Beauty

Alfahydroksihapot – täydellisen ihonhoitosarjan perusta

Beauty | 12.8.2014 | Katja Kokko

DSC_0001

Rakastan alfahydroksihappoja, eli tuttavallisemmin AHA-happoja tai hedelmähappoja. Mitä enemmän tietoa niistä etsin ja mitä enemmän suoritan empiiristä tutkimusta omalla ihollani, sitä lujemmin vakuutun niiden lukuisista positiivista vaikutuksista ihoon. Tulokset ovat silminnähtäviä, ei jotain mitä täytyy tarkastella suurennuslasin kanssa.

Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että täydellinen ihonhoitosarja rakentuu hedelmähapoista, antioksidanteista ja kylmäpuristetuista kasviöljyistä. Jos katsotaan vaikkapa kahta maailman johtavaa synteettisen puolen ammattilaissarjaa Environia ja Exuviancea, niin mihin ne perustuvatkaan? Hedelmähappoihin ja antioksidantteihin. Environ vielä lisäksi A-vitamiiniin. Ja voin kertoa, että näistä sarjoista löytyy potkua, tulipa nimittäin käytyä koekaniinina Exuviance-kasvohoidossa alkukesästä.

DSC_0058

Nämä sarjat kutsuvat itseään ns. lääketieteellisiksi ihonhoitosarjoiksi. Molempien taustalta löytyy runsaasti tieteellistä tutkimusta ja joukko lääketieteen ammattilaisia. Lienee selvää etten omaan peilikaappiini kelpuuta kuitenkaan kumpaakaan näistä sarjoista, sillä luonnonkosmetiikkaahan ne eivät suinkaan ole. Tämän vuoksi olenkin pohtinut, että miksi kukaan ei ole keksinyt sarjaa, joka pohjautuisi jokaista tuotetta myöten hedelmähappoihin ja antioksidantteihin, mutta luonnonkosmetiikan periaatteita noudattaen? Sehän löisi laudalta kaikki nuo synteettiset sarjat. Iholle jätettävissä tuotteissa happojen pitoisuudet ovat toki minimaalisen pieniä.

Nyt seuraa paljastus: olen löytänyt kaksi tämmöistä ihonhoitosarjaa ja vieläpä Suomen markkinoilta.

DSC_0091

Voimakkaasti pesevät emäksiset puhdistusaineet jyystävät pois ihon oman hydrolipidikalvon, jossa ihomme vastustuskyky sijaitsee. Väärät ihonhoitorutiinit (kuten kasvovedestä lintsaaminen) ja epätasapainossa oleva hydrolipidikalvo johtavat siihen, että ihon pinta on kuin kilpi, joka ei vastaanota ja läpäise yhtikäs mitään. Aineiden imeytyminen ihoon on puolestaan aina ollut kiistanalainen aihe ja on selvää, että voimme vaikuttaa kaikista tehokkaimmin vain ihon pintaan ja sen ylempiin kerroksiin. Tässä kohtaa hedelmähapot ovat avainasemassa.

Hedelmähapot irrottavat kuolleita ihosoluja ihon uloimmasta kerroksesta, joka stimuloi ihon uudistumisprosessia, eli kuorii ihoa. Tämän seurauksena uusi ja hehkuva iho tulee esille ja se on tasaisempi, sileämpi ja kirkkaamman värinen. Kuorivan vaikutuksen voimakkuus riippuu tuotteen happopitoisuudesta. Hedelmähappoja sisältäviä kuorintoja on monenlaisina pitoisuuksina – ammattilaisilla on luonnollisesti käytössään korkeammat pitoisuudet, mutta asiakkaalle myydään kotiin miedommat tuotteet, joilla ylläpidetään ihon kuntoa kotihoidossa.

DSC_0095

Toisin kuin hedelmähapoista tuntuu olevan yleinen harhakäsitys niiden ihoa kuivattavista ominaisuuksista, ne itseasiassa kosteuttavat ihoa. Ja se minkä vuoksi erityisesti olen hedelmähappojen puolestapuhuja on, että ne parantavat vaikuttavien aineiden imeytymistä ihoon sekä vahvistavat ihon vastustuskykyä, sillä ne vaikuttavat hydrolipidikalvon pH:hon. Toisin sanoen kosteuttavat ainesosat, ihoa korjaavat antioksidantit ja ravitsevat kasviöljyt pääsevät ihan oikeasti tekemään työtään ja se näkyy puolestaan tuloksissa. Tämän seurauksena ihosta tulee hehkuvampi, tukkeumat häviävät lähes kokonaan, huokoset tasoittuvat, rypyt madaltuvat ja epäpuhtaudet vähenevät.

Hedelmähappokuorintaa valitessa ja sen käytössä tulee huomioida oma ihotyyppi ja ihon kunto. Liian tiheä käyttö, joka jatkuu pitkään voi johtaa ihon kuivumiseen ja ärtymiseen. Muiden ihonhoitotuotteiden tulee siis ehdottomasti tukea oman ihon hyvinvointia hedelmähappokuorinnan ohella.

DSC_0025

Luonnonkosmetiikkatuotteissa hedelmähapot ovat yleensä peräsin niitä luonnostaan sisältävistä kasviuutteista, mutta myös vaikkapa glykoli- tai maitohappoa sisältäviä tuotteita löytyy, jolloin kuoriva vaikutus on hyvin tehokas. Kun käytetään hedelmähappoja luontaisesti sisältäviä kasviuutteita, saadaan hyödynnettyä sata muutakin sekundääristä ainesosaa, mitä kasviuutteet sisältävät. Kun hedelmähappoja sisältävää kuorintaa valitsee, kannattaa tutkailla oikeasti pitoisuuksia, sillä hyvin alhaisilla pitoisuuksilla ei ole juurikaan silmin havaittavia vaikutuksia, jolleivat ne löydy sitten iholle jätettävästä tuotteesta kuten kosteusvoiteesta, kasvovedestä tai seerumista. Paras kombo hedelmähappokuorinnassa on mielestäni yhdistää pieni määrä glykoli- tai maitohappoa hedelmähappopitoisiin kasviuutteisiin sekä rauhottaviin kasviuutteisiin.

Hedelmähappoja ovat glykolihappo (jota saadaan mm. sokeriruo’osta, ananaksesta ja malvasta), maitohappo (maidosta, kurpitsansiemenistä, hunajasta), mantelihappo (karvasmantelista), sitruunahappo (sitruunasta, appelsiinista), omenahappo (omenasta, päärynästä) sekä viinihappo (viinirypäleistä, mustikasta). Tässä vain muutama esimerkki hedelmähappojen lähteistä.

DSC_0050

Olen nyt itse käyttänyt kesän ajan hyvin tehokkaita ja laadukkaita hedelmähappoja sisältäviä tuotteita ja ihoni on sananmukaisesti tänä päivänä täydellinen. Kuukautiskierron mukana tuomista pienistä paukamista tuskin koskaan pääsee täysin eroon, mutta niidenkin kukistamiseen parissa yössä olen löytänyt konstit. Välillä jään tuijottelemaan ihoani iltaisin pesun jälkeen, sillä se todella näyttää nuoremmalta kuin aiemmin. Ihan huikeaa, raaka-aineinspiraationi on vain syventynyt tuloksien myötä ja koekaniineiksi ovat joutuneet nyt jo ystävänikin.

Palataan suosikkituotteisiini tuota pikaa!

DSC_0055

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , ,