Beauty

Ihonhoitoa luonnon rytmien mukaan: kevät

Beauty | 24.3.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Esse

Iho, keho, sisäelimet, mieli ja tunteet kommunikoivat keskenään. Ne noudattavat tiettyä rytmiä ja sykliä, joka on läsnä kaikkialla elämässä – siksi ihonhoidossa pitää huomioida luonnon rytmit ja ihminen kokonaisuutena.

Olen puhunut todella paljon ihonhoidon tekniikoista ja jakanut muun muassa kasvohierontavinkkejä viime aikoina. Uskon, että kun oikeasti ihoon syvälle vaikuttavat tekniikat oppii kotona, oivaltaa myös syvällisemmin kosmetologin tekemien hoitojen merkityksen. Siksi olisi tärkeää, että kosmetologi opettaa asiakkaalle kunnolla, kuinka tuotteita käytetään ja levitetään iholle kotona – kasvohoitoworkshopit olisivat hyvä idea monelle kauneushoitolalle hoitojen jatkeeksi. Asiakkaan kontolla on puolestaan viedä tekniikat käytäntöön kotona – kun niiden vaikutukset näkee, motivaatio ihonhoitoon moninkertaistuu ja siitä tulee nautinnollista.

Suosittelen kosmetologilla käyntiä kerran jokaisena vuodenaikana – tosin neljän vuodenajan sijasta ihonhoidossa on viisi vuodenaikaa, sillä ihonhoito on erilaista alkukesästä ja loppukesällä. Hoidon yhteydessä kosmetologi tarkistaa, että kotihoitotuotteet ovat kunnossa ja samalla ne päivitetään ihon tarpeisiin ja vuodenaikaan sopivaksi.

Viime vuonna kirjoitin ihonhoidon vuosikalenterin, johon valitsin Essen tuotteet, sillä sarjan laaja valikoima sekä erityisesti hoitoihin suunnitellut tuotteet mahdollistavat tarvittavat tuotteiden päivitykset kaikille ihotyypeille vuodenaikojen mukaan. Viime vuoden kalenterissa keskityttiin syvällisemmin kotihoitoon, mutta tänä vuonna käännetään katseet hoitolahoitoon.

Ennen kuin kerron enemmän varsinaisesta hoidosta, puhun hieman luonnon rytmeistä ja kokonaisvaltaisuudesta.

Luonnon rytmit

Kaikki elämässä ja luonnossa kulkee tietyn rytmin mukaisesti. Aamu, päivä, ilta ja yö. Kevät, kesä, syksy ja talvi. Tätä samaa rytmiä voi soveltaa ihan mihin tahansa asiaan elämässä, luonnossa ja ihmisessä. Sisäänhengitystä seuraa uloshengitys. Syntymää varttuminen vauvasta lapseksi, lapsesta teiniksi, teinistä varhaisaikuisuuteen, sitten aikuisuuteen, vanhuuteen ja lopulta kuolemaan. Sama sykli on läsnä kaikkialla. Elämme vuorovaikutuksessa luonnon, auringon ja kuun kanssa. Kaikki on energiaa. Vuodenajat ja vuorokaudenkin ajat tulee huomioida ihonhoidossa, sillä iho, keho, mieli, tunnemaailma ja luonto eivät ole toisistaan erillisiä asioita, vaan yhteydessä toisiinsa.

Kevät aloittaa uuden syklin. Luonto syntyy uudelleen. Kiinalaisen lääketieteen mukaan kevät on puu-elementin aikaa. Siihen liittyvä kehitysvaihe on syntymä. Puu-elementin tunnetila on viha ja suuttumus – kuinka moni tunnistaa tuntevansa keväällä olonsa levottomaksi, turhautuneeksi, ärtyneeksi ja uupuneeksi? Unettomuus ja päänsärkykin voivat vaivata. Mielen levottomuutta yritetään helposti hallita kontrolloimalla asioita, joihin ei voida vaikuttaa. Sanonta ”sappi kiehahtaa” on todella osuva, sillä puu-elementtiin liittyvät sisäelimet ovat maksa ja sappirakko. Vihan tiedetään lisäksi vaikuttavan erityisesti maksan toimintaan. Keväisin tekee myös usein mieli hapanta makua, kuten greippiä ja sitrushedelmiä – puu-elementtiin liittyvä maku on hapan. Miten loogiselta ja luonnolliselta tämä kaikki tuntuukaan!

Iho ei ole erillään kehosta, eivätkä kasvot vartalosta

Ihonhoitofilosofiani mukaan ihonhoito on puutteellista, jos ihoa hoidetaan vain ulkoisesti tai jos hoito tapahtuu vain kasvoilla. Hoidon pitää tapahtua kaikilla tasoilla; koko kehon, mielen, tunteiden ja sielun tasolla. Yksi kauneimmista vertauskuvista mitä olen koskaan lukenut, on vertaus kuihtuneeseen huonekasviin: jos kasvissa on kuihtuneet lehden kärjet, et hoida niitä, vaan kasvin juuria. Yhtä lailla tämä pätee ihoon. Meidän tulee aktivoida ihon kykyä parantaa itsensä sisältä päin. Siksi on tärkeää hoitaa myös kehoa.

Sidekudoskalvoverkosto eli faskiat ympäröivät lihaksia, jänteitä ja niveliä ja yhdistävät ne toisiinsa. Faskioita on kaikkialla, myös sisäelinten ympärillä, missä ne tuottavat tahdosta riippumattoman hermoston kautta informaatiota tietoiselle mielelle. Faskiat ovat täynnä tuntohermoja. Faskiat muodostavat ketjuja, jotka kulkevat ympäri kehoa lähes identtisesti kiinalaisen lääketieteen meridiaanikanavien mukaisesti. Se mitä tapahtuu vaikkapa jalkapohjassa, voi ilmentyä kipuna päälaella tai jossain tältä väliltä. Tämä auttaa ehkä hahmottamaan, miksi se, mitä iholla tapahtuu, ei ole kehosta, mielestä tai tunne-elämästä erillistä.

Yin-jooga on loistava tapa hoitaa kehoa ja mieltä, sillä se vapauttaa jännityksiä faskioissa ja rentouttaa lihaksia syvältä. Samalla se aktivoi parasympaattista hermostoa, eli saa mielen rauhoittumaan ja samalla aineenvaihdunta ja ruoansulatuskin kohentuvat. Jos sinulla on käytössäsi Re-Start valmennuksen yin-joogaosio, suosittelen keväällä erityisesti harjoitusta 4, sillä siinä keskitytään puu-elementtiin eli maksa- ja sappirakkomeridiaaneihin. Harjoitus on energisoiva ja aktivoi kuona-aineiden poistumista elimistöstä.

Iholle haastavin säätekijä keväällä: tuuli

Puu-elementin säätekijä on tuuli ja tästä päästäänkin oleellisesti jo ihonhoitoon. Tuuli pahentaa kaikkia puu-elementin epätasapainoon liittyviä oireita ja myös iholle tuuli on todella rasittavaa. Keväällä ilma on Suomessa erittäin kuivaa ja kun ilma tästä vielä lämpenee, alkaa katupölyn ja ilmansaasteiden aika. Arvaattekin jos varmasti, mitä iho tarvitsee keväällä? Syväpuhdistusta ja kosteutusta, kyllä, mutta varsinkin suojaa sekä tuulen kuivattavalta vaikutukselta (tuuli lisää transepidermaalista kosteuden haihtumista iholta, joka tekee tenänsä ihon suojabarriäärille) että myös vapailta radikaaleilta. Aktiiviaineissa avainsanat ovat siis: antioksidantit ja omega-rasvahapot.

Antioksidantit suojaavat ihoa oksidatiiviselta stressiltä (ilmansaasteet, ulkoisen ympäristön sekä säätekijöiden haitat) ja korjaa sen aiheuttamia soluvaurioita. Oksidatiivista stressiä lisäävät myös stressi, sympaattisen hermoston liiallinen aktiivisuus (esimerkiksi liian voimakas treenaaminen) ja epäterveelliset elämäntavat. Näiden aiheuttamia haittoja ei voi kuitenkaan korjata ulkoisella hoidolla, vaan omilla elämäntavoilla ja toiminnalla. Ilmansaasteita ja ympäristön sekä säätekijöiden haittoja vastaan tarvitaan sen sijaan ulkoista suojaa.

Omega-rasvahapot puolestaan vahvistavat ihon suojabarriääriä. Lisäksi ne edistävät ihosolujen uusiutumista ja korjaavat ihoa. Omegat korjaavat UV-säteiden aiheuttamia vaurioita, vähentävät tulehduksia ja tasapainottavat ihon luonnollisia toimintoja, kuten talineritystä. Omegat ovat myös tärkeää ravintoa ihon mikrobeille. Synteettiset ja steriilit rasvat eivät tähän pysty, vaan päinvastoin, ne heikentävät ihon mikrobikantaa ja ihon toimintoja.

Kevään tärppikasvohoito: Essen Anti-Oxidant Facial

Essen Anti-Oxidant kasvohoito yhdistää tehokkaasti antioksidanttien ja omegoiden vaikutukset. Hoidon alussa iholle tehdään kaksivaiheinen syväpuhdistus sekä kuorinta, joka poistaa iholta ilmansaasteet, kuollutta ihosolukkoa sekä liiallisen talin ja valmistaa ihon vastaanottamaan hoitavat aineet.

Tämän jälkeen imeytetään Essen hoitolakäyttöön suunnitellut ampullit: syväkosteuttava Hydroboost ampulli sekä ihon mikrobikantaa vahvistava Probiotic ampulli. Kasvohieronnassa yhdistyvät Essen ravitseva kasvohierontavoide, runsaasti omega-rasvahappoja sisältävä Repair Oil sekä asiakkaan ihotyypin mukainen Omega Moisturiser kosteusvoide – hieronta on kunnon omega-pommi iholle, jonka vaikutuksia syventää vielä hoitolakäyttöön tarkoitettu Omega Mask naamio. Naamion vaikuttaessa saa rentoutua käsihieronnasta nauttien (käsivarsien hieronta vaikuttaa ohutsuoli- ja paksusuoli- sekä sydän- ja keuhkomeridiaaneihin). Lopputuotteet seerumeineen valitaan asiakkaan ihotyypin mukaan ja loppuvoiteena käytetään Omega Moisturiser, jolla jatketaan myös kotihoitoa.

Vaikka Anti-Oxidant kasvohoito on tähän vuodenaikaan täydellinen, kosmetologi tarkistaa toki aina, onko hoito sopiva juuri sinun ihollesi tällä hetkellä ja tekee tarvittavat muutokset hoitoon. Löydät lähimmän Esse-kosmetologisi täältä.

Ihonhoito kotona

Tärppituotteet kotihoitoon ovat Cream Mask naamio, Repair Oil kasvoöljy ja Omega Rich Moisturiser (tätä saattaa joutua vaihtamaan ihotyypistä riippuen).

Cream Mask on loistava, ihoa syvältä korjaava tehonaamio, joka sopii erinomaisesti kuivalle ja väsyneelle iholle sekä pigmenttiläiskien hoitoon. Naamiota voi käyttää yönaamiona, eli jättää sen vaikuttamaan iholle yön ajaksi (hiero kuitenkin naamio hyvin ihoon, sillä tarkoitus ei ole sutata tyynyliinaa) tai sen voi pyyhkiä pois iholta 20 minuutin vaikutusajan jälkeen.

Repair Oil on yksi Essen kuningatar-tuotteista, jota itse suosittelen ympärivuotiseksi tehotuotteeksi. Se on yksi parhaimmista kasvoöljyistä hinta-laatusuhteeltaan. Öljyn koostumusta on paranneltu ja se on nykyisin ohuempaa kuin aiemmin ja imeytyy todella nopeasti. Myös pakkaus on vaihtunut entisestä pumppupullosta parempaan pipettipulloon.

Omega Moisturiserit ovat äärimmäisen loistavia tukemaan ihoa säätilojen tai ympäristön olosuhteiden muutoksissa. Omega Moisturisereita löytyy kolmea erilaista: Light sekaiholle ja rasvaiselle iholle (hyvä myös todella janoiselle iholle), Deep normaalille iholle ja Rich erittäin kuivalle iholle. Keväällä Omega Rich Moisturiser on kuitenkin tärppi, sillä se suojaa ihoa tuulelta. Koska voide kuitenkin sisältää vähemmän kosteutta (vettä), on iho muistettava nesteyttää huolellisesti ensin kasvovedellä/hoitonesteellä ja seerumilla.

Joko olet varannut ajan kevään kasvohoitoon? Millaisia huomioita sinä teet kehossasi, ihossasi ja mielessäsi keväisin?

Lähde: Tuija Matikka, Faskiat mielessä

Kuvat: Katja Kokko

Avainsanat: , , , , ,

Beauty

13 kommenttia artikkeliin “Ihonhoitoa luonnon rytmien mukaan: kevät”

 1. Kirsikka

  Kiitos ihanasta ja informatiivisesta postauksesta! Haluaisin lisätä puuelementin kuvaukseen seuraavaa. Puun valtakunnan patologinen tunne on viha, ärtymys. Jos puu on joustava eikä stagnoi se on päätös. Päätöskyky liittyy erityisesti sappirakkoon, se on ns Tuomari. Keväinen levottomuus on sisäistä tuulta. Se mahdollistaa luovuuden ja uusiutumisen.

 2. piu

  Kevät on ihanaa….kesän lapsena nautin tulevasta. Kevät saa minut voimaan hyvin ja energisoidun. Kevät on alkavan iloisuuden ha onnellisuuden aikaa. Minulla ärtymys liittyy aina syksyyn ja pimeyteen. Valon määrän lisäys saa minuun puhtia ha voimaa. Ihanaa kevättä.

 3. omppu

  Näin se on.Kehon erilaiset jännitys sekä kiputilat vaikuttavat kokonaisvaltaisesti,niin mieleen kuin ulkoisesti.Valitettavasti kaikki ei ole niin yksinkertaista hoitaa.Itselläni faskiat todenteolla kireät ja jäykkyyttä,turvotusta ja painetta kehossa,joka näkyy selkeästi ulospäin.Tämä johtunee hieman syvemmältä,kuten likvorikierron estymisestä ja rakenteellisista poikkevuuksista.

  • Harvoin mikään ihoon/kehoon/hyvinvointiin liittyvä onkaan yksinkertaista, koska niin monet asiat ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja juuri sen vuoksi hoidon tulee tapahtua monilla eri osa-alueilla.

 4. Aurora

  Mielenkiintoinen postaus 🙂 Tunnistan kyllä nuo kevätfiilikset vahvasti itsessäni tänäkin vuonna. Kuinka ollakaan, viime vuoden huhtikuussa sappirakkoni leikattiin pois, sillä jouduin sairaalaan yhtäkkisten, vakavien vatsakipujen vuoksi (johtuivat siis sappikivistä ja ilmeisesti sappirakkokin oli ehtinyt siinä tulehtua). Oli hieman järkytys nuorelle ihmiselle, jälkeenpäin olen miettinyt mistähän tuokin äkillinen tapaus voisi kertoa, että oliko jokin ”syvällisempi” merkitys.

  • Mari

   Hei! Haluan kommentoida sappirakkoon liittyen seuraavaa. Sain itse vielä muutama vuosi sitten kohtauksia, jotka hyvin todennäköisesti liittyivät sappirakkoon: kova, vannemainen kipu ja puristus ylävatsalla, myös selkäpuolella, lisäksi oksentelua ja yleistä huonovointisuutta. Sittemmin, jätettyäni punaisen lihan nauttimisen pariin kertaan vuodessa, kohtaukset ovat jääneet kokonaan pois. Varsinkaan sianliha ei sovi minulle. Olemme erilaisia, ja sairastumiset ja muut koettelemukset ovat tilaisuuksia oppia, ja löytää juuri itsellemme sopiva polku.
   Oikein hyvää vointia Sinulle & Katjalle kiitos Ykkössivustosta!

