Beauty

Syksyn tyylipäivitys

Beauty | 10.9.2017 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Miraz.fi, sisältää alekoodin

Elokuu vaihtui syyskuuksi ja minä elin vielä siinä uskossa, että saamme nauttia lämpimästä ja aurinkoisesta syksystä pitkälle syyskuuhun. Toisin kuitenkin kävi: kuun vaihtuminen vei loppukesän mennessään ja syksy on täällä on vissin varmasti, se tuntuu luissa ja ytimissä asti. Vaikka aurinkoa ei ole liioin näkynyt, onneksi luonnossa on edelleen värejä eikä vielä tarvitse kerrospukeutua – ja sekös alkusyksyssä on parasta! Syksy on itselleni kaikista inspiroivinta aikaa mitä tulee tyyliin ja pukeutumiseen. Tekee mieli laittaa vanha kiertoon ja poimia tyyliin uusia elementtejä, tänä syksynä paljon ronskimmin kuin muutamaan viime vuoteen.

Kesä tuli vietettyä hiukset solmittuna nutturalle enkä jaksanut föönata kutrejani muistaakseni kertaakaan. Uintireissujen jälkeen kiedoin märän tukan kiinni ja annoin sen kuivua itsestään seuraavan vuorokauden. Märällä tukalla huitelu ei ole viilenevässä syksyssä kovin järkevää ja muutenkin skarppaan huolitellumpaan tyyliin syksyisin. Pari viikkoa sitten oli aika värjätä kesän aikana kasvanut tyvikasvu ja hiukset tummenivat taas aavistuksen. Tarkoitukseni ei ole siirtyä tummaan hiustenväriin, mutta emme ole kevään jälkeen vaalentaneet tyvikasvua kampaajani kanssa kertaakaan. Vaalennuksen ansiosta olen ollut kunnon ginger – hiukset ovat olleet vaalean oranssit. Aikansa kutakin, väri alkoi tuntua liian kirkkaalta ja vaalealta, joten päätimme jättää vaalennuksen toistaiseksi kokonaan pois. Hiukseni ovat kasvaneet valtavasti, mutta pituudessa suurin osa on kuitenkin vaalennettua, joten vaikka tyvestä lähtien väri alkaa nyt tummentua, sen haalistuessa pituudessa oleva vaaleampi ginger tulee esiin kauniisti.

Kasviväreissä olen luottanut yhteen ja ainoaan merkkiin sen saavuttua Suomeen: intialaiseen Cultivatorsiin, joka on epäilemättä maailman paras kasvivärimerkki. Suurin osa maailman laadukkaimmista kasviväreistä valmistetaan Cultivatorsin tehtaalta. Aiemmin yrityksellä ei ollut omaa tuotemerkkiä, mutta usean vuoden kehitystyön jälkeen he lanseerasivat oman hiusvärimerkin, joka vietiin käsistä käytännössä saman tien. Kasviväreissä on milteinpä loputon lista hyviä seikkoja. Jos keskitytään pelkästään ulkoisiin asioihin, niin ihan ykkösenä on mainittava värien upeat vivahteet, intensiiviset sävyt ja niiden tapa haalistua. Olen ollut vuosia punapää ja ehtinyt nähdä synteettisen ja aidon kasvivärin merkittävimmän eron: synteettinen väri haalistuu alle parissa viikossa sameaksi ja seuraavaan värjäyskertaan alkaa jo laskea päiviä. Kasviväri haalistuu puolestaan niin upeasti ja kauniisti, että ainoa syy värjätä hiukset uudelleen on liian pitkäksi kasvanut tyvi.

Kasvivärillä värjätty hius ei myöskään menetä kiiltoaan, vaan se pysyy todella hyväkuntoisena ja vahvana. Ajan myötä kasviväreillä värjätessä hiuslaatu paranee. Kasvivärit siis paitsi värjäävät, myös hoitavat hiusta. Kaikki väripigmentit ovat peräisin aidoista kasveista, jotka ovat jauhemaisessa muodossa, ja kaikilla kasveilla on myös hiusta ja hiuspohjaa hoitavat vaikutukset. Cultivatorsin väreihin käytetään ainoastaan luomusertifoituja kasveja, kuten hennaa, indigoa, aloe veraa, kamomillaa, eukalyptusta, kurkumaa, punajuurta ja hibiskusta. Kuvista näettekin kuinka valtavasti hiukseni ovat kasvaneet vuoden aikana. Olen pitänyt hiuksia nutturalla suurimman osan vuodesta, joten kukaan ei ole oikeastaan nähnyt kuinka pitkät hiuksistani ovat tulleet ja välillä puolitutut eivät meinaa tunnistaa minua kadulla, jos olen hiukset auki.

