Beauty

Aurinko – ihon pahin vanhentaja(ko)

Beauty | 20.5.2016 | Katja Kokko

IMG_3835

Auringon sanotaan olevan ihon pahin vanhentaja. Ennenaikaisen vanhenemisen merkit liittyvät kuitenkin kohtuuttomaan auringonottoon. Oman näkemykseni mukaan ihon pahimmat vanhentajat ovat huonot elämäntavat sekä ihon hoitamattomuus.

Liiallisuuksiin mennyt auringonpalvonta lisää riskiä sairastua melanoomaan eikä korkeinkaan suojakerroin pysty suojaamaan täysin pitkäaaltoisilta UVA-säteiltä, jotka aiheuttavat melanoomaa. Meillä on jokaisella geneettinen perimämme sille, paljonko siedämme UV-säteilyn määrää elämämme aikana, mutta noin 20-30 % siitä on käytetty jo ennen 20 ikävuotta. Melanooman lisääntymisen epäillään liittyvän geneettisen perimän riittämättömyyteen ihon palamisen lisäksi.

Alkukesästä on erittäin tärkeää käyttää aurinkovoidetta (löydät oppaani parhaisiin luonnonkosmetiikan aurinkosuojiin täältä), sillä vaalea ihomme ei kestä alkukesän voimakasta aurinkoa eleltyään suurimman osan vuodesta vitivalkoisena kaukana auringosta, jonka vuoksi se palaa helposti. Ihon oman suojan aktivoituminen vie muutaman päivän auringonoton aloittamisesta (48-72 tuntia), jonka vuoksi lomamatkalla tai kesän ensimmäisten helteiden koittaessa aurinkoa tulisi nauttia kohtuudella aurinkosuojaa käyttäen. Ihon oma suoja toimii parhaiten 2-3 viikon kuluttua päivittäisen auringonoton aloittamisesta, mutta se ei suojaa liikaa säteilyä vastaan, vaan on pikkuhiljaa kehittyvä sopeutumisilmiö. Omaan suojaan vaikuttaa myös geneettinen pigmentaatiotyyppi.

Äkillinen annos tai liiallinen UV-säteily vaurioittavat ihoa salakavalasti, jonka vaikutukset näkyvät takautuen vasta 10-20 vuoden kuluttua. On totta, että liika UV-säteily aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista ja välillä näkeekin keski-iän ylittäneitä henkilöitä, joiden iholla on selkeät merkit, että aurinkoa on tullut palvottua liikaa. (Kaikki varmasti tunnistavat tämän tyypin, johon viittaan.) Nuorempana liiallisen UV-säteilyn merkit eivät vielä näy iholla. Ota siis aurinkoa tiedostaen ja iho suojaten.

DSC_0027

Auringon ihoa vanhentavista vaikutuksista puhutaan niin paljon, että se on saanut jotkut ihmiset käyttämään suojakertoimellista päivävoidetta jopa ympäri vuoden. Se on kuitenkin tarpeetonta, sillä auringolla on myös positiivisia vaikutuksia ihoon ja negatiiviset vaikutukset liittyvät nimenomaan kohtuuttomuuteen. Aurinkosuojakertoimen käyttö estää D-vitamiinin muodostumisen kehossa. Meidän pohjoisella pallonpuoliskollamme on niin vähän auringonvaloa suurimman osan vuodesta, että ympärivuotinen aurinkosuojan käyttö ei ole fiksua, vaan tarpeeton kemikaalikuormitus keholle. D-vitamiinisynteesiä varten aurinkoa tulisi saada kasvoille, käsivarsille ja mielellään myös jaloille 15-20 minuuttia päivässä.

D-vitamiinisynteesin lisäksi UV-säteilyllä on muitakin positiivisia vaikutuksia: se vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, parantaa vastustus- ja suorituskykyä sekä vilkastuttaa hormonitoimintaa. Käpylisäkkeen erittämän melatoniinin muodostuksen väheneminen vaikuttaa piristävästi ja lisäksi aivoissa vapautuu betaendorfineja, jotka parantavat mielialaa. Vegetatiivisen hermoston tasapainottumisen myötä uni paranee ja ärtyvyys vähenee. Lisäksi UV-säteily tekee ihon väristä kauniin – kun sitä ei nauti liikaa.

DSC_0071

Jos kohtuuttomaksi mennyttä ihon grillausta ei lasketa, ihon pahin vanhentaja ja vihollinen on auringon sijasta huonot elämäntavat sekä ihon hoitamattomuus. Tässä muutamia seikkoja:

– Pitkittynyt stressi

– Väärin koostettu tai ravinneköyhä ruokavalio

– Suoliston huono kunto

– Prosessoitu ruoka

– Alkoholin liika kulutus

– Tupakointi (vanhentaa ihoa huomattavasti enemmän, kuin UV-säteily)

– Liikunnan puute

– Riittämätön uni ja levon puute

– Itsensä kokeminen onnettomaksi ja ahdistuneeksi

– Tyytymättömyys omaan työhön

– Jatkuva huoli esim. raha-asioista tai ihmissuhteista

– Synteettinen kosmetiikka, joka koostuu keinotekoisista ja petrokemian raaka-aineista, iho jää täysin vaille ravinteita

– Ihon täysi hoitamattomuus

DSC_0226

Kun listaa tarkastelee, niin kysehän on aivan elämän perusasioista, joista moni on kytköksissä toisiinsa. Uskon vahvasti, että nämä seikat koskettavat suurinta osaa meistä paljon vahvemmin, kuin liiallinen auringon palvominen. Panostamalla näihin asioihin, aurinkoa voi kyllä ottaa, kun muistaa kohtuuden, ihon totuttelun sekä riittävän aurinkovoiteen käytön. Suojakerroin on tarpeellinen vain lomamatkoilla, aurinkoisilla hiihtoreissuilla tai kesällä suorassa auringossa pitkiä aikoja oleskellessa. Tällöin iho vanhenee taatusti kauniisti. Liikapigmentaation ehkäisy on ainoa seikka, jolloin suojakertoimellista päivävoidetta tai meikkipohjaa on hyvä käyttää loppukeväästä lähtien aurinkoisina päivinä, jos oleskelee paljon ulkona.

Kuinka paljon te otatte aurinkoa kesällä? Millaista suojakerrointa käytätte ja kuinka pitkään? Käytätkö suojakertoimellista voidetta ympäri vuoden?

P1018517

Kuvat Katja Kokko

Lähde Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin

Avainsanat: , , , ,

Beauty

25 kommenttia artikkeliin “Aurinko – ihon pahin vanhentaja(ko)”

 1. EvaDoo

  Olen edelleen harkinnut Lauren Brookenin moussemeikkivoidetta spf28 kun kerran sitä aurinkovoidetta että meikkivoidetta pitää laittaa naamaan.

 2. Janita

  Mihin asti suosittelet käyttämään aurinkovoidetta? Elokuuhun?:)
  Entäs jos iho ei vaan pala niin kannattaako aurinkorasvaa käyttää? Itse olen käyttänyt joskus ympäri vuoden suojakertoimellista päivävoidetta mutta sun blogia luettuani käytän nykyään keväästä(maaliskuusta) eteenpäin. Mutta tarviiko enää syyskuussa käyttää aurinkoisina päivinä ? Tuskin silloin enää palaa.

  • Elokuuhun asti on mielestäni riittävä, jollei kärsi liikapigmentaatiosta. En itse Suomen oloissa käytä aurinkovoidetta enää loppukesästä lainkaan, ellen sitten makaa puistossa pitkiä aikoja. Ihon oma suoja on aktivoitunut, jos ei vaan pala, mutta se ei suojaa auringon vanhentavilta vaikutuksilta ja ihosyövältä. Tässä omaa harkintaa mielestäni lähinnä miettien, että kuinka pitkiä aikoja siellä suorassa auringossa oleskelee. Syyskuussa aurinkovoide on tarpeeton jo.

 3. Janita

  Taas kyselen tuotesuosituksia…
  Multa on loppumassa Juice Beautyn puhd.öljy ja haluaisin löytää edullisen, hellävaraisen mutta tehokkaan puhdistusemulsion kasvojen iholle mikä poistaa myös aurinkorasvat… Tällä hetkellä ei ole varaa essen puhdistusaineisiin vaikka kuinka haluaisin.:(

 4. Herkästi palava

  Onko kaikissa suosittelemissasi luonnonkosmetiikan aurinkorasvoissa sekä UVA- että UVB -suoja? Itselleni on tosi epäselvää. Esim. Algamariksen putelissa mainitaan molemmat mutta vain UVA on ympyröity joten sisältääkö se vain sen?

 5. Ninne

  Minä en varsinaisesti ota aurinkoa laisinkaan. Etelänreissuilla tykkään lueskella kirjoja ja viihdyn altaalla, mutta valitsen paikkani niin etten ole suorassa auringonpaisteessa. Punapigmenttisenä ja muutaman kerran teini-iässä inhottavasti palaneena pyrin välttämään sitä viimeiseen asti. Pelko syövästä on itselläni olemassa, koska genetiikka ei toisiaan ole tässä asiassa puolellani. Olen myös muutaman kerran käynyt luomitarkastuksissa ihan vain pysyäkseni ihoni kunnosta ajantasalla, nytkin on tälle kesälle käynti varattuna. Pyrin kesällä muistamaan suojakertoimet aina jos tiedän, että suoraa auringonvaloa en pysty välttämään. Etsin kuitenkin usein varjopaikkoja ja pyrin mahdollisuuksien mukaan pukeutumaan kevyesti ja ilmavasti, mutta kuitenkin niin, että ihoalueita jäisi paljaaksi mahdollisimman vähän. Maksihameilla tämä onnistuukin hyvin, mutta kasvot ja yläkroppa on se ikuisesti haasteellisin osuus.

  Ympärivuotisessa käytössä kasvoilla mulla on Iroisien BB-voide jossa on suojakerroin. Se on paras meikkipohja jonka olen itselleni luonnonkosmetiikasta löytänyt. Näppärä ja tarpeeksi kevyt. Kesäisin käytän toisinaan myös Juice Beautyn CC-voidetta, niinä päivinä kun en jaksa/halua meikkiä edes Iroisien peittävyyden vertaa. Lisäksi kesää varten kaapissa on odottamassa Biosoliksen aurinkorasva sekä Hurrawn suojakertoimellinen huulirasva. Erehdyin viime viikolla laittamaan huuliin edelliseltä reissulta jäänyttä synteettisen kosmetiikan aurinkohuulivoidetta, koska laukusta oli Hurrawn normaalisti käyttämäni Pitta huulivoide unohtunut. En kyllä erehdy tähän toiste ja olen mieluummin vaikka ilman huulirasvaa. Yhdistin edellisen reissun huulien kuivumisen ja karheuden aurinkoon sekä suolaveteen, mutta nyt tämän parin päivän erehdyksen kohdalla huomasinkin että reaktioni johtuivat huulirasvasta. Ei enää ikinä sitä kamaa minun huulilleni.

 6. Epätoivoinen

  Harkitsen auringonoton lopettamista. Nuorena en ottanut aurinkoa ollenkaan,mutta muutettuani toiselle paikkakunnalle oli vieressä iso puisto ja siitä se lähti. Viimeiset 7v olen ottanut aurinkoa kesäisin, kertaakaan tosin palamatta. Rintakehässä näkyy auringonotto ja kasvoissakin pieniä muutoksia ihossa. Olen nyt siis 30v.

