Beauty

Ihonhoidon vuosikalenteri: loppukesä

Beauty | 5.8.2018 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Esse

En muista kesän tuntuneen koskaan näin pitkältä sitten lapsuuden. Tuntuu melkein siltä kuin se olisi kestänyt puoli vuotta. Ihanaa, että olemme saaneet nauttia Suomen kesän (joka on maailman ihanin, jos minulta kysytään) parhaista puolista sydämen kyllyydestä. Pikkuhiljaa saadaan kuitenkin valmistautua vuodenajan muuttumiseen – mutta ei hätää, ei vielä olla syksyssä, vaan jos muistatte, on ihonhoidon vuosikalenterissa neljän vuodenajan sijasta viisi vuodenaikaa. Niistä neljäs on loppukesä, sillä ihonhoito on parasta jakaa varsinaiseen kesään ja loppukesään, mikä on tavallaan hauska yhteensattuma Kiinalaisen Lääketieteen kanssa, josta olen puhunut ihonhoidon vuosikalenterissa – sen mukainen luonnon ja Viiden Elementin kiertokulku sopii uskomattoman hyvin yhteen ihonhoidon kanssa, kun tarkastellaan ihonhoitoa nimenomaan holistisesta näkökulmasta.

Kiinalaisen Lääketieteen mukaan vuodenaikoja on siis viisi. Loppukesä ajoittuu välille elokuu-syyskuu. Se on Maa-elementin aikaa, jonka säätekijä on Kosteus (kuinka ollakaan tämä sopii jotenkin erityisen hyvin tähän kesään, kun ilma on ollut helteiden myötä lämmintä ja normaalia kosteampaa). Maa-elementtiin liittyvät sisäelimet ovat Perna ja Vatsalaukku ja loppukesästä niille tyypilliset oireet voivat nostaa päätään: jäsenet voivat tuntua raskailta ja jäykiltä ja mieli olla hieman maassa (on aika tyypillistä, että kostean matalapaineen aikana kesällä mieliala laskee tai pää voi tuntua painavalta). Kiinalaisen Lääketieteen mukaan Perna ei pidä kosteudesta ja jos se rasittuu, vaikutus ulottuu myös Keuhkojen, Sappirakon, Munuaisten ja Virtsarakon toimintaan. Pernalla on keskeinen rooli ruoansulatuksessa ja jos sen funktio häiriintyy, ruokahalu voi alentua, ruoansulatus voi huonontua, vatsa voi turvota ja uloste voi olla löysää. Kehoon voi myös tuntua kertyvän nestettä. Hyvä vinkki Pernan toiminnan tukemiseen on vältellä jäisiä ja jääkylmiä juomia. Vaikka loppukesään mahtuu kuumia päiviä, juo huoneenlämpöistä vettä, johon on sekoitettu tilkka sitruunaa ja ripaus puhdistamatonta suolaa.

Ihonhoitokalenteri: elokuu-syyskuu (loppukesä)

Ihonhoidon avainsanat: ihon kunnon analysoiminen, ihon elvyttäminen, aurinkovaurioiden korjaaminen

Pääsääntöisesti kaikki ihotyypit nauttivat auringosta ja hieman kosteammasta ilmasta, poikkeuksena rosacea sekä jotkin akneihot, joiden oireet voivat pahentua auringossa. Toki pigmenttiläiskiin taipuvaisen ihon oireet tuppaavat myös pahenemaan kesän aikana. Loppukesästä iho näyttää usein terveemmältä päivetyksen ja parantuneen kosteuspitoisuuden ansiosta. Jos aurinkoa on kuitenkin ottanut paljon, on altistunut myös auringon haittapuolille: ennenaikaisen vanhenemisen merkeille, jotka voivat näkyä loppukesästä selkeästi syventyneinä ryppyinä etenkin kaulan ja decolteen iholla, mutta usein liiallisen auringon todelliset haittavaikutukset näkyvät takautuvasti pitkän aikavälin, jopa kymmenen vuoden kuluttua.

Loppukesästä tärkeimpiä asioita ihonhoidossa ovat ammattilaisen tekemä ihoanalyysi ja kasvo- sekä vartalohoito, ihon elvyttäminen ja aurinkovaurioiden (pigmenttiläiskät ja ennenaikainen vanheneminen) korjaaminen. Loppukesästä iholle saa suorastaan tankata tehoaineita ja nuorempikin iho voi käyttää kuuriluontoisesti  ikääntyvälle iholle tarkoitettuja tuotteita. Tärkeimmät tuotteet ovat kosteuttava ja runsaasti tehoaineita sisältävä kasvovesi, ikääntymisen merkkejä ehkäisevät ja korjaavat seerumit, kuorinta, elvyttävä hoitonaamio sekä ravitseva ja korjaava kasvoöljy. Puhdistusaine ja kosteusvoide voivat olla edelleen samat kuin alkukesästä, löydät niihin vinkit ihonhoidon vuosikalenterin edellisestä osasta, joka löytyy täältä.

Käynti kosmetologilla

Vuodenaikojen muuttuessa on aina tarpeen tehdä pieni välitsekkaus missä kunnossa iho on: siispä nyt kannattaa varata aika kosmetologille, joka osaa arvioida parhaiten missä kunnossa iho on ja millaiset sen tarpeet ovat. Jokaisen ihon tarpeet vaihtelevat yksilöllisesti ihotyypin lisäksi myös sen mukaan miten kesänsä on maantieteellisesti viettänyt: jos kesä on kulunut merellä purjehtien, iho on aika eri kunnossa kuin henkilöllä, joka on kuokkinut puutarhaa koko kesän sisämaassa.

Loppukesästä Esse-kosmetologien hoidoista suosittelen elvyttävää ja kirkastavaa ampullihoitoa (voit lukea lisää Essen ampullihoidoista täältä) sekä kunnon vartalohoitoa, joka auttaa pidentämään rusketuksen kestoa ja kirkastaa sekä siloittaa ihoa. Lähimmän Esse-kosmetologisi löydät täältä.

Kosteuttava ja hoitava kasvovesi

Loppukesän suositukseni Essen kasvovesistä ovat Toner Plus ja Sensitive Toner, joiden ero on siinä, että herkälle iholle tarkoitettu Sensitive Toner ei sisällä lainkaan tuoksukomponentteja, mutta muuten niissä on samat tehoaineet. Toner Plussan pohjana toimii aloe vera, joka on mitä mainoin tehoaine korjaamaan aurinkovaurioita, ikääntymisen merkkejä, arpia ja ärsytyksiä. Heti toisena aineena raaka-aineluettelosta löytyy litania prebiootteja, eli iholle hyödyllisten bakteerien ravintoa: inuliinia, baobab-uutetta, alfagkulaanioligosakkarideja ja yacon-juuren uutetta. Ne auttavat rakentamaan ihanteellisen ympäristön hyvisbakteereille. Lisäksi kasvovedessä on myös tujaus probioottisia Lactobacillus-bakteerien uutteita, jotka stimuloivat antimikrobisten peptidien eritystä ja auttavat parantamaan ihon immuunivastetta.

Muista imeyttää kasvovesi iholle käsin taputellen: suihkuta kasvovettä ensin muutama suihkaus kasvoille ja kaulalle. Aseta sitten kämmenet kasvojen molemmin puolin ja anna niiden lämmetä hetki iholla. Imeytä tämän jälkeen kasvovesi ihoon rauhallisesti painellen.

Ikääntymisen merkkejä korjaavat tehoseerumit

Loppukesästä kannattaa panostaa kunnon tehoseerumiin. Essen seerumeista valitsisin ikääntyvän ihon Probiotic Plus -linjan seerumeista joko Ageless Serumin tai Intensity Serumin, jotka lukeutuvat luonnonkosmetiikan tehokkaimpiin seerumeihin ja niiden sisältämistä aktiiviaineista on myös tehty runsaasti tutkimusta. Jos iholla on pigmenttiläiskiä ja iho on veltostunut sekä elottoman värinen, kannattaa valita Ageless Serum. Jos iho on puolestaan päässyt kuivumaan auringossa ja rypyt ovat sen myötä syventyneet ja lisääntyneet, valitse Intensity Serum.

