9

Alfahydroksihapot – täydellisen ihonhoitosarjan perusta

Katja Kokko | 12.8.2014

DSC_0001

Rakastan alfahydroksihappoja, eli tuttavallisemmin AHA-happoja tai hedelmähappoja. Mitä enemmän tietoa niistä etsin ja mitä enemmän suoritan empiiristä tutkimusta omalla ihollani, sitä lujemmin vakuutun niiden lukuisista positiivista vaikutuksista ihoon. Tulokset ovat silminnähtäviä, ei jotain mitä täytyy tarkastella suurennuslasin kanssa.

Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että täydellinen ihonhoitosarja rakentuu hedelmähapoista, antioksidanteista ja kylmäpuristetuista kasviöljyistä. Jos katsotaan vaikkapa kahta maailman johtavaa synteettisen puolen ammattilaissarjaa Environia ja Exuviancea, niin mihin ne perustuvatkaan? Hedelmähappoihin ja antioksidantteihin. Environ vielä lisäksi A-vitamiiniin. Ja voin kertoa, että näistä sarjoista löytyy potkua, tulipa nimittäin käytyä koekaniinina Exuviance-kasvohoidossa alkukesästä.

DSC_0058

Nämä sarjat kutsuvat itseään ns. lääketieteellisiksi ihonhoitosarjoiksi. Molempien taustalta löytyy runsaasti tieteellistä tutkimusta ja joukko lääketieteen ammattilaisia. Lienee selvää etten omaan peilikaappiini kelpuuta kuitenkaan kumpaakaan näistä sarjoista, sillä luonnonkosmetiikkaahan ne eivät suinkaan ole. Tämän vuoksi olenkin pohtinut, että miksi kukaan ei ole keksinyt sarjaa, joka pohjautuisi jokaista tuotetta myöten hedelmähappoihin ja antioksidantteihin, mutta luonnonkosmetiikan periaatteita noudattaen? Sehän löisi laudalta kaikki nuo synteettiset sarjat. Iholle jätettävissä tuotteissa happojen pitoisuudet ovat toki minimaalisen pieniä.

Nyt seuraa paljastus: olen löytänyt kaksi tämmöistä ihonhoitosarjaa ja vieläpä Suomen markkinoilta.

DSC_0091

Voimakkaasti pesevät emäksiset puhdistusaineet jyystävät pois ihon oman hydrolipidikalvon, jossa ihomme vastustuskyky sijaitsee. Väärät ihonhoitorutiinit (kuten kasvovedestä lintsaaminen) ja epätasapainossa oleva hydrolipidikalvo johtavat siihen, että ihon pinta on kuin kilpi, joka ei vastaanota ja läpäise yhtikäs mitään. Aineiden imeytyminen ihoon on puolestaan aina ollut kiistanalainen aihe ja on selvää, että voimme vaikuttaa kaikista tehokkaimmin vain ihon pintaan ja sen ylempiin kerroksiin. Tässä kohtaa hedelmähapot ovat avainasemassa.

Hedelmähapot irrottavat kuolleita ihosoluja ihon uloimmasta kerroksesta, joka stimuloi ihon uudistumisprosessia, eli kuorii ihoa. Tämän seurauksena uusi ja hehkuva iho tulee esille ja se on tasaisempi, sileämpi ja kirkkaamman värinen. Kuorivan vaikutuksen voimakkuus riippuu tuotteen happopitoisuudesta. Hedelmähappoja sisältäviä kuorintoja on monenlaisina pitoisuuksina – ammattilaisilla on luonnollisesti käytössään korkeammat pitoisuudet, mutta asiakkaalle myydään kotiin miedommat tuotteet, joilla ylläpidetään ihon kuntoa kotihoidossa.

DSC_0095

Toisin kuin hedelmähapoista tuntuu olevan yleinen harhakäsitys niiden ihoa kuivattavista ominaisuuksista, ne itseasiassa kosteuttavat ihoa. Ja se minkä vuoksi erityisesti olen hedelmähappojen puolestapuhuja on, että ne parantavat vaikuttavien aineiden imeytymistä ihoon sekä vahvistavat ihon vastustuskykyä, sillä ne vaikuttavat hydrolipidikalvon pH:hon. Toisin sanoen kosteuttavat ainesosat, ihoa korjaavat antioksidantit ja ravitsevat kasviöljyt pääsevät ihan oikeasti tekemään työtään ja se näkyy puolestaan tuloksissa. Tämän seurauksena ihosta tulee hehkuvampi, tukkeumat häviävät lähes kokonaan, huokoset tasoittuvat, rypyt madaltuvat ja epäpuhtaudet vähenevät.

Hedelmähappokuorintaa valitessa ja sen käytössä tulee huomioida oma ihotyyppi ja ihon kunto. Liian tiheä käyttö, joka jatkuu pitkään voi johtaa ihon kuivumiseen ja ärtymiseen. Muiden ihonhoitotuotteiden tulee siis ehdottomasti tukea oman ihon hyvinvointia hedelmähappokuorinnan ohella.

