Beauty

Ihonhoitoa luonnon rytmien mukaan: kesä

Beauty | 5.6.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Esse

Kesä on kasvun ja kukoistuksen aikaa. Aurinko pitää meidät terveinä ja onnellisina, siksi siitä tulee nauttia ilman aurinkosuojaa noin vartti päivässä – tämän jälkeen iho täytyy suojata, jotta auringon vaikutukset eivät käänny negatiiviseksi. Iholle haastavin säätekijä kesällä onkin kuumuus.

Ihonhoidon vuosikalenteri saa tänä vuonna jatkoa, mutta pääpaino on kotihoidon sijasta hoitolahoidoissa unohtamatta tietenkään holistisuutta ja luonnon rytmien huomioimista ihonhoidossa. Suosittelen lukemaan myös juttusarjan ensimmäisenä osan, jossa kerron enemmän luonnon rytmeistä sekä siitä, miksi pelkkien kasvojen sijasta tulisi hoitaa koko kehoa ja miksi ulkoisen ihonhoidon lisäksi on tärkeää ottaa mukaan myös holistisempia metodeja, jotka aktivoivat kehon sisäisiä mekanismeja ja auttavat ihoakin parantumaan sisältä päin. Löydät juttusarjan ensimmäisen osan täältä.

Kesä jatkaa keväällä alkanutta uudestisyntymisen aikaa kasvulla. Luonto vihertää, kukkii ja kukoistaa. Kesän elementti on tuli, säätekijä kuumuus ja tunnetila ilo – aurinko saa hymyn kasvoille ja hartiat kevyemmäksi. Toisaalta auringosta ja kesästä nauttiminen ja auringon mukana tuoma energia voi paisua yli äyräiden hysteriaksi ja kiihtyneisyydeksi – tuli-elementin epätasapainoon liittyvä tunnetila onkin hysteria.

Yin-jooga on täydellinen ja palauttava kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin työkalu ympäri vuoden, joka auttaa sinua pysymään tasapainossa. Jos kärsit kuumuudessa helposti turvotuksesta, on yin-jooga erinomainen metodi vilkastuttamaan nestekiertoa kehossa, poistamaan turvotusta ja tasapainottamaan kuumuutta.

Suosittelen kesällä erityisesti Re-Start valmennuksesta löytyvää yin-jooga harjoitusta 1, jonka teemana on tuli-elementti, eli ilo, rakkaus, sydämen avaus ja onnellisuus. Harjoitus keskittyy erityisesti ylävartaloon ja rintakehään. (Mainittakoon, että samalla käsittelyyn tulee myös metalli-elementti, johon liittyvät kehonosat ovat yläselkä ja hartiat, siinä missä tuli-elementin kehonosa on rintakehä.)

Iholle haastavin säätekijä kesällä: kuumuus

Kesä on useimmille ihotyypeille helppoa aikaa, sillä ilma on kosteampaa Suomessakin ja aurinko tuo iholle elinvoimaa. Tasapaino on kuitenkin keskeinen asia myös auringosta nauttimisen kanssa. Liika kuumuus ja aurinko lisäävät kosteuden haihtumista ihosta, jolloin ihoa alkaa kiristää ja sen hydrolipidikalvo joutuu epätasapainoon, mikä altistaa ihon aurinkovaurioiden syntymiselle kuten pigmenttiläiskille ja erityisesti ihon ennenaikaiselle veltostumiselle ja rypistymiselle.

Iho tarvitsee kesällä runsaan kosteutuksen lisäksi ikääntymisen merkkejä ja pigmenttiläiskiä ehkäiseviä tehoaineita sekä ihon suojabarriääriä vahvistavia ja aurinkovaurioita korjaavia omega-rasvahappoja. Hieman nuorempikin iho voi siis ottaa käyttöön normaalia tehokkaammat tuotteet kesän ajaksi. Essen tuotteista parhaita ovat Probiotic Plus linjan tuotteet, erityisesti Intensity Serum, Eye Contour Cream, Defence Moisturiser ja Restorative Moisturiser. Ne sopivat hyvin kesällä myös kolmekymppiselle iholle. Tätä nuoremmat voivat käyttää Essen peruslinjan tuotteita.

Kesän tärppikasvohoito: Esse Anti-Ageing Facial

Essen Anti-Ageing kasvohoito on täydellinen alkukesän kasvohoito. Siihen kannattaa yhdistää myös rintojen hoito, sillä rintakehän ja rintojen iho on altis ennenaikaisen ikääntymisen merkeille erityisesti naisilla ja monella dekolteen iho rypistyykin ensimmäisenä. Myös pigmenttiläiskät dekolteen iholla ovat hyvin yleisiä.

Suomessa varsinaiset rintojen ihoon keskittyvät hoidot eivät ole kovin yleisiä, mutta suosittelen sitä vahvasti kasvohoidon yhteydessä, sillä vaikutukset ovat merkittävät: rintojen ihosta tulee sileä, napakka ja heleä. Rintojen hoitoon kuuluu kuorinta, hieronta ja rintoja kiinteyttävä naamio. Hoidon aikana rintojen iho on paljaana ainoastaan niiden käsittelyn aikana, muuten rinnat suojataan pyyhkeellä, joten puolialastomana hoitopedillä makaamista ei tarvitse pelätä.

1,5 tuntia kestävän Anti-Ageing hoidon alussa iholle tehdään kolmivaiheinen syväpuhdistus, joka poistaa iholta ilmansaasteet, syväpuhdistaa huokoset ja valmistelee ihon vastaanottamaan hoidossa käytettävät aineet. Iho kuoritaan ihotyypin mukaan joko hedelmien entsyymejä ja hellävaraisia mekaanisesti kuorivia rakeita sisältävällä kuorinnalla tai miedolla BHA-happokuorinnalla, joka heleyttää ihoa ja avaa tukkeutuneet ihohuokoset. Toki jos hoidossa käy keskikesällä ja kesä on hyvin aurinkoinen, kuorinta vaihdetaan tarvittaessa mekaaniseen kuorintaan.

