Beauty

Ihon suojabarriääri – terveen ihon perusta

Beauty | 15.11.2020 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Esse Probiotic Skincare

Iho muodostaa ensikosketuksen elimistön ja sitä ympäröivän maailman välille. Sen tärkein tehtävä on suojata elimistöä. Ihon suojabarriäärin rooli on elintärkeä ja siksi se muodostaa terveen ihon perustan. Ihon epätasapainotiloissa suojabarriääri on vaurioinut, mutta se on mahdollista palauttaa tasapainoon.

Puhuin viimeksi Essen tiimoilta ihon hiljaisesta tulehduksesta ja sen aiheuttamista ennenaikaisen vanhenemisen merkeistä. Aihe saa nyt jatkumoa ihon suojabarriääristä, joka muodostaa perustan terveelle iholle.

Ihomme tärkein tehtävä on suojata meitä. Ihon suojaustehtävään liittyy monia toimintoja. Se suojaa meitä mekaaniselta rasitukselta ja iskuilta sekä estää vettä haihtumasta elimistöstä (kuvitelkaa millaisia rusinoita olisimme ilman vettä!). Lisäksi iho suojaa elimistöä UV-säteilyltä, kylmyydeltä, kuumuudelta sekä vierailta aineilta ja haitallisilta bakteereilta. Iho on yksi tärkeä osa immuunijärjestelmäämme muodostaen muurin elimistön ja sitä ympäröivän maailman välille.

Ihon suojabarriääri

Ensikosketus ulkomaailman kanssa tapahtuu ihon ylimmän kerroksen, epidermiksen, kautta. Sen pinnalla oleva hydrolipidikalvo, hyödyllisten mikrobien muodostama mikrobiomi, sarveissolukerroksen solujen välissä olevat rasva-aineet, sarveissolukerroksen alla sijaitsevat T-liitokset sekä epidermiksen kerrostunut ja tiivis rakenne muodostavat yhdessä ihon suojabarriääritehtävän, jossa jokaisella tekijällä ja niiden välisellä yhteistoiminnalla on tärkeä rooli. Jos tämä suojamuuri falskaa, iho altistuu ongelmille. Vaurioitunut suojabarriääri ilmenee mm. ihon punoituksena, tulehduksina, ihon kireytenä ja kosteusköyhyytenä, kutinana sekä erilaisina iho-ongelmina, kuten aknena, rosaceana ja atopiana.

Tämän ansiosta on ehkä helppo hahmottaa, kuinka tärkeää on huolehtia aivan ihon pinnalla olevasta hydrolipidikalvosta, jossa ensimmäinen suoja haitallisia mikrobeja ja muita aineita vastaan sijaitsee. Hydrolipidikalvon hyvinvoinnille elintärkeää on hapan pH ja mikrobien monimuotoisuus, sillä happamuus ylläpitää hedelmällistä kasvuympäristöä hyville mikrobeille.

Ihon suojabarriäärin heikentymiseen vaikuttavat monet eri tekijät, kuten sille käytettävät tuotteet, stressi, unen laatu, suoliston kunto, ilmansaasteet ja erilaisten ympäristötekijät sekä sääolosuhteet. Ongelmat syntyvät usein monien tekijöiden yhteisvaikutuksesta, jonka vuoksi niitä täytyy myös hoitaa kokonaisvaltaisin keinoin.

Steriili ja synteettinen ympäristö on ihon suojabarriäärin uhka numero yksi.

Antibakteeriset pesuaineet, voimakkaat pinta-aktiiviset kemikaalit pesuaineissa ja steriilit, synteettiset rasvat tuhoavat iholle elintärkeän monimuotoisen mikrobipopulaation ja häiritsevät ihon luonnollista talineritystä sekä ihon omien kosteuttajien, kuten maitohapon ja hyaluronihapon tuotantoa. Vähentynyt luontoyhteys ja moderni elämä sisätiloissa jatkuvan säteilyn ympäröimänä vaikuttavat myös ihon mikrobiomia heikentävästi. Nykyään tiedetään jo, että iholla elävät mikrobit kommunikoivat myös suoliston mikrobien kanssa, joten on elintärkeää kiinnittää huomiota siihen, mitä levitämme iholle sekä pitää huolta ihon suojabarriääristä.

