Beauty

Cultivator’s – ekologista ja eettistä hiustenvärjäystä

Beauty | 17.10.2018 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Miraz.fi

Synteettisten hiusvärien on puhuttu jo niin monta vuotta, että vihdoin ja viimein valistus alkaa näkyä katukuvassa: uusia ekokampaamoita aukeaa tasaiseen tahtiin, kasvivärjäys kiinnostaa yhä useampia ja jotkut lopettavat hiustenvärjäämisen kokonaan. Synteettiset hiusvärit sisältävät epäilyttäviä kemikaaleja ja moni ammattilainen on joutunut joko vaihtamaan alaa kokonaan allergisoiduttuaan niille tai sitten löytänyt kokonaan uudenlaisen maailman kasvivärien myötä.

Minä olen värjännyt hiukseni kasviväreillä pian kymmenen vuotta. Hiukseni ovat paljon paksummat ja kiiltävämmät kuin värjätessäni niitä synteettisillä väreillä. Lisäksi rakastan nykyään hiustenvärjäystä, koska aidot kasvivärit eivät pelkästään värjää, vaan ne myös hoitavat hiuksia ja hiuspohjaa. Värit haalistuvat pois paljon kauniimmin kuin synteettiset värit ja hiukset eivät menetä kiiltoaan haalistumisen myötä.

Cultivator’s – aitojen kasvivärien pioneeri

Synteettisten hiusvärien kemikaalit ovat puhututtaneet vuosia, mikä on lisännyt myös viherpesua. Siksi kannattaa aina tarkistaa, että ostamastaan hiusväripakkauksesta löytyy aidon sertifioidun luonnonkosmetiikan logo – pelkkä maininta ”Natural ingredients” ei kerro yhtään mistään. Jos hiukset värjää kampaamossa, kannattaa valita oikea ekokampaamo.

Aidot kasvivärit ovat useimmiten jauhemaisessa muodossa ja ne sekoitetaan itse veden kanssa värimassaksi. Joillakin merkeillä on saatavilla nykyisin myös voidemaisia kasvivärejä, eli luonnolliseen voidepohjaan en sekoitettu kasvivärien pigmenttejä, mutta omat kokemukset värjäystuloksesta ovat toistaiseksi heikot.

Olen käyttänyt usean eri merkin kasvivärejä ja kaikista parhaaksi on osoittautunut Cultivator’s, joka on oikea kasvivärien pioneeri ja todellinen timantti. Värjäsin monta vuotta hiukseni kotona, mutta nyt olen käynyt jo useamman vuoden kampaamossa, koska hiukseni ovat niin pitkät, etten jaksa ryhtyä puuhaan enää itse. Kun kampaajani värjäsi ensimmäistä kertaa hiukseni Cultivator’silla, hän totesi koostumuksen olevan aivan erilanen kuin muilla käyttämillämme merkeillä. Seoksesta tulee paljon notkeampi ja tasaisempi ja värimässä levittyy paljon helpommin ja tasaisemmin. Saman totesi uusi kampaaja, jolla kävin viimeksi värjäämässä hiukseni ja hän kokeili Cultivator’sia ensimmäistä kertaa.

Cultivator’silta löytyy hiusvärit kuluttajille ja ammattilaisille. Yrityksellä on yli 30 vuoden kokemus kasvivärien valmistamisesta. Cultivator’s valmisti useiden vuosien ajan värejä muille brändeille ja vihdoin vuonna 2016 he lanseerasivat myös oman hiusvärimerkin yli viisi vuotta kestäneen tuotekehityksen jälkeen.

Cultivator’sin värivalikoima on upea ja laajin, mihin olen itse törmännyt. Värit ovat niin luomua kuin ikinä mahdollista ja yrityksellä on monia eri sertifikaatteja, joilla he takaavat väripigmenttien ja raaka-aineiden luonnollisuuden, ekologisuuden, eettisyyden ja eläinkokeettomuuden. Eettisyys on yksi Cultivator’sin tärkeimmistä arvoista. Tuotteilla on Fair for Life -sertifiointi, joka tarkoittaa panostamista pienviljelijöiden ja työntekijöiden sekä työympäristön hyvinvointiin. Fair for Life takaa, että ihmisoikeudet toteutuvat tuotannon jokaisella tasolla, työntekijöillä on hyvät työolot ja pienviljelijät saavat asianmukaisen korvauksen. Tarkastukset suorittaa puolueeton ja ulkopuolinen asiantuntija. Cultivators’in hiusvärit ovat vegaanisia ja yrityksen hiilijalanjälki on nolla.

