Beauty

Syksyn tyylipäivitys

Beauty | 10.9.2017 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Miraz.fi, sisältää alekoodin

Elokuu vaihtui syyskuuksi ja minä elin vielä siinä uskossa, että saamme nauttia lämpimästä ja aurinkoisesta syksystä pitkälle syyskuuhun. Toisin kuitenkin kävi: kuun vaihtuminen vei loppukesän mennessään ja syksy on täällä on vissin varmasti, se tuntuu luissa ja ytimissä asti. Vaikka aurinkoa ei ole liioin näkynyt, onneksi luonnossa on edelleen värejä eikä vielä tarvitse kerrospukeutua – ja sekös alkusyksyssä on parasta! Syksy on itselleni kaikista inspiroivinta aikaa mitä tulee tyyliin ja pukeutumiseen. Tekee mieli laittaa vanha kiertoon ja poimia tyyliin uusia elementtejä, tänä syksynä paljon ronskimmin kuin muutamaan viime vuoteen.

Kesä tuli vietettyä hiukset solmittuna nutturalle enkä jaksanut föönata kutrejani muistaakseni kertaakaan. Uintireissujen jälkeen kiedoin märän tukan kiinni ja annoin sen kuivua itsestään seuraavan vuorokauden. Märällä tukalla huitelu ei ole viilenevässä syksyssä kovin järkevää ja muutenkin skarppaan huolitellumpaan tyyliin syksyisin. Pari viikkoa sitten oli aika värjätä kesän aikana kasvanut tyvikasvu ja hiukset tummenivat taas aavistuksen. Tarkoitukseni ei ole siirtyä tummaan hiustenväriin, mutta emme ole kevään jälkeen vaalentaneet tyvikasvua kampaajani kanssa kertaakaan. Vaalennuksen ansiosta olen ollut kunnon ginger – hiukset ovat olleet vaalean oranssit. Aikansa kutakin, väri alkoi tuntua liian kirkkaalta ja vaalealta, joten päätimme jättää vaalennuksen toistaiseksi kokonaan pois. Hiukseni ovat kasvaneet valtavasti, mutta pituudessa suurin osa on kuitenkin vaalennettua, joten vaikka tyvestä lähtien väri alkaa nyt tummentua, sen haalistuessa pituudessa oleva vaaleampi ginger tulee esiin kauniisti.

Kasviväreissä olen luottanut yhteen ja ainoaan merkkiin sen saavuttua Suomeen: intialaiseen Cultivatorsiin, joka on epäilemättä maailman paras kasvivärimerkki. Suurin osa maailman laadukkaimmista kasviväreistä valmistetaan Cultivatorsin tehtaalta. Aiemmin yrityksellä ei ollut omaa tuotemerkkiä, mutta usean vuoden kehitystyön jälkeen he lanseerasivat oman hiusvärimerkin, joka vietiin käsistä käytännössä saman tien. Kasviväreissä on milteinpä loputon lista hyviä seikkoja. Jos keskitytään pelkästään ulkoisiin asioihin, niin ihan ykkösenä on mainittava värien upeat vivahteet, intensiiviset sävyt ja niiden tapa haalistua. Olen ollut vuosia punapää ja ehtinyt nähdä synteettisen ja aidon kasvivärin merkittävimmän eron: synteettinen väri haalistuu alle parissa viikossa sameaksi ja seuraavaan värjäyskertaan alkaa jo laskea päiviä. Kasviväri haalistuu puolestaan niin upeasti ja kauniisti, että ainoa syy värjätä hiukset uudelleen on liian pitkäksi kasvanut tyvi.