Molemmat seerumit ovat Essen muidenkin tuotteiden tapaan vedettömiä ja niiden pohjana toimii aloe vera, joka jo auttaa korjaamaan tehokkaasti aurinkovaurioita. Ageless Serumin raaka-aineluettelosta löytyy toisena aineena Devil’s Claw eli pirunkourauute, joka tutkitusti suojaa kollageenia ja elastiinia. Makkarapuu-uute puolestaan kiinteyttää ihoa ja sen vaikutukset voi havaita noin kahden viikon kuluttua säännöllisen käytön aloittamisesta. Pigmenttiläiskiä auttaa puolestaan kirkastamaan yhdistelmä sumajuuren, Brasilian ginseng-juuren ja Madonnan liljan uutteita. Inuliini ja alfagkulaanioligosakkardit tukevat tässäkin tuotteessa ihanteellista kasvuympäristöä hyödyllisille bakteereille ja probiootit parantavat ihon immuunivastetta: Matalamolekyylinen hyaluronihappo kosteuttaa ja silloittaa ihoa sekä lisäksi on mainittava, että seerumin tuoksu tulee kasviuutteiden lisäksi palmarosan, frankinsensin ja kamomillan eteerisistä öljyistä, jotka tukevat myös ihon rakennetta.

Intensity Serum on aivan timanttinen tuhkimoseerumi runsaasti aurinkoa saaneelle iholle sekä kuivalle, rypistyneelle ja ”tyhjälle” iholle. Tämä seerumi on todella aktivoiva ja siksi herkän ihon sekä esimerkiksi rosacean kannattaa vahvistaa ihoa ensin Essen Sensitive-linjan tuotteilla. Intensity Serumin vaikutukset näkyvät välittömästi tuhkimotuotteen tavoin sekä pitkällä aikavälillä. Tämä on tuote iholle, joka kaipaa kunnon hyaluronihappopommia, mutta tavallisten hyaluronihapposeerumien sijasta myös reilun tujauksen elvyttäviä ja kiinteyttäviä aktiiviaineita. Ageless Serumin tavoin tästäkin seerumista löytyy aloe vera -pohjan lisäksi runsaasti pirunkoura- ja makkarapuu-uutetta. Intensity Serumin välittömästi siloittava tuhkimo-tuotteen salaisuus on mafane-uutteetta, jonka sisältämä spilantoli toimii kuin luonnollinen pistos lihaksia rentouttaen, mikä siloittaa ryppyjä välittömästi. Vaikutus kestää vuorokauden ajan tai kunnes, tuote pestään kasvoilta pois. Lisäksi seerumi sisältää suurimman sallitun määrän hyaluronihappoa, joka kosteuttaa ihoa kohottaen rypyt sileämmiksi ja auttaen ”tyhjää” ihoa täyteläistymään. Tokihan tässäkin seerumissa prebiootit ja probiootit vielä tukevat ihon immuunivastetta ja tuoksu on peräisin eteerisistä öljyistä; paitsi tästä seerumista löytyy frankinsensin ja kamomillan lisäksi myös vetiveriä. Minä tartun tähän pulloon jälleen loppukesästä – viimeksi korjailin tällä aurinkovaurioita Etelä-Afrikan reissun jälkeen marraskuussa.

Kuorinta ja elvyttävä hoitonaamio

Kuorinta auttaa pidentämään rusketuksen kestoa ja saa päivettyneen ihon näyttämään vieläkin paremmalta, kun kuivan ihosolukon kuorii säännöllisesti pois. Jos aurinkoisia päiviä riittää loppukesästä ja käyttää aurinkovoidetta, on kuorinta edelleen relevantti tuote, sillä aurinkovoidetta emme halua kerätä ihohuokosiin. Herkälle ja ohuelle iholle sopiva kuorinta Esseltä on Microderm Exfoliator, joka on savihiukkasin syväpuhdistava mikrokuorinta rouheiden rakeiden sijaan. Normaalille, sekaiholle ja rasvaiselle iholle sopii puolestaan suklaakuorintana tunnettu Cocoa Exfoliator, jonka sisältämät rouheammat sokerirakeet sulavat iholle kosteuden vaikutuksesta ja raakakaakaon antioksidantit kirkastavat ihoa.

Se varsinainen supertuote on kuitenkin elvyttävä naamio, tässä tapauksessa Essen Cream Mask. Naamio on tehotuote erityisesti pigmenttiläiskien hoidossa, mutta lisäksi suosittelen sitä tehokuuriksi korjaamaan ennenaikaisen ikääntymisen merkkejä. Naamion kannattaa antaa vaikuttaa iholla yön yli ja puhdistaa aamulla kasvot puhdistusaineella. Tarkoitus ei ole suinkaan mennä nukkumaan paksu naamiokerros kasvoilla vaan sen voi antaa ensin vaikuttaa iholla paksumpana kerroksena 10-20 minuuttia, jonka jälkeen loput naamiosta hierotaan ihoon. Naamion alle toki levitetään tehoseerumi.

Cream Maskin pohjana toimii kirkastava ja anti-age vaikutteinen rooibos-uute, joka myös rauhoittaa tulehduksia. Makkarapuun uute kiinteyttää ihoa ja C-vitamiini kirkastaa ihoa. Hyaluronihappo kosteuttaa ja siloittaa ihoa sekä auttaa täyteläistämään veltostunutta ihoa.

Korjaava kasvoöljy

Jos hankit vain yhden -tyyppiset vinkit ovat aina vaikeita, mutta loppukesästä ei voi kyllin korostaa korjaavan kasvoöljyn tärkeyttä – ja niitä löytyy nyt Essen valikoimasta kaksin kappalein! Pääsin jo viime vuoden lopussa koekäyttämään Essen Sensitive-linjan uusinta tuotetta, Protect Oilia, ja rakastuin tuotteeseen todella palavasti. Tuotteen teho perustuu harvinaiseen ximenia-öljyyn, josta Essen perustaja Trevor ja hänen kemistinsä olivat silmin nähden innoissaan. Tämänkin raaka-aineen kemialliset komponentit ja niiden ominaisuudet ovat joutuneet tiukan tutkimuksen alle ennen raaka-aineeksi kelpuuttamista. Ximeniaöljyn lisäksi tuote sisältää öljyn hapettumista estäviä E-vitamiinia ja C-vitamiinia, joilla on toki myös ihoa hoitavia vaikutuksia sekä miedon tuoksun tuovaa vaniljaa.

Ximeniaöljystä erityisen tekee sen kyky muuntua ihoa tehokkaasti suojaavaksi polymeeriksi (suomeksi sanottuna se muodostaa iholle kuin toisen kerroksen) altistuessaan UV-säteille ja vapaille radikaaleille, jolloin se suojaa ihoa ympäristön stressitekijöiltä. Lisäksi se parantaa mikroverenkiertoa, jolloin solujen hapen- ja ravinnonsaanti parantuu.

Ximeniaöljy on ihotuntumaltaan hyvin erilainen kuin muut käyttämäni kasviöljyt. Öljyn koostumus myös muuttuu hieman ihon lämmössä tekeytyessään. Ximeniaöljy on koostumukseltaan paksumpaa, mutta todella samettista, ihoon sulautuvaa ja myöskin täydellinen meikin alle luomaan ihanan mehukasta pohjaa ja kiiltoa iholle, joka on toki tällä hetkellä vieläpä todella trendikästä. Mielestäni ximeniaöljy tuntuu jopa siltä, kuin siihen olisi sekoitettu silikoneja, ihotuntuma on siis todella ihana! Itselleni tuli myös heti mieleen kokeilla sekoittaa sitä meikkivoiteen tai jauhemaisen mineraalimeikkivoiteen kanssa. Protect Oil on loistava tuote myös kylmempiä vuodenaikoja kohti mentäessä ja erityisen hyvä herkälle ja ohuelle iholle sekä haastaviin sääolosuhteisiin. Öljy tuoksuu herkulliselta vaniljalta.

Essen Repair Oil on puolestaan ykkönen aurinkovaurioiden korjaamiseen, sillä se sisältää runsaasti omega-rasvahappoja sisältäviä öljyjä, kuten jojobaöljyä, ruusunmarjaöljyä, marulaöljyä, pellavansiemenöljyä, yanguöljyä, kalaharin meloniöljyä sekä mankettiöljyä. Kyseiset öljyt ravitsevat ihoa todella monipuolisesti rauhoittaen tulehduksia, siloittavat juonteita, korjaavat ikääntymisen merkkejä ja aurinkovaurioita, kirkastavat ihoa sekä tukevat pigmenttiläiskien hoitoa. Repair Oil on ympärivuotinen tehotuote, joka kannattaa kuulua peilikaapin vakiovarustukseen.

Millaisessa kunnossa teidän ihot ovat tällä hetkellä ja mihin tehotuotteisiin panostatte loppukesästä?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , ,