Beauty

Omega-rasvahapot ja antioksidantit ihonhoidossa

Beauty | 5.3.2017 | Katja Kokko

Yhteistyössä Esse

Ihonhoidosta puhuttaessa sanat omega-rasvahapot ja antioksidantit toistuvat useasti. Varmaan suurelle osalle nämä sanat kuulostavat hienoilta myyntiargumenteilta, mutta niiden merkitys iholle ja sen toiminnalle jää täysin pimentoon, olenko oikeassa?

Etelä-Afrikkalainen Esse on jo varmasti kaikille teille tuttu sarja tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvana sekä prebiootteihin ja probiootteihin perustuvana ihonhoitosarjana. Tällä kertaa en aio kuitenkaan puhua sen enempää prebiooteista kuin probiooteistakaan (voin muuten halutessanne kirjoittaa niistäkin syvällisemmän bloggauksen, vaikka aiheesta löytyykin blogissa jo paljon tietoa Essestä kertovissa postauksissa), vaan keskittyä sen sijaan omega-rasvahappoihin ja antioksidantteihin, sillä Esse panostaa tuotteissaan myös niiden maksimaalisiin pitoisuuksiin.

Koska Essen taustalla vaikuttaa syvällinen asiantuntemus ja tutkimus ihon toiminnasta ja ihmisen mikrobiomista, ja jokainen tuotteisiin valittu aktiivinen raaka-aine on käynyt läpi tarkan kemiallisten komponenttien analyysin ja niiden vaikutuksen ihoon, tuotteet sisältävät vain iholle tutkitusti hyödyllisiä aineita. Essen käyttämät raaka-aineet ovat lisäksi luomuviljeltyjä ja yritys toimii tiiviissä yhteistyössä PhytoTrade Africa -järjestön kanssa, joka valvoo kestävää kehitystä ja takaa eettisen ja reilun kaupan mukaisen kohtelun ja korvauksen maaseutuyhteisöille kasvien keräämisestä. Essen tuotteet ovat vegaanisia ja eläinkokeettomia ja sarja on PETA:n ja Beauty Without Crueltyn jäsen – niiden arvot ovat Esselle itsestäänselvyyksiä.

Miksi omega-rasvahapot ovat iholle tärkeitä?

Kaikki ihmisten, eläinten ja kasvien solukalvot muodostuvat mm. fosfolipideistä, jotka ovat solukalvojen päärakenneosia. Solukalvoissa on reseptoripaikkoja mm. rasvahapoille, joten hoitaessamme ihoa omega-rasvahapoilla, tarjoamme ihosolujen käyttöön parhaita rasvoja. Solut sekä ihomme pinnalla elävät mikrobit hyötyvät tuoreiden omegoiden käytöstä, sillä ne ovat mikrobien ravintoa sebumin eli ihotalin lisäksi. Sebumilla on puolestaan tärkeä rooli iholle, sillä se ehkäisee kosteuden haihtumista ihosta ja suojaa ihoa haitallisilta mikrobeilta. Sebumin koostumukseen vaikuttavat mm. geenit, ikä, vuodenaikojen vaihtelut ja ruokavalio. Tämän vuoksi on iholle hyödyllistä ravita ja vahvistaa sitä omegoilla, sillä altistumme jatkuvasti useille olosuhteille, jotka aiheuttavat ulkopuolista stressiä ihon suojabarriäärille ja toisaalta sisäiset tekijät voivat heikentää sebumin koostumusta.

Ihonhoidossa tärkeintä olisi tukea ja ylläpitää ihon toiminnallista kokonaisuutta, ekosysteemiä, ei häiritä sitä. Jos sen sijaan käytämme iholle esimerkiksi steriiliä silikonia, iholle saa kyllä sileän tunteen, mutta haittaamme tällöin hyödyllisten mikrobien toimintaa sekä häiritsemme ihon omaa normaalia sebumin tuotantoa, joka johtaa ihon epätasapainotilaan ja voi ilmentyä lievimmillään pintakuivuutena, mutta myös johtaa jonkin iho-ongelman puhkeamiseen tai ennenaikaisen ikääntymisen merkkeihin.

Iho ottaa omega-rasvahapot vastaan erittäin hyvin ja ne imeytyvät ihoon nopeasti. Omegat ovat herkkiä hapettumaan ja siksi niitä suojataan Essen tuotteissa antioksidanteilla sekä pakkausteknisillä ratkaisuilla, esim. Omega Moisturiser kosteusvoiteissa  annospurkit ovat pieniä 10 ml kokoisia, jotka takaavat, että tuotteessa on vielä hapettumattomia omegoita, kun annos käytetään kahden viikon kuluessa avaamisesta.

Omegat edistävät hidastunutta ihosolujen uusiutumisrytmiä ja uudistavat ihoa. Ne korjaavat UV-säteiden aiheuttamia vaurioita, vähentävät tulehduksia ja nopeuttavat useimmiten ihon puhdistusreaktion ohimenoa. Kasviöljyt, jotka sisältävät omega-rasvahappoja optimaalisessa suhteessa korjaavat epätasapainossa olevaa hydrolipidikalvoa (joka koostuu mm. vedestä, hiestä, lipideistä ja sebumista) pitäen ihon pinnan pehmeänä ja joustavana. Essen tuotteissa omegoiden lähteenä ovat mm. ruusunmarjaöljy, baobaböljy, marulaöljy ja kalaharin melonin siemenöljy.

Miksi antioksidantit ovat iholle tärkeitä?

Ensin on hyvä ymmärtää mitä tarkoittavat vapaat radikaalit ja oksidatiivinen stressi. Yleensä vapaista radikaaleista puhutaan haitallisina tekijöinä ja ne ovatkin merkittävin ihon kuntoa alentava tekijä. Jos niitä muodostuu enemmän, kuin puolustussysteemimme kestää, ne voivat aiheuttaa sairauksia, kuten syöpää ja sydän- ja verisuonitauteja, mutta toisaalta elimistö tarvitsee niitä myös vastustuskyvyn ylläpitämiseen. Vapaat radikaalit ovat parittomia happielektroneja, jotka aiheuttavat soluvaurioita tai solun tuhoutumista, mikäli solu ei kykene suojautumaan hapettumisreaktiolta. Oksidatiivinen stressi tarkoittaa solujen epätasapainotilaa, jossa elimistössä on liikaa vapaita radikaaleja eikä puolustussysteemimme kykene käyttämään niitä hyväksi – tämä tila altistaa elimistön sairauksille ja ihon ongelmille sekä ennenaikaisen ikääntymisen merkeille. Kehossa oleva sairaus heijastuu yleensä myös iholle.

Antioksidantit suojaavat soluja oksidatiiviselta stressiltä. Ne pysäyttävät vapaiden happiradikaalien etenemisen kehossa luovuttamalla omalta elektronikehältään vapaalle radikaalille puuttuvan elektronin. Tämä vähentää ihossa mm. UV-säteilyn aiheuttamia vaurioita, liikapigmentaatiota, hidastaa ryppyjen muodostumista ja madaltaa jo olemassa olevia ryppyjä, koska antioksidantit suojaavat kollageenia ja elastiinia rappeutumiselta. Tämän lisäksi antioksidanteilla on tulehdusta estävä vaikutus, kuten omega-rasvahapoillakin.

Esse käyttää tuotteissaan useita kasveja, joissa on erittäin korkea antioksidanttipitoisuus. Esim. villirooiboksessa on kymmenen kertaa enemmän antioksidantteja (mm. aspalathin), kuin vihreässä teessä. Marula sisältää puolestaan runsaasti C-vitamiinia sekä tehokkaaksi havaittuja, mutta toistaiseksi tunnistamattomia antioksidantteja. Essen perustaja Trevor Steyn keskittyi tutkimustyössään useita vuosia afrikkalaisten kasvien aktiiviaineiden uuttamiseen farmaseuttien käyttöön. Kun hän ymmärsi näiden kasvien ihonhoidollisen potentiaalin, hän perusti Essen vuonna 2002. Probiootit astuivat mukaan kuvioon myöhemmin The Human Microbiome tutkimusprojektin myötä.

Omega-rasvahapot ja antioksidantit Essen hoitotuotteissa

Essen hoitolahoitoihin kuuluvassa Anti-Oxidant hoidossa ihoa kirkastetaan entsyymikuorinnalla ja ihoon imeytetään omega-pitoisia tuotteita naamion ja hieronnan avulla. Hoito palauttaa terveen ihon hehkun ja on ihanteellinen vuodenaikojen vaihtuessa sekä luonnonkosmetiikkaan siirryttäessä. Tämän hoidon ihanteellinen ajankohta on juuri nyt kevättalvea kohti mentäessä sekä kesän vaihtuessa syksyksi. Lähimmän Esse-kosmetologisi sijainnin voit tarkistaa täältä.

Runsaasti omega-rasvahappoja sekä antioksidantteja sisältäviä Essen tuotteita ovat mm:

Kaikki Omega-tehovoiteet, joista löytyy vaihtoehdot eri ihotyypeille: Light seka- ja rasvaiselle iholle, Deep normaalille iholle ja Rich kuivalle ja ikääntyvälle iholle. Omega-tehovoiteita suositellaan stressaantuneelle iholle, vuodenaikojen vaihtuessa vahvistamaan ihoa tai esim. siirryttäessä luonnonkosmetiikan käyttäjäksi.

Repair Oil, joka sisältää optimaalisen yhdistelmän pellavansiemenen, marulan ja ruusunmarjan omega-rasvahappoja. Tuotteella on monia käyttömahdollisuuksia ja se sopii kaikille ihotyypeille esimerkiksi ihon yöhoidon tehostamiseen, voiteisiin sekoitettuna tuomaan lisää ravitsevuutta, suojaamaan ihoa ulkoisilta stressitekijöitä sekä vahvistamaan ihoa vuodenaikojen vaihtuessa.

Cocoa Exfoliator kuorintavoide on kunnon antioksidanttipommi iholle sen sisältämän raakakaakaon ansiosta, jossa on runsaasti antioksidantteja sekä iholle tärkeää magnesiumia. Marula- ja mankettiöljyt ravitsevat ihoa omegoilla ja suojaavat ihoa kuivumiselta sekä ärsytyksiltä. Tämä sokeri- ja kaakaohiukkasin ihoa hellävaraisesti syväpuhdistava kuorinta sopii erinomaisesti pintakuivalle iholle ja sen voi antaa vaikuttaa iholla hetken aikaa ennen pois huuhtelua maksimoidakseen antioksidanttien ja omegoiden hoitavat vaikutukset.

Cream Mask on kosteuttavien naamioiden aatelia. Kosteuttava naamio on omalla kohdallani ongelmallinen tuote, sillä suurin osa niistä räjäyttää ihoni tukkeumille. Essen Cream Mask on yksi niistä harvoista, joka sen sijaan kosteuttaa, pehmittää ja siloittaa ihoa ilman ikäviä tukkeumia. Naamio sisältää puhdistetun veden sijasta rooibosuutetta, joka rauhoittaa tulehduksia, kirkastaa ihoa ja sisältää runsaasti antioksidantteja. Kigeliauute kirkastaa ja kiinteyttää ihoa sekä vilkastuttaa kollageenintuotantoa. Korkea pitoisuus hyaluronihappoa parantaa ihon kosteuspitoisuutta ja prebiootit ravitsevat ihon pinnalla eläviä hyviä mikrobeja. Tähän vuodenaikaan Cream Mask on must have.

Ageless Serum on Essen ykkösseerumi ikääntyvälle iholle, joka sisältää todella runsaasti antioksidantteja. Sumajuuren, Muira Puama -kuoren ja madonnanliljan uutteet vahvistavat kapillaarien seinämiä ja edistävät kudosten korjaantumista. Seerumi ehkäisee pigmenttiläiskien muodostumista ja auttaa vaalentamaan jo olemassa olevia läiskiä. Runsas määrä matalamolekyylistä hyaluronihappoa parantaa ihon kosteuspitoisuutta, täyteläistää ihoa ja siloittaa juonteita. Lisäksi prebiootit ja probioottinen uute parantavat ihon mikrobipopulaatiota vahvistaen ihon suojabarriääriä haitallisia mikrobeja sekä ulkoisia stressitekijöitä vastaan. Pitkäaikaisessa käytössä seerumi kiinteyttää ja liftaa ihoa tehden ihosta nuorekkaamman näköisen.

Vartalon ihoa ei sovi myöskään unohtaa, vaikka näin talvella vartalo onkin suurimman osan ajasta verhoiltuna pitkien vaatteiden alle. Nahoissaan viihtyy kuitenkin huomattavasti paremmin, kun koko kropan iho on heleä, sileä ja pehmeä. Kiristävä ja hilseilevä iho ei tunnu mukavalta.

Vartalovoiteista Esseltä löytyy Light Body Moisturiser sekä Rich Body Moisturiser ja molemmista on saatavilla 100 ml koko sekä isompi 200 ml pakkaus. Vaikka kevyempi Light Body Moisturiser onkin ihanteellisempi kosteampaan ilmastoon ja kesällä, rakastan itse juuri tätä ohutta voidetta. Kosteutan sillä ensin koko vartalon ihon ja hieron sen päälle ravitsevaa Body Oilia. Essen vartalovoiteet ovat varmasti laadukkaimmat, joihin olen koskaan törmännyt, sillä niiden raaka-aineissa ei ole pihistely lainkaan. Puhdistettu vesi on näissäkin korvattu antioksidanttipitoisella rooibos-uutteella ja voiteista löytyy myös omega-rasvahappoja sisältäviä marula- ja mankettiöljyjä. Body Oilista saa myöskin metsästää halpoja öljyjä turhaan. Jojoba-, marula-, aprikoosinkivi- ja baobaböljyt ravitsevat ihoa erittäin tehokkaasti ja laventelin, patsulin, palmarosan, katajan sekä appelsiinin eteeriset öljyt viimeistelevät öljycocktailin aromaterapeuttisella, rentouttavalla vaikutuksella. Vartaloöljyä voi sekoittaa myös kylpyveteen, jos on niin onnekas, että omistaa kylpyammeen.

Toivottavasti tämä katsaus auttoi ymmärtämään paremmin mistä ihonhoidossa on kyse. Tässä ollaan oikeastaan lempiaiheeni ytimessä, sillä näiden seikkojen myötä on myös hyvin helppoa ymmärtää, miksi laadukas luonnonkosmetiikka on ainoaa järkevää kosmetiikkaa, jolla ihoa kannattaa hoitaa.

Tuliko tässä uutta tietoa tai muistinvirkistystä? Olisiko jotain muita raaka-aineita, joista haluaisitte lukea enemmän? Niin ja kiinnostaa myös tietää, mitkä ovat suosikkituotteenne Esseltä? Voisinkin seuraavaksi listata omani!

Kuvat Katja Kokko

Natural Goods Companyn tietolähteenä Essen lisäksi estenomi Maria Nykänen

Avainsanat: , , , ,