Beauty

Sent-Bon

Beauty | 2.3.2017 | Katja Kokko

Luonnonkosmetiikan parfyymisarjojen laskemiseen ei ihan yhden käden sormet riitä, mutta kahden taitaa jo riittää. Parfyymien valmistaminen luonnonkosmetiikan kriteerien mukaan on todellista taidetta, sillä sallittuja tuoksukomponentteja on tarjolla vain 300, kun taas synteettisten tuoksujen valmistuksessa käytössä on 3000 molekyyliä. Parfymööriltä vaaditaan siis todellista luovuutta. Tämän vuoksi laadukkaita, hienostuneita ja vivahteikkaita tuoksuja on ollut erittäin vaikea löytää.

Jo usean vuoden ajan suosikkituoksumerkkini luonnonkosmetiikasta on ollut ranskalainen Honoré des Prés. Lisäksi vakiotuoksuihini on kuulunut Neal’s Yard Remediesin Frankincense parfyymi, joka aiheuttaa aina uteliaita nuuhkijoita ympärilläni. 1600-luvun parfyyminvalmistusperinnettä elävöittävän Florascentin valikoimassa on myös ihania tuoksuja, mutta näistä en ole oikein löytänyt todellista suosikkia itselleni.

Nyt saan kuitenkin kertoa teille ilouutisia. Olin nimittäin pari viikkoa sitten uuden ranskalaisen tuoksusarjan lanseerauksessa, joka on juuri tullut myyntiin yksinoikeudella Kicks-myymälöihin (kyllä, Kicksistäkin löytyy pieni valikoima luonnonkosmetiikkaa). Ilmeisesti vuoden päästä nämä tuoksut vapautuvat myyntiin myös muualle.

Kuuluisassa Grassen parfyymikaupungissa, Robertetin tuoksutalossa valmistettava sarja 100BON on 100 % luonnollinen, kohtuuhintainen ja pakkaukset ovat kierrätettäviä ja uudelleentäytettäviä. Kuulostaa täydelliseltä, vai mitä? Ja paranee vain, nimittäin valikoimasta löytyy kymmenen erilaista tuoksua, joista kaikki ovat aivan ihania! Uskon, että jokainen löytää näistä tuoksuista oman suosikkinsa.

100BON nimi tulee siis ranskankielisestä ilmaisusta sent-bon (sent tulee tuoksua tarkoittavasta sentir-verbistä ja bon tarkoittaa hyvää) ja ilmaisua käytetään ranskankielessä kuvaamaan hyvältä tuoksuvaa tai hajustettua, nestemäistä koostumusta. Sarjan nimi lausutaan englanniksi ”Scent Bon”.

100BONin pakkauset ovat ulkokuoriaan myöten kauniit ja yksinkertaiset. Ne istuvat sekä miehen että naisen makuun, kuten jokainen tuoksukin, joita ei ole haluttu erotella miesten ja naisten tuoksuiksi. Kukin valitkoon oman suosikkinsa. Pullot ovat uudelleen täytettäviä ja täyttöpullo on itse asiassa varsinainen sisustuselementti, josta tulee mieleen ikivanhat parfyymipullot. Täyttöpullon mukana tulee pieni metallinen suppilo, jolla suihkepullo on helppo täyttää. Jokaisesta tuoksusta on saatavilla myös pieni matkakoko, joka on myöskin uudelleentäytettävä. Pieni pullo kulkee kätevästi mukana käsilaukussa tai niiden avulla voi myös aloittaa tuoksujen testaamisen edullisesti. 10 ml matkakoot maksavat noin 15 €, 50 ml normaalikoot noin 45-50 € ja 200 ml täyttöpullo noin 70 € (en muista ihan tarkkoja hintoja). Yleensä laadukkaasta parfyymistä saa maksaa 80-100 €.

Omaan nenääni valikoitui kolme selkeää suosikkia. Davana & Vanille tuo mieleeni Honoré des Présin Vamp à NY parfyymin, mutta se on silti aivan omanlaisensa. Hedelmäisessä ja makeassa tuoksussa on aromaattisia ja puumaisia vivahteita, joita tasapainottaa bourbon-vaniljan täyteläisen makea, balsamimainen, mausteinen ja tupakan sävyjä sisältävä tuoksu. Se on silti ihanan hento, eikä lainkaan tunkkainen.

Toinen suosikkini on Carvi & jardin de Figuier, jossa tuoksuu viikunapuun kaarnan vahvat, puumaiset nuotit ja viikunapuun mahlan maitomaiset nuotit sekä auringossa kypsyneiden, makeiden ja herkullisten hedelmien mehukkaat nuotit.

Lisäksi ihastuin Bergamote & Rose tuoksuun, joka on täyteläinen ja ilmavan hienostunut kukkaistuoksu. Puuteroitujen terälehtien pehmeä tuoksu yhdistyy herkullisiin gourmand-nuotteihin ja hennon mausteisiin vivahteisiin. Bergamotti tuo kuplivan raikkaan kukkaisen ja yrttimäisen tuoksuvivahteen, joka on kevyen pirteä ja originelli.

Nämä kolme tuoksua päätyivät omalle parfyymihyllylleni, mutta olisin kelpuuttanut rivistöön kaikki muutkin tuoksut ja haluankin esitellä teille nekin, jotta saatte mahdollisimman kattavan katsauksen valikoimaan.

Neroli & Petit Grain on raikas, hienostunut, kukkainen, hieman mausteinen ja vehreä, mutta myös nerolin pehmeästi sävyttämä. Petitgrain (pomeranssipuiden lehdistä, varsista ja keväällä kerätyistä hyvin pienistä hedelmistä saatava öljy) antaa raikkaan kukkaisen tuoksun, jossa on karvaita ja mausteisia vivahteita.

eau de Thé & Gingembre on hyvin mausteinen ja raikas tuoksu, jossa on sekä sitruksen että terpeenin vivahteita. Niitä täydentää arabianjasmiinin vihreä, yltäkylläinen ja sensuelli kukkaistuoksu.

Nagaranga & Santalissa kulkurin, nomadi-nimi on muuttunut sanskritin nagaranga-sanasta ranskan ja englanninkielessä oranssiksi. Sydäntuoksu on mieto, makea, mausteinen, hedelmäinen ja silkinpehmeä. Sitrus antaa virkistävän, raikkaan ja mausteisen vivahteen, johon haitilainen santelipuu lisää metsäistä makeutta.

Cèdre & Iris on maanläheinen ja puuterimainen kukkaistuoksu, joka saadaan iiriksenkukasta. Sen aromaattiset aineet ovat kukan juurissa. Valkoinen seetri luo provosoivan tuoksun, jossa on metsäisiä ja mausteisia nuotteja.

Myrrhe & Encens on ihanan mystinen tuoksu. Suitsukkeita kerätään ainutlaatuisella tavalla: puihin tehdään ensin viiltoja ja muutamien päivien kuluttua niistä leikataan erikoisveitsen avulla suikaleita. Raikas, kamferia muistuttava, pippurinen, sitruunainen, pihkainen ja balsamimainen nuotti, jota vahvistavat mausteinen sahramivivahde, karkkimainen makeus ja mirhamin anissävyt.

Labdanum & pur Patchoulin labdanum on cistaceae-perheen pensaasta saatava tuoksuaine. Sitä kerätään upottamalla lehdellisiä oksia kuumaan hiilihapotettuun veteen. Lämmin, pihkainen ja metsäinen ambranuotti yhdistyy tuoksussa metsäiseen, kosteaan, kamferimaiseen, vihreään, maamaiseen ja sammaleiseen patsulinuottiin.

Oud wood & Amyris tuoksussa on kauniin atlasseetrin kevyttä puuntuoksua – pihkaista, jossa on kamferin ja nahan nuotteja – vahvistaa santelipuun hieno puuntuoksu. Santelipuusta on saatu eteeristä öljyä kuivaamalla santelipuuainesta parin kolmen vuoden ajan ja sen jälkeen tislaamalla.

100BONia myydään vain Kicks-myymälöissä, joten sitä ei voi tällä hetkellä tilata netistä. Toisaalta se on hyvä, sillä valikoima on niin laaja ja jokainen tuoksu kuulostaa niin ihanalle, että on niistä on melkein mahdotonta tehdä valintaa ilman tuoksuttelua. Harmi tämä on toki niiden kannalta, joiden läheltä ei Kicksiä löydy, siksi toivon, että sarja tulisi laajempaan levitykseen tulevaisuudessa.

Mitäs virtuaalinen tuoksuraati tuumii? Mikä tuoksuista kuulostaa parhaalta kuvauksen perusteella? Onko joku teistä ehtinyt jo käydä nuuhkimassa tuoksuja paikan päällä?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: ,