Cheap & Chic

YA Naturae – edullista ja luonnollista apteekkikosmetiikkaa

Cheap & Chic | 23.8.2016 | Katja Kokko

DSC_0024

Sydäntäni lämmitti, kun kuulin viime keväänä Yliopiston Apteekin uudesta myymäläkonseptista nimeltä Ego, joka on keskittynyt kosmetiikkaan ja hyvinvointiin – keskeisessä roolissa myös luonnonkosmetiikka. Oli jo aikakin, etten sanoisi! En ole voinut käsittää sitä, miten vieraantunut apteekkimaailma on luonnonkosmetiikasta meillä Suomessa, vaikka lääketiedekin pohjautuu monelta osin juuri luontoon.

Pisteenä i:n päälle Yliopiston Apteekki lanseerasi oman luonnonkosmetiikkasarjan, YA Naturaen, joka valmistetaan Suomessa. Kaikki tuotteet maksavat alle 15 € ja useimmat alle 10 €. Edullista hintaa selittää suurelta osin sarjan jakelukanavat, ei niinkään purnukoiden sisältö. Näin edullisilta tuotteilta voi nimittäin odottaa laatua vain aniharvoin.

Tuotteissa on hyödynnetty suomalaisia kasviraaka-aineita, kuten koivunmahlaa, mustaherukansiemenöljyä, ruusunmarjaöljyä, puolukansiemenöljyä ja mustaseljanuutetta