Kasvivärillä värjätty hius ei myöskään menetä kiiltoaan, vaan se pysyy todella hyväkuntoisena ja vahvana. Ajan myötä kasviväreillä värjätessä hiuslaatu paranee. Kasvivärit siis paitsi värjäävät, myös hoitavat hiusta. Kaikki väripigmentit ovat peräisin aidoista kasveista, jotka ovat jauhemaisessa muodossa, ja kaikilla kasveilla on myös hiusta ja hiuspohjaa hoitavat vaikutukset. Cultivatorsin väreihin käytetään ainoastaan luomusertifoituja kasveja, kuten hennaa, indigoa, aloe veraa, kamomillaa, eukalyptusta, kurkumaa, punajuurta ja hibiskusta. Kuvista näettekin kuinka valtavasti hiukseni ovat kasvaneet vuoden aikana. Olen pitänyt hiuksia nutturalla suurimman osan vuodesta, joten kukaan ei ole oikeastaan nähnyt kuinka pitkät hiuksistani ovat tulleet ja välillä puolitutut eivät meinaa tunnistaa minua kadulla, jos olen hiukset auki.

Sanoin hiuksiani leikkaavalle Antille kesän alussa, että en usko hiusteni kasvavan mitenkään erityisen pitkäksi, sillä viimeksi ollessani pitkähiuksinen hiukset alkoivat ohentua latvaa kohti ja tuntui kuin kasvaminen olisi tyssännyt. Tämä johtui hyvin todennäköisesti vuosikausia jatkuneesta tiheästä värjäämisestä synteettisillä hiusväreillä ja synteettisistä hiustenhoitotuotteista. Nyt Antti kuitenkin on varma, että hiukseni tulevat kasvamaan todella pitkiksi, koska hius on niin hyväkuntoinen ja vahva – onhan sitä hoidettu vuosia sisäisesti ja ulkoisesti. Mainittakoon, että tuo pieni ”pörröisyys”, joka hiuksistani ehkä erottuu tarkkasilmäisille, ei ole huonokuntoisuutta, vaan hiuslaatuni on karhea ja hevosenjouhimainen – mutta siitäkään huolimatta ei kiilloton, kiitos kasvivärien ja luonnollisten hiustenhoitotuotteiden. Isäni puolelta tulee hiusten paksuus ja karheus, äidin puolelta paksuuden lisäksi luonnonkihara. Toistaiseksi kutrini ovat suorat, mutta muutamissa suortuvissa on havaittavissa kiharuutta. Äitini hiukset ovat nykyisin aivan korkkiruuvia, joten on todella mielenkiintoista nähdä millaiseksi oma tukkani muotoutuu vuosien myötä. Tällä hetkellä odotan innolla kuinka pitkäksi se voi kasvaa.

Syksy toi mukanaan tyylipäivityksen hiuksiin. Pesun jälkeen föönaan ne niin hyvin kuin osaan ja pidän pari päivää hiuksia auki sen jälkeen. Nutturan sijasta sidon hiukset poninhännälle, mitä en ole tehnyt montaa kertaa koko 2000-luvulla. Nyt poninhäntä tuntuu todella freesiltä vaihtoehdolta nutturalle ja hiusten pituus ja värivivahteet saavat näkyä. Tavallisen ponnarin sijasta käytän kiinnitykseen kaunista hiusklipsiä. Näin hiuksista tulee melkein kuin asuste ja kokonaisuus näyttää skarpimmalta kun hiukset ovat hyväkuntoiset ja eloisat.

Cultivatorsin värivalikoima on todella upea ja laaja. En ole nähnyt yhdelläkään kasvivärimerkillä yhtä paljon värivaihtoehtoja. Me olemme kampaajani kanssa päätyneet tekemään väreistä vieläpä omat sekoitukset. Viimeiset kaksi kertaa olemme yhdistäneet värit Brown, Caramel ja Auburn Copper. Brownia käytämme yhden pussin verran ja sen avulla saamme tyvikasvuni peitettyä. Kasvivärit eivät voi vaalentaa hiusta ja nyt kun emme vaalenna tyveä erikseen, se täytyy peittää. Caramelia käytämme noin 1,5 pussia ja vaalean oranssia Auburn Copperia kaksi pussia. Punaisesta tukasta en siis aio luopua, vaikka väri saakin tummentua. Itse rakastan lämpimän sävyistä punaista, mutta Cultivatorsin valikoimasta löytyy myös viileämpiä punaisia.