  Suurin tämän hetken kriisini liittyy silmänalusiin. Minulla on tosi stressaava kevät takana, jolloin olin ahdistunut ja nukuin huonosti pari kuukautta. Työkykyisenä pysyin energiajuomien avulla. Normaalisti en käytä kofeiinia. Noin kuukausi sitten havaitsin silmänaluseni olevan tosi pahasti kuopalla (ns. hollow eyes) ja toki myös siniset. Silmänympärysihoni on aina ollut ohut ja verisuonet kuultavat paikoin läpi. Ne on helppo peittää meikillä, mutta noihin kuoppiin ei meikki auta.

  Nyt olen taas saanut nukuttua, stressi on hävinnyt ja kofeiini jäänyt. Kuopat ei ole kuitenkaan hävinneet. Voivatko ne jäädä pysyviksi nyt kun ikää on jo enemmän? Minulla on muutoin hyvä iho. Ei ryppyjä, normaali ihotyyppi jne. Nyt tosin nasolabiaalijuonne on myös vahvistunut eli olen vanhentunut silmissä muutamassa kuukaudessa. Mitä tälle on tehtävissä? Voisiko kuopat hävitä ajan kuluessa kunnon yöunien/terveellisten elämäntapojen myötä? Vai onko peli jo menetetty ja täyttöhoito ainut mahdollisuus?

 7. Maikkis

  Nostaisin tuon levon ja hyvän unen kaikkein tärkeimmäksi seikaksi, jos ja kun puhutaan ihon kunnosta (pois auringossa grillaaminen tietenkin).

 8. Tiina

  Anteeksi nyt vaan, mutta täytyy olla eri mieltä. Auringon UV säteily on ihoa eniten ennenaikaisesti vanhentava tekijä. UV säteilyä on ilmassa ympäri vuoden, myös talvella, myös Suomessa. UV A säteily on se mikä vanhentaa(ja sitä on ilmassa siis ympäri vuoden) ja UV B säteily on se mikä ruskettaa ja sitä on ilmassa eniten kesällä(keskipäivällä). UV C säteilyä on eniten korkeilla paikoilla ja sitä vastaan ei oikeastaan voi suojautua. SPF suoja ilmoittaa B säteilyä vastaan olevan suojan, A säteilyä vastaan on ns. tähtiluokitus, missä korkein on 5 tähden aurinkosuoja. On totta, että auringosta on myös positiivisia vaikutuksia, mutta jos haluaa säilyttää ihon nuorekkuuden(ja myös ihon terveyden) olisi viisasta suojautua auringolta joko aurinkosuojavoiteilla tai välttämällä auringonottoa. Rusketus saattaa näyttää ihon hyvältä vielä nuorilla, mutta mitä vanhemmaksi tulee, sen rumemmalta rusketus näyttää(minun mielestä). Tykkään kyllä itsekin lämmöstä ja auringosta ja viihdyn hyvin myös etelän lomilla. En kuitenkaan enää ”grillaa” itseäni auringossa. Viihdyn lämmössä varjon alla ja suojakerroin on aina kesällä vähintään 30 ja ympäri vuoden 15. Suojakerroin löytyy joko päivävoteesta tai meikistä.

 9. Anne Karjalainen

  Samaa mieltä. Näillä leveysasteilla en usko auringon olevan pahin vanhentaja. Aurinkomaissa naiset ovat vanhemman näköisiä kuin pohjolassa. Juuri julkaistun ruotsalaisen tutkimuksen mukaan kohtuullisen auringonsaannin hyödyt olivat terveydellisesti suuremmat kuin ihosyövän riski. Hyödyt ovat niin moninaiset, eikä sitä kata pelkkä D-vitamiinin saanti. Erityisen tarkkana pitäisi olla raskausaikana, sillä D-vitamiinin puutoksen epäillään olevan monen pohjolassa yleisen taudin taustalla. En ymmärrä, miksi kaikki valmistajat laittavat meikkivoiteisiin SPF:n. Olen tästä jopa antanut palautetta Lumenelle. Tosin itse ratkaisin ongelman käyttämällä mineraalimeikkivoidetta kun haluan kasvoille suojaa. SPF 15 riittää itselleni hyvin ja kuivassa tuotteessa ei tarvita säilöntäainetta toisin kuin voiteessa. Aurinko myös parantaa ihon hyvinvointia muodostamalla paksumman ihomuurin.

 10. Iida

  Toisenlainen rusketukseen liittyvä kysymys: ainainen kesän kynnyksellä koittava meikkivoiteen sävyn päivitys ruskettuvaa naamaa vastaamaan. Käytössä aiempina kesinä ollut RMS un cover-up sävyssä 22, nyt tekisi mieli testata Gressaa. Mikä sävy vastaisi parhaiten tuota RMS:n 22? 🙂

 11. Erittäin hyvä kirjoitus. Nykyään tuntuu olevan vallalla hysteria, ettei ulos voi mennä ilman 30 suojakerrointa. Itse en edes rusketu ilman rasvoja vaikka olen päivän ulkona. Ja netissä olen saanut kauhistuttaa palautetta kun haluaisin hieman väriä nahkaani 🙂 Asuin myös vuosia maassa, jossa on aurinkoa 350pv vuodessa. Ja aina minua luullaan 10-15v nuoremmaksi.
  Melanoomaa on myös todettu enemmän sisä-kuin ulkotyöläisillä.
  Siispä nautitaan auringosta!

  • Juuri näin 🙂 Itse kyllä käyttäisin suojaa, jos olisin koko päivän ulkona suorassa auringossa (etenkin alku- ja keskikesästä). Säteilyannos on silloin jo niin suuri, että suojautuisin ihosyöpää ajatellen. Mielestäni riippuu tosiaan paljon siitä, kuinka pitkiä suorassa auringossa vietetyt ajat ovat.

 12. TooLate?

  Hei, kiitos tästä hyvästä postista! Itse olen kyllä aina huomannut, että iho myös pitää auringosta.. tai no ainakin kesästä. Ja en varmaan koskaan malttaa olla ottamatta aurinkoa ainakin jossakin vaiheessa kesää reippaamminkin. Nykyään enemmän järjen kanssa kuin aiemmin, mutta mutta.. esimerkiksi oma dekolteen alueeni on palanut niiiiiiiin monet kerrat, että alta nelikymppisen ihoni näyttää kaulan alta v-muodessa varmaan 55-60 -vuotiaan iholta. Ajoittain syvät uurteet ovat omaan silmään ainakin todella näkyvät. Kasvoissani on verrattain vähemmän ryppyjä, otsauurteita on toki jne, mutta dekoltee siis tässä suhteessa ns. heikoin lenkki. Mutta onko enää mitään tehtävissä? Iholääkäri sanoi kerran, että jos suojaisin kokonaiset viisi vuotta tuon ihoalueen niin, että se ei altistu auringolle lainkaan, se uusiutuisi. Mutta en minä sellaiseen pysty. Tietenkin suojaan sen vaatteilla ja aurinkovoiteilla niin hyvin kuin vain voin, mutta täyspimento ei tule onnistumaan.. onko siis enää mitään tehtävissä ihon kunnon parantamiseksi? Nykyään laitan kasvovettä, öljyä ja kasvovoidetta myös dekolteelle – ennen en tehnyt edes sitä. Se on ainakin ollut askel parempaan suuntaan…

 13. Mineraalimeikit

  Tässä luonnonkosmetiikka vs. synteettinen kosmetiikka kuviossa, mihin sijoittuvat mineraalimeikit? Tilaan kaikki iholle menevät meikit LilyLololta. Aurinko on ihana asia, mutta jostain syystä valitsen itselleni aina varjopaikan 🙂

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>