Inken purkkinurkka

Inken purkkinurkka: happohyökkäys

Inken purkkinurkka | 19.10.2019 | Inke

Purkkinurkan Inke esittelee kerrankin tuotteen, joka on hankittu puhtaasti järkisyistä. (No, melkein.)

Mainitsinkin taannoisessa itseruskettavapostauksessa kärsiväni keratosis pilariksesta – tai no, kärsiväni ja kärsiväni. Kyseessähän ei ole mikään vaarallinen sairaus, enkä tiedä, onko kyseessä itse asiassa sairaus ensinkään, mutta ihoon liittyvä harmillinen ja elinikäinen ominaisuus nyt kuitenkin.

Keratosis pilaris on siis kosmeettinen, vähän veemäinen vaiva, joka nostattaa polvieni päällä, reisieni takana ja kyynärpäideni ympärillä olevan ihon talirauhasten sarveistapit pintaan ja muuttaa ihon pinnan näiltä alueilta karheaksi. Parhaimmillaan ihossa näkyy vain vaimeita, punertavia pilkkuja, mutta pahimmillaan ne ärtyvät, tulehtuvat ja äityvät kipeiksi, tukkeutuneiksi ja punaisina helottaviksi näppylöiksi. Ikävimmillään tilanne on silloin, kun tapit ovat kohollaan ja terhakoina, mutta haluaisi sheivata – tai sheivaa – jalkakarvat. Jokainen voinee itse kuvitella, mitä tapahtuu, kun shaverin terien väliin osuu ihon pinnasta kohollaan olevia talirauhasia…

Rasvaaminen auttaa kuivaan, kutisevaan ihon pintaan, kuorinta silottaa pintaa sopivissa määrin käytettynä – mutta mikään määrä kuorintaa tai rasvaamista ei näitä ongelmia ihoalueilta kuitenkaan tule lopullisesti pois posauttamaan. Ominaisuus on perinnöllinen eikä siihen ole parannuskeinoa. Kyseessä on siis asia, jonka kanssa pitää vain opetella elämään.

Olen vuosien varrella löytänyt muutaman tuotteen, jotka auttavat keratosis pilarikseen – kavereiden kesken KP:hen – kun niitä sitoutuu käyttämään päivittäin. Yksi voide on apteekista ja sisältää aika tujun pläjäyksen karbamidia (eli ureaa) ja maitohappoa. Sitä säilytetään jääkaapissa ja se todella siloittaa ärtyneenkin KP:n kuriin päivässä parissa. Mikään ihonhoidollinen elämys kylmän kusivoiteen (sori) levittely ei ole, mutta hädässä se on kelpo kumppani – kuten mikä tahansa ikävään vaivaan määrätty oikea lääke.

Sitten löysin apteekkivoiteelle netistä ns. kemppariversion. Juoksevampi, emulsiomaisempi ja kosmetiikalta tuoksuva koostumus sisälsi pienemmissä määrin samoja maitohappoja ja karbamideja kuin apteekkiversiokin, mutta tuntui kuitenkin paremmalta ja jollain tapaa mieluisammalta vaihtoehdolta päivittäiseen käyttöön. Kauneusjuttuihin kallellaan olevana sitä kuitenkin haluaa voidella itsensä pitkässä juoksussa mielummin kosmetiikkatuotteella kuin lääkevoiteella…

Tuo voide rauhoittaa keratosis pilarista, ja jos ihoaan rasvaa sillä säännöllisesti, ei se KP pääse pahimmilleen villiintymään – vaikka huomaan kyllä, että ihopäivillä on selittämättömiä eroja! Joskus talirauhaset pomppaavat pintaan, vaikka olisi muistanut voidella ihoaan viikon, toisinaan ne taas tuntuvat vetäytyvän pois, kun kerran kuorii. Joskus kuorinta – ja siis ihan sama kuorinta! – taas tuntuu suututtavan niitä. Olen oppinut sietämään sitä, ettei keratosis pilarista pysty oikein sataprosenttisesti miellyttämäänkään. Hänellä on päiviä ja sitten on päiviä.

Koska ehdoton valtaosa käyttämästäni kosmetiikasta ja eritoten ihonhoidosta on luonnonkosmetiikkaa, haluaisin tietysti vartalotuotteidenikin olevan sitä. Niitähän levitän kaikista suurimmalle pinta-alalle! Ihan vastaavaa voidetta luonnonkosmetiikkaversiona ei ole vielä osunut silmään, enkä itse asiassa osaa sanoa, olisiko sellaisen valmistaminen teknisesti mahdollistakaan.

Katja oli kuitenkin bongannut tosi kiinnostavan ja käytössä toimivaksi todetun kosmetiikkasarja REN:in valikoimista hedelmähappoja sisältävän ja luonnonmukaisen vartaloseerumin, jonka arvelimme olevan ainakin nykytietoisuutemme valossa todennäköisin onnistuja tähän haasteeseen. Sehän oli pakko tilata testiin!

REN AHA Smart Renewal Body Serum on kosteuttava, AHA- eli hedelmähapoilla ladattu vartaloseerumi, joka kuorii ja heleyttää ihoa. Tukkeumista kärsivä kasvojen iho voi hyötyä happokuorinnoista, joten varmasti voivat myös tukkeutuvat ja siksi ärtyvät, tulehtuvat talirauhaset muuallakin kropassa. Happojen lisäksi voiteessa on rauhoittavia, ihon suojakerrosta vahvistavaa probioottista uutetta ja kosteuttavaa xylitolia. (Happohyökkäystä vastaan? Ehe ehe!)

AHA-happojen kanssa kannattaa lähteä aina liikkeelle varovasti, joten tätäkin tuotetta suosittelen lähestymään hienoisella kunnioituksella. Ensin kannattaa testata pienelle alueelle, käyttää tuotetta ainakin alkuun vain joka toinen tai joka kolmas päivä – ja tietysti aloittaa käyttö sellaisena hetkenä, kun KP ei ole missään määrin supertulehtuneessa tilassa. Aurinkoa happohoidetun ihon kanssa täytyy vältellä, joka ei ainakaan näin Suomen syksyssä ole mikään iso ongelma. Etelänlomailijat jättäkööt purkit kotiin ja pakatkoon sen sijaan (tai no, joka tapauksessa) mukaan isoilla suojakertoimilla varustettua aurinkovoidetta.

Käyttöohjeissa käsketään jättää fyysiset kuorinnat rauhaan AHA-voidekuurien aikana sekä välittömästi niiden jälkeen, joten toistan tämän kehotuksen, mutta kuiskaan salaa, että käytin kyllä sunnuntai-iltana suihkussa sokerikuorintaa ja hyvin sujui. Tämä on kuitenkin henkilökohtaista ja riippuu mm. ihon paksuudesta, hedelmähappojen sietokyvystä, KP:n tilasta sekä planeettojen asennosta, joten ihan omalla vastuulla suosittelen sitten tätäkin sääntöä rikkomaan.

Itse aloitin voiteen käytön varovasti, enkä huomannut ihossa ensi alkuun oikein minkäänlaista muutosta. Meinasi kyllä ärtyä siinä kohtaa muukin kuin keratosis pilaris! Itse voide on seerumimaisen juoksevaa, nopsaan imeytyvää ja tuoksuu just siltä, mitä oranssi tuubi antaa jotenkin odottaakin: appelsiinilta ja kuivatulta aprikoosilta. Ja minä muuten jostain syystä rakastan nimenomaan kuivattuja aprikooseja.

Apteekin voide rauhoittaa minulla pahankin tilanteen päivässä, mutta KP:n hoitaminen tällä REN:in voiteella on ennemminkin pitkänmatkanjuoksua. Mutta sentään toimivaa, tuloksellista ja miellyttävää pitkänmatkanjuoksua!

Muutaman päivän alkutotuttelun ja sitä seuranneen viikon-parin säännöllisen käytön jälkeen iho alkoi kuin alkoikin sileytyä ja KP rauhoittua. Kyynärpäistä iho sileni nopeammin, polvet ja reisien takana oleva iho seurasivat hieman hitaammin perässä. Röhelöalueiden lisäksi olen sivellyt voidetta testimielessä muuallekin kinttuihini, ja iho varsinaisten KP-ongelma-alueiden rinnalla näyttää aivan erityisen heleältä ja kosteutetulta.

Ihan halpaahan tämä voide ei valitettavasti ole (n. 45 € / 200 ml), etenkin jos (ja kun) sitä täytyy käyttää noille KP-alueille päivittäin. Suhteutan tuon hinnan kuitenkin siihen, miten paljon keratosis pilaris minua pahimmillaan ärsyttää sekä visuaalisesti että fyysisesti. Ärtyneenä KP ei ole mitenkään erityisen nättiä paistaessaan shortsien lahkeista ja t-paitojen hihansuista, mutta lisäksi se on myös kutisevaa, kosketusarkaa, ärtynyttä ja yksittäisten näppyjen kohdalta jopa kipeää. Apteekin voiteella homman hoitaa toki halvemmalla, mutta olen nyt valinnut monistakin syistä hoitaa ihoani laadukkain, luonnonmukaisin ainesosin. Kaikkea hyvää ei (harmi kyllä) voi saada halvalla, joten tämän tuotteen kohdalla suostun raottamaan kukkaron nyörejä jatkossakin!

REN:in tuotteita taitaa tällä haavaa saada ainakin Helsingin kivijalasta kehnohkosti, mutta internetistä löytyy, esimerkiksi Lookfantasticin ja Bangerheadin valikoimista. Lämmin suositus, jos KP on sinunkin elämänkumppanisi – ja lämmin suositus myös sinulle, joka haluaa syystä tai toisesta heleyttää kroppansa ihon ihan uuteen uskoon!

Onko joukossa muita KP:n riivaamia?
Mistä te olette saaneet apua ihon rauhoitteluun
ja KP:n kurissapitoon?

Avainsanat: ,