Beauty

Ihonhoitoa luonnon rytmien mukaan: kesä

Beauty | 5.6.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Esse

Kesä on kasvun ja kukoistuksen aikaa. Aurinko pitää meidät terveinä ja onnellisina, siksi siitä tulee nauttia ilman aurinkosuojaa noin vartti päivässä – tämän jälkeen iho täytyy suojata, jotta auringon vaikutukset eivät käänny negatiiviseksi. Iholle haastavin säätekijä kesällä onkin kuumuus.

Ihonhoidon vuosikalenteri saa tänä vuonna jatkoa, mutta pääpaino on kotihoidon sijasta hoitolahoidoissa unohtamatta tietenkään holistisuutta ja luonnon rytmien huomioimista ihonhoidossa. Suosittelen lukemaan myös juttusarjan ensimmäisenä osan, jossa kerron enemmän luonnon rytmeistä sekä siitä, miksi pelkkien kasvojen sijasta tulisi hoitaa koko kehoa ja miksi ulkoisen ihonhoidon lisäksi on tärkeää ottaa mukaan myös holistisempia metodeja, jotka aktivoivat kehon sisäisiä mekanismeja ja auttavat ihoakin parantumaan sisältä päin. Löydät juttusarjan ensimmäisen osan täältä.

Kesä jatkaa keväällä alkanutta uudestisyntymisen aikaa kasvulla. Luonto vihertää, kukkii ja kukoistaa. Kesän elementti on tuli, säätekijä kuumuus ja tunnetila ilo – aurinko saa hymyn kasvoille ja hartiat kevyemmäksi. Toisaalta auringosta ja kesästä nauttiminen ja auringon mukana tuoma energia voi paisua yli äyräiden hysteriaksi ja kiihtyneisyydeksi – tuli-elementin epätasapainoon liittyvä tunnetila onkin hysteria.

Yin-jooga on täydellinen ja palauttava kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin työkalu ympäri vuoden, joka auttaa sinua pysymään tasapainossa. Jos kärsit kuumuudessa helposti turvotuksesta, on yin-jooga erinomainen metodi vilkastuttamaan nestekiertoa kehossa, poistamaan turvotusta ja tasapainottamaan kuumuutta.

Suosittelen kesällä erityisesti Re-Start valmennuksesta löytyvää yin-jooga harjoitusta 1, jonka teemana on tuli-elementti, eli ilo, rakkaus, sydämen avaus ja onnellisuus. Harjoitus keskittyy erityisesti ylävartaloon ja rintakehään. (Mainittakoon, että samalla käsittelyyn tulee myös metalli-elementti, johon liittyvät kehonosat ovat yläselkä ja hartiat, siinä missä tuli-elementin kehonosa on rintakehä.)

Iholle haastavin säätekijä kesällä: kuumuus

Kesä on useimmille ihotyypeille helppoa aikaa, sillä ilma on kosteampaa Suomessakin ja aurinko tuo iholle elinvoimaa. Tasapaino on kuitenkin keskeinen asia myös auringosta nauttimisen kanssa. Liika kuumuus ja aurinko lisäävät kosteuden haihtumista ihosta, jolloin ihoa alkaa kiristää ja sen hydrolipidikalvo joutuu epätasapainoon, mikä altistaa ihon aurinkovaurioiden syntymiselle kuten pigmenttiläiskille ja erityisesti ihon ennenaikaiselle veltostumiselle ja rypistymiselle.

Iho tarvitsee kesällä runsaan kosteutuksen lisäksi ikääntymisen merkkejä ja pigmenttiläiskiä ehkäiseviä tehoaineita sekä ihon suojabarriääriä vahvistavia ja aurinkovaurioita korjaavia omega-rasvahappoja. Hieman nuorempikin iho voi siis ottaa käyttöön normaalia tehokkaammat tuotteet kesän ajaksi. Essen tuotteista parhaita ovat Probiotic Plus linjan tuotteet, erityisesti Intensity Serum, Eye Contour Cream, Defence Moisturiser ja Restorative Moisturiser. Ne sopivat hyvin kesällä myös kolmekymppiselle iholle. Tätä nuoremmat voivat käyttää Essen peruslinjan tuotteita.

Kesän tärppikasvohoito: Esse Anti-Ageing Facial

Essen Anti-Ageing kasvohoito on täydellinen alkukesän kasvohoito. Siihen kannattaa yhdistää myös rintojen hoito, sillä rintakehän ja rintojen iho on altis ennenaikaisen ikääntymisen merkeille erityisesti naisilla ja monella dekolteen iho rypistyykin ensimmäisenä. Myös pigmenttiläiskät dekolteen iholla ovat hyvin yleisiä.

Suomessa varsinaiset rintojen ihoon keskittyvät hoidot eivät ole kovin yleisiä, mutta suosittelen sitä vahvasti kasvohoidon yhteydessä, sillä vaikutukset ovat merkittävät: rintojen ihosta tulee sileä, napakka ja heleä. Rintojen hoitoon kuuluu kuorinta, hieronta ja rintoja kiinteyttävä naamio. Hoidon aikana rintojen iho on paljaana ainoastaan niiden käsittelyn aikana, muuten rinnat suojataan pyyhkeellä, joten puolialastomana hoitopedillä makaamista ei tarvitse pelätä.

1,5 tuntia kestävän Anti-Ageing hoidon alussa iholle tehdään kolmivaiheinen syväpuhdistus, joka poistaa iholta ilmansaasteet, syväpuhdistaa huokoset ja valmistelee ihon vastaanottamaan hoidossa käytettävät aineet. Iho kuoritaan ihotyypin mukaan joko hedelmien entsyymejä ja hellävaraisia mekaanisesti kuorivia rakeita sisältävällä kuorinnalla tai miedolla BHA-happokuorinnalla, joka heleyttää ihoa ja avaa tukkeutuneet ihohuokoset. Toki jos hoidossa käy keskikesällä ja kesä on hyvin aurinkoinen, kuorinta vaihdetaan tarvittaessa mekaaniseen kuorintaan.

Essen hoitolahoitojen erikoisuus ovat ampullit, jotka sisältävät erittäin tiivistetyssä muodossa tehoaineita erityyppisille iho-ongelmille. Ampullit imeytetään iholle galvaanisella virralla käyttäen apuna laitteelle suunniteltua galvaanista geeliä. Intensity ampulli yhdessä Anti-Ageing galvaanisen geelin kanssa kosteuttaa, kiinteyttää, siloittaa ja kirkastaa ihoa. Botox-vaikutuksen kaltaiset kasviuutteet auttavat madaltamaan ilmeryppyjä välittömästi. Ampullin imeyttämisen jälkeen kasvot, kaula, dekoltee ja hartiat hierotaan runsaasti omega-rasvahappoja sisältävällä öljyllä ja hierontavoiteella.

Intensity naamio on Essen anti-age hoitojen loppuhuipentuma, joka tekee ihmeitä samealle, veltostuneelle ja rypistyneelle iholle. Kiinteyttävän naamion lisäksi silmänympärysiholle käytetään tehonaamio, joka siloittaa silmien ympärillä olevia pieniä juonteita, kiinteyttää, poistaa turvotusta ja vähentää tummuutta silmien ympärillä. Naamioiden vaikuttaessa hierotaan kädet ja käsivarret, joka parantaa energian virtausta ohutsuoli- ja paksusuoli- sekä sydän- ja keuhkomeridiaaneissa.

Vaikka Anti-Ageing kasvohoito on tähän vuodenaikaan täydellinen, kosmetologi tarkistaa aina, onko hoito sopiva juuri sinun ihollesi tällä hetkellä ja tekee tarvittavat muutokset hoitoon. Löydät lähimmän Esse-kosmetologisi täältä.

Ihon suojaaminen auringolta Essen uusilla aurinkosuojatuotteilla

Esse on suhtautunut hyvin vastahakoisesti aurinkosuojatuotteisiin, sillä sarjan filosofiaan kuuluu ettei auringon säteiden positiivisia vaikutuksia ja D-vitamiinin tuotantoa estettäisi – aurinkovoide estää kehoa muodostamasta D-vitamiinia ja sen puutos voi aiheuttaa mm. masennusta, vastustuskyvyn heikentymistä ja syöpää. Aurinko kuuluu ihmisen luonnollisiin perustarpeisiin.

Auringosta kuuluisi nauttia noin 15-20 minuuttia ilman mitään suojia, jotta säteiden positiiviset terveysvaikutukset saadaan hyödynnettyä. Auringossa ei ole suositeltavaa makoilla paikoillaan, vaan nauttia siitä luonnollisesti liikkuen. Tarkka aika riippuu oman ihon pigmenttityypistä. Tämän jälkeen suorasta auringonpaisteesta tulisi pysytellä poissa, jotta iho ei altistu auringon negatiivisille vaikutuksille, eli pigmenttiläiskille, palamiselle, ennenaikaisen vanhenemisen merkeille ja melanoomalle. D-vitamiinia ei myöskään muodostu enempää tämän jälkeen.

Esse on tiedostanut pitkään kuluttajien tarpeen auringonsuojatuotteista, koska varsinkin me pohjoismaalaiset viihdymme auringonpaisteessa mielellään pidempiä aikoja, sillä onhan se meille harvinaista herkkua ja suurimman osan ajan vuodesta D-vitamiinin muodostuminen luonnollisesti on meille mahdottomuus. Lisäksi palamme herkästi ja olemme alttiimpia aurinkovaurioille, koska elämme noin yhdeksän kuukautta vuodesta vartalo verhottuna pitkiin vaatteisiin, joten aurinkosuojalle on ehdottomasti tarvetta.

Esse on juuri lanseerannut kaksi aurinkosuojatuotetta: SPF 30 aurinkovoiteen sekä SPF 30 meikkivoiteen kymmenessä eri sävyssä. Meikkivoide on kehitetty yhteistyössä kansainvälisten meikkitaitelijoiden kanssa, joka todellakin näkyy ja tuntuu tuotteen koostumuksessa sekä värisävyissä. Ensi kosketukseni meikkivoiteeseen oli huikea – totesin sen välittömästi olevan paras meikkivoide, mitä olen ikinä kokeillut. Essen tapaan tuotteisiin yhdistyy ihon mikrobiomiystävällinen filosofia, eli nyt puhutaan todella innovatiivisista kosmetiikkamaailman gamechangereistä.

Essen käyttämä UV-filtteri on sinkkioksidia, joka antaa laajakirjoisen suojan kriittiselle 373 nm aallonpituudelle suojaten ihoa sekä UVA- että UVB-säteiltä. Voide on biohajoava, luonto- ja koralliystävällinen – tiesittekö, että jos iholle levittää suositellun määrän oksibentsonia (yleinen kemiallinen UV-filtteri) sisältävää aurinkovoidetta, se on myrkyllistä koralleille 169 olympia uima-altaallisen verran? Puhumattakaan siitä, mitä se aiheuttaa esimerkiksi raskaanaoleville naisille ja lapsille, sillä oksibentsoni on hormonitoimintaa häiritsevä kemikaali.

Fysikaaliset UV-filtterit heijastavat auringonsäteet pois iholta, toisin kuin kemialliset filtterit, jotka suodattavat säteet ja muuttavat ne lämpöenergiaksi synnyttäen samalla soluvaurioita aiheuttavia vapaita radikaaleja. Essen aurinkosuojiin on lisätty myös vahvoja antioksidantteja suojaamaan ihoa liiallisen auringon aiheuttamilta vapailta radikaaleilta, sillä runsas aurinko synnyttää niitä joka tapauksessa. Voiteet sisältävät myrothamnus-kasvin, rooiboksen ja oliivinlehden uutteita sekä rauhoittavaa aloe veraa.

Tuotteet ovat hajusteettomia ja niissä on käytetty mietoja säilöntäaineita, jonka vuoksi ne sopivat herkällekin iholle. Kumpikin tuote on pakattu ilmatiiviseen pakkaukseen, joten ne eivät pääse hapettumaan.

Meikkivoide levittyy iholle kuin unelma ja peittää täydellisesti – peittävyyttä voi myös säädellä helposti. Meikkivoide ei rullaa iholla, ei jää rasvaiseksi, mutta ei myöskään jämähdä iholle, joten sitä voi työstää iholla rauhassa. Värisävyjä on kymmenen viidessä eri sävyasteessa siten, että kustakin asteesta on punertava ja kellertävä sävy – täydellisemmin suunniteltua värikarttaa saa kyllä hakea! Itse käytin ennen Turkin reissua sävyä 3, joka sulautui täydellisesti iholle ennen rusketusta. Tällä hetkellä tarvitsen tummemman sävyn.

Aurinkovoide ei jätä ihoa valkoiseksi ja voide on sävyltään ihanan lämpöinen. Koostumus on kermainen ja täyteläinen, jonka ansiosta voidetta saa levitettyä iholle riittävän määrän, mutta se levittyy erittäin hyvin eikä jätä ihoa tahmaiseksi. Aurinkovoide sopii kasvoille ja vartalolle, mutta itse miellän sen pakkauskoon vuoksi sopivaksi kasvoille, kaulalle ja dekolteelle ja valitsen vartalolle mieluummin riittoisamman putelin.

Vaikka fysikaaliset UV-filtterit antavat laajakirjoisen suojan ja ovat turvallisempia kuin kemialliset filtterit, auringosta nauttiessa on syytä muistaa, että paraskaan aurinkovoide ei suojaa ihosyövältä – eli nautitaan auringosta kohtuudella (note to self!).

Miten ne nautitte auringosta? Muistatteko olla ilman aurinkovoidetta ihon oman suoja-ajan puitteissa?

Essen aurinkovoide ja meikkivoide tulevat myyntiin viikolla 24.

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , ,