Beauty

Sent-Bon

Beauty | 2.3.2017 | Katja Kokko

Luonnonkosmetiikan parfyymisarjojen laskemiseen ei ihan yhden käden sormet riitä, mutta kahden taitaa jo riittää. Parfyymien valmistaminen luonnonkosmetiikan kriteerien mukaan on todellista taidetta, sillä sallittuja tuoksukomponentteja on tarjolla vain 300, kun taas synteettisten tuoksujen valmistuksessa käytössä on 3000 molekyyliä. Parfymööriltä vaaditaan siis todellista luovuutta. Tämän vuoksi laadukkaita, hienostuneita ja vivahteikkaita tuoksuja on ollut erittäin vaikea löytää.

Jo usean vuoden ajan suosikkituoksumerkkini luonnonkosmetiikasta on ollut ranskalainen Honoré des Prés. Lisäksi vakiotuoksuihini on kuulunut Neal’s Yard Remediesin Frankincense parfyymi, joka aiheuttaa aina uteliaita nuuhkijoita ympärilläni. 1600-luvun parfyyminvalmistusperinnettä elävöittävän Florascentin valikoimassa on myös ihania tuoksuja, mutta näistä en ole oikein löytänyt todellista suosikkia itselleni.

Nyt saan kuitenkin kertoa teille ilouutisia. Olin nimittäin pari viikkoa sitten uuden ranskalaisen tuoksusarjan lanseerauksessa, joka on juuri tullut myyntiin yksinoikeudella Kicks-myymälöihin (kyllä, Kicksistäkin löytyy pieni valikoima luonnonkosmetiikkaa). Ilmeisesti vuoden päästä nämä tuoksut vapautuvat myyntiin myös muualle.

Kuuluisassa Grassen parfyymikaupungissa, Robertetin tuoksutalossa valmistettava sarja 100BON on 100 % luonnollinen, kohtuuhintainen ja pakkaukset ovat kierrätettäviä ja uudelleentäytettäviä. Kuulostaa täydelliseltä, vai mitä? Ja paranee vain, nimittäin valikoimasta löytyy kymmenen erilaista tuoksua, joista kaikki ovat aivan ihania! Uskon, että jokainen löytää näistä tuoksuista oman suosikkinsa.

100BON nimi tulee siis ranskankielisestä ilmaisusta sent-bon (sent tulee tuoksua tarkoittavasta sentir-verbistä ja bon tarkoittaa hyvää) ja ilmaisua käytetään ranskankielessä kuvaamaan hyvältä tuoksuvaa tai hajustettua, nestemäistä koostumusta. Sarjan nimi lausutaan englanniksi ”Scent Bon”.

100BONin pakkauset ovat ulkokuoriaan myöten kauniit ja yksinkertaiset. Ne istuvat sekä miehen että naisen makuun, kuten jokainen tuoksukin, joita ei ole haluttu erotella miesten ja naisten tuoksuiksi. Kukin valitkoon oman suosikkinsa. Pullot ovat uudelleen täytettäviä ja täyttöpullo on itse asiassa varsinainen sisustuselementti, josta tulee mieleen ikivanhat parfyymipullot. Täyttöpullon mukana tulee pieni metallinen suppilo, jolla suihkepullo on helppo täyttää. Jokaisesta tuoksusta on saatavilla myös pieni matkakoko, joka on myöskin uudelleentäytettävä. Pieni pullo kulkee kätevästi mukana käsilaukussa tai niiden avulla voi myös aloittaa tuoksujen testaamisen edullisesti. 10 ml matkakoot maksavat noin 15 €, 50 ml normaalikoot noin 45-50 € ja 200 ml täyttöpullo noin 70 € (en muista ihan tarkkoja hintoja). Yleensä laadukkaasta parfyymistä saa maksaa 80-100 €.

Omaan nenääni valikoitui kolme selkeää suosikkia. Davana & Vanille tuo mieleeni Honoré des Présin Vamp à NY parfyymin, mutta se on silti aivan omanlaisensa. Hedelmäisessä ja makeassa tuoksussa on aromaattisia ja puumaisia vivahteita, joita tasapainottaa bourbon-vaniljan täyteläisen makea, balsamimainen, mausteinen ja tupakan sävyjä sisältävä tuoksu. Se on silti ihanan hento, eikä lainkaan tunkkainen.

Toinen suosikkini on Carvi & jardin de Figuier, jossa tuoksuu viikunapuun kaarnan vahvat, puumaiset nuotit ja viikunapuun mahlan maitomaiset nuotit sekä auringossa kypsyneiden, makeiden ja herkullisten hedelmien mehukkaat nuotit.

Lisäksi ihastuin Bergamote & Rose tuoksuun, joka on täyteläinen ja ilmavan hienostunut kukkaistuoksu. Puuteroitujen terälehtien pehmeä tuoksu yhdistyy herkullisiin gourmand-nuotteihin ja hennon mausteisiin vivahteisiin. Bergamotti tuo kuplivan raikkaan kukkaisen ja yrttimäisen tuoksuvivahteen, joka on kevyen pirteä ja originelli.

Nämä kolme tuoksua päätyivät omalle parfyymihyllylleni, mutta olisin kelpuuttanut rivistöön kaikki muutkin tuoksut ja haluankin esitellä teille nekin, jotta saatte mahdollisimman kattavan katsauksen valikoimaan.

Neroli & Petit Grain on raikas, hienostunut, kukkainen, hieman mausteinen ja vehreä, mutta myös nerolin pehmeästi sävyttämä. Petitgrain (pomeranssipuiden lehdistä, varsista ja keväällä kerätyistä hyvin pienistä hedelmistä saatava öljy) antaa raikkaan kukkaisen tuoksun, jossa on karvaita ja mausteisia vivahteita.

eau de Thé & Gingembre on hyvin mausteinen ja raikas tuoksu, jossa on sekä sitruksen että terpeenin vivahteita. Niitä täydentää arabianjasmiinin vihreä, yltäkylläinen ja sensuelli kukkaistuoksu.

Nagaranga & Santalissa kulkurin, nomadi-nimi on muuttunut sanskritin nagaranga-sanasta ranskan ja englanninkielessä oranssiksi. Sydäntuoksu on mieto, makea, mausteinen, hedelmäinen ja silkinpehmeä. Sitrus antaa virkistävän, raikkaan ja mausteisen vivahteen, johon haitilainen santelipuu lisää metsäistä makeutta.

Cèdre & Iris on maanläheinen ja puuterimainen kukkaistuoksu, joka saadaan iiriksenkukasta. Sen aromaattiset aineet ovat kukan juurissa. Valkoinen seetri luo provosoivan tuoksun, jossa on metsäisiä ja mausteisia nuotteja.

Myrrhe & Encens on ihanan mystinen tuoksu. Suitsukkeita kerätään ainutlaatuisella tavalla: puihin tehdään ensin viiltoja ja muutamien päivien kuluttua niistä leikataan erikoisveitsen avulla suikaleita. Raikas, kamferia muistuttava, pippurinen, sitruunainen, pihkainen ja balsamimainen nuotti, jota vahvistavat mausteinen sahramivivahde, karkkimainen makeus ja mirhamin anissävyt.

Labdanum & pur Patchoulin labdanum on cistaceae-perheen pensaasta saatava tuoksuaine. Sitä kerätään upottamalla lehdellisiä oksia kuumaan hiilihapotettuun veteen. Lämmin, pihkainen ja metsäinen ambranuotti yhdistyy tuoksussa metsäiseen, kosteaan, kamferimaiseen, vihreään, maamaiseen ja sammaleiseen patsulinuottiin.

Oud wood & Amyris tuoksussa on kauniin atlasseetrin kevyttä puuntuoksua – pihkaista, jossa on kamferin ja nahan nuotteja – vahvistaa santelipuun hieno puuntuoksu. Santelipuusta on saatu eteeristä öljyä kuivaamalla santelipuuainesta parin kolmen vuoden ajan ja sen jälkeen tislaamalla.

100BONia myydään vain Kicks-myymälöissä, joten sitä ei voi tällä hetkellä tilata netistä. Toisaalta se on hyvä, sillä valikoima on niin laaja ja jokainen tuoksu kuulostaa niin ihanalle, että on niistä on melkein mahdotonta tehdä valintaa ilman tuoksuttelua. Harmi tämä on toki niiden kannalta, joiden läheltä ei Kicksiä löydy, siksi toivon, että sarja tulisi laajempaan levitykseen tulevaisuudessa.

Mitäs virtuaalinen tuoksuraati tuumii? Mikä tuoksuista kuulostaa parhaalta kuvauksen perusteella? Onko joku teistä ehtinyt jo käydä nuuhkimassa tuoksuja paikan päällä?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: ,

Beauty

16 kommenttia artikkeliin “Sent-Bon”

 1. Varmasti aivan ihana sarja, tuoksut kuulostavat todella mahtavilta, täytyy käydä tuoksuttelemassa ensi tilassa. Ainoa, mikä jäi vähän vaivaamaan on pullojen etiketit… En voi sille mitään, mutta jotenkin niistä tulee minulle auttamatta viinipullot mieleen ja kun ajattelen millaisia upeita raaka-aineita tuotteisiin on käytetty, niin voisi kuvitella että esim. niistä olisi voitu ammentaa tuotteiden ilmeeseen jotain? Eihän kosmetiikan pakkausten tietenkään tarvitse noudattaa mitään perinteistä kaavaa, mutta jotenkin soisin etiketin kertovan enemmän siitä mitä ihanuuksia pakkauksen sisältä löytyy… Olenko ihan yksin tämän mielipiteen kanssa?

 2. Elluliini

  Hienoja uutisia! Itselläni käytössä Vamp NY. Näin luonnollisiin tuoksuihin vaihtaneena voi vain ihailla tuoksua iholla. Nyt olen huomannut, että monet synteettiset tuoksut tuoksuvat nenään pistäviltä ja jotenkin jopa todella teennäisiltäkin. Täytyy käydä Kicksissä nuuhkimaan näitä tuoksuja vaikka Vampia onkin vielä pullossa hyvin jäljellä 🙂 olen melko huono vaihtamaan hyväksi havaittuja tuotteita (tässä tapauksessa hajuvettä), mutta ei uusiin tuotteisiin tutustuminen mitään haittaa 😉 miten näiden uusien tuoksu pysyy iholla?

  • Jep, synteettisen tuoksun tunnistaa välittömästi, kun on tottunut luonnollisiin. Nämä pysyy luonnollisiksi tuoksuiksi tosi hyvin, mutta niille on ominaista haihtua päivän myötä, joten tuo pieni matkakoko on kiva kuljettaa mukana, jotta voi lisätä tuoksua päivän aikana.

 3. Ulpu

  Täytyykin käydä tuoksuttamassa, kun pääsee Kicks’iin, kuulostaa hyvältä. En osaa sanoa pelkkien kuvausten perusteella mikä olisi mieleinen.

  Mä oon aika nirso hajuvesien suhteen, on ollut ihana huomata, että luonnollisista tuoksuista löytyy ihania tuoksuja, sellaisia, mitkä ei ärsytä nenää ja saa aikaa huonoa oloa. Nykyään synteettiset hajuvedet on täysin nou nou.

 4. himpsis

  Mulla on nuo 10 ml pullot Davana & Vanillea sekä Nagaranga & Santalia. Tykkään kovasti kummastakin. Mulla oli siellä vielä pari muutakin suosikkia, en muista enää nimiä. 😀 Noista pikkupulloista mulle sanottiin Kicksissä, että pitää varjella, voivat hajota suht helposti.

 5. NinaK

  Mielenkiintoinen postausta! Hajuvesi on itselläni vielä se, joka ei ole luonnonkosmetiikkaa. Sopivaa tuoksua ei ole löytynyt ja sitten osa tuoksuista on ollut liiankin nopeasti haihtuvia.
  Kävin tuoksuttelemassa näitä ja lempparit oli Bergamot&Rose, The&gingembre ja carvi & jardin. Satuin vilkaista esittelylistaa Kicksissä ja vain kolmen tuoksun kohdalla oli Ecocert merkintä. Osaatko sanoa, mikä noissa muissa estää sertifikaatin? Paikalla oli vain 1 myyjä ja pitkä jono niin en päässyt kysymään.

  • Todennäköisesti joku raaka-aineista ei vain välttämättä tule viljelmältä, jolla on Ecocertia, vaikka täyttäisikin vaatimukset tai sitten esim. jokin tuoksukomponentti on niin uusi, ettei sillä ole vielä Ecocertiä. Tuotteissa ei siis ole mitään synteettistä, joten mitään semmoista ei tarvitse pelätä.

 6. Titityy

  Kiitos tästä postauksesta! Minä uskaltauduin nuuhkimaan ja hankkimaan viikunaisen vaihtoehdon itselleni <3 Niin siistiä, kun voi monen vuoden jälkeen suihkauttaa jotain ihanaa ylleen. Toki eteerisiä öljyjä olen aina silloin tällöin käyttänyt tippa korvan taakse -tyylillä. Viikunainen kesä tulossa ja sehän passaa!

 7. Kristiina

  Nämä on kyllä aivan ihania! Aiempi lemppari oli myös Vamp á Ny, joka nyt tämän sarjan myötä sai vierelleen myöskin lemppareiksi nousseet Davana & Vanillen sekä Carvi & Jardinin. AH, mitä herkkuja!!

  Ja jännä juttu on, että vaikka olen kaikessa muussa kosmetiikassa ollut aivan ehdoton luonnonkosmetiikan käyttäjä jo vuosia, oli hajuvesi minulla pitkään vielä ”normi kamaa”. Mulla oli nimittäin vuosikausia yksi ainoa tuoksu, josta oli tullut tiiviisti mun oma tuoksu, nimittäin Chloén Signature. En voinut kuvitella, että vaihtaisin sitä mihinkään vaikka kaikki muu ympärillä vaihtui luonnonkosmetiikkaan. Mutta noin 1,5v sitten tulin lukeneeksi sen INCI:n, ja vaikka en superhyvä inci tutkija olekaan, pistivät muovipartikkelit silmään ja järkytyin, että laitan jotain ftalaatteja iholleni… Loppupullon myinkin kirppiksellä koska en yksinkertaisesti voinut enää käyttää sitä, ja hankin tilalle Vamp á Nyn joka on upea. Nyt koen juuri samoin kuin ensimmäinen kommentoija: synteettiset tuoksut ympärillä tuntuvat nenään kammottavilta, keinotekoisilta ja pistäviltä. Aiemmin en tätä huomannut, mutta paluuta entiseen ei todellakaan ole.

  • No juurikin näin! Synteettiset tuoksut tuntuvat pahalta, kun kerran on vaihtanut luonnollisiin, joista löytyy kyllä niin ihania vaihtoehtoja etenkin 100Bonin myötä! Honore des Presin tuoksut ovat myös ihania, etenkin Vamp á NY! Rakastan synteettiseltä puolelta Chanelin Nro5:n puuterista tuoksua ja haaveilen useinkin, että voisin käyttää sitä, mutta paha olo olisi taattu (ja varmaan siitäkin löytyy melkoinen inci), siksi tyydyn nuuhkimaan sitä aina lentokentällä 🙂

 8. Hei, Katja!

  Numero 100 on ranskaksi cent, eli se myös taustalla 100Bon-nimessä. Kuten varmasti myös sentir-verbi. Oivallisen moninainen nimi tuoksulle.

  Itse ostin eilen Thé & Gingembre 10 ml pullon. Inkivääri päätuoksuna, joka selostuksestasi puuttuu. Aivan ihanasti sopii omaan nenään ja muuttuu iholla upeaksi tuoksuksi (kirpakka sitrusmaisuus/inkivääri häviää nopeasti ja pohjatioksu on lumoava). Pidin muistakin kovasti, ja täytyy laajentaa nopeasti kokoelma. Tiedä sitten kuinka huikea tuoksu löytyy vielä.

  T. Nina

 9. Minna

  Voi kiitos kiitos kiitos tästä postauksesta!

  Olin todella surullinen, kun minulle selvisi parfyymien ftalaatteja koskevat terveyshaitat. Pitkään välttelin aihetta, mutta nyt se tuli eräällä kurssilla eteen. Parfyymit ovat tuottaneet mulle niin paljon iloa, että ajatus tuoksuttomasta elämästä masensi oikeasti yllättävän paljon.

  Kiitos sinulle näistä vinkeistä. <3

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>