Kasvivärien kokeilua ei kannata arastella. Niillä voi aivan hyvin värjätä myös synteettisen värin päälle ja vastaavasti kasvivärin päälle päälle voi värjätä synteettisellä värillä. Kasviväri ei vaalenna hiusta kuten tavallinen kestoväri tekee, mutta ennen kasvivärillä värjäystä voi tehdä tavallisen vaalennuksen, vaikka se onkin synteettinen käsittely. Vaalennukseen käytetään synteettisiä kemikaaleja, mutta synteettisiin hiusväreihin verrattuna vaalennukseen ei liity samanlaisia terveysriskejä, koska vaalennusaine on vetyperoksidia. Synteettiset värit voivat aiheuttaa jopa hengenvaarallisen allergisen reaktion mm. niiden sisältämien PPD-johdannaisten vuoksi ja herkistyminen niille voi kehittyä vuosien kuluttua. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että mitä tummempi synteettinen hiusväri, sitä allergisoivampi väri voi olla. Muistutuksena kuitenkin, että myös kasviväri voi aiheuttaa allergisen reaktion, mikäli on allerginen jollekin värin sisältämälle kasville.

Kasviväri ei läpivärjää hiuksia kuten tavallinen kestoväri, joten oma hiustenväri, värjäyskerrat, aiemmat käsittelyt ja vaikutusaika vaikuttavat aina lopputulokseen. Kasviväri haalistuu hiuksista asteittain, mutta se pysyy kuitenkin niin hyvin, että etenkin useiden värjäyskertojen jälkeen hiuksiin tulee selkeä tyvikasvu. Mitä pidempään väreillä värjää, sen peittävämpi ja intensiivisempi väristä tulee oman kokemukseni mukaan. Värin pysyvyys on monen seikan summa ja parhammillaan (kuten allekirjoittaneen kohdalla) värin pysyvyys on jopa kestoväriä parempi. Mainittakoon kuitenkin, että ne kerrat, kun olemme kampaajani kanssa käyttäneet vaalennusta myös hiusten värjättyyn osaan, se vaalentuu hujauksessa. Kun hiukset on värjätty kasvivärillä, niitä ei kannata pestä kahteen vuorokauteen värjäyksen jälkeen, sillä väri jatkaa syvenemistä ja kehittymistä vielä 48 tuntia. Lopputulos ei siis koskaan ole sellainen kuin kampaajan tuolista noustessa, vaan intensiivisempi.

Kasvivärejä käyttävien ekokampaamoiden määrä kasvaa Suomessa vauhdilla. Itse toivoisin, että tavalliset kampaamot osaisivat nähdä kasvivärjäyksen trendikkäänä vaihtoehtona tavalliselle värjäykselle, koska olen varma, että kysyntää on oikeasti enemmän kuin tarjontaa. Kasvivärjäys on yhä kasvavampi trendi – se on edelläkävijyyttä. Minun kampaajani ei ole ekokampaaja, mutta kiikutan hänelle mukanani omat Cultivatorsit, koska hiusteni värjääminen itse kotona on niiden pituuden ja runsauden vuoksi minulle todella haastavaa. Sitäkin olen tosin tehnyt aiemmin vuosia eikä kotivärjäämisessä ole mitään vaikeaa, kunhan hankkii hyvän siveltimen hiusvärin levittämiseen ja lisää värijauheisiin sen verran nestettä, että väri levittyy hyvin. Pakkauksessa on mukana selkeät sekoitusohjeet, mutta on hyvä luottaa myös omaan näppituntumaan – jos seoksesta tulee jostain syystä liian kuivaa tai puuromaista, se ei levity tasaisesti.

Jos pohdit kuinka valita sopiva sävy Cultivatorsin värivalikoimasta itsellesi, valitse ensin värikartasta kiinnostavat sävyt ja mieti sitten tämän hetkistä hiustesi väriä ja tummuutta. Valitse väri, joka on samaa tummuusastetta tai tummempi. Joukkoon voi toki sekoittaa myös haluamaansa vaaleampaa sävyä, jos uskaltaa lähteä leikkimään värien sekoittamisella, kuten me teemme kampaajani kanssa. Vaaleista väreistä on vielä pakkoa sanoa, että olen nähnyt muutaman entisen todella vaaleahiuksisen, jotka ovat värjänneet blondit kutrinsa Cultivatorsin Dark Blonde tai Light Brown sävyillä ja lopputulos on todella herkullinen ja kiinnostava kinuskitoffee.