Essen hoitolahoitojen erikoisuus ovat ampullit, jotka sisältävät erittäin tiivistetyssä muodossa tehoaineita erityyppisille iho-ongelmille. Ampullit imeytetään iholle galvaanisella virralla käyttäen apuna laitteelle suunniteltua galvaanista geeliä. Intensity ampulli yhdessä Anti-Ageing galvaanisen geelin kanssa kosteuttaa, kiinteyttää, siloittaa ja kirkastaa ihoa. Botox-vaikutuksen kaltaiset kasviuutteet auttavat madaltamaan ilmeryppyjä välittömästi. Ampullin imeyttämisen jälkeen kasvot, kaula, dekoltee ja hartiat hierotaan runsaasti omega-rasvahappoja sisältävällä öljyllä ja hierontavoiteella.

Intensity naamio on Essen anti-age hoitojen loppuhuipentuma, joka tekee ihmeitä samealle, veltostuneelle ja rypistyneelle iholle. Kiinteyttävän naamion lisäksi silmänympärysiholle käytetään tehonaamio, joka siloittaa silmien ympärillä olevia pieniä juonteita, kiinteyttää, poistaa turvotusta ja vähentää tummuutta silmien ympärillä. Naamioiden vaikuttaessa hierotaan kädet ja käsivarret, joka parantaa energian virtausta ohutsuoli- ja paksusuoli- sekä sydän- ja keuhkomeridiaaneissa.

Vaikka Anti-Ageing kasvohoito on tähän vuodenaikaan täydellinen, kosmetologi tarkistaa aina, onko hoito sopiva juuri sinun ihollesi tällä hetkellä ja tekee tarvittavat muutokset hoitoon. Löydät lähimmän Esse-kosmetologisi täältä.

Ihon suojaaminen auringolta Essen uusilla aurinkosuojatuotteilla

Esse on suhtautunut hyvin vastahakoisesti aurinkosuojatuotteisiin, sillä sarjan filosofiaan kuuluu ettei auringon säteiden positiivisia vaikutuksia ja D-vitamiinin tuotantoa estettäisi – aurinkovoide estää kehoa muodostamasta D-vitamiinia ja sen puutos voi aiheuttaa mm. masennusta, vastustuskyvyn heikentymistä ja syöpää. Aurinko kuuluu ihmisen luonnollisiin perustarpeisiin.

Auringosta kuuluisi nauttia noin 15-20 minuuttia ilman mitään suojia, jotta säteiden positiiviset terveysvaikutukset saadaan hyödynnettyä. Auringossa ei ole suositeltavaa makoilla paikoillaan, vaan nauttia siitä luonnollisesti liikkuen. Tarkka aika riippuu oman ihon pigmenttityypistä. Tämän jälkeen suorasta auringonpaisteesta tulisi pysytellä poissa, jotta iho ei altistu auringon negatiivisille vaikutuksille, eli pigmenttiläiskille, palamiselle, ennenaikaisen vanhenemisen merkeille ja melanoomalle. D-vitamiinia ei myöskään muodostu enempää tämän jälkeen.

Esse on tiedostanut pitkään kuluttajien tarpeen auringonsuojatuotteista, koska varsinkin me pohjoismaalaiset viihdymme auringonpaisteessa mielellään pidempiä aikoja, sillä onhan se meille harvinaista herkkua ja suurimman osan ajan vuodesta D-vitamiinin muodostuminen luonnollisesti on meille mahdottomuus. Lisäksi palamme herkästi ja olemme alttiimpia aurinkovaurioille, koska elämme noin yhdeksän kuukautta vuodesta vartalo verhottuna pitkiin vaatteisiin, joten aurinkosuojalle on ehdottomasti tarvetta.

Esse on juuri lanseerannut kaksi aurinkosuojatuotetta: SPF 30 aurinkovoiteen sekä SPF 30 meikkivoiteen kymmenessä eri sävyssä. Meikkivoide on kehitetty yhteistyössä kansainvälisten meikkitaitelijoiden kanssa, joka todellakin näkyy ja tuntuu tuotteen koostumuksessa sekä värisävyissä. Ensi kosketukseni meikkivoiteeseen oli huikea – totesin sen välittömästi olevan paras meikkivoide, mitä olen ikinä kokeillut. Essen tapaan tuotteisiin yhdistyy ihon mikrobiomiystävällinen filosofia, eli nyt puhutaan todella innovatiivisista kosmetiikkamaailman gamechangereistä.

Essen käyttämä UV-filtteri on sinkkioksidia, joka antaa laajakirjoisen suojan kriittiselle 373 nm aallonpituudelle suojaten ihoa sekä UVA- että UVB-säteiltä. Voide on biohajoava, luonto- ja koralliystävällinen – tiesittekö, että jos iholle levittää suositellun määrän oksibentsonia (yleinen kemiallinen UV-filtteri) sisältävää aurinkovoidetta, se on myrkyllistä koralleille 169 olympia uima-altaallisen verran? Puhumattakaan siitä, mitä se aiheuttaa esimerkiksi raskaanaoleville naisille ja lapsille, sillä oksibentsoni on hormonitoimintaa häiritsevä kemikaali.

Fysikaaliset UV-filtterit heijastavat auringonsäteet pois iholta, toisin kuin kemialliset filtterit, jotka suodattavat säteet ja muuttavat ne lämpöenergiaksi synnyttäen samalla soluvaurioita aiheuttavia vapaita radikaaleja. Essen aurinkosuojiin on lisätty myös vahvoja antioksidantteja suojaamaan ihoa liiallisen auringon aiheuttamilta vapailta radikaaleilta, sillä runsas aurinko synnyttää niitä joka tapauksessa. Voiteet sisältävät myrothamnus-kasvin, rooiboksen ja oliivinlehden uutteita sekä rauhoittavaa aloe veraa.

Tuotteet ovat hajusteettomia ja niissä on käytetty mietoja säilöntäaineita, jonka vuoksi ne sopivat herkällekin iholle. Kumpikin tuote on pakattu ilmatiiviseen pakkaukseen, joten ne eivät pääse hapettumaan.

Meikkivoide levittyy iholle kuin unelma ja peittää täydellisesti – peittävyyttä voi myös säädellä helposti. Meikkivoide ei rullaa iholla, ei jää rasvaiseksi, mutta ei myöskään jämähdä iholle, joten sitä voi työstää iholla rauhassa. Värisävyjä on kymmenen viidessä eri sävyasteessa siten, että kustakin asteesta on punertava ja kellertävä sävy – täydellisemmin suunniteltua värikarttaa saa kyllä hakea! Itse käytin ennen Turkin reissua sävyä 3, joka sulautui täydellisesti iholle ennen rusketusta. Tällä hetkellä tarvitsen tummemman sävyn.

Aurinkovoide ei jätä ihoa valkoiseksi ja voide on sävyltään ihanan lämpöinen. Koostumus on kermainen ja täyteläinen, jonka ansiosta voidetta saa levitettyä iholle riittävän määrän, mutta se levittyy erittäin hyvin eikä jätä ihoa tahmaiseksi. Aurinkovoide sopii kasvoille ja vartalolle, mutta itse miellän sen pakkauskoon vuoksi sopivaksi kasvoille, kaulalle ja dekolteelle ja valitsen vartalolle mieluummin riittoisamman putelin.

Vaikka fysikaaliset UV-filtterit antavat laajakirjoisen suojan ja ovat turvallisempia kuin kemialliset filtterit, auringosta nauttiessa on syytä muistaa, että paraskaan aurinkovoide ei suojaa ihosyövältä – eli nautitaan auringosta kohtuudella (note to self!).

Miten ne nautitte auringosta? Muistatteko olla ilman aurinkovoidetta ihon oman suoja-ajan puitteissa?

Essen aurinkovoide ja meikkivoide tulevat myyntiin viikolla 24.

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , ,

Beauty

36 kommenttia artikkeliin “Ihonhoitoa luonnon rytmien mukaan: kesä”

 1. Siis MITÄ???!!! Esseltä tulee meikkivoide? Nyt on jossain haaveet kuultu, kun olen kaipaillut mineraalimeikkipohjan rinnalle voidemaista tuotetta. Talvella iho tarvitsee kosteuttavan tuotteen. En oikein lämmennyt 100% Puren tuotteille ja kaikissa muissakin joku ainesosa tökkää tai ei sovi. Mutta nyt! Ja aurinkovoide! Esse on ainoa sarja, josta lähes kaikki tuotteet sopivat iholleni, joten tämä on melkoinen uutinen Esse-fanille.

 2. Eveliida

  Hitsi vie! Löytyisköhän tästä Essen meikkivoiteesta vihdoin itsellekin sopiva tuote. Olen ollut kovin kiinnostunut Atopikin tai Algamariksen sävyttävästä aurinkovoiteesta, mutta ne ovat auttamattoman tummia omalle hipiälleni. Täytyykin käydä tustumassa tähän meikkivoiteeseen!

 3. Maria

  Aivan ihanaa että Esseltä tulee meikkivoide! Mutta mistä ihmeestä olet keksinyt tälläistä: ” Tarkka aika riippuu oman ihon pigmenttityypistä, mutta ohjenuorana voi pitää sitä, että iholle nousee hyvin pieni punoitus.” Auringon aiheuttama pienikin puna iholla tarkoittaa että iho on traumatisoitunut! Samoin rusketus kertoo ihon traumasta. Katja nyt äkkiä kuulemaan faktaa ihotautilääkäreiltä.

  • Tämä ei todellakaan ole mitään omaa keksintöäni, vaan terve tapa nauttia aurinkoa. Näin sanoo mm. Trevor Steyn ja allekirjoitan. Perusasia ihon omasta suoja-ajasta pigmenttityypin mukaan. Ihotautilääkäreiden kanssa tämä tuskin on ainoa asia, josta olen täysin eri mieltä. Auringon fanaattinen välttely ei todellakaan ole terveellistä eikä varsinkaan luonnollista – eikä todellakaan traumatisoi ihoa. Mieti nyt miten tajuttomalta kuulostaa ajatus siitä, että vartti päivässä aurinkoa traumatisoi ihoa 😀 Mikähän trauma siinä ajassa pääsee kehittymään? Jos ryppyjä pelkää, niin siinä on jo traumaa kerrakseen. Kyllä isommista traumoista on kyse, kun keho ei pääse muodostamaan luonnollisesti D-vitamiinia, etenkin kun se ei pohjoismaissa ole muutenkaan mahdollista kuin kesällä. Varmasti kuitenkin luit postauksen ajatuksella läpi, eli kehotus on se, että tuon ajan jälkeen auringosta joko pysytellään poissa tai iho suojataan vaatteilla tai aurinkosuojalla. Ja kuten sanottua, aika riippuu ihon omasta pigmenttityypistä, joita on neljä erilaista. Tyypillä 1 aika on vain 5-10 minuuttia. Kun puhutaan auringon vaikutuksista iholle, pitäisi tuijottaa pikkuisen jotain muutakin kuin ihon ikääntymistä.

   • Maria

    En puhu ihon ikääntymisestä, vaan ihosyövän kehittymisestä. Faktat on faktoja ja niihin kannattaa todellakin tutustua, ennenkuin jakaa julkisesti neuvoja vakavasta aiheesta. Nämä eivät ole mielipideasioita. Olenkin monesti ihmetellyt kuinka paljon annat ihosi altistua auringolle vaikka olet alan ammattilainen.

