Beauty

Herkän ikääntyvän ihon tehohoitoa

Beauty | 23.9.2020 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Esse Probiotic Skincare

Herkkä iho ei katso ikää eikä pohjalla olevaa ihotyyppiä. Mikä tahansa ihotyyppi voi herkistyä. Herkän ihon tuotteista saattaa usein puuttua tehokkuus, jota moni aikuinen herkkäihoinen kaipaa.

Iho ikääntyy kahdella eri tavalla: kronologisesti, eli iän mukana, sekä ekstrinsisesti, eli suomeksi sanottuna ulkoisesti, jota kutsutaan puhekielessä ennenaikaiseksi vanhenemiseksi. Iän mukana tuoman ikääntymisen merkkejä emme voi tietenkään estää, koska ne ovat luonnollinen osa elämää. Iho on sanattoman kommunikaation tärkein viestinvälittäjä, joten rypyt kertovat siitä, että meillä on tunne-elämä, osaamme ilmaista tunteitamme ja todennäköisesti elämästä on jäänyt jotain oppiakin käteen.

Ryppyinen ja veltostunut voi olla aivan yhtä kuulas ja elinvoimaisen näköinen kuin nuori ja sileä iho. Ja toisaalta nuori iho voi näyttää ikäistään vanhemmalta ja siitä voi puuttua hehku. Siksi puhunkin aina siitä, että voimme vaikuttaa ikääntymisen merkkien laatuun, eli ihon yleissävyyn, tekstuuriin sekä sellaiseen elinvoimaiseen ja selittämättömään hehkuun, joka tulee jostain syvempää sisältä – sitä kutsun kehon, mielen ja sielun tasapainoksi, joka syntyy siitä, että meillä on terve tunne-elämä ja kyky käsitellä vaikeitakin tunteita, koemme elämämme merkitykselliseksi ja voimme kehossamme fyysisesti hyvin.

Merkittävin osa ihon ikääntymistä on ulkoista, eli ennenaikaista. Tähän kuuluu mm. liiallinen UV-säteily, mutta myös seikka, joka jää valitettavan usein liian vähälle huomiolle: kehon hiljainen tulehdus. Hiljaista tulehdusta aiheuttavat mm. elintavat ja pitkittynyt stressi. Omalle kehotyypille sopiva ruokavalio, joka tukee ruoansulatusta ja suoliston monipuolista mikrobiflooraa, hyvät yöunet, luonnossa liikkuminen, hengittäminen, rentoutuminen ja iloa tuottavat asiat vähentävät tulehdusta ja jokainen varmasti allekirjoittaa niiden vaikutuksen myös ihon kuntoon sekä edellä mainitsemiini ikääntymisen merkkien laatuun.

Koska iho ei ole kehosta erillinen osa, vaan suurin elimemme, joka on yhteydessä sisäelimiin, hermostoon ja aivoihin, tarkoittaa se sitä, että kehossa piilevä hiljainen tulehdus vaikuttaa myös ihon toimintaan, ja kehittyessään se voi ennen pitkää ilmentyä iholla esimerkiksi herkkyytenä, punoituksena ja turvotuksena, pigmenttihäiriöinä, couperosana, aikuisiän aknena, POD:na tai rosaceana. Ihonhoito kuuluisi siis olla kokonaisvaltaista: ei pelkästään ulkoista ja tuotekeskeistä, vaan myös sisäistä.

Ikääntymisen merkkien ulkoisessa hoidossa pudotaan helposti sudenkuoppaan, että mitä enemmän tuotteissa tehoaineita ja mitä enemmän tehokkaita tuotteita käyttää, sen parempi. Iho voi kuitenkin herkistyä vääränlaisesta hoidosta ja tehokkaista tuotteista, varsinkin, jos ihon suojabarriääri on jo valmiiksi vaurioitunut ja ihon bakteerikanta heikentynyt hiljaisen tulehduksen vuoksi. Herkkyysreaktio on normaali, ihon immuunipuolustukseen kuuluva reaktio, koska iho vastaa ulkoa päin tulevaan ärsytykseen puolustautumalla. Siksi on todella tärkeää, että tuotteet on valittu oman ihon kunto ja ihotyyppi huomioiden.

Herkän ihon ulkoinen hoito tulee aloittaa maltillisesti ja minimaalisella määrällä tuotteita. Aluksi tavoitteena on rauhoittaa ihoa, vähentää punoitusta, turvotusta ja tulehdusta sekä tasapainottaa ihoa. Vähitellen, kun iho on alkanut rauhoittua, voidaan siirtyä tuotteisiin, joilla hoidetaan ikääntymisen merkkejä, mutta huomioiden taustalla oleva ihon herkkyys.

Ihon herkkyydet ovat yleistyneet aivan valtavasti viime vuosina. Siihen on varmasti osasyyllisenä nykyinen elämänrytmimme, jossa hermostomme ajautuu helposti ylivirittyneeseen tilaan liian pitkäksi aikaa. Herkän ihon ihonhoitotuotteet, erityisesti ns. apteekkituotteet ovat yleensä niin sanotusti hajuttomia ja mauttomia, jotta ne eivät saa ihoa reagoimaan enää pahemmin. Ne sopivat yleensä kaiken ikäisille ja usein niistä puuttuukin sellaista tehokkuutta, jota ikääntyvä herkkäihoinen kaipaisi.

Ikääntyvän herkän ihon tarpeet on tunnistettu varsinkin meillä pohjoisessa kosmetologien toimesta ja siksi onkin upeaa, että probioottisen ihonhoidon pioneeri ja ammattilaissarja Esse on laanseerannut uutuutena herkän ihon Sensitive-tuotelinjaansa Resurrect Serumin, joka on tarkoitettu herkälle ikääntyvälle iholle.

Voimakkaasti aktivoivat ja stimuloivat tuotteet ovat liian vahvoja herkälle ikääntyvälle iholle. Siksi Esse on halunnut luoda tuotteen, joka hoitaa samanaikaisesti ihon hiljaista tulehdusta ja herkkyyttä sekä ikääntymisen merkkejä. Sensitive-linjan uutuus Resurrect Serum sopii paitsi herkän ikääntyvän ihon hoitoon, myös ihon suojabarriäärin vahvistamiseen, pigmenttiläiskien hoitoon, liialliselle UV-säteilylle altistuneen ihon hoitoon, herkälle aknelle, POD:lle, atopialle ja psoriasikseen.

Resurrect Serum tasapainottaa ihon mikrobiomia, kosteuttaa, vahvistaa ihon suojabarriääriä, rauhoittaa, siloittaa juonteita, kiinteyttää ja napakoittaa ihoa. Seerumin tehoaineina toimivat ylösnousemuskasvi, bakuchiol, gamma-aminovoihappo, hyaluronihappo, pantenoli (B5-vitamiini), probioottiset uutteet sekä prebiootit. Esse valitsee raaka-aineensa tarkkaan ja huolelliseen tutkimukseen perustuen. Uuden seerumin aktiiviaineiden kokonaisuus on niin mielenkiintoinen, että niihin on hyvä tutustua paremmin.

Ylösnousemuskasvi on ehdottomasti uutuusseerumin kiinnostavin raaka-aine ja siitä tuote saakin nimensä. Essen perustaja Trevor Steyn ajautui aikoinaan perustamaan oman ihonhoitosarjan, kun hän tutki afrikkalaisten kasvien vaikutuksia ihonhoidossa. Kun vierailin Essen tehtaalla muutama vuosi sitten, Trevor kertoi jo silloin uusimmasta tutkimuksen kohteestaan: Namibian autiomaassa kasvavasta ylösnousemuskasvista. Kasvi on siitä erityinen, että se voi elää satoja vuosia (siis kyllä, luit aivan oikein, satoja vuosia) ilman vettä. Kasvi näyttää täysin kuihtuneelta ja kuolleelta, mutta kun se saa vettä, se kirjaimellisesti herää kuolleista. Ylösnousemuskasvi sisältää runsaasti antioksidantteja ja se tuo iholle kunnon kosteusboostin.

Alla olevassa kuvassa on ylösnousemuskasvin oksia. Vasemmalla on kuiva oksa, josta näkee kuin se vaikuttaa täysin kuolleella ja musertuu täysin, kun sitä hieroo sormilla. Oikealla puolella on kuiva oksa, jonka laitoin pulloon ja täytin pullon vedellä. Kolmas kuva on otettu tunnin kuluttua oksan laittamisesta pulloon ja yllä olevassa kuvassa pidän käsissäni seuraavana aamuna otettua kuvaa, jossa näkyy kuinka lehdet ovat auenneet ja alkaneet vihertämään. Kuinka huikeaa!

Bakuchiol on puolestaan monelle jo varmasti tuttu aine, sen verran sitä on hypetetty luonnollisena vaihtoehtona retinolille. Selvennettäköön, että Esse käyttää siis bakuchiolia, joka on babchi- tai bakuchi-öljyn komponentti. Bakuchi-öljy sellaisenaan voi olla fotosensitiivinen, mutta bakuchiol on siitä eristetty ja puhdistettu komponentti, jonka jälkeen se on turvallinen käyttää. Bakuchiol siloittaa juonteita ja ihon pintaa, tasoittaa ihon sävyä, ehkäisee epäpuhtauksien syntymistä ja stimuloi kollageenin tuotantoa. Lisäksi sillä on antioksidanttisia ja tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia. Bakuchiol ei aiheuta retinolille tyypillistä ihoärsytystä ja lisäksi Esse on tutkinut tarkkaan sen optimaalin pitoisuuden herkän ihon tuotteeseen, jotta se ei ole liian stimuloiva.

Minulle entuudestaan tuntematon raaka-aine seerumissa oli gamma-aminovoihappo (GABA). Se on aminohappo, joka vaikuttaa ryppyjen syvyyteen rentouttaen jännittyneitä lihaksia ja siten ilmejuonteita madaltaen. Lisäksi GABA siloittaa karheaa ja kuivaa ihoa, parantaa ihon joustavuutta sekä vilkastuttaa hyaluronihapon ja kollageenin muodostumista.

Lisäksi seerumi sisältää pantenolia eli B5-vitamiinia, joka imeytyy ihoon todella hyvin ja rauhoittaa ihoa. Se voi auttaa iholle hyödyllisten mikrobien kasvua, parantaa ihon suojabarriäärin toimintaa ehkäisten transepidermaalista kosteudenhaihtumista sekä vilkastuttaa ihovaurioiden parantumista.

Hyaluronihappo on raaka-aineena taatusti jokaiselle tuttu, mutta tätä raaka-ainetta ylistetään usein tietämättä, että sillä voi olla myös ei toivottuja ja tulehduksia ruokkivia vaikutuksia. Hyaluronihapossa ratkaisevaa on sen molekyylikoko ja käytetty määrä. Suuri määrä ja mahdollisimman pienet molekyylit eivät takaa toivottuja vaikutuksia. Esse käyttää matalamolekyylistä hyaluronihappoa, joka on tarpeeksi pieni imeytyäkseen hyvin, mutta tarpeeksi suuri, jotta se ei ruoki tulehdusta, jota taaskin liian pienimolekyylinen ja nopeasti imeytyvä hyaluronihappo voi aiheuttaa, jos iholla on jo entuudestaan piilevää tulehdusta. Optimaalinen molekyylikoko ja pitoisuus voi auttaa täytelöittämään juonteita ja parantamaan ihon kosteuspitoisuutta sekä joustavuutta ja napakkuutta.

Resurrect Serum sisältää lisäksi Esselle tuttuja probioottisia uutteita sekä prebiootteja, jotka tasapainottavat ihon mikrobiomia ja vahvistavat ihon suojabarriääriä ehkäisten kosteudenhaihtumista iholta.

Resurrect Serum on todella tervetullut lisäys Essen jo entuudestaan laadukkaaseen valikoimaan. Yhden yön ihmeitä ei tämäkään tuote kuitenkaan tee, joka on syytä muistaa ulkoisessa ihonhoidossa aina. Tulokset eivät siis synny parissa päivässä, kuten eivät ole itse ongelmatkaan syntyneet. Parhaiden tulosten saamiseksi tuotetta tulee käyttää noin kaksi kuukautta ja yksi pullollinen seerumia kestääkin juuri sen ajan päivittäisessä käytössä.

Resurrect Serum kannattaa yhdistää Essen Sensitive-linjan Sensitive Cleanser puhdistusaineeseen, Sensitive Toner kasvoveteen sekä Protect Oil kasvoöljyyn.

Mainittakoon vielä lopuksi, että Esse on panostanut erityisen paljon Protect Oilin riippumattomaan tutkimukseen Bonnissa, Saksassa. Öljy on todella ihanteellinen paitsi herkän ihon hoidossa, mutta tutkimuksissa sen on osoitettu vastaavan myös ikääntyvän ihon tarpeita, joten se on loistava tehotuote nimenomaan herkälle ikääntyvälle iholle. Protect Oil sisältää ximenia-öljyä, joka tekee tuotteen koostumuksesta samettisen pehmeän. Tuotteen on todettu tutkimuksissa olevan turvallinen herkälle iholle, parantavan ihon kosteuspitoisuutta, kiinteyttävän ihoa, parantavan ihon elastisuutta, madaltavan juonteita, vähentävän punoitusta ja suojaavan ihoa kosteudenhaihtumiselta.

Paljon asiaa sai mahtumaan yhdestä tuotteesta, kuten Essen kohdalla aina. Esse on luonnonkosmetiikkamaailmassa poikkeuksellinen sarja, sillä se on kehitetty kauneushoitoloihin ja yritys panostaa jatkuvasti Esse-kosmetologien koulutukseen. Tulevaisuudessa Esse-kosmetologien asiantuntemus tulee olemaan aivan poikkeuksellisella tasolla, mutta siitä kuulemme lisää varmasti myöhemmin. Jos et ole vielä varannut kasvohoitoa tälle syksylle, niin kipaise tarkistamassa lähimmän Esse-kosmetologisi sijainti ja varaa aika jo tänään. Niin ja jos olet uutta tuotesarjaa omaan hoitolaasi etsivä kosmetologi, niin mitä enää mietit? Esse on ykkösvalinta kauneushoitolaan!

Lähde: Esse koulutusmateriaalit

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , , , ,