Beauty

Frantsila Herbfarm – holistisen ihonhoidon pioneeri

Beauty | 7.10.2018 | Katja Kokko

Suosittelen, että keität itsellesi nyt kupposen Ystävyyden yrttiteetä, Frantsilan perustajan Virpi Raipala-Cormierin ensimmäistä yrttisekoitusta vuodelta 1966, laitat asiaan kuuluvasti villasukat jalkaan ja otat mukavan asennon, sillä tästä postauksesta tulee pitkä.

Virpi ja hänen miehensä James Cormier ovat olleet melkoisia hippejä ja toisin ajattelijoita vuonna 1981 perustaessaan Virpin sukutilalle Hämeenkyröön luonnonlääkintään perustuvan Hyvän Olon Keskuksen. Tilukset ovat olleet perheen omistuksessa yli 300 vuoden ajan ja agronomit Virpi ja James ovat yrttien luomuviljelyn edelläkävijöitä Pohjoismaissa. Frantsilan yrttipellot ovatkin olleet virallisessa luomuviljelyssä jo vuodesta 1977. Virpi ja James ovat esimerkiksi tuoneet flunssalääkkeenäkin tunnetun punahatun eli echinean Suomeen. Voin vain kuvitella sen vastustuksen ja epäluulojen määrän, mitä holistisen näkemyksen omannut hippipariskunta on ensimmäisten vuosikymmenien aikana saanutkaan kohdata.

Holistinen hyvinvointi on vasta nyt räjähtämässä valtavaan suosioon, joten ei tarvitse omistaa kristallipalloa voidakseen ennustaa Frantsille käänteentekevää, entistä suurempaa menestystä ja kasvua lähivuosina, varsinkin kun hiljalleen tapahtuvan sukupolvenvaihdoksen myötä brändi uudistuu perinpohjaisesti myös ulkoasuaan myöten. Sanonpa vaan, että Frantsila on suomalainen ylpeydenaihe, joka ansaitsisi tulla tunnetuksi ympäri maailmaa Marimekon lailla. Mutta nyt ei puhuta siitä eikä ulkoasusta, vaan oikeasta elämästä yrityksessä ja siitä millaista Frantsilassa oikeasti on.

Minut kutsuttiin kesällä Frantsilaan tismalleen 35-vuotissyntymäpäivänäni ja sen kunniaksi yrityksen luova johtaja Anna Karhu-Cormier oli järjestänyt minulle melkoiset juhlaseremoniat, joista kerroinkin jo Garden Trilogy -tuotteita esitellessäni. Päivä alkoi oman yrttiuutteen valmistamisella Virpin johdolla, joka vetää jatkuvasti erilaisia kursseja ja Frantsilassa voikin opiskella muun muassa aromaterapiaa, yrttilääkintää ja ayurvedaa. Voit lukea lisää kurssitarjonnasta täältä. Minä keräsin omaan uutteeseeni ruusun terälehtiä, minttua ja niittyhumalaa, jotka rauhoittavat ja uudistavat ihoa.

Yrttisession jälkeen Anna oli järjestänyt minulle yllätyksen: akupunktion sekä kiinalaisen horoskoopin tulkinnan akupunktiohoitajalle, joka tunsi myös horoskoopit kuin omat taskunsa. Olipa mielenkiintoista kuulla, että olenkin kiinalaisen horoskoopin mukaan sian lisäksi muun muassa käärme, joka on kuulemma erityisen laatu- ja tyylitietoinen esteetikko. Jos kaipaa tyylikonsultaatiota, kannattaakin aina kääntyä käärmeen puoleen. Nyt siis selvisi sekin, miksi olen lapsesta saakka ollut tarkka tyylistäni ja rakastanut kaikkea kaunista. Synttäreiden loppuhuipentuma oli yli satavuotiaassa savusaunassa saunominen Virpin ja Jamesin omistamalla Koskelan museotorpalla, missä mukanamme ollut japanilainen toimittaja osoittautui kaikkien yllätykseksi todelliseksi vihtomismestariksi ja hän teki minulle senpäiväisen vihtomisseremonian, että 35 vuoden aikana kehooni ja mieleeni kertyneet henkiset ja fyysiset kuonat tuli taatusti puhdistettua pohjamutia myöten. Kömpiessäni ystäväni Susanna Vennon kanssa nukkumaan Virpin kotiin kerrossänkyyn, nukahdin jo ennen kuin sain ummistettua silmäni ja nukuin taatusti koko kesän makoisimmat unet.