   • Faktojen tulkinnassa on aina kyse myös näkemyksistä ja mielipiteistä, ei totuuksista. Pigmenttityypin 1 oma suoja-aika on 5-10 min, tyypillä 2 se on 10-20 min, 3 tyypillä 20-30 min ja 4 tyypillä 40 min (lisäksi on vielä tyypit 5 ja 6, jotka ovat hyvin tummia). Tarkennuksena, että iholle ei ole tarkoitus aiheuttaa eryteemaa, vaan oikea hetki poistua auringosta on silloin, kun ihoa aavistuksen ehkä pistelee, pientä, lähes huomaamatonta punoitusta voi esiintyä. Toki ohjenuorana voi pitää noin varttia, mutta tyypille 1 se voi olla liikaa ainakin heti talven jälkeen ja aina täytyy huomioida myös maantieteellinen sijainti. Ilmeisesti haluat nyt väkisin tarttua tuohon ilmaisuuni punoituksesta ja ymmärtää sen omalla tavallasi, eli ehkä on parempi sitten puhua ajallisesti vain vartista.

    Mitä tulee omaan oleskeluuni auringossa, niin otan elämässäni monia muitakin tietoisia riskejä kuin nauttimisen auringosta, mutta valehtelisin, jos väittäisin ettei ihosyöpä ole koskaan huolettanut – se kun voi puhjeta jopa henkilölle, joka välttelee aurinkoa fanaattisesti. Jaan kuitenkin elämästäni vain pienen pienen prosentin julkisesti. Kun et minua tunne, etkä tiedä elämästäni sen enempää, kannattaa muistaa että muodostamasi mielikuva vastaa tuskin todellisuutta esimerkiksi sen suhteen, kuinka paljon ja miten altistan itseäni auringolle.

    Lopuksi, mille tahansa alalle mahtuu erilaisia koulukuntia ja näkemyksiä. Jokaisella on oikeus muodostaa omat näkemykset ja mielipiteet sekä myös muuttaa niitä vuosien saatossa ja näkemyksien karttuessa. Olet tervetullut esittämään oman näkemyksesi – joka ei ole yhtä kuin oikea totuus – mutta et voi muuttaa väkisin toisen ihmisen näkemyksiä, jotka pohjautuvat vuosien saatossa kertyneeseen ja opittuun tietoon – ja mukana on silti aina myös ripaus omaa arvomaailmaa ja maailmankatsomusta!

    En kehota sinua lopettamaan blogini lukemista, kenties täällä on jotain sellaista mikä sinulle resonoi, kun kerran tätä luet. Mutta kehotan muistamaan ja hyväksymään, että minä olen ammattilaisena eri mieltä joistakin asioista. Suomessa on paljon muitakin kauneusbloggaajia ja ammattilaisia, jotka varmasti jakavat näkemyksesi, hyvä niin, heidän kanssaan varmasti voit ruotia asiaa ja jatkaa keskustelua, jos koet sen olevan tarpeellista. Kyllä tähän maailmaan mielipiteitä mahtuu, pitää mahtua.

    UV-säteilyn positiivista terveysvaikutuksista on lukuisia myös tutkimuksia, kannattaa tutustua. Una Nuotiota lainatakseni: ”Aurinko on kuin lääke, jonka oikeasta annostelusta riippuvat sen vaikutukset.” Fanaattisuus ei ole missään asiassa kovin fiksua, ei mielestäni myöskään tässä, vaan tasapaino on tärkeintä.

   • Maria

    Onpas kummallista että et julkaise poikkeavia mielipiteitä ja vielä jätät julkaisematta tarkennukseni. Onpas pikkumaista toimintaa! Meni kyllä maku blogistasi.

   • Tällainen kommentointi on kyllä aikansa elänyt. Ehkä jossain keskustelufoorumeilla tämmöistä vielä harrastetaan, mutta tämmöinen ei kyllä kuulu tiedostavan ihmisen kielenkäyttöön – jollaisia onneksi suurin osa lukijostani ovat.

    Asun Lontoossa, täällä kello on kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa. Herään klo 4.30. Lähden joogaan klo 5.15. Palaan joogasta 9.15. Tämän jälkeen peseydyn ja meikkaan, ja saatan juoda kahvit. Avaan koneen ja meilit ensimmäistä kertaa noin 10-10.30. Kello on tällöin Suomessa 12.30. Eli näen ja hyväksyn nämä kommentit ne nähtyäni ja työt aloitettuani. Vaikka olisin Suomessa, en päivystä hyväksymässä kommentteja enkä vastaa niihin juuri koskaan heti, koska päivät täyttyvät muista töistä ja keskityn yhteen asiaan kerrallaan.

    On kohtuutonta odottaa kommenttien hyväksymistä välittömästi tai muutamassa tunnissa, kun et voi koskaan tietää missä toinen ihminen menee. Pikkuisen kärsivällisyyttä kannattaa ehkä harjoittaa tässä kohtaa – lähettämiesi kommenttien ja tämän välillä on kulunut aikaa kolme tuntia.

 4. Maria

  Väitteesi on samaa tasoa kun neuvoisit että tupakkaa on ok polttaa niin kauan kun vähän henkeä ahdistaa tai alkoholia juoda sen verran että vähän närästää.

  Muuten tekstisi on oikein hyvä, mutta tuon väitteen ihon punottamisesta kummaisin pois pikimmiten!

 5. Norppa

  Voihan aurinko! Miten löytää balanssi siitä nauttimisen ja siltä suojautumisen väliltä! Ehkä parasta auringossa on mielestäni se, että se saa monet ihmiset iloisiksi. Itse viihdyn ennemmin varjossa ja viileässä, mutta välillä on kiva tankata aurinkoenergiaakin.

  Huippua, että Esseltä ilmestyy aurinkovoide! Toivottavasti siinä ei olisi kookosöljyjohdannaisia (tmv., mikä lie oikea termi), kuten Caprylic/Capric Triglyceride, josta ihoni tukkeutuu. Testailen parhaillaan Josh Rosebrookin ”sävyttävää”, jonka puhdas inci miellytti. Toivottavasti herkkä ihoni kestää ilmeisen runsaat aktiiviaineet, lupaavalta ainakin vaikuttaa! Onneksi on sitten Esse varavaihtoehdoksi! Vartalolle hankin juuri Biosoliksen spf 50 suihkeen, kiinnostavaa kokeilla kyseistä tuotetta! Kävisiköhän se muuten myös lapsen iholle? Hyväksi todettu Algamaris on meillä jo käytössä.

  • No sepä se! Auringolla on myös monia muita hyviä terveysvaikutuksia, esimerkiksi hormonitoimintaan. Tuotteissa on Caprylic/Capric Triglycerideä, todennäköisesti parantamaan levittyvyyttä ja koostumusta, meikkivoiteessa ja aurinkovoiteessa kun teknisyys on niin tärkeä asia, joten jos tiedät, että sinulla se aiheuttaa tukketumista, niin sitten eivät kyllä sovi sinulle. Biosoliksen SPF50 suihke on yksi parhaista aurinkovoiteista, siinä kun on vielä karanjaöljy tehostamassa fysikaalisten filttereiden vaikutuksia. Lapselle ottaisin kuitenkin varmuuden vuoksi lapsille suunnitellun voiteen.

   • Norppa

    Voi harmi, sitten tuo Esse ei sovi mulle! Ymmärrän tun levittyvyysnäkökulman, siksi kai noita kookosöljyjohdannaisia niin paljon käytetäänkin (vaikka hyvin tuo Josh Rosebrook mielestäni levittyy ilmankin, toki voi olla että siinäkin on incissä jokin vastaava). Tuleeko Katja mieleesi yhtään kasvoille sopivaa luonnonkosmetiikan aurinkovoidetta, jossa ei niitä olisi?

   • Pitääkin tsekata tuo Joshin tuotteen inci, nimittäin vielä reilu vuosi sitten sarja ei kertonut täydellisiä incejään kuluttajille, vaikka EU:ssa myytäessä näin kuuluu tehdä. Esimerkiksi kasvosuihkeen incistä puuttui solubiliseri, vaikka tuotteen pystyi hyvin päätellä sellaista sisältävän koostumuksen sekä öljyliukoisten aineiden perusteella, ne kun eivät veteen liukene ilman solubiliseria. Lopulta asia selvisi erään brittiverkkokaupan kautta ja ystäväni sai sieltä tuotteen todellisen incin. Eli jättämällä tekniset aineet mainitsematta, tuote toki näyttää hoitavammalta. Tuon aurinkotuotteenkin on pakko sisältää kunnon emulgaattorit, sillä SPF tuotteet on haastavia formuloida stabiiliksi. Sen vuoksi suosittelen kaikista mieluiten aurinkotuotteita vain sertifioiduilta brändeiltä, joita valmistavat tehtaat ovat vakiinnuttaneet tunnettuutensa alan parhaita tekijöinä. Olen nimittäin itse palanut erittäin pahasti Etelä-Afrikassa aurinkovoiteella, joka oli eräältä hand-made merkiltä. Vieläkin ottaa päähän miten typerä olin ja menin kokeilemaan tuotetta sellaisissa oloissa. Toki Joshin tuote voi olla aidosti hyvä, enkä tiedä millaiselta tehtaalta ne tulevat, mutta tuo incien merkintä ei herätä luottamusta, ja se on siis tyypillistä jenkkimerkeille.

    Heti ei tule mieleen mikä aurinkovoide voisi olla tuollainen, en muista raaka-aineita niin hyvin ulkoa!

 6. Esmeralda

  Olen Marian kanssa pitkälti samaa mieltä. Minulta meni maku blogiisi sen myötä, kun huomasin, että oletkin ehkä pelkkä markkinoija, tietyllä ammattitaidolla, jota sitten syötät lähes kaikille puhtaina totuuksina. Luonnonkosmetiikasta voi saada ihoreaktioita aivan yhtä hyvin kuin synteettisestä. Olen käyttänyt luonnonkosmetiikka nyt 3 vuotta, en valitettavasti huomaa oikeastaan mitään eroa entiseen käyttööni, iho on aivan yhtä hyvä tai huono kuin aiemmin, joten raamattuna en luonnonkosmetiikka pidä, joten se, että esiinnyt mielestäni puhtaasti markkinoijana, ei minua enää kiinnosta ja julkaisutahtisi on sitä luokkaa, että yksikään täysjärkinen ihminen ei tarvitse niin paljon kosmetiikkaa kuin blogissa markkinoit. Ja kyllä, ihon punoittaminen auringossa tarkoittaa sitä, että hitosti pois sieltä ja äkkiä sittenkin. Auringosta saa D-vitamiinia, mutta harva osaa ottaa aurinkoa muuten kuin aurinkohattu päässä ja järki jäässä.

  • Hei hienoa, että olet samaa mieltä jonkun toisen kanssa kuin minun! Ei ole pakko olla samaa mieltä mun kanssa eikä käyttää luonnonkosmetiikkaa, mutta silti voi miettiä kaksi kertaa kommenttien sävyä 🙂 Blogini on kaupallinen, joten se ei eroa tämän hetken kärkiblogeista sen suhteen lainkaan – ruudun toiselle puolelle ei tietenkään näy se, kuinka tarkka yhteistöistäni ja -kumppaneistani olen. Panostan sellaisiin yhteistöihin, joilla on paljon sisällöllistä arvoa ja ne palvelevat siten parhaiten sekä minua, lukijoita että mainostajaa. Tervejärkinen ihminen tuskin lukee vaikkapa Into the Glossia sillä ajatuksella, että jokainen siellä mainittu puteli on tarpeellinen juuri itselle.

   Ja mitä tulee tuohon ihon punoitukseen, niin ei ole todellakaan tarkoitus aiheuttaa punoitusta iholle auringossa. On turhaa saivartelua erottaa yksittäinen ilmaus kokonaisuudesta ja antaa sille siten toisenlaisia merkityksiä. Muokkasin kuitenkin tekstiä sen osalta, niin asiassa ei tule epäselvyyksiä, jollei ole aikaa tai halua paneutua lukemaan sisältöä ajatuksella.

   Kuulostaa kuitenkin kovasti siltä, että sinulla on jotain hampaankolossa minua vastaan. Toivottavasti kuitenkin jatkossa kykenet kommentoimaan paremmalla energialla, jos tänne asti eksyt.

 7. Norppa

  Palaan tuohon Josh Rosebrook -asiaan, en jostain syystä saanut enää vastattua Katjan kommenttiin. Kuulisin erittäin mielelläni, jos jostain saa selville heidän ”sävyttävän” aurinkosuojavoiteensa todellisen incin, mikäli se siis eroaa pakkauksessa ilmoitetusta. On kyllä todella harmillista ja harhaanjohtavaakin tuollainen mahdollinen merkitsemättä jättäminen! Voiko sama päteä myös Lilfoxiin? Olen aivan ihastunut kyseiseen merkkiin, josta herkkä ihonikaan ei ärsyynny, ja toivon todella, että voin luottaa tuotteiden sisältävän juuri sitä mitä ilmoitetaan eikä muuta!

  • Joo kommenteissa on valitettavasti vähän häikkää, kun ei saa monitasoisia kommentteja – tsekkaan asian ja korjataan se pikimmiten. Katsoin tuon incin. Ei siinä näytä emulgaattoria olevan, mutta on mahdollista, että emulgoivat soijalesitiinillä, mitä tuotteessa on. Tutun kemistin mukaan ei kyllä riitä emulgaattoriksi. Sinkkioksidi on öljyliukoinen, mutta tuossa tuotteessa on myös aloe vera mehua, eli vettä. Jolleivat tuotteen kasviuutteet ole maseroituja yrttiuutteita, nekin on uutettu johonkin vesiliukoiseen liuottimeen. Lilfoxin suhteen ei tarvitse huolissaan, incit pitävät paikkaansa ja merkitsevät myös eteeristen öljyjen allergeenit niihin – kuten EU:ssa pitääkin.

   • Norppa

    Suuri kiitos tästä selvennyksestä, Katja! Vähän nyt kieltämättä jäi epäileväinen olo tuon Josh Rosebrookin suhteen, mutta jos kasvojeni iho vaikuttaa sitä kestävän jatkossakin, käytän putelin siten kuten olin ajatellutkin eli kevyeksi aurinkosuojaksi niinä päivinä, kun tarvetta, esim. ulkoillessa. Varsinaista auringossa loikoilua en harrasta muutenkaan. Jos kasvot reagoivat, käytän tuotteen säärille! Ja huh, onneksi voin jatkaa Lilfoxin käyttöä luottavaisin mielin!

  • Öljypuhdistus on mielestäni aina paras aurinkovoiteen poistamiseen, mutta uskon kyllä, että lähtee, jos puhdistat ihon kahteen kertaan ja käytät apuna esim. konjac-sientä, pehmeää kasvopyyhettä tai musliiniliinaa. Jos ihosi on herkkä, voit ottaa syväpuhdistajaksi Essen Microderm Exfoliatorin ja käyttää sitä pari kertaa viikossa.

 8. Esmeralda

  Valitettavaa, jos koit tekstin henkilökohtaisena hampaankolokeissinä. Ihmettelen !

  Mikäli avaa keskustelun auringosta ja sen ottamisesta oikein tai väärin, pitänee keskustelu avata myös toiselta näkökulmalta kuin vain tiettyjen tuotteiden ylistämisellä. Kirjoitit sanan ”aurinkovaurioita”, tiedätkö oikeasti, mitä sana pitää sisällään ja onko tuotteilla todellakin vaikutusta niiden korjaamiseen tai ehkäisemiseen, lisäksi olisin olettanut, että listaat myös ne tuotteet, jotka itsessään iholle levitettynä, yhteisvaikutuksessa auringon kanssa aiheuttavan aurinkovaurioita tai suorastaan ihosyöpää.

  Mikäli pigmentaatiota esiintyy herkästi, en suosittele auringossa oleilua lainkaan, edes 20 minuuttia ja pigmentaation ehkäsemiseen ei valitettavasti ole yhtään ainoaa aurinkovoidetta vielä kehitetty, eikä kehitetä. On hyvä, että kirjoitat tuotteista, mutta kaiken sen, mikä liittyy ihotautilääkäreiden aihealueeseen, kehottaisin jättämään pois, sillä tekstissäsi on hurja määrä disinformaatiota, joista kokematon kuluttaja ei välttämättä osaa erottaa oikeaa faktaa mielikuvasta.

  D-vitamiinia saa myös ravinnosta, riittävästi, mikäli kiinnittää huomion syömiseen. Jos saan syövän siitä, etten oleile riittävästi auringossa, otan sen sitten huonona tuurina, mutta ihoni hyvinvoinnin auringon suhteen tarkistan aina ensisijaisesti ihotautilääkäriltäni, en blogeista.

  • – ohjeeni pigmenttihäiriöiden ehkäisyyn ja hoitoon, sisältäen suosituksen aurinkosuojan päivittäisestä käytöstä alkukeväästä alkusyksyyn löytyy mm. täältä: https://katjakokko.com/beauty-guide/beauty-guide-pigmenttihairiot/

   – Ihmisen keho on tarkoitettu muodostamaan D-vitamiini UVB-säteilystä, ei saamaan ensisijaisesti ravinnosta. D-vitamiinia ei saa riittävästi ravinnosta: ”It is essentially impossible to obtain an adequate amount of vitamin D from dietary sources now that most experts agree that a minimum of 1000 IU/d vitamin D is required by both children and adults to maintain serum 25(OH)D levels of at least >20 ng/ml.” Lähde: https://cjasn.asnjournals.org/content/3/5/1548.full

   – UVB-säteilyä ei ole Suomessa eikä samoilla korkeuksilla muuallakaan maailmassa suurimman osan vuodesta

   – D-vitamiinin puutos kasvattaa tutkimusten mukaan seuraavien syöpien riskiä: paksusuoli, munasarja, haima, eturauhaset. ”Recent studies suggested that women who are vitamin D deficient have a 253% increased risk for developing colorectal cancer, and women who ingested 1500 mg/d calcium and 1100 IU/d vitamin D3 for 4 yr reduced risk for developing cancer by >60%.” Lähde: https://cjasn.asnjournals.org/content/3/5/1548.full

