ja kiiltoa lupailevat tuotteet kun yleensä tuppaavat vetämään hiukseni rasvaisiksi naruiksi, vaikka miten maltillisesti niitä käyttäisin. Mutta täytyy todeta, että tämä oli oikein positiivinen yllätys, sillä omissa hiuksissani se käyttäytyi oikeastaan hoitoainetta täydentävän hoitosuihkeen tavoin – mikä on siis hyvä asia. Yksi hirveimmistä kokemuksista kautta aikojen on nimittäin ollut erään synteettisen luksushiusmerkin kiiltosuihke, joka onnistui yhdellä toooodella kaukaa päätä kohti sumutetulla suihkauksellakin vetämään koko tukan kerralla ihan eeppiseen klähmään ja linttaan! Kiiltävään sellaiseen, tosin.

Lisäksi sain testiin Moisture-sarjan Moisture Oilin, ja jos luitte nuo edellisten kappaleiden vuodatukset ja pelkotilat, arvannettekin, millaisin odotuksin ja oletuksin lähestyn hiusöljyä. Olen rehellinen ja tunnustan testanneeni tuotetta vain kerran, jolloin yritin annostella sitä (ohjeen mukaan) toooodella maltillisesti – käytännössä vain puolikkaan pisaran verran. Mutta ei kuulkaa ole öljy minun hiusteni juttu, nämä kutrit säikähtävät totaalisesti sillä sekunnilla, kun öljy edes mainitaan. Uskon, että tuote voi olla oikein toimiva jollekulle, jonka tukka on runsaampi, kuivempi ja karheampi, mutta mikään öljy ei yksinkertaisesti taida olla minun hiusteni juttu. Ajattelin kuitenkin kokeilla öljyä ennen pesua käytettävänä, pois pestävänä latvasuojana ja -tehohoitona, ehkäpä meistä tulee vielä kavereita?

Summa summarum: minä pidän tästä sarjasta! Tuotteiden tuoksut ovat miellyttäviä ja raikkaita, mutteivät mitenkään tunnusomaisen luonnonkosmetiikkaisia, joka mielestäni sopii mainiosti kampaamosarjan tyyliin ja olemukseen. Minusta on myös ihanaa, että sarja näyttää kauniilta kampaamosarjalta eikä kommunikoi luonnollisuuttaan mitenkään huutamalla – mutta mainittakoon kuitenkin tässä yhteydessä, että nuo nätit pullot on valmistettu kierrätysmuovista ja niiden korkit merestä kerätystä muovista. Kirsikkana kakun päällä: kaikki testaamani tuotteet on vieläpä valmistettu Suomessa.

Voisin ostaa toistekin, ja miksen ostaisi: tuotteet maksavat noin 17-19 euroa kappaleelta (esim. shampoot ja hoitoaineet / 250 ml). Hinta-laatusuhde on erittäin kohdallaan, ja jos samaan syssyyn saan todella toimivat tuotteet näteissä pakkauksissa, kotimaisina ja sertifioituina, eiköhän homma ole melko lailla taputeltu, vai mitä?

Kehut siis Four Reasonsin väelle: olen todella vaikuttunut ja iloinen onnistumisestanne ja toivon, että sertifioidut tuotteenne löytävät yleisönsä!

Luonnonkosmetiikan hiustuotteet: uhka vai mahdollisuus?

Avainsanat: ,