DSC_0025

Luonnonkosmetiikkatuotteissa hedelmähapot ovat yleensä peräsin niitä luonnostaan sisältävistä kasviuutteista, mutta myös vaikkapa glykoli- tai maitohappoa sisältäviä tuotteita löytyy, jolloin kuoriva vaikutus on hyvin tehokas. Kun käytetään hedelmähappoja luontaisesti sisältäviä kasviuutteita, saadaan hyödynnettyä sata muutakin sekundääristä ainesosaa, mitä kasviuutteet sisältävät. Kun hedelmähappoja sisältävää kuorintaa valitsee, kannattaa tutkailla oikeasti pitoisuuksia, sillä hyvin alhaisilla pitoisuuksilla ei ole juurikaan silmin havaittavia vaikutuksia, jolleivat ne löydy sitten iholle jätettävästä tuotteesta kuten kosteusvoiteesta, kasvovedestä tai seerumista. Paras kombo hedelmähappokuorinnassa on mielestäni yhdistää pieni määrä glykoli- tai maitohappoa hedelmähappopitoisiin kasviuutteisiin sekä rauhottaviin kasviuutteisiin.

Hedelmähappoja ovat glykolihappo (jota saadaan mm. sokeriruo’osta, ananaksesta ja malvasta), maitohappo (maidosta, kurpitsansiemenistä, hunajasta), mantelihappo (karvasmantelista), sitruunahappo (sitruunasta, appelsiinista), omenahappo (omenasta, päärynästä) sekä viinihappo (viinirypäleistä, mustikasta). Tässä vain muutama esimerkki hedelmähappojen lähteistä.

DSC_0050

Olen nyt itse käyttänyt kesän ajan hyvin tehokkaita ja laadukkaita hedelmähappoja sisältäviä tuotteita ja ihoni on sananmukaisesti tänä päivänä täydellinen. Kuukautiskierron mukana tuomista pienistä paukamista tuskin koskaan pääsee täysin eroon, mutta niidenkin kukistamiseen parissa yössä olen löytänyt konstit. Välillä jään tuijottelemaan ihoani iltaisin pesun jälkeen, sillä se todella näyttää nuoremmalta kuin aiemmin. Ihan huikeaa, raaka-aineinspiraationi on vain syventynyt tuloksien myötä ja koekaniineiksi ovat joutuneet nyt jo ystävänikin.

Palataan suosikkituotteisiini tuota pikaa!

DSC_0055

Kuvat Katja Kokko

/ / / /

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää seuraavia HTML-tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 1. Anniina sanoo:

  Kuulostaa ihan mahtavalta, miten ihanaa! Laitathan vielä kuvia siloposkistasi 🙂

 2. Marie sanoo:

  En malta odottaa, milloin tähän postaukseen tulee jatkoa! Haluaisin jo kovasti kuulla, mikä merkki on kyseessä ja mitkä ovat suosikkituotteesi 🙂

 3. Tiina sanoo:

  Itse käytin Exuviancea noin 6v ennen luonnonkosmetiikkaan siirtymistä. Se oli aluksi huikea tuotesarja, ja sai kuriin aikuisena tulleen ongelmaihon, mutta tuotteiden ”teho” väheni aikaa myöten.
  Jännityksellä odotan, mikä luonnonkosmetiikassa on vastaava tuote…

  • Tästä tulee mieleen, että voisiko tehon laantumisessa olla kyse siitä, että tehot ikäänkuin saavuttavat ”huippunsa”, silmä tottuu hedelmähapoilla kirkastettuun ihoon eikä se näytäkään enää niin uudelta? Exuviancesta ei tosiaan ole kokemusta kuin yhen kasvohoidon verran. Kasvoilla oli kyllä aivan hämmästyttävä glow sen jälkeen.

 4. Purrr sanoo:

  Hei.
  Ja sori, tämä ei liity suoranaisesti tähän postaukseen. Olen lukenut blogiasi aika kauan ja siirtynyt käyttämään luonnonkosmetiikkaa vähitellen. Minulla on ollut muutama vuosi sitten kotelofinnejä, olen syönyt tappolääkekuureja ja saanut myöhemmin ihoni kuntoon. Aiemmin käytin apteekin tuotteita. Nyt luonnoskosmetiikkaan siirtyneenä olen huomannut ihon reakoivan taas; ihossa on punaisia täpliä, kipeitä finnejä ja taas tänään tunsin yhden ihonalaisen finnin. Käytän pääsääntöisesti Madaran tuotteita. Onko syynä Madaran voimakas savinaamio, jota olen käyttänyt noin kuukauden? Purkissa varoitellaan, että iho saattaa aluksi pahentua?

  Oikeastaan kysymykseni on, että saan poikaystävältäni lahjaksi kosmetologikäynnin ja kysyisin nyt sulta, mitä hoitoa suosittelisit? En siis suoranaisesti syytä Madaran tuotteita ihoni kunnosta, vaan tiedän sen olevan monen asian summa: saatan hoitaa ihoani myös liikaa. Olen myös alkanut urheilemaan, joka voi ehkä vaikuttaa asiaan? Olen kasvissyöjä, joka ei ehkä joka päivä saa kunnolla hyviä rasvoja sisäisesti, en syö juustoa, avokadoa ja pähkinöitä ihan joka päivä, enkä siis kalaakaan.