   – Dr. Mercolan opas auringosta turvalliseen nauttimiseen ja D-vitamiini tasojen optimointiin runsaine lähdeviitteineen: http://mercola.fileburst.com/PDF/SunlightSpecial.pdf ”Build up your time in the sun gradually, spending perhaps as little as 10 minutes a day in the beginning of the season. Progressively increase your time in the sun so that in a few weeks you will be able to have normal sun exposure with little risk of skin cancer. Spending up to an hour in the sun each day is not an unreasonable goal. You’ll also need to make sure enough of your skin is exposed to the sun. Exposing only your face and hands while going from your office to your car is not enough for conversion into vitamin D. Strive to have at least 40 percent of your skin uncovered. If you have light-colored skin, you can also use the color of your skin to tell you when you’ve had enough sun and it’s time to get in the shade (or cover up using a long-sleeved shirt, pants, and a hat). Stay out just long enough so that your skin turns the very lightest shade of pink.”

   – Kommenttiesi intentiot ovat päivänselvät. Minulla ei ole tähän asiaan enempää lisättävää. Olemme eri mieltä asioista ja se on täysin hyväksyttävää. Tämän enempää ei blogini kommenttiboksi tarjoa alustaa asiasta vänkäämiselle.

 9. Tuike

  Maailma on kaupallisuutta täynnä ja varsinkin jos joku saa myytyä sinulle tuotteen ”säännölliseen käyttöön” (oli se sitten D-vitamiinia, kosmetiikkaa tai aurinkovoidetta), niin sieltä taustalta löytyy aina joku markkinamies, joka hieroo tyytyväisenä käsiään dollarin kuvat silmissä.
  Itse mittautin d-vitamiiniarvot työterveyshuollossa, kun takana oli pitkä talvi. En syö d-vitamiinia purkista, en syö kalaa (olen vegaani) enkä grillaa itseäni kesällä auringossa, koska olen vaaleaihoinen. Silti d-vitamiiniarvoni olivat suositusrajoissa* vielä talven jälkeenkin. Jostain ihmeestä d-vitamiinia oli tarpeeksi tullut. Toki sitä lisätään esim. joihinkin kasvimaitoihin, josta sitä saattaa saada ajattelematta asiaa sen enempää. Ehkä sitä on myös jossain kasviksissa? Mutta en siis allekirjoita tuota, että kaikkien pitää jatkuvasti syödä d-vitamiinilisää. Kannattaa mittauttaa arvot, niin on viisaampi omalla kohdalla.
  ( * Arvaan, että seuraavaksi joku väittää, että viralliset suositusrajat ovat liian matalat. Itse uskon mieluummin virallisia suosituksia tässäKIN asiassa. ) Hyvää kesää joka tapauksessa kaikille! 🙂

  • https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01044#

   ”Luonnollisissa elintarvikkeissa D3-vitamiinia on merkittäviä määriä vain kalassa.”

   ”D2-vitamiinia (ergokalsiferolia) esiintyy kasvikunnasta peräisin olevissa ravintoaineissa, mutta vain niin vähän, että täysin kasvisruokavaliota noudattavien tulee käyttää D-vitamiinivalmisteita pimeänä talviaikana.”

   ”Suomessa kalsidiolin viitearvot eivät ole osoitus normaalisuudesta tai terveydestä, vaan ne kertovat siitä, että pimeä talvi aiheuttaa D-vitamiinin puutoksen suurelle osalle väestöstä.”

   ”Etelänavan retkikunnalla tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että ihminen ”polttaa” päivässä noin 40 mikrog D-vitamiinia, eli tätä vähäisemmällä päiväsaannilla kalsidiolin tasot laskivat auringonvalon puuttuessa kokonaan. On arvioitu, että keskimäärin D-vitamiinin päivittäinen lisäanto 15–20 mikrog kohottaa veren kalsidiolin minimitasolle 50 nmol/l ja annos 40–50 mikrog vastaavasti tasolle 75 nmol/l.”

   ”Omaa terveyttään turvaavan on hyvä pyrkiä kalsidiolin tasoon yli 75 nmol/l, joka tiedetään tarpeelliseksi luuston terveyden kannalta. Taso yli 100 nmol/l saattaa tarjota muitakin terveyshyötyjä, eikä siitä todennäköisesti ole haittaa, koska samaan kalsidiolin pitoisuuteen pääsee olemalla usein auringossa.”

   ”Kesällä auringon UV-säteily tuottaa noin 15 minuutin kokovartaloaltistuksessa vaaleaihoisilla jopa 250 mikrog D-vitamiinia. Useat tutkimukset osoittavat, että kahden viikon auringolle altistuminen kohotti kalsidiolin määrän noin 70 nmol/l tasolta noin 120 nmo/l tasolle. Luonnon UV-säteilystä saatu kalsidiolipitoisuus ei tavallisesti ylitä tasoa 200 nmol/l, eikä auringon tuottaman D-vitamiinin aiheuttamaa myrkytystä tunneta.

   ”Kesäisen D-vitamiinin varasto loppuu kuitenkin noin 1–2 kuukaudessa, mistä seuraa, että pimeinä talvikuukausina tarvitaan suun kautta saatavaa D-vitamiinilisää.”

   ”Meidät on puolen vuosisadan ajan opetettu pelkäämään aurinkoa. Se vanhentaa ihon ja aiheuttaa syöpää. Tämä on varmasti totta silloin, kun iho palaa tai altistuu päivittäin tuntikausiksi UV-säteilylle. Useasti toistuvan, mutta lyhytaikaisen, auringolle altistumisen ei tiedetä olevan haitallista. Päinvastoin, joidenkin tutkimusten mukaan ihossa syntyvä D-vitamiini suojaa ihosyövältä, jopa melanoomalta.”