Paluu luonnolliseen ihonhoitoon

Luonnonkosmetiikan suosion räjähdys on suuri harppaus eteenpäin ihonhoidossa. Sen yleistymisen myötä markkinoilta löytyy tuotteita kaikissa hinta-laatukategorioissa. Jos iholla esiintyy hiljaista tulehdusta tai jokin epätasapainotila, ihon suojabarriääri on vaurioitunut. Tällöin on erityisen tärkeää valita luonnonkosmetiikasta tuotteet, jotka auttavat palauttamaan parhaalla mahdollisella ihon suojabarriäärin tasapainon.

Esse on ihon mikrobiomin tukemisen ja probioottisen ihonhoidon pioneeri koko maailmassa, jonka tuotteissa käytettävien raaka-aineiden kokonaisuus muokkaa ja vahvistaa ihon ekosysteemiä ja tasapainoa niin, että sen omat toiminnon eivät häiriinny ja iho pystyy puolustautumaan haitallisia mikrobeja vastaan ja vähentämään niiden aiheuttamia vaurioita ja ennenaikaisesti ikäännyttäviä vaikutuksia.

Probioottinen ihonhoito trendaa tällä hetkellä valtavalla vauhdilla, mutta Esse on alallaan edelläkävijä, joka ymmärtää tekemiensä tutkimuksien ansiosta probioottien käyttöä tavalla, jota on mahdoton kopioida. Se kun ei nimittäin riitä, että tuotteeseen lisätään probiootteja, sillä yksittäisten raaka-aineiden sijasta kyse on kokonaisuuden ja raaka-aineiden muodostaman synergian ymmärtämisestä.

Tällä rutiinilla palautat ihosi suojabarriäärin

Kun tavoitteena on palauttaa ihon suojabarriäärin tasapaino Essen tuotteilla, ei rutiiniin kannata sekoittaa muiden sarjojen tuotteita. Essen tuotteet on formuloitu optimaaliseksi ihon suojabarriäärin ja mikrobiomin kannalta, joten muiden sarjojen tuotteiden säilöntäaineet, emollientit, liuottimet, tuoksuaineet ja aktiiviaineet sekä tuotteiden pH voivat sekoittaa rutiinin ja tällöin menetetään Essenkin tuotteiden hyödyt.

Jos iholla ei puolestaan esiinny mitään suurta ongelmaa, sekoittaminen on ihan ok harkinnan mukaan – tästä kannattaa keskustella kosmetologin kanssa, jotta kokonaisuus kuitenkin toimii.

Ihon puhdistus

Hyvinvoiva suojabarriääri on avain hehkuvaan ja terveeseen ihoon. Ihonhoidossa kaikki alkaa ihon puhdistamisesta ja siitä, että iholle ei käytetä liian voimakkaasti peseviä tuotteita, jotka tuhoavat ihon hydrolipidikalvon, vahingoittavat sen pH:ta ja pesevät ihon oman sebumin pois. Koska käytämme meikkiä ja iholle tarttuu päivän aikana likaa sekä ilmansaasteita, iho täytyy kuitenkin puhdistaa päivittäin, jolloin tulee väkisinkin pesseeksi pois ihon omaa suojaa, vaikka puhdistusaine olisi mieto. Putsarin valinnalla on siis väliä ja tästä syystä minut tunnetaankin puhdistusainefanaatikkona.

Essen Sensitive Cleanser on mieto ja hellävarainen maitomainen puhdistusaine, joka on koostumukseltaan kevyt ja vaahtoamaton. Se sisältää kuitenkin hieman täysin biohajoavia pinta-aktiivisia aineita, jotka puhdistavat meikin ja lian iholta. Säilyvyyttä parantavat aineet ovat myös poikkeuksellisen miedot, jonka ansiosta tuote ei häiritse ihon mikrobiomia. Putsari tuoksuu vaniljalle, mutta luonnollisten tuoksuaineiden määrä on alle 0,03 % eikä se sisällä tuoksuallergeeneja. Tämä putsari on ihanteellinen aknelle, rosacealle, atopialle, POD:lle, teini-ikäiselle ja mille tahansa ihotyypille – ei siis suinkaan tarvitse olla herkkäihoinen käyttääkseen tätä Essen myydyintä putsaria.

Kasvovesi

Kasvovesi ylläpitää ihon optimaalista pH-tasapainoa puhdistuksen jälkeen ja lisäksi se on ihon tärkein vesikosteuttaja eli nesteyttäjä. Kun epidermiksen kosteuspitoisuus on kunnossa (noin 13 %), iho on pehmeä, sileä ja kimmoisa. Tällöin ihon luonnolliset kosteustekijät pysyvät yllä, joka vaikuttaa puolestaan suojabarriäärin toimintaan.

Essen Sensitive Toner kasvovesi on tehokkaasti kosteuttava ja rauhoittava suihke, joka sisältää aloe veraa, hyvien bakteerien kasvua ruokkivia prebiootteja sekä probioottista uutetta, joka tukee ihon mikrobitasapainoa. Käytä tuotetta suihkuttamalla sitä kasvoille ja kaulalle puhdistuksen jälkeen ja taputtelemalla se sitten käsillä ihoon. Kasvovettä voi kerrostaa iholle useita kerroksia, jos iho on kuiva tai kosteusköyhä (eli pinnasta kuiva ja kireä).

Silmänympärysvoide

Silmänympärysiholla ei ole juurikaan hydrolipidikalvoa ja talinerityskin on vähäistä, luomilla olematonta, koska luomilla ei ole talirauhasia. Siksi silmänympärysiho tarvitsee oman hellävaraisen tuotteensa.

Essen Sensitive Eye Cream on hyvin lempeä ja kevyt emulsio, joka kosteuttaa tehokkaasti ja vähentää ärsytysreaktioita silmänympärysiholla. Prebioottien ja probioottisen uutteen lisäksi tuote sisältää kiinteyttävää albizia-uutetta ja kosteuttavaa sekä silottavaa hyaluronihappoa. Voide on täysin hajusteeton.

Annostele silmänympärysvoidetta pieni nokare nimettömille sormille ja levitä voide ylä- ja alaluomelle silmien sisänurkista ulkonurkkia kohti taputellen ja sivellen. Vältä levittämästä voidetta liikkuvalle luomelle, se valuu kyllä tarpeeksi alas kulmaluulta. Pieni sipaisu ei ole haitaksi, mutta liian suuri annostelu voi myös aiheuttaa turvotusta.

Seerumi

Seerumi ei ole aina ihonhoitorutiinissa välttämätön tuote, mutta ihon epätasapainotilojen korjaamisessa tarpeellinen. Essen kohdalla seerumi on avaintuote, sillä Esse on maailman ainoa kosmetiikkasarja, jonka tuotteissa on eläviä probioottimikrobeja – nimenomaan seerumissa. Probioottien lisäämisestä tuotteeseen ei siis välttämättä ole hyötyä, sillä ne eivät pysy aktiivisena, jos kokonaisuus on formuloitu väärin. Probioottisia uutteita on erilaisia ja Esse luokittelee ne eri tasoihin, joista osa on probioottisia uutteita, missä probioottimikrobit eivät ole eläviä, mutta niillä on silti ihon mikrobiomille suotuisia vaikutuksia, kun taas ylimmällä tasolla ovat elävät mikrobit. Essellä on kaksi eläviä probioottimikrobeja sisältävää seerumia, joista toinen on erityisesti ikääntyvälle iholle tarkoitetun Probiotic Plus linjan Probiotic Serum ja toinen Sensitive-linjan Sensitive Serum.

Sensitive Serum

Sensitive Serum sisältää yli miljardi elävää Lactobacillus-bakteeria millilitraa kohti, jotka aktivoituvat ihon pinnan kosteudesta. Aktivoituessaan ne vahvistavat ihon T-liitoksia ja ihon suojabarriäärin toimintaa vähentäen tulehdusta ja punoitusta. Seerumi on ihanteellinen herkälle, stressaantuneelle ja punoittavalle iholle sekä aknelle, rosacealle ja atopialle. Se kannattaa levittää iholle kasvoveden jälkeen niin, että iho on vielä aavistuksen kostea kasvovedestä. Probioottiseerumit ovat koostumukseltaan öljyä, eli ei kannata yllättyä, jos odottaa vesipohjaista emulstiota.

Resurrect Serum

Kirjoitin Essen uutuusseerumista viime kerralla. Tämä seerumi ei sisällä eläviä probioottimikrobeja, mutta siinä on probioottista uutetta, hyaluronihappoa, bakuchiolia, gamma-aminovoihappoa ja ylösnousemuskasvin uutetta. Tämä seerumi on tarkoitettu erityisesti ikääntyvälle iholle, joka on herkkä. Lisäksi se sopii aknen hoitoon, atopialle, psoriasikselle ja pigmenttiläiskille.

Kumman seerumin valitsen?

Eläviä probioottimikrobeja sisältävä seerumi on ykkösseerumi silloin, kun tasapainotetaan ihon suojabarriääriä. Hoito kannattaa aina aloittaa sillä ja tämän jälkeen voi siirtyä käyttämään Resurrect Serumia, mikäli se on tarpeen. Probioottiseerumeita ei ole tarkoitus eikä tarpeen käyttää jatkuvasti, vaan niillä korjataan tilanne alussa sekä vahvistetaan suojabarriääriä tilapäisesti tarpeen tullen.

Voin kertoa tästä esimerkin, joka kävi hiljattain itselleni. Ihoni ärsyyntyi yllättäen eräästä kosmetiikkatuotteesta, mutta minulla kesti hetki, että yhdistin mistä reaktio johtuu. Olen ollut stressaantunut syksyn aikana, joten se varmasti vaikutti taustalla. Vasempaan poskeeni alkoi yhtäkkiä nousta pienen pientä punaista näppyä, joka ei ole minulle lainkaan tyypillistä. Ihoni tuntui myös samaan aikaan erikoisen kosteusköyhältä, vaikka minulta löytyykin hyvät kosteuttavat tuotteet. Otin käyttöön Essen probioottiseerumin ja vaikutus oli aivan uskomaton, sillä iho rauhoittui jo yhdessä yössä, vaikka olin koittanut hoitaa sitä parin viikon ajan eri konstein. Olen jatkanut siitä lähtien probioottiseerumikuuria ja ihoni kosteuspitoisuus on parantunut huomattavasti sen myötä. Käytän pullon nyt loppuun, jonka jälkeen pidän tauon, kunnes joku kerta tulee taas tilanne, jolloin kuuri on paikallaan.

Kosteusvoide

En pidä kosteusvoidetta läheskään aina tarpeellisena tuotteena, mutta nyt ilmat alkavat olla pikkuhiljaa niin kylmät ja ilmankosteus vähentyä, että kosteudenhaihtuminen ihosta lisääntyy. Tämä haastaa jälleen ihon suojabarriäärin tasapainoa ja toimintaa. Talvella kosteusvoiteen käyttö on siis yleensä tarpeen.

Essen Sensitive Hydro Moisturiser on koostumukseltaan kevyen kermainen. Voide sisältää ihon suojabarriäärin tasapainolle ihanteellisia öljyjä, kuten skvalaania ja jojobaöljyä, jotka ovat identtisiä ihon oman sebumin ainesosien kanssa. Lisäksi voiteessa on aloe veraa, prebiootteja ja probioottista uutetta, jotka tukevat ihon tasapainoa ja vähentävät ihon reaktiivisuutta.

Kasvoöljy

Kasvoöljyä pidän kosteusvoidetta tärkeämpänä tuotteena, koska kokonaiset kylmäpuristetut kasviöljyt sisältävät omega-rasvahappoja, jotka vahvistavat ihon suojabarriääriä, alentavat tulehdusta ja tasapainottavat ihon talineritystä. Kokonaisissa kasviöljyissä on myös antioksidantteja sekä mineraaleja, jotka tukevat ihon tervettä hehkua.

Essen Protect Oil sisältää ximenia-öljyä, joka parantaa ihon elastisuutta, kiinteyttää ihoa, vähentää punoitusta ja parantaa ihon kosteuspitoisuutta sekä suojaa ihoa ympäristön stressitekijöiltä. Öljyä voi käyttää ainoana hoitotuotteena Sensitive Cleanserin ja Sensitive Tonerin kanssa, jos iho on hyvin herkistynyt. Sitä voi myös sekoittaa kosteusvoiteeseen.

Sensitive Serumia ja Protect Oilia voi myös käyttää yhtä aikaa. Sensitive Serum on ensisijainen tuote palauttamaan suojabarriäärin tasapaino, mutta erityisesti kylmällä säällä Protect Oilia voi levittää vielä kosteusvoiteen päälle.

Kosmetologin merkitys

Esse panostaa poikkeuksellisella tavalla kosmetologiensa kouluttamiseen. Esse-kosmetologin ymmärrys ihonhoidosta on erittäin korkealla tasolla. Ihon epätasapainotilojen hoitamisessa hoitosuhteen merkitys kosmetologin ja asiakkaan välillä on suuri, sillä pelkällä kotihoidolla ei saavuteta yhtä hyviä tuloksia kuin koti- ja hoitolahoidon yhdistelmällä. Kun hoitoon yhdistyy toisen ihmisen kosketus ja ihon manuaalinen käsittely sekä hoitolatuotteet, saadaan aikaan parhaat tulokset. Kosmetologin rooli on suuri myös ennaltaehkäisevässä hoidossa, jotta iho säilyttää tasapainonsa – ja sillä on puolestaan iso merkitys koko hyvinvoinnillemme.

Suosittelen käymään kosmetologilla vähintään kerran jokaisena vuodenaikana, eli viisi kertaa (kesä jaetaan kesään ja loppukesään), mutta ihanteellista olisi käydä kerran kuukaudessa. Löydät lähimmän Esse-kosmetologisi täältä.

Jos olet kosmetologi ja sinulla on oma hoitola, on Esse myös ensisijainen sarja, jota suosittelen hoitolaan – et taatusti tule pettymään.

Haluatko jakaa ihosi tarinan? Onko sinulla ollut jokin ihon epätasapainotila, joka on parantunut? Jaa tarinasi myös muille!

Kuvat Richard Isaac

Lähteet:
JM Brandner, M Zorn-Kruppa, T Yoshida, I Moll, LA Beck & A De Benedetto: Epidermal tight junctions in health and disease
Noora Nurminen, Jake Lin, Mira Grönroos, Riikka Puhakka, Lenka Kramna, Heli K Vari, Hanna Viskari, Sami Oikarinen, Marja Roslund, Anirudra Parajuli, Iiris Tyni, Ondrej Cinek, Olli Laitinen, Heikki Hyöty& Aki Sinkkonen: Nature-derived microbiota exposure as a novel immunomodulatory approach

Avainsanat: , , , , , , , , ,