Koko Frantsilassa oli kauniit, levolliset ja vähän taianomaiset energiat. Paikka oli kuin oma maailmansa syrjässä muusta maailmasta ja kaikesta sivistyksestä, minne eivät yllä modernin maailman huolet ja hektisyys. Aivan kuin siellä ei pätisi samat luonnonlait kuin kaupungissa, saa olla suojassa kaikelta henkisesti kuormittavalta. Olen varma, että nurkissa asui keijukaisia, jumalattaria ja enkeleitä, jotka tunkivat mitä todennäköisemmin salamatkustajiksi reppuuni, sillä sen verran kummallisia asioita on elämässäni tapahtunut tuon kahden päivän reissun jälkeen. Tai kenties universumi kuuli toiveeni, mitä esitin Virpin puutarhaan rakentamansa kivispiraalipolun ytimessä jättiläiskokoisten vuorikristallien äärellä maatessani (kyllä, luit oikein: kivispiraalipolun!). Olisin voinut istua vaikka koko päivän Virpin puutarhassa imemässä jokaiseen soluuni sitä kauneutta, mikä siellä kukoisti. Värien kirjo oli häikäisevää puhumattakaan pökerryttävästä tuoksusta. Talon takana kulkevan puron varressa kasvoi niin paljon jasmiinipensaita ja minulle tuntemattomia kukkalajikkeita, että jouduin pysähtyä metrin välein kyykkimään puskiin ja hengittämään tuoksuja syvälle sisääni. Virpin talo ja Frantsilan päärakennus olivat myös aivan täynnä pieniä yksityiskohtia ja kauniita tavaroita, mitä sai ihastella päänsä pökerryksiin. Tunsin siellä oloni todella kotoisaksi, aivan kuin olisin palannut maalle mummollaan.

Tiedättekin, että rakas elämänkumppanini, yli 18 vuotta kanssani elänyt Romppu-kissa jatkoi matkaansa maanpäällisestä elämästään toiselle puolelle toukokuussa. En voi edes kuvitella, että elämässäni olisi sijaa toiselle kissalle vielä vuosikymmeniin vaikka mielelläni paijaan ja hoidan toisten kissoja. Rompun kuoleman jälkeen en ollut kuitenkaan tainnut paijata tai pitää sylissä ketään toista kissaa. Virpin talon edessä seistessäni keskeltä ruusupensasta luokseni kipitti yhtäkkiä pullukka kissa, joka näytti aivan Totorolta ja sillä oli keskellä päätä sydämen muotoinen merkki. Pulleroksi ristimäni Miisu-kissa kehräsi jo kaukaa juostessaan luokseni ja heittäytyi suoraan jalkoihini rapsutettavaksi. Voin vannoa etten ole elämässäni tuntenut Rompun lisäksi semmoista määrää kissarakkautta! Olen varma, että Pullero oli joku universaalin rakkauden lähettiläs, sillä se on tullutkin Frantsilaan kirjaimellisesti puskista tismalleen samalla hetkellä, kun perheen koira jäi auton alle, ja vieläpä pennut mahassaan (nyt Pulleron mahassa ei ollut pentuja, mutta sen maha oli vain täynnä rakkautta).

Jos Frantsilassa ei ole eläintä tai ihmistä, joka ei kantaisi mukanaan tämmöistä valovoimaista rakkausenergiaa, niin miettikääpä missä energioissa tilan yrttipellot sitten kasvattavat ravintoa mehiläisille, perhosille ja muille pölyttäjille ja millaisessa rakkauspöllyssä kaikki hyönteisetkin elävät? Pitkät, valoisat kesäpäivät ja viileät yöt antavat kaiken lisäksi yrteille ylivertaisia aromaattisia ja lääkinnällisiä ominaisuuksia verrattuna eteläisemmillä leveyspiireillä viljeltäviin yrtteihin. Ja nuo kasvit päätyvät niihin tuotteisiin, millä me hoidamme itseämme sisäisesti ja ulkoisesti – tuotteilla on siis pakko olla maagisia supervoimia!

Vierailumme toisena päivänä kävimme yrttipelloilla ja Frantsilan kasvihuoneessa, missä kasvoi muun muassa viinirypäleitä! Lisäksi vierailimme tehtaalla, missä yrtit työstetään eteenpäin esimerkiksi tinktuuroiksi ja yrttiöljyiksi. Niitä käytetään kosmetiikan tehoaineina ja lisäksi niistä valmistetaan erilaisia sisäisesti käytettäviä parantavia ja terapeuttisia yrttiseoksia, joista yritys on tullut tunnetuksi vuosien varrella. Tehtaalla valmistetaan myös suurin osa niistä Frantsilan ihonhoitotuotteista, joita ei pakata tuubeihin. Olin vaikuttunut kosmetiikan valmistamisesta, koska olin luullut, että sen olevan ulkoistettu kokonaan alihankkijalle.