Kasvivärjäys kotona

Kasvivärjäys on myös blogini tilastojen mukaan aihe, joka kiinnostaa aivan valtavan monia. Varsinkin kotivärjäyksen kanssa arkaillaan silti vielä, koska se tuntuu monesta vaikealta ja monimutkaiselta. Värin valinnan kanssa epäröidään myös ja eniten tunnutaan pelkäävän vihreää lopputulosta (omat hiukseni eivät ole koskaan menneet vihreäksi!), koska värimassa on aina vihreää huolimatta siitä, millainen lopullinen tulos tulee olemaan. Värjääminen on toki haastavampaa pitkille hiuksille, sitä ei käy kieltäminen. Ja sotkuistakin puuha on, mutta kyllä värejä tottuu käsittelemään.

Näin teet värjäyksen kotona:

– jos olet käyttänyt synteettisiä hiusvärejä, suositellaan yleensä pidettäväksi noin kuukauden tauko värjäämisestä ennen kasviväreillä värjäämistä. Hiukset on myös hyvä pestä syväpuhdistavalla shampoolla.

– käytä värjäykseen aina samoja pyyheitä, joiden sotkeentuminen ei haittaa. Lisäksi on hyödyllistä omistaa värjäykselle oma t-paita.

– pidä käden ulottuvilla rätti, jolla voit pyyhkiä mahdolliset roiskeet värin levittämisen jälkeen.

– tarvitset hiusvärisiveltimen ja sekoituskulhon

– lisää värijauhe lämpimään veteen ja sekoita huolellisesti tasaiseksi ja kermaiseksi massaksi. Pakkauksessa on neljä pussia väriä. 1 pussi riittää lyhyille hiuksille, 2 pussia keskipitkille, 3 pussia pitkille ja 4 pussia erittäin pitkille.

– levitä väri pyyhekuiviin ja kuiviin hiuksiin aloittaen tyvestä. Jos hiukset ovat pitkät, hiero väri lopuksi tasaisesti pituuksiin. Anna värin vaikuttaa 30-90 minuuttia pakkauksessa mukana tulevan myssyn alla. Sen päälle voit myös kietoa hiusturbaanin. Mitä pidempi vaikutusaika, sitä intensiivisempi väri.

– huuhtele väri lopuksi runsaalla vedellä. Cultivators’in ohjeissa ei suositella shampoopesua huuhtelun jälkeen, jotta väri saa jatkaa tekeytymistään, mutta usean vuoden omakohtaisella kokemuksella voin sanoa, että hiukset kannattaa pestää shampoolla ja hoitoaineella värin huuhtelun yhteydessä, mutta tämän jälkeen kannattaa olla pesemättä hiuksia ainakin 48 tuntia, sillä väri todellakin syvenee vielä noiden päivien aikana! Lopputulos ei siis koskaan jää sellaiseksi kuin se on värin huuhtomisen jälkeen, vaan aina vielä parempi parin päivän tekeytymisen jälkeen.

– harmaiden peittäminen voi vaatia 2-3 värjäyskertaa ja niiden peittyminen tuntuu olevan yksilöllistä. Varsinkin ensimmäistä kertaa kasviväreillä värjätessä intensiivinen ja syvä lopputulos saattaa vaatia toisen värjäyskerran, jonka voi tehdä 12 tunnin kuluttua. Värit eivät siis vahingoita hiuksia, joten uusintakäsittelyn voi tehdä jo seuraavana päivänä.

– muista ettei kasviväri sisällä hapetetta, joten se ei vaalenna hiusta. Valitse oman hiuksen lähellä oleva tummuusaste tai hieman tummempi.

– kasvivärit eivät läpivärjää hiusta eivätkä muuta sen rakennettra kemiallisesti. Värit siis haalistuvat pois ajan kuluessa, mutta esimerkiksi minulla värit pysyvät niin hyvin, että saan normaalin tyvikasvun niillä.

– jos haluat vaaleamman sävyn kuin oma hiustesi väri on, ekokaampaaja voi tehdä niihin savivaalennuksen.

Minä olen ehtinyt kokeilla Cultivator’sin valikoimasta melko laajan kirjon värejä. Viime vuonna värjäsimme hiukseni hieman tummemaksi sekoittamalla sävyjä Brown, Caramel ja Auburn Copper. Uusin värini on tehty värjäämällä tyvi Hennalla, johon sekoitettiin hieman Light Brownia ja pituudet värjättiin Light Brownilla ja Brownilla suhteessa 1:1. Hiukseni olivat todella epätasaisen väriset, koska alla oli joissakin kohdassa vaalennettuja osia, mutta nyt saimme koko kuontaloon tasaisen värin. Löydät viimeisimmän värjäykseni ennen ja jälkeen kuvat Instagramin puolelta.

Neljä tärkeintä kasviväriä:

Neljä tärkeintä kasviväriä ovat henna, indigo, amla ja cassia. Näiden lisäksi Cultivator’s käyttää väreissään runsaasti eri kasveja tuomaan sävyvivahteita ja parantelemaan värejä kuten kamomillaa, eucapyptusta, kurkumaa, punajuurta ja hibiscusta. Lopputulos riippuu kuitenkin aina pohjasta, jonka päälle värjäys tehdään.

Hennakasvin väri on punaista ja siihen saadaan erilaisia vivahteita sekoittamalla joukkoon muita kasveja. Lopputulokset voivat siten olla esimerkiksi kastanjanruskeaa, mahonkia, oranssia, mansikanpunaista tai ruskeaa. Puhtaalla hennalla voi värjätä hiukset vaikka mustaksi sekoittamalla sitä indigoon tai vaalean punasävyisiksi sekoittamalla sitä cassiaan.

Indigo on sävyltään indigonsinistä ja sitä voi sekoittaa hennaan mustan ja ruskeiden sävyjen saamiseksi.

Amlalla ei ole itsessään voimakasta väriä, mutta sillä voi hillitä hennan punasävyä ja lisäksi se korostaa hiuksen omaa väriä.

Cassia auttaa säätelemään värivivahteita ja pehmentämään harmaan vivahteita etenkin indigoon sekoitettuna. Sekoittamalla sitä hennaan, saadaan upeita porkkanan ja oranssin sävyjä ja ruskean sävyjä puolestaan sekoittamalla hennaa, indigoa, amlaa ja cassiaa.

Mitä jos väristä tulee vihreä?

Jos hiustenpohjasävy on harmaa tai hyvin vaalea, indigo voi vihertää hiuksissa, joka tasoittuu yleensä yhdessä yössä tai  seuraavassa pesussa. Sinivihreää voi myös kokeilla taittaa pois cassialla tai sekoittamalla cassiaa ja hennaa suhteessa 1:1, joka toimii varmasti. Yleensä vihertävyys johtuu tuhkaan taittavista ruskean sävyistä, jotka eivät ole parhaita valintoja vaaleille hiuksille.

Oletko värjännyt hiuksiasi kotona kasvivärillä? Mikä on suosikkisävysi Cultivator’silta? Entä millainen on pohjasävysi? Laittakaa parhaat vinkkinne jakoon muillekin!

Cultivators’in värejä myyvät maahantuojan oman verkkokaupan lisäksi Ruohonjuuret, Sokokset, hyvin varustellut Prismat, Life-ketjun myymälät sekä luonnonkosmetiikan erikoisliikkeet, kampaapot, hoitolat ja verkkokaupat.

Lähde: Christine Shahin: Värjää hiukset luonnonmukaisesti, Minerva, 2016

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , ,

Beauty

16 kommenttia artikkeliin “Cultivator’s – ekologista ja eettistä hiustenvärjäystä”

 1. Jaana

  Cultivator’sin Hennaa olen käyttänyt nyt reilun vuoden ja väri on aina mahtava! Tosiaan, ensimmäisten parin päivän sisällä väri tasoittuu ja asettuu hyvin kauniisti. Itse en koskaan käytä hiuksia värjätessä hiusnauhoja joissa on metalliosia, sillä muistelen kuulleeni että ne saattavat reagoida värin kanssa. En tiedä pitääkö tämä paikkaansa. 🙂 Joka tapauksessa, vahva suositus Cultivator’sin väreille!

   • Riitta

    Kerran olen värjännyt keskiruskeat hiukseni Cultivator’sin Deep chestnut- sävyllä. Vihreät hiukset värin vaikutuksen aikana oli aika hurjat,mutta lopputulos oli kaunis viileän tummanruskea. Aivan kuin liukkaat hiukseni olisivat saaneet hieman karheutta värin lisäksi.
    Kaksi pussia neljästä vielä käyttämättä,joten pakkaus on riittoisakin.

 2. HooKoo

  Olen värjännyt pitkään Cultivator’s Walnut sävyllä. Teen värjäyksen itse kotona pitkähköille hiuksille. Väri on hyvin lähellä omaa luonnollista väriäni, mikä minulla oli nuorempana.

  Kun rupesin käyttämään kasvivärejä, minulla oli vaaleita raitoja hiuksissa. Ensimmäisen värjäyksen tein ekokampaajalla. Väri ei kauan pysynyt ja sitten rohkeana kokeilin kasvivärjäystä kotona. Sävy Deep Chestnut teki hiuksistani ihan siniset, varsinkin vaaleiden raitojen kohdalta 😀 Annoin värin kulua pois ja sitten koitin sävyä Walnut. Tämä sävy on minulle ihan mahtava, hiukseni väri näyttää todella luonnolliselta.
  Suosittelen rohkeasti kokeilemaan.

 3. Heidi

  En ole kokeillut Cultivatorsia, sillä siitä ei löydy oikeaa sävyä. Vielä laajempi sävykartta löytyy meinaan Radicolta, joka on ihan yhtälailla luomua ja sertifioitua 🙂 Olen halunnut kokeilla Cultivatorsia, mutta koska haluan värjätä tukkaani mahdollisimman viileäksi vaaleanruskeaksi (eli mahdollisimman lähelle omaa väriä) en ole vielä uskaltanut kokeilla noita, kun kaikissa on hennaa. Radicolta löytyy useita Ash blonde-sävyjä täysin ilman hennaa, eli ei ainakaan punerra 🙂 Mutta jos on heittää hyvää suositusta viileästä vaaleanruskeasta Cultivatorsin sävystä, niin otan mielelläni vastaan! Walnut kai olisi viileä, mutta vähän liian tumma 🙁

  • Entä jos vaalennat Walnutia hieman amlalla? Tai annat vaikuttaa vain 30 minuuttia. Radicon värikartta vaikuttaa hyvältä, mutta se mikä tekee Cultivator’sista lyömättömän on värien koostumus 🙂

 4. En ole kokeillut Cultivators värejä. En ole uskaltanut, pelkään punaista ja vihreää sävyä hiuksissa. Itselläni on voimakas punapigmentti ja kampaajallakin usein vaalean ruskeasta tulee punertava. Oma hiusväri on aikas normi maantienväri + vaaleita raitoja. Savivaalennus myös kiinnostaa, mutta olen nähnyt kuvissa vain vihreitä lopputuloksia, niin en ole sitäkään uskaltanut toteuttaa.

  • Ulpu

   Mä taas olen ihastellut kuvissa kuinka ihania hiuksista tulee savivaalennuksella. Ja savivaalennusraidatkin tuovat hienoa elävyyttää hiukseen.

 5. Ulpu

  Mä oon käyttänyt lyhyeen tukkaani Walnutia, Chestnutia ja odottelemassa on Dark Brown, jota en ole vielä kokeillut. Mulla on n 7 pohjan tummuus, ihan normi vaaleanruskea, jossa aika paljon vaaleaa, melkein kuin valkoista hiusta seassa ja Walnut+Chestnut peitti ne hyvin. Brownia ajattelin kokeilla, mutta Mirazin Tiia suositteli suosiolla Dark Brownia. Mä oon aika arka värjäävä, haluaisin sellaisen lempeän muutoksen, toisaalta en haluaisi punaista, mutta sitten taas olisi ihana joskus repäistä ja kokeilla Caramel tai esim. sen sekaan ruskeaa niin voisi tulla kiva…

  Nää on kyllä tosi hyviä värejä, miksi kukaan edes haluaa enää värjätä synteettisillä? Mulla ei ole kokemusta kuin jostain Santen väristä ja se ei näkynyt hiuksissa juuri yhtään.

 6. Laura

  Värjäsin pari päivää sitten vaaleat hiukseni sävyllä dark blonde. Luin vain että ”lämmin ja intensiivinen”, eikä tullut mieleen tarkistaa INCIstä onko siinä paljon indigoa. No oli, ja nyt on todella tummat maantienharmaat hiukset vihreällä vivahteella ja näytän vähän Draculalta. Olisi tietysti voinut johonkin suortuvaan ensin testata, mutta kaoottinen perhearki jne., niin eihän sitä moisiin tullut aikaa käytettyä. Eli ihan oma vika, täytyy värjätä vielä cassialla ja kärsiä ja kasvattaa väri pois (mikä ei taida käydä ihan hetkessä kun hiukset tulevat puoleen selkään).

  Näin kuitenkin ihan varoituksen sanana muille, että olkaa tarkkoja, vaikka värjäykseen ei olisikaan aikaa kuin joskus yöllä.

 7. Maria

  Olen värjännyt Hennalla, ja sävy on kauniin punertava! Pysty myös melko hyvin. Mulla on keskiruskeat hiukset, jonka takia sävystä ei tule ihan niin kirkkaan punaista kun toivoisin. Auttaisikohan savivaalennus tähän, jos ottaisi pohjalle sen ja sitten päälle hennaa?

 8. Hanna

  Kokeilin nyt ensimmäistä kertaa Cultivatorsin kasviväriä, sävyä Light Brown. Pohjalla on oma maantienharmaa-vaalenarukea jossa vanhaa vaalea raitaa ja punertavia raitoja. Oma piilevä punapigmentti taisi iskeä, ensimmäinen päivä oli aika oranssinen, varsinkin vaaleat raidat tulivat hyvin kirkkaan oranssina esille. Nyt väri tasoittunut (3 päivä) kauniin ruskeaksi omassa värissä ja piristyksenä punasävyisiä raitoja päällä missä oli vnhat raidat.

  Mietin seuraavaa värjäyskertaa, jos laittaisi puolet ja puolet Light Brown ja Cassia niin olisiko tulos hieman hillitympi?

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>