Syksyn hiusväripäivityksen lisäksi väripaletti koki uudistuksen myös vaatteissa. Marjapuuronpunainen, viininpunainen, kamelinruskea ja beige tuntuvat todella inspiroivalta ja piristävältä juuri nyt. Kauniisti istuvat housut ja rennommissa housuissa kiinnostava väri sekä prässit ovat syrjäyttäneet omassa tyylissäni tavalliset farkut. Hieman yllättäen myös pitsi kiinnostaa sekä astetta runsaammat elementit yläosissa minimalismin sijasta.

Jos mietit syksyn tyylipäivitystä omiin hiuksiisi, kannustan rohkeasti kokeilemaan Cultivatorsia. Koodilla KATJA saat 15 % alennuksen kaikista Cultivatorsin väreistä maahantuojan omasta verkkokaupasta 17.9.2017 asti. Maahantuoja vastaa myös mielellään kysymyksiin, jos sopivan värin valinnassa tai värien käytössä herää jotain kysymyksiä. Cultivatorsin värit ovat lisäksi myynnissä useissa luonnonkosmetiikan verkkokaupoissa, erikoisliikkeissä kuten Ruohonjuuressa, Sokoksella ja (eko)kampaamoissa.

Minkä värin sinä valitsisit? Jos olet käyttänyt Cultivatorsin värejä, ilmianna oma suosikkisi kommenttiboksiin!

Kuvat Mikko Rasila

Avainsanat: , , , ,

Beauty

31 kommenttia artikkeliin “Syksyn tyylipäivitys”

 1. Piia-Marika

  No on kyllä hius venähtänyt!! Upean näköinen ja vahva. Sopii sinulle! Kasvivärjäyksessä on pari juttua jotka mietityttää. Voiko niillä tehdä onnistuneesi raitoja? Kiinnostaisi kovasti koska itse lähdin mustasta lyhyestä tukasta kasvattamaan pitkää samalla sitä vaalentaen. Nyt hiukset ovat harteille, leikelty on ahkeraan ja väri latvoista vaalea liukuen tyveen joka on tummanvaalea. Olen tyytyväinen nykyiseen tilaan, koska sen turvin olen voinut jättää synteettiset värit pois ja antaa nyt oman värin tulla esiin kunnolla. Jossain vaiheessa tämä kuitenkin vaatisi vaalean latvan pois leikkuun tai raidoitusta omaan väriin. Tätä en enää halua tehdä synteettisillä vaan toivoakseni kasvivärillä. Koska oma väri on kylmä mutta muuttuu auringon vaikutuksesta kultaiseksi, löytyisikö cultivatorsista sävyä joka pitää vaalean värin ilman punaisuutta?

 2. Hanna

  Pakko kysäistä kun on vuoosien ajan ollut sopiva nahkatakki hakusessa ja tuollaista nahkatakkia joka sinulla päälläsi olen juuri etsinyt, minkä merkkinen?

 3. Heini

  Hei mitäs luulet jos haluaisin vähän räväkämmät hiukset luonnonväreillä, pinkkejä ei valitettvasti luonnonväreil saa mut Cultivatorsilla on sellainen tummanliila joka kiinnostais (oma hiusväri on nyt sellainen asfaltti tai haalentunut vaaleanruskee eli vähän lämpöisyyttä (toffeen väristä vibaa latvoissa) eli siis miltäköhän lopputulos näyttäis? Kannattaako ees aatella? Kiitos

 4. Sari

  Ooh, mielettömän ihanan väriset hiukset! Joskus teinivuosina on tullut viimeksi värjättyä ruskeita hiuksiani vähän punasävyisemmäksi, mutta nyt kyllä alkoi polttelemaan todella pahasti punertava sävy.

 5. Saaraaa

  Cultivators on kyllä kirkkaasti parhain! Se mullisti koko hiusten kasvivärjäyksen. Väri on intensiivinen, hiukset vahvat, pysyvyys on uskomaton ja kaunis. Miten kukaan viitsii värjätä synteettisillä.
  Itselläni on nyt äskettäin värjätty sekoitus brown ja henna 1+1. Väristä tuli kyllä ihan nappi. Tuota sinun sekoitustakin täytyy varmasti kokeilla.

 6. tuike

  Tuo tummempi väri sopii sulle todella hyvin! Kirkastaa ihon ja silmien värin myös.

  Onhan nämä kasvivärit voidemaisia? Niiden jauheiden kanssa on oma vaivansa ja tulee helposti sotkua, vaikka kasvivärejä toki mieluummin suosinkin.

  • Nämä ovat jauhemaisia, jotka sekoitetaan veden kanssa, mutta pakkoa sanoa, että kampaajani on todennut alusta saakka Cultivatorsin koostumuksen olevan ihan eri luokkaa kuin aiemmin käyttämällämme merkillä. Jos väri olisi voidemainen jo valmiiksi, täytyisi siihen lisätä emulgaattorit ja säilöntäaineet, eikä lopputuote ole tällöin ollenkaan sama kuin tässä muodossa. Tämän luomummaksi väri ei voi mennä ja en myöskään usko lopputuloksen olevan lähellekään yhtä hyvä, jos väri sisältäisi näitä erilaisia teknisiä aineita ja olisi valmiiksi sekoitettu. Tarpeeksi syvä kulho ja hiljalleen veden lisääminen, niin pysyy homma mahdollisimman siistinä 🙂

 7. Suvilia

  Lopputulosta ei voi kuin ihastella! Nyt tekee mieli saada muutosta omaankin tukkaan. Etsinnässä olisikin luottokampaaja pk-seudulta, olisiko sinulla antaa suositusta johonkin suuntaan ? 🙂

 8. piu

  Ihanat ovat hiuksesi ja nappi valinta, upea kokonaisuus! Muistan sinut lyhythiuksisena ja minulla silloin tämä hius mikä tällä hetkellä ja nyt hiuksesi ovat kasvaneet pitkiksi ja mikä ihana paksuus….hmmmm ja minulla edelleen tämä sama. Hiukseni ovat todella todella ohuet sekä määrällisesti vähän, kasvavat juuri sen verran että saan ne pienesti kiinni. Shampoot ja hoitoaineet eivät tee juuta eikä jaata. On aivan sama millä hiukset on pesty ja hoidettu. Koska eroa ei tuotteissa huomaa, en niihin sijoita. Kasvisväriä haluaisin mieluusti kokeilla, mutta sitä punaista pelkään. En missään nimessä halua itselleni punaista vivahdetta.
  Olisikin ihana nähdä mitä eri sävyt tekevät maantienharmaalle hiuksistolle.

  • Nyt on siis hyvä aika hiustyylin muutokselle 🙂 Valitse tuosta Cultivatorsin valikoimasta neutraali ruskea, en todellakaan usko vetävän yhtään punaiseen suuntaan etenkin jos oma värikin on neutraali 🙂

 9. Maisa

  Upea tukka sinulla!

  Olen kokeillut parin eri merkin, mm. Santen, kasvivärejä, mutta ne tuntuvat tarttuvan heikosti omiin hiuksiini. Suurin ongelma on ollut harmaiden peittäminen – olen samanikäinen kuin sinä, mutta joudun värjäämään hiuksia juuri harmaan tyvikasvun piilottaakseni. Osaatko arvioida, miten Cultivators toimii tässä suhteessa?

  • Ulpu

   En ole Katja, mutta mulla on kokemusta harmaiden peittämisestä Cultivatorsilla. Toimii! Mä oon värjännyt Chestnutilla sekä Chestnutin ja Walnutin sekoituksella ja hyvin peittää harmaat. Mulla on maantienvärinen (tyhmä kuvaus, en keksi parempaa) tukka, jossa vaaleita, lähes valkoisia hiuksia seassa, jotka kyllä peittyy hyvin. Tyvikasvua mulle ei ole näillä tullut, vaikka on tummuusasteeltaan jonkin verran tummempi.

   Ihana tukka Katja, en ole kerinnyt kommentoimaan, joten sanonpa nyt. 🙂

 10. Lea

  Täyttä rakkautta kun itsekin löysin aiemman blogikirjoituksesi ansiosta cultivatorsin, kiitos vaan! Sen jälkeen olenkin sekoitellut eri tavoin auburn copperia, light brownia ja hennaa.
  Yksi ”virhe” tuli välissä kun haaveilin pääseväni hieman ruskeampaan kuparisävyyn caramelin avulla, mutta se olikin aika kellertävä hiuksissani. Parin päivän päästä laitoin pelkkää hennaa päälle, mutta tulipas siitä sitten todella punainen :). Nyt se on sopivasti kesän haalistunut ja tyvikasvua pitäisi laittaa piiloon ehkä sävyjen auburn copper ja light brown sekoituksella taas. Mutta se ei taida sitten erottua latvoissa tuosta punaisemmasta hennasta (keskikuparinen) enää? Eli kannattaisikohan värjätä vain juurta ja levittää jonkin matkaa ”päätä myöten” massaa. Synteettisen vaalennusta sisältävän vaaleankuparisen värin raja kasvamassa niskassa asti pois, se kyllä vielä erottuu kun osaa katsoa. Oma sävy harmaata ja maantieväriä pukkaava entinen punertavanvaaleanruskea.
  Pitäisi löytää pitkiin hiuksiin soveltuva hyvä suti. Mistähän sellaista voisi etsiä ja löytää? Synteettinen vanha oikein raapii hiuksiani.

  • Caramel on tosiaan hyvinkin lämmin sävy. Laittaisin itse Brownia, jos kaipaa ruskeaa. Ja tottakai voi värjätä tyven eri värillä kuin pituuden, jos jaksaa 🙂 Silloin kun olen itse värjännyt hiuksia kotona, on minulla ollut käytössä muistaakseni ihan Stokkalta ostettu hiusvärisuti, joka on tosi leveä. Mutta täyttä muovia siis!

 11. Kukka

  Yes, omaankin silmääni aiempi oranssi oli liian kirkas ja vaalea. Olet paljon harmonisemman ja levollisemman näköinen nyt 🙂

 12. Merja

  Heippa. Oon jo pitkään lukenut sun ihanaa blogia ja sen innoittamana myös siirtynyt kasviväreihin ( myös muut kosmetiikkatuotteet vaihtuneet luonnonkosmetiikkaan). Laitoin auburn copperia ja nyt mietin jos päälle laittais light brownia niin tulisko liian tumma… tai kuin tumma sävy yleensäkkin tuo on. Kiitos ihanasta blogista.

 13. Liisa

  Moikka 🙂

  Olen tyytyväinen Cultivatorsin käyttäjä ja olen värjännyt perus maantieharmaan hiukseni nyt yksi pussi mahogany ja yksi caramel eli puoli/puoli. Lopputulos on ollut kuparinpunaiset. Nyt haluaisin intensiivisemmän punaisen ei kuitenkään räikyvä mutta tummemman punaisemman ehkä lilaan vivahtavan. Eilen sekoitin 1,5 pussia mahogany ja 0.5 pussia caramel jotta saan käytettyä nuo caramel sävyt pois. Miltä kuullostaisi 1,5 pussia mahogany ja 0,5 pussia wine red- sävyä? Mahoganyn tummuus mutta pieni säväys punaisuutta lisää wine redistä? 🙂 -Kiitos

 14. Susanna Nurmi

  Heippa!

  Onko sinulla tuo kirjoittamasi reseptin sävy hiuksissasi? Eli sama mikä on kuvissa?

  Kiitos etukäteen.
  Susanna

 15. Juulia

  hei! pystytkö auttamaan, värjäsin hiukseni deep chestnut värillä, muuten väristä tuli onnistunut mutta juuri on todella vihertävä värjäyksestä on aikaa 3 tuntia. lähteekö vihreys muutaman päivän sisällä vai teinkö virheen kun värjäsin maantienvärisen juurikasvun tällä tummalla deep chestnut värillä?

  • Kyllä se siitä tasoittuu parissa päivässä. Älä pese tukkaa pariin päivään, koska väri jatkaa tekeytymistä vielä, voi ihan hyvin tasoittua jo siinä itsekseen tai sitten seuraavassa pesussa.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>