   • Kiinnostavia huomioita ja toki ikävää aina, jos jokin terveyteen liittyvä asia pääsee noin pahaksi, mutta hienoa on se, jos kykenee yhdistämään pisteitä keskenään ja sitä kautta tekemään valintoja, jotka tukevat omaa hyvinvointia 🙂

 5. Maria

  Mulla on ollut tapana aina ihon keväträjähdyksen aikaan vaihtaa koko ihonhoitorepertuaari, kun tuntuu että käytössä olleet tuotteet yhtäkkiä menettävät kaiken tehonsa ja iho kaipaisi jotain ihan muuta. Onko tämä kuitenkaan viisasta, pitäisikö jatkaa samoilla tuotteilla ja vaihtaa vaikka vaan naamiot? Esim. nyt koko talven oli käytössä whamisat (ja iho voi niiiin hyvin niiden avulla!) mutta maaliskuun puolivälissä iski epätoivo ja vaihdoin S5:n putsarin ja seerumin, ja NYRin kasvoveden ja ruusunaamion. Water creamin pidin, kun se on vaan niin paras 🙂

  • Minä keskittyisin kyllä ensisijaisesti sisäiseen hoitoon. Ruokavalioon, yrtteihin ja mausteisiin, joilla voi tukea hyvinvointia, joogaan ja uneen. Ja sitten muutokset tuotteisiin, jos vielä tarvitsee. Mutta kuten tässä postauksessa tosiaan mainitsin, antioksidantit, omegat ja kosteutus ovat keväällä todella tärkeitä iholle. Tuotteissasi ei kuulosta olevan vikaa, mutta en pysty tällä tekemään mitään syvää analyysiä 🙂

 6. Johanna

  Olipa kerrassaan puhutteleva postaus, täynnä asiaa. Kevät on usein itselleni raskasta aikaa, oma joustamattomuus, pelko ja stressi kasvavat, enkä siksi sopeudu sen mukanaantuomiin muutoksiin. Sisäiset sairaudet oireilivat myös erityisen paljon, joka pakotti arvioimaan omaa hyvinvointia ja tekemään pieniä muutoksia, jotenkin hilliten. ”Valo sattuu, tekee kipeää” kuvaa tätä hyvin. Tänä keväänä päädyin joogaan uudelleen, opettelen yinjoogan maksaa hoitavia ja kilpirauhasta tasapainottavia liikkeitä, joista osa on tuttuja. Keskityn hengitykseen. Ruokavaliomuutokset, ravintolisien rajoittaminen ja lymfaa aktivoiva yrttitee + detox tipat tuli taas mukaan. Sitten törmäsin sopivasti vartalohaasteeseen, jatkoin sillä. Perusjuttuja ehkä, mutta en olisi joustamattomana pystynyt mihinkään näistä ”omin voimin”, kaiken oli tarkoitus mennä näin. Sairastumisen kautta. Akupunktiosta pidän taukoa, mutta tänään aloitan uudelleen -maksa, munuais ja keuhkopisteet on ihan kroonisesti kipeät mulla, ehkä vähän vähemmän nyt. Labratestit sttessaa etukäteen, siksi sovittiin ettei lyödä lukkoon aikaa. Hoidan itseäni nyt kokonaisvaltaisemmin, sininen balmi tuoksuttoman vartalovoiteen kanssa helpotti viimeksi eilen ahdistusta. Valitsen vartaloöljyn/balmin nykyään luontevasti aromaterap. syistä. Sininen balmi ja jaden värinen jasmiinia sisältävä vihreä tee (teepallot) on jotain parasta. Aito kiinnostus ihonhoitotekniikoita kohtaan on herännyt, kasvohieronta kirjasi ohjeiden mukaan onnistuu jo ja ero esim turvotuksen ihonsävyn suhteen on huomattava. Välillä ihmettelen, miten vaivihkaa ja nopeasti nämä muutokset ovat tapahtuneet. Kiitos, Katja, kun olet avannut keskustelun näistä asioista. Aurinkoista alkukesää.

  • Ihana kyllä kuulla, että lähdit mukaan vartalonhoitohaasteseen ja mahtavaa, että olet jaksanut tehdä kasvohierontaa, sillä todella saa tuloksia, kun vaan jaksaa pitää rutiinia yllä. Aivan kuin gua shankin vaikutukset kumuloituvat pidemmän käytön jälkeen. Ihanaa alkukesää myös sinulle!

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>