Joka ikinen kevät minulta toivotaan juttua luonnonkosmetiikan aurinkovoiteista. Tuntuu, että olen kirjoittanut niistä jo niin monta vuotta, ettei kenellekään enää olisi epäselvää miksi aurinkovoidetta ei kannata valita synteettisenä. Vaikka ihotautilääkärit ovat Suomessa ikävä kyllä edelleen luonnonkosmetiikkavastaisia, jotkut heistä jo sentään suosittelevat valitsemaan aurinkosuojan fysikaalisena kemiallisen UV-filtterin sijasta. Synteettiset UV-filtterit voivat häiritä hormonitoimintaa toimien kehossa estrogeenin kaltaisesti ja lisäksi ne kuormittavat ympäristöä.
Paras suoja palamiselta on toki pysytellä varjossa tai suojata itsensä vaatteilla, mutta suurin osa meistä nauttii kuitenkin auringossa olemisesta maalla tai merellä – mielellään tuntikausia kerrallaan. Tällöin aurinkovoide on tarpeen. Jos auringossa oleskelee lyhyitä aikoja, ei aurinkovoiteelle ole tarvetta, sillä se vain blokkaa D-vitamiinin tuotannon.
Mikään aurinkovoide ei suojaa ihosyövältä, sillä syöpää aiheuttavat pitkäaaltoiset UVA-säteet, jotka tunkeutuvat syvälle ihon verinahkaan saakka. Edes korkein suojakerroin ei pysty suojaamaan niiltä täydellisesti, mutta palamiselta kylläkin, joka toistuvasti lisää ihosyövän riskiä. Palamiseen on syytä suhtautua vakavasti. Tunnen itse muutamia ihmisiä, joilta on löydetty ihosyöpä. Onneksi ajoissa, mutta se voi myös aina uusiutua.
Itsekin kuulun pisamanaamaisena ja runsasluomisena siihen ryhmään, jonka ei kannata leikkiä auringon kanssa ja olen onnistunut polttamaan itseni tarpeeksi monta kertaa yhden elämän aikana. Varsinkin alkukesä on otollista aikaa hipiän kärventämiselle, jos ei ole ehtinyt hankkia aurinkorasvaa. Siispä kehotan teitä kaikkia lukijoitani ostamaan uuden aurinkovoiteen nyt. Unohda se viime vuotinen puteli, jonka jemmasit syksyllä kaapin perälle ja hanki tuore tapaus. Näin palaminen ei pääse yllättämään.
Luonnonkosmetiikasta löytyy loistavia aurinkovoiteita lapsille ja aikuisille. Valikoimassa on kevyitä suojia, korkeita suojia, vedenkestäviä suojia sekä luonnollisen ja miedon suojan tuovia öljyjä. Ota huomioon suojakerrointa valitessasi oman ihosi väri ja herkkyys sekä olosuhteet, joissa tulet voidetta käyttämään ja muista käyttää voidetta reilusti.
Luonnonkosmetiikan aurinkosuojat tulevat mineraaleista: titaanidioksidista ja sinkkioksidista, yleensä näiden kahden yhdistelmästä. Fysikaalinen suoja heijastaa auringonsäteet pois iholta. Muutama vuosi sitten ne värjäsivät ihon valkoiseksi, mutta nykyisin voiteet levittyvät huomaamattomasti ilman nanopartikkeleita.
Parhaat aurinkovoiteet luonnonkosmetiikasta löytyvät mielestäni Acorellelta*, Algamarikselta* sekä Biosolikselta*. Niitä myyvät Natural Goods Company*, Hyvinvoinnin Tavaratalo*, Biodelly* sekä Jolie*.
Viime kesänä käytin itse Acorellen aurinkovoiteita*, joihin olin erittäin tyytyväinen. Voit lukea niistä lisää vuoden takaisesta postauksestani. Tänä vuonna sain testiin Algamariksen aurinkotuotteet*, jotka vaikuttavat kyllä tuoksujensa perusteella kiilaavan suosikeikseni. Voiteissa ja after suneissa on nimittäin aivan mielettömän ihanat kookoksen tuoksut ja vuosia sitten legendaarista Hawaiian Tropic aurinkovoidetta lotranneena saan erittäin nostalgisia teinikesien viboja tuosta tuoksusta. Lisäksi sain kokeiluun Biosolikselta* uudistuneet tuotteet, jotka vaikuttavat nekin loistavilta, vaikka jäävät tuoksuissa kakkoseksi. Sisilian ja Balin reissuille tullaan kyllä pakkaamaan melkoinen aurinkotuotteiden kavalgadi!
Tässä välissä haluaisin huomauttaa yhdestä tärkeästä seikasta. Valitettavasti myös aurinkotuotteiden kohdalla tapahtuu viherpesua, joka ei onneksi ole vielä rantautunut Suomeen, mutta Jenkeissä (sekä Ruotsissa) muutamakin luonnonkosmetiikan verkkokauppa myy aurinkovoiteita, joiden UV-filtteri ei ole fysikaalinen, mutta tuotetta mainostetaan luonnollisena niiden sisältämien kasviöljyjen ja -uutteiden vuoksi. Toinen ilmiö on fysikaalinen aurinkovoide, joka sisältää kasviöljyjen ja -uutteiden lisäksi reilun tujauksen silikoneja, siloksaaneja tai petrokemian raaka-aineita. Tarkista aurinkovoidetta ostaessasi, että kyseisellä tuotteella on luonnonkosmetiikan sertifikaatti (kuten Ecocert, BDIH, Natrue, Soil Association, Cosmebio) niin vältyt hutiostoksilta.
Paras valikoima Algamariksen aurinkotuotteita löytyy Hyvinvoinnin Tavaratalosta* sekä Joliesta*. Kasvoille löytyvät suojat kertoimilla 30* ja 50*. Vartalolle on saatavilla voidetta kahdessa koostumuksessa: hyvin ohuena sprayna* (joka ei kuitenkaan ole pakattu spray-pulloon, vaan pumpputuubiin) sekä hieman täyteläisempänä voiteena*, joka on parempi kuivalle iholle. Kummallakin koostumuksella suojat löytyvät kertoimilla 30 ja 50. Voiteet eivät jätä ihoa valkoiseksi, ei edes korkeampi suojakerroin. Lapsille Algamariksella on suojakertoimen 50 voide* kahdessa eri purkkikoossa. Lisäksi suojalla 50 on saatavilla aurinkovoidestick*, joka on kätevä suoja kasvoille erityisesti veneilijöille tai muissa olosuhteissa, missä voiteen levitys pitää käydä näppärästi.
Algamariksen after sun -voiteet tuoksuvat huumaavalle kookokselle ja myös niitä löytyy kahdella eri koostumuksella: kevyenä emulsiona* ja täyteläisempänä voiteena*. Itse en ole mikään after sunien ylin ystävä, vaan käytän aloe vera geelin* lisäksi 100 % kylmäpuristettuja kasviöljyjä, mutta näiden tuoksujen äärellä joudun kyllä antautumaan.
Biosoliksen uutuuksista sain kokeiluun kertoimen 20 aurinkosuojaöljyn*, jonka suoja tulee mineraalien sijasta karanjaöljystä. Sillä on luonnostaan korkea suoja UVA- ja UVB-säteitä vastaan. Tämän öljyn aion ehdottomasti testata viimeistään Balilla, kun iho on jo saanut rusketusta. Ihan ensimmäisiä auringonsäteitä vastaan en tällä uskaltaisi suojautua, vaikka tuotteelle onkin täytynyt tehdä suojakertoimen testaus ennen kuin purkin kylkeen saadaan lyödä leima suojakertoimesta.
Toinen mielenkiintoinen uutuus Biosolikselta on Melt In aurinkosuojavoide* kertoimella 30, jossa suoja on yhdistelmä sinkkioksidia sekä karanjaöljyä. Voide on koostumukseltaan iholle sulavaa kevyttä, öljymäistä emulsiota, joka levittyy huomaamattomasti. Koostumus on todella ihana, aivan erilainen, kuin tavallisissa luonnonkosmetiikan fysikaalisissa suojissa.
Lisäksi Biosolikselta löytyy uusi, hyvin ohut aurinkosuojasuihke kertoimella 50*, joka on myös sinkkioksidin ja karanjaöljyn sekoitus. Myös tämä spray levittyy ja imeytyy nopeasti sekä täysin huomaamattomasti.
Näistä tuotteista valitsisin rantalomalle Algamariksen, sillä titaanidioksidin ja sinkkioksidin yhdistelmä antaa kestävämmän suojan iholle. Biosolis voisi olla miellyttävämpi valinta kaupunkilomalle tai hieman kevyempään auringossa oleskeluun. Tämä tulee kyllä testattua perusteellisesti kaupunkilomalla Sisiliassa ja tropiikissa Balilla.
Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet ovat loistavia, tehokkaita ja nykyisin myös iholla huomaamattomia, vaikka eivät sisällä nanopartikkeleita. Muista kuitenkin lisätä voidetta noin tunnin välein ja varsinkin, jos hikoilet paljon tai uit, jotta et pala vahingossa. Voidetta tulee myös käyttää reilusti, nuukailla ei kannata! Aurinkovoide tulee puhdistaa hyvin iholta päivittäin ja puhdistuksessa on hyvä käyttää apuna esimerkiksi musliiniliinaa, syväpuhdistavaa savipohjaista tai kevyesti kuorivaa puhdistusvoidetta ja vartalolle pesuharjaa tai hellävaraista kuorintaa.
Mitkä ovat teidän suosikkejanne luonnonkosmetiikan aurinkovoiteista?
Kuvat Katja Kokko
*Affiliate-linkki
Tuotteet saatu blogin kautta