Sanoin hiuksiani leikkaavalle Antille kesän alussa, että en usko hiusteni kasvavan mitenkään erityisen pitkäksi, sillä viimeksi ollessani pitkähiuksinen hiukset alkoivat ohentua latvaa kohti ja tuntui kuin kasvaminen olisi tyssännyt. Tämä johtui hyvin todennäköisesti vuosikausia jatkuneesta tiheästä värjäämisestä synteettisillä hiusväreillä ja synteettisistä hiustenhoitotuotteista. Nyt Antti kuitenkin on varma, että hiukseni tulevat kasvamaan todella pitkiksi, koska hius on niin hyväkuntoinen ja vahva – onhan sitä hoidettu vuosia sisäisesti ja ulkoisesti. Mainittakoon, että tuo pieni ”pörröisyys”, joka hiuksistani ehkä erottuu tarkkasilmäisille, ei ole huonokuntoisuutta, vaan hiuslaatuni on karhea ja hevosenjouhimainen – mutta siitäkään huolimatta ei kiilloton, kiitos kasvivärien ja luonnollisten hiustenhoitotuotteiden. Isäni puolelta tulee hiusten paksuus ja karheus, äidin puolelta paksuuden lisäksi luonnonkihara. Toistaiseksi kutrini ovat suorat, mutta muutamissa suortuvissa on havaittavissa kiharuutta. Äitini hiukset ovat nykyisin aivan korkkiruuvia, joten on todella mielenkiintoista nähdä millaiseksi oma tukkani muotoutuu vuosien myötä. Tällä hetkellä odotan innolla kuinka pitkäksi se voi kasvaa.

Syksy toi mukanaan tyylipäivityksen hiuksiin. Pesun jälkeen föönaan ne niin hyvin kuin osaan ja pidän pari päivää hiuksia auki sen jälkeen. Nutturan sijasta sidon hiukset poninhännälle, mitä en ole tehnyt montaa kertaa koko 2000-luvulla. Nyt poninhäntä tuntuu todella freesiltä vaihtoehdolta nutturalle ja hiusten pituus ja värivivahteet saavat näkyä. Tavallisen ponnarin sijasta käytän kiinnitykseen kaunista hiusklipsiä. Näin hiuksista tulee melkein kuin asuste ja kokonaisuus näyttää skarpimmalta kun hiukset ovat hyväkuntoiset ja eloisat.

Cultivatorsin värivalikoima on todella upea ja laaja. En ole nähnyt yhdelläkään kasvivärimerkillä yhtä paljon värivaihtoehtoja. Me olemme kampaajani kanssa päätyneet tekemään väreistä vieläpä omat sekoitukset. Viimeiset kaksi kertaa olemme yhdistäneet värit Brown, Caramel ja Auburn Copper. Brownia käytämme yhden pussin verran ja sen avulla saamme tyvikasvuni peitettyä. Kasvivärit eivät voi vaalentaa hiusta ja nyt kun emme vaalenna tyveä erikseen, se täytyy peittää. Caramelia käytämme noin 1,5 pussia ja vaalean oranssia Auburn Copperia kaksi pussia. Punaisesta tukasta en siis aio luopua, vaikka väri saakin tummentua. Itse rakastan lämpimän sävyistä punaista, mutta Cultivatorsin valikoimasta löytyy myös viileämpiä punaisia.

Kasvivärien kokeilua ei kannata arastella. Niillä voi aivan hyvin värjätä myös synteettisen värin päälle ja vastaavasti kasvivärin päälle päälle voi värjätä synteettisellä värillä. Kasviväri ei vaalenna hiusta kuten tavallinen kestoväri tekee, mutta ennen kasvivärillä värjäystä voi tehdä tavallisen vaalennuksen, vaikka se onkin synteettinen käsittely. Vaalennukseen käytetään synteettisiä kemikaaleja, mutta synteettisiin hiusväreihin verrattuna vaalennukseen ei liity samanlaisia terveysriskejä, koska vaalennusaine on vetyperoksidia. Synteettiset värit voivat aiheuttaa jopa hengenvaarallisen allergisen reaktion mm. niiden sisältämien PPD-johdannaisten vuoksi ja herkistyminen niille voi kehittyä vuosien kuluttua. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että mitä tummempi synteettinen hiusväri, sitä allergisoivampi väri voi olla. Muistutuksena kuitenkin, että myös kasviväri voi aiheuttaa allergisen reaktion, mikäli on allerginen jollekin värin sisältämälle kasville.

Kasviväri ei läpivärjää hiuksia kuten tavallinen kestoväri, joten oma hiustenväri, värjäyskerrat, aiemmat käsittelyt ja vaikutusaika vaikuttavat aina lopputulokseen. Kasviväri haalistuu hiuksista asteittain, mutta se pysyy kuitenkin niin hyvin, että etenkin useiden värjäyskertojen jälkeen hiuksiin tulee selkeä tyvikasvu. Mitä pidempään väreillä värjää, sen peittävämpi ja intensiivisempi väristä tulee oman kokemukseni mukaan. Värin pysyvyys on monen seikan summa ja parhammillaan (kuten allekirjoittaneen kohdalla) värin pysyvyys on jopa kestoväriä parempi. Mainittakoon kuitenkin, että ne kerrat, kun olemme kampaajani kanssa käyttäneet vaalennusta myös hiusten värjättyyn osaan, se vaalentuu hujauksessa. Kun hiukset on värjätty kasvivärillä, niitä ei kannata pestä kahteen vuorokauteen värjäyksen jälkeen, sillä väri jatkaa syvenemistä ja kehittymistä vielä 48 tuntia. Lopputulos ei siis koskaan ole sellainen kuin kampaajan tuolista noustessa, vaan intensiivisempi.

Kasvivärejä käyttävien ekokampaamoiden määrä kasvaa Suomessa vauhdilla. Itse toivoisin, että tavalliset kampaamot osaisivat nähdä kasvivärjäyksen trendikkäänä vaihtoehtona tavalliselle värjäykselle, koska olen varma, että kysyntää on oikeasti enemmän kuin tarjontaa. Kasvivärjäys on yhä kasvavampi trendi – se on edelläkävijyyttä. Minun kampaajani ei ole ekokampaaja, mutta kiikutan hänelle mukanani omat Cultivatorsit, koska hiusteni värjääminen itse kotona on niiden pituuden ja runsauden vuoksi minulle todella haastavaa. Sitäkin olen tosin tehnyt aiemmin vuosia eikä kotivärjäämisessä ole mitään vaikeaa, kunhan hankkii hyvän siveltimen hiusvärin levittämiseen ja lisää värijauheisiin sen verran nestettä, että väri levittyy hyvin. Pakkauksessa on mukana selkeät sekoitusohjeet, mutta on hyvä luottaa myös omaan näppituntumaan – jos seoksesta tulee jostain syystä liian kuivaa tai puuromaista, se ei levity tasaisesti.

Jos pohdit kuinka valita sopiva sävy Cultivatorsin värivalikoimasta itsellesi, valitse ensin värikartasta kiinnostavat sävyt ja mieti sitten tämän hetkistä hiustesi väriä ja tummuutta. Valitse väri, joka on samaa tummuusastetta tai tummempi. Joukkoon voi toki sekoittaa myös haluamaansa vaaleampaa sävyä, jos uskaltaa lähteä leikkimään värien sekoittamisella, kuten me teemme kampaajani kanssa. Vaaleista väreistä on vielä pakkoa sanoa, että olen nähnyt muutaman entisen todella vaaleahiuksisen, jotka ovat värjänneet blondit kutrinsa Cultivatorsin Dark Blonde tai Light Brown sävyillä ja lopputulos on todella herkullinen ja kiinnostava kinuskitoffee.

Syksyn hiusväripäivityksen lisäksi väripaletti koki uudistuksen myös vaatteissa. Marjapuuronpunainen, viininpunainen, kamelinruskea ja beige tuntuvat todella inspiroivalta ja piristävältä juuri nyt. Kauniisti istuvat housut ja rennommissa housuissa kiinnostava väri sekä prässit ovat syrjäyttäneet omassa tyylissäni tavalliset farkut. Hieman yllättäen myös pitsi kiinnostaa sekä astetta runsaammat elementit yläosissa minimalismin sijasta.

Jos mietit syksyn tyylipäivitystä omiin hiuksiisi, kannustan rohkeasti kokeilemaan Cultivatorsia. Koodilla KATJA saat 15 % alennuksen kaikista Cultivatorsin väreistä maahantuojan omasta verkkokaupasta 17.9.2017 asti. Maahantuoja vastaa myös mielellään kysymyksiin, jos sopivan värin valinnassa tai värien käytössä herää jotain kysymyksiä. Cultivatorsin värit ovat lisäksi myynnissä useissa luonnonkosmetiikan verkkokaupoissa, erikoisliikkeissä kuten Ruohonjuuressa, Sokoksella ja (eko)kampaamoissa.

Minkä värin sinä valitsisit? Jos olet käyttänyt Cultivatorsin värejä, ilmianna oma suosikkisi kommenttiboksiin!

Kuvat Mikko Rasila

Avainsanat: , , , ,