Vierailumme toinen päivä päättyi Scent Lab workshopiin ja sisäisesti käytettävän kukkaterapiatippaseoksen valmistamiseen. Scent Lab kulkee nykyisin nimellä Frantsila Apothecary ja se on osa uudistunutta brändiä. Idea on siis se, että itselleen saa tehtailla öljyparfyymin juuri sellaisista eteerisistä öljyistä, jotka resonoivat omille aisteille. Sisäisesti käytettävän kukkatippaseoksen valmistamisessa oli sama idea. Apothecaryn eteeristen öljyjen valikoima vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja omansa voi käydä valmistamassa myös Espalle avatussa Frantsilan ensimmäisessä kivijalkamyymälässä, Marketissa (Pohjois-Esplanadi 19). Minun öljyparfyymiini valikoituivat jasmiinin, nerolin, petitgrainin, ylang ylangin ja ruusun eteeriset öljyt. Uudet Garden Trilogy -tuotteet ovat myös myynnissä Marketissa sekä Frantsilan uudessa verkkokaupassa. Olen kirjoittanut perusteellisen esittelyn Garden Trilogysta tässä postauksessa.

Vierailu Frantsilassa oli yksi kesän parhaista muistoista ja synttärit puolestaan elämäni ikimuistoisimmat. Vieläkin tuntuu kuin kaikki olisi tapahtunut eilen. Virpin ja Jamesin poika eli Frantsilan nykyinen toimitusjohtaja Jupiter sekä hänen vaimonsa Anna tuntuivat ensi tapaamiselta lähtien kuin vanhoilta tutuilta, joiden kanssa sai olla täysin vapaasti oma itsensä. Odotan kovasti, että pääsemme ideoimaan eteenpäin yhteisiä juttuja, mistä olemme keskustelleet kesän mittaan. Ja odotan myös seuraavaa vierailuani Frantsilaan, erityisesti Pullero-kissan näkemistä! Ja tietenkin Virpin  tapaamista, jota ihailen todella paljon. Hän on kulkenut oman sisinpänsä johdatuksessa todellisena edelläkävijänä siitäkin huolimatta ettei valtavirta ole aina taatusti ymmärtänyt häntä, mikä on varmasti turhauttavaa, vaikka kuinka vakaasti luottaisi omaan juttuunsa.

Jupiter pakkasi mukaani tehtaalta niin paljon tuotteita, etten saanut niitä vietyä kotiin asti itse, vaan jouduin pakkaamaan purnukat Susannan auton peräkonttiin. Nyt voinkin kertoa testanneeni Frantsilan 200 tuotteen joukosta jo todella laajan kirjon. Halusin poimia niistä suosikkeja tähän postaukseen, sillä yritys on juuri on avannut uuden verkkokaupan, missä on saatavilla on ihan kaikki tuotteet.

LEMPITUOTTEENI FRANTSILALTA

Ulkoisesti käytettävät tuotteet

Frantsilan ihonhoitotuotteista holistisia tekevät omien yrttipeltojen parantavat ja hoitavat yrttiuutteet, eteeriset öljyt, kukkaterapiatipat ja homeopaattiset uutokset.

Garden Trilogy Anti-Pollution Facial Serum, 55 €

Garden Trilogyn öljyseerumi on mielestäni Frantsilan timantti. Tajuttoman hyvä ja tehokas tuote.

Garden Trilogy Aura Perfume Oil, 45 €

Garden Trilogyn parfyymiöljy on huumaavan tuoksuinen.

Uudistava kuorintavoide, 17,75 €

Erinomainen hellävarainen kuorinta, joka sopii herkällekin iholle. Tuote sisältää niin paljon ihoa helliviä yrttejä, että suosittelen ottamaan siitä kaikki tehot irti antamalla sen vaikuttaa iholla muutaman minuutin ennen pois huuhtelua.

Elvyttävä yrttisavinaamio, 17,75 €

Täydellisen rauhoittava, kirkastava ja viilentävä naamio.

Porkkana-kehäkukkaöljy, 12,55 €

Moni ei kyllä varmasti tajua tämänkään tuotteen hienoutta! Jos Garden Trilogyn öljyseerumi on timanttia niin tämä voisi sitten olla kultaa. Porkkana tuo iholle heleän sävyn, uudistaa ihoa ja suojaa vapailta radikaaleilta. Kehäkukka rauhoittaa tulehduksia ja uudistaa ihoa. Öljyseosta on terästetty nerolin ja fenkolin eteerisillä öljyillä ja kaiken lisäksi vielä valkopyökin ja villiomenapuun kukkaterapeuttisilla uutoksilla. Pohjaöljyinä toimivat aurigonkukka-, viinirypäleensiemen- ja manteliöljyt, jotka pehmittävät ja vahvistavat ihoa. Tämä kun saataisiin vielä pipetilliseen pulloon!

Ruusu kasvoöljy, 22,55 €

Timantti ja kulta mainittu, millähän tämän nimeäisi? Tajuttoman hyvä öljy tässäkin, joka kirkastaa ja uudistaa ihoa sekä tuoksuu ruusuille.

Ruusu vartalovoi, 18,95 €

Huumaavan tuoksuinen sheapohjainen ja kiinteä vartalovoide. Suosikkituotteeni etenkin keskikesällä, talvella toimii kuivien ja karheiden ihoalueiden pehmittäjänä, mutta tarvitsee alleen kosteusvoiteen.

Ruusuinen suihkugeeli, 9,36 €

Ruusuisiin suihkuhetkiin!

Koivu-turve shampoo, 11,95 €

Loistava shampoo, joka pesee hyvin ja vaahtoaa mukavasti.

Koivu-turve hoitoaine, 14,45 €

Hoitoaine, joka selvittää takkutukan.

Kiinteyttävä vartalovoide, 29,15 €

Huippuvoide selluliitin hoitoon, joka pistää vipinää kuona-aineiden poistumiseen.

Kehäkukkavoide, 19,95 €

Legendaarinen kehäkukkavoide on koko perheen yleisvoide ja loistava esimerkiksi auringon polttamalle iholle.

Kipu hoitoöljy, 9,75 €

Lihaskipuja ja kolotuksia hoitava öljy, jolla hoivasin omia kipujani aktiivisesti koko kesän. Loistava jännityksien ja traumojen lievittämiseen.

Kuisma hoitoöljy, 16,95 €

Kotiapteekin must have tuote. Lihas-, nivel- ja nikamakolotuksiin sekä leikkausarpien ja auringonpolttamien hoitoon. Itse sekoitin tätä kesällä Kipu hoitoöljyyn.

11 yrtin salva, 13,60 €

Frantsilan salvat ovat kulttikamaa. 11 yrtin salva on lempinimeltään Frantsilan ihmesalva ja se sopii mm. halkeamille, kovettumille, ärsytyksille ja syylille. Salvaa voi käyttää myös lapsille.

Tiikerin voimasalva, 20,95 €

Urheilijan ja joogin luottotuote. Tätä lihaksiin ennen ja jälkeen urheilun niin a vot!

Terva-pihka salva, 14,50 €

Itselläni ei ole ollut vielä vaivaa mihin olisin tätä voinut kokeilla, mutta huhu kertoo, että terva-pihka salva on kunnon ihmevoide hoitamaan esimerkiksi atooppista ihottumaa, finnejä ja hyönteisten pistoja.

Luonnon hammastahna, 7,35 €

Yksi parhaista luonnollisista hammastahnoista, missä on riittävästi raikkautta.

Rentouttava yrttikylpysuola, 15 €

Mikä löytö tämäkin tuote! Tässä on viime aikoina tullut tehtyä magnesium-tankkausta sen eri muodoissa niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Tällä kylpysuolalla jännitykset ja päivän stressi suorastaan sulavat pois.

Raikastava jalkasuihke, 10,10 €

Väsyneiden jalkojen pelastaja ja sukkahien karkoittaja.

Sisäisesti käytettävät tuotteet:

Hyvinvointia, terveyttä ja ihon kuntoa ylläpitävät sisäisesti käytettävät tuotteet ovat tinktuuroita, yrttihaudukkeita ja lisäravinteita.

Garden Trilogy De-Stress Tonic, 35 €

Suun kautta nautittava terapeuttinen suihke, joka parantaa mielialaa, vähentää hermoston kuormitusta, rauhoittaa ja auttaa lisäämään elinvoimaa.

Aurinkovoima viherjauhe, 10,55 €

Oi että tämä on uusi lempparini, jota käytän päivittäin! Aurinkovoima sisältää nokkosta, sinimailasta, porkkanan lehteä, mäkimeiramia, persiljaa, siankärsämön lehteä, liperiä, voikukan lehteä ja pihatähtimöä. Minä valmistan tästä yrttisuolaa sekoittamalla jauhetta puhdistamattoman merisuolan kanssa. Frantsilassa oli muuten leivän päälle yrttilevitettä, olisikohan se ollut voita, johon oli sekoitettu tätä? Sitä voisinkin kokeilla seuraavaksi.

Detox puhdistustipat, 18,40 €

Detox-tipat ovat oiva apu lisäämään elinvoimaa esimerkiksi väsymyskausina ja puhdistuskuurin tueksi, kuten maksan puhdistamiseen.

Liriloru, 12,60 €

Jos turvottaa ja tuntuu etteivät nesteet virtaa, niin silloin kannattaa tarttua Liriloruun!

Lisäksi suosittelen lämpimästi Virpin kirjoittamaa kirjaa Luontoäidin kotiapteekki.

Oletteko te käyneet Frantsilassa? Mitkä ovat teidän luottotuotteita sisäisesti ja ulkoisesti?

Tuotteet saatu Frantsilalta

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , ,