Beauty

Elävät tuoksut

Beauty | 23.8.2018 | Katja Kokko

Täydellisen parfyymin löytyminen luonnonkosmetiikasta ei ole helppoa. Luonnollisten parfyymien valmistaminen on haastavaa ja kallista, sillä luonnollisia tuoksukomponentteja on tarjolla vain 300, kun synteettisiä tuoksumolekyylejä löytyy puolestaan 3000. Lisäksi luonnollinen tuoksu on vaikea saada kestämään iholla pitkään, koska luonnonkosmetiikassa ei sallita ftalaatteja, mitä puolestaan löytyy oikeastaan kaikista synteettisesti hajustetuista tuotteista (muistakin kuin parfyymeistä). Ftalaatit häiritsevät hormonitoimintaa, joka ohjailee meidän fyysistä kehitystä, aineenvaihduntaa ja hedelmällisyyttä, joten ftalaatteja kannattaa välttää niin paljon kuin mahdollista, koska altistumme niille modernissa maailmassa väistämättä.

Luonnonkosmetiikassa on tarjolla muutamia parfyymibrändejä, mutta monesti tuoksuista puuttuu hienostuneisuus, syvyys ja jännittävyys mitä parfyymiltä kaipaa. Parhaimmillaan parfyymi herättelee meissä muistoja kaukaa lapsuudesta, muistuttaa ihanista hetkistä tai nostaa esiin mielikuvia, tunnelmia ja vahvistaa sen hetkistä meissä värähtelevää energiaa.

Olen kokeillut monia parfyymibrändejä, joista tähän mennessä paras on ollut 100BON, voit tutustua sarjaan tässä postauksessa. Alkuinnostuksen jälkeen parin vuoden takaiset lempituoksut sarjalta alkoivat yhtäkkiä tuntua latteilta enkä ole saanut aikaiseksi mennä Kicksiin nuuskuttelemaan uutta tuoksua. Sen sijaan jo vuoden päivät sitten eteeni tuotiin uusi hollantilainen niche-parfyymisarja Abel, jonka yksityiskohtia myöten viimeistellyt ja kauniit pakkaukset sekä koko brändäys upeita nettisivuja myöten (puhumattakaan ihanista runoista ja ajatuksista, mitä pakkausten sisään on piilotettu) vastaa tismalleen sitä jotain, mitä parfyymibrändiltä toivon. Mutta ne tuoksut… ne eivät ole helppoja!

En tiennyt mitä mieltä olisin ollut Abelista nuuhkiessani tuoksuvalikoiman läpi ensimmäistä kertaa. En rakastunut, en vihannut, mutta en todellakaan sulattanut tuoksuista yhtäkään. Miedoin tuoksu Golden Neroli oli ainoa, jota olisin uskaltanut suihkuttaa iholleni varmana siitä etten pyörry puolen tunnin päästä sitä nuuhkittuani. Sekään ei kuitenkaan vetänyt puoleensa niin paljon, että olisin tullut hankkineeksi koko pulloa omakseni. Tuoksujen piti jäädä hautumaan.

Syksyllä ystäväni Kirsikka ihastui White Vetiver tuoksuun ja kuvaili sitä niin mehukkaasti, että päätin antaa sille mahdollisuuden. White Vetiveristä tulikin ensimmäisen Abel-tuoksuni, jota seurasi Golden Neroli. Jokaisella vierailullani Joliessa kävin nuuhkimassa Abelin parfyymihyllyn läpi. Yksikään kokoelman muista tuoksuista ei resonoinut ylitse muiden, mutta aloin päästä niihin sisälle. Parfyymit jättivät selkeästi tuoksujäljen mieleeni, sillä muutamien tuoksuttelukertojen aloin saada parfyymi deja vuita. Yhtäkkiä kesken kirjoittamisen saatoin saada voimakkaan fiiliksen jostain tuoksusta, jota olin nuuhkinut monta päivää tai jopa viikkoa sitten. Parfyymit alkoivat tulla mieleeni hyvällä tavalla ja aloin yhtäkkiä tuntea voimakasta vetoa tuoksuihin. Päädyin lopulta kokeilemaan tuoksuja Abelin Discovery Kitin kautta, joka on todella tarpeellinen, mikäli merkin parfyymit aukeavat yhtä hitaasti kuin minulle ja vaativat hieman pureskelua.

Tapasin viime talvena Abelin perustajan, uusi-seelantilaisen, mutta Amsterdamissa asuvan Frances Shoemackin, joka työskenteli aiemmin viinibisneksessä, mutta päätyi lopulta parfyymintekijäksi. Tai siis Frances ei suinkaan luo tuoksuja itse, vaan mestariparfymööri Isaac Sinclair. Francesin missiona oli luoda maailman paras luonnollinen parfyymibrändi ja kun hän törmäsi videoon Isaacista, jossa hän vertasi viinin valmistamista parfyymien tekoon, Frances tiesi oikean henkilön löytyneen. Isaac työskentelee nenänä isoille parfyymitaloille ja Abel on hänen oma uniikki projektinsa, sillä maailmasta ei tosiaan löydy kovin montaa yhtä hullua ihmistä kuin Frances, joka meinaa menestyä parfyymibisneksessä luonnollisilla tuoksuilla (mutta mehän tiedämme jo tässä vaiheessa, että Abelista tulee vielä suuri menestys, sillä yhä useampi haluaa vaihtaa parfyyminsä luonnolliseen).

Viime talven parfyymin haistajaiset muistuttivat varmasti paljon viininmaistajaisia (en ole koskaan sellaisessa ollut, mutta olen nauttinyt seitsemän ruokalajin illallisen viinipaketilla viiniammattilaisen kanssa ja koko makumaailma sai aivan uudet ulottuvuudet ammattilaisen seurassa). Tilaisuus oli itselleni todella tarpeen, sillä tiesin haluavani Abelin kokoelmasta vielä jonkun parfyymin, mutta en vain vielä tiennyt minkä ja osa tuoksuista ei edelleenkään auennut minulle täydellisesti. Francesin haistattamana (kai näin voi sanoa?) tuoksut lähtivät lentoon aivan uudella tasolla ja tunnistin niistä vivahteita, mitä en olisi itse hoksannut kuuna päivänä. Pääsin sisään jokaisen tuoksun tarinaan, tunnelmaan ja taustaan – ja rakastuin jokaiseen!

Vaikein osuus olikin päättää, mikä olisi kolmas parfyymini. Abelin tuoksut elävät iholla (Abelin tuoksukokoelman nimi on Vita Odor, joka tarkoittaa elävää tuoksua) ja siksi ne tuoksuvat jokaisen iholla hieman erilaiselta eikä omaa tuoksua välttämättä tunnista samaksi ystävän iholla ja vastaavasti kaverin ihana tuoksu voi olla aivan kamala omalla iholla. Minun ihollani kaikki Abelin parfyymit tuoksuvat hyvältä, mikä tietenkin vaikeuttaa lempituoksun löytämistä.

Tällä hetkellä minulta löytyy kaikki Abelin tuoksut (joista olen ostanut kolme ja saanut kolme maahantuojalta Greenlips Beautysta) ja valitsen tuoksuni mielialan, tunnelman tai vibojen mukaan. On myös päiviä, jolloin mikään Abelin tuoksu ei tunnu oikealta. Rakastan jokaista parfyymiä ja ne sopivat niin eri tunnelmiin ja tilanteisiin etten osaa valita juuri sitä omaa tuoksuani – ehkä se kuvastaa tämän hetkistä elämäntilannettani, jossa tapahtuu paljon, kaikki ovet ovat avoinna enkä tiedä minne tulen asettumaan muutoksen jälkeen. Kenties se oma tuoksu selviää sitten, kun kaikki muukin asettuu?

Ajattelin kirjoittaa teille Abelin parfyymien tunnelmista ja tuoksumaailmasta, jos jolla kulla teistä on hakusessa parfyymi, joka ei ole helppo, mutta auetessaan kiehtova ja koukuttava, sillä sellaisia Abelin tuoksut todella ovat. Ja lisäksi ne pysyvät iholla paremmin kuin useat muut luonnolliset parfyymit. Jokaisesta parfyymistä on saatavilla 15 ml ja 50 ml koot ja kaikki tuoksut ovat unisex. 15 ml pullo maksaa 48 € ja 50 ml pullo 98 €.

White Vetiver

Yleensä puiset tuoksut ovat lämpimiä, mutta tämä tuoksu on viileä ja raikas. Tuoksu avautuu kermaisella limellä ja kimpullisella minttua, joka kuljettaa mielikuvissa Kuuban kuumille rannoille mojiton äärelle. Tuoksu sulkeutuu hienostuneella, karamellisoituneella kuivatun puun tuoksulla. White Vetiver ei ole selkästi maskuliininen eikä feminiininen. Tuoksu on jotenkin odottamaton.

Latvatuoksu: lime, piparminttu

Sydäntuoksu: inkivääri, palmarosa

Juurituoksu: vetiver, vanilja

Golden Neroli

Tämä tuoksu on kaunis ja mielihyvää tuova, joka elää Abelin tuoksuista iholla eniten, sillä se sisältää eniten latvatuoksuja, minkä vuoksi se ei myöskään pysy yhtä kuin muut tuoksut. Frances kertoi rakastavansa suihkauttaa tätä tuoksua pitkiin hiuksiin pyörräillessään pitkin Amsterdamin katuja ja hän tunsi vetoa tuoksuun erityisesti ollessaan raskaana. Golden Neroli elegantti, lumoava ja kukkainen, mutta ei muistuta mummon kukkaistuoksuja.

Latvatuoksu: neroli, matcha tee

Sydäntuoksu: petitgrain, ylang ylang

Juurituoksu: itäintialainen santelipuu

Red Santal

Abel kutsuu tätä tuoksua esoteeriseksi, enkä itse keksisi tälle parempaa nimitystä – Red Santal on taatusti jonkun henkisen salaseuran nimikkotuoksu. Lämpimän metsäinen ja mausteinen tuoksu on täydellinen syksyyn ja sen neilikkainen sekä pippurinen avaus pehmenee iholla, kun hiven calabrialaista bergamottia kohtaa itämaisen santelipuun lämmön ja eleganssin. Red Santal aukeni minulle Abelin tuoksuista viimeisenä, mutta nykyään pidän siitä harvoissa ja valituissa hetkissä, ehkä juuri sellaisissa, kun kaipaan kanavien aukaisua korkeammille taajuuksille.

Latvatuoksu: mausteneilikan nuppu, musta pippuri

Sydäntuoksu: bergamotti, inkivääri, timjami

Juurituoksu: itäintialainen santelipuu

Cobalt Amber

Tämä tuoksu on voimauttavan feminiininen, ehdottomasti yksi suosikeistani ja kenties tulevan syksyn suosikki? Cobalt Amber siintää ajatukset keskiyöhön Pariisissa. Se on täyteläinen ja seksikäs, mutta ei makea. Sekoitus hienostunutta itämaisuutta ja klassisuutta, johon kirkkaan vaaleanpunainen pippuri ja katajanmarja antavat modernin vivahteen.

Latvatuoksu: vaaleanpunainen pippuri, kardemumma, katajanmarja

Sydäntuoksu: kaakao, tonka, peru balsam

Juurituoksu: meripihka

Green Cedar

Green Cedar on Abelin uusin tuoksu, jonka lanseerauksessa Frances piti meille viime talvena tuoksuttelutilaisuuden. Setri on aina ollut itselleni ristiriitainen enkä oikein osaa päättää pidänkö siitä vai en. Green Cedar on joinakin päivinä aivan ihana, mutta jonain toisina se ei resonoi sitten yhtään. En olisi edes muistanut, että latvatuoksusta löytyy jopa magnoliaa ennen kuin nyt tätä kirjoittaessani. Green Cedar on todellakin omaleimainen. Tuoksussa yhdistyy setri-duo, joista ensimmäinen on kerätty Texasin metsistä ja toinen villistä luonnosta korkeilta Atlasvuorilta Marokosta. Texasin setrillä on puhdas, kuiva ominaisuus, jota on harvoin tavattu setrin tuoksussa. Vastakohtana sille Marokon setri on makea, täyteläinen ja runsas. Setri-duo on yhdistetty yllättävästin ja odottamattomasti magnolian, cypriolin ja savuisen guaiac-puun vivahteisiin, joka luo lopputuloksesta päihdyttävän ja erikoisen. Abelin tuoksunenä Isaacin sanoja lainatakseni ”on hullua miten tuoksuttaessasi setriä Atlasvuorilta Marokosta, tuoksu on niin omituinen ja aromaattinen, että se vie sinut itämaiseen Pohjois-Afrikkaan”. 

Latvatuoksu: magnolia, kardemumma

Sydäntuoksu: cypriol, guaiac-puu

Pohjatuoksu: Texas ja Atlasvuorten setri

Grey Labdanum

Tämä on se tuoksu, jota suihkautan silloin, kun vedän ylleni nahkatakin, revityt farkut ja kirkkaanpunaisen huulipunan. Särmikäs, syvä ja tumma on tuoksu valmistettu eurooppalaisen Rockrosen (labdanum) juurista, jonka kanssa työskentelee vain harva parfymööri. Häivähdys greippiä ja orvokkia avaa viileän labdanumin rikkaan tuoksun, jossa tumma suitsuke ja ambra törmäävät harmoniassa lämpimään patsuliin. Tämän parfyymin ei alunperin ollut tarkoitus olla mukana Vita Odor -kokoelmassa, mutta Frances ja Isaac pitivät tuoksua niin erikoisena ja upeana, että päätyivät lisäämään parfyymin kokoelmaan. Tuoksu on Abelin parfyymeistä voimakkain ja pisimpään iholla pysyvä. Vaatteisiin suihkutettuna tuoksun voi tuntea vielä viikonkin päästä. Grey Labdanumia voi kuvailla sanoilla tumma ja tulinen – mutta silti siinä on selkeästi myös raikkautta.

Latvatuoksu: greippi, orvokki

Sydäntuoksu: patsuli, myskisalvia

Pohjatuoksu: labdanum

Abelia myyvät:

Maahantuoja eli Greenlips Beauty

Jolie

Liinun Organic Beauty

Raw Beauty

Toivottavasti inspiroiduitte Abelin tuoksuista. Minun mielestäni Frances on onnistunut täydellisesti missiossaan luoda maailman paras luonnollinen  parfyymisarja. Löytyykö teiltä Abelin tuoksuja? Mitkä ovat lempituoksujanne sarjalta?

Osa tuotteista saatu maahantuojalta

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: ,