   ”Riittäisikö keskitalven viikko etelässä riittävään pimeän ajan D-vitamiinin saantiin? Suomen valoton aika kestää noin kuusi kuukautta, kun taas veren D-vitamiinin (kalsidiolin) pitoisuus puolittuu noin 3–6 viikossa. Tästä voi karkeasti arvioida, että talvisen D-vitamiinin saannin turvaamiseksi tarvittaisiin useita etelän auringon tankkausmatkoja.”

   ”D-vitamiinia on vaikea saada riittävästi ravinnosta. Luonnollista D3-vitamiinia on elintarvikkeista merkittävästi vain kalassa. Vastaavaa kasvikunnan D2-vitamiinia ei elintarvikkeissa ole juuri lainkaan, joitakin sieniä (kantarelli, torvisienet) lukuun ottamatta.”

   ”D-vitamiinin sopivinta annosta voisi arvioida veren D-vitamiinin (kalsidiolin) tasosta, jonka luonnon aurinko tuottaa ihosta kesäisin. Kesällä auringon UVB-säteily tuottaa noin 15 minuutin kokovartaloaltistuksessa runsaasti D-vitamiinia. Kahdesta kolmeen kertaa viikossa saatu UVB-annos koko vartalolle kohottaa seerumin kalsidiolin noin kahdessa viikossa tasolle yli 100 nmol/l. Etelän auringossa säännöllisesti ihonsa auringolle altistavien kalsidioli saattaa olla jopa tasoa 150–200 nmol/l ilman D-vitamiinivalmisteiden käyttöä.”

   Useat suomalaiset lääkärit ja asiantuntijat ovat sitä mieltä, että viralliset saantisuositukset ovat edelleen liian maltilliset. Keski-Euroopassakin suositukset ovat yli tuplasti korkeammat kuin Suomessa. Suositusten laatijat eivät ole potilastyötä tekeviä lääkäreitä.

 10. Jenni

  Löysätkää vähän lukijat ja eihän kenekään ole pakko lukea Katjan blogia jos tuntuu, että se sotii omaa ajattelumaailmaa vastaan. Mielipiteitä on yhtä monta kun niiden esittäjää, onneksi ne kaikki mahtuu tähän maailmaan, mutta siinä kuluttaa omaa ja toisten energiaa jos alkaa ilkeilemään.

  Kiitos Katja kun jaksat tuottaa laadukasta tekstiä ja instaasi on mukava seurata.

  Ihanaa kesää!
  P.S Mä menen nauttimaan tuosta auringosta, koska saan siitä energiaa:)

  • Kiitos kun tulit kommentoimaan! Ihanaa kesää myös sinulle ja nauti auringosta! Lontoossa ei juuri nyt tarvitse pelätä aurinkoa, kun vettä tulee kaatamalla ja mittari näyttää +11. 😀

 11. Jenni

  Siis apua mitä kommentteja joiltakin blogin lukijoilta Eihän Katja ole sanonut, että hän on ainoastaan oikeassa ja kaikkien tulee noudattaa hänen ohjeitaan. Hei haloo, järjen käyttö on sallittua. Josset halua olla auringossa, älä ole. Ja jos haluat niin anna mennä. Joku n. 15 min auringossa ei todellakaan tee pahaa tai aiheuta ihosyöpää, ellet ole todella vaalea ja pala herkästi. Kuten Katja sanoi, suoja-aika riippuu omasta ihosta. En ymmärrä, miksi nykyään osa ihmisistä on niin fanaattisia kaikesta. Loppukevennyksenä, kaikki me kuollaan kuitenkin. Ihanaa kesää Lontooseen! Itse ainakin nautin kesästä ja auringosta, Suomen kesä on kuitenki niin lyhyt.

 12. titityy

  Hyvä teksti! Itse aloin jo toissakesänä miettiä, miksen enää päivety. Ja nyt olen hokannut, että olen ollut aivan liian hysteerinen aurinkosuojan ja auringossaolon suhteen. Tänä kesänä (joka on vasta alkanut) olen jo saanut nätin päivetyksen kasvoille ihan ilman palamista, jota vältän viimeiseen asti. Minulla on paljon luomia enkä saa ottaa aurinkoa – onneksi se on viimeisin asia, mitä kesällä haluaisinkaan tehdä.

  Ja toinen asia, turvotus ja yin!! Aivan mahtavaa, että olen löytänyt yin-joogan noin kolme neljä vuotta vuotta sitten. Minä olen juuri sitä kehotyyppiä, jonka olon kuumuus saa hyvin raskaaksi ja turvonneeksi. Kun ilma viilenee, tulee nesteet parissa päivässä pois. Mutta yinjooga – ihan mahtavaa juuri kokonaisvaltaisuudessaan! Kesällä helposti teen liikaa, joten yin tasapainottaa aivan ihanasti. Nykyään yinjoogailen lähes päivitäin jos en päivittäin.

  Ihanaa kesää ja joo – aion olla myös ilman aurinkorasvaa mutta järki mukana 🙂

 13. Sanna

  Siis mitä ihmettä täällä vängätään?? Kai nyt jokainen osaa lukea omilla aivoillaan tuon tekstin. Ei tarvi pitää luonnonkosmetiikkaa raamattuna/uskoa sen tehoon, ei tarvi mennä aurinkoon, jos sen positiivisiin vaikutuksiin ei usko, ei tehdä mitään muutakaan toisen suosituksesta, jos ei tahdo. Omaa ajattelumaailmaa, omia näkemyksiä ja mielipiteitä todellakin saa omassa blogissaan jakaa ilman, että joku alkaa siitä vääntään. Mielipiteitä on monia ja niin saa ollakin. Katjan sanoin: ”Tervejärkinen ihminen tuskin lukee vaikkapa Into the Glossia sillä ajatuksella, että jokainen siellä mainittu puteli on tarpeellinen juuri itselle”. Kaupallisuutta nyt on maailma pullollaan. Jos on yhtään Katjan blogia lukenut niin tietää kyllä, ettei Katja suosittele mitä tahansa.

  Ihanaa kesää! ☀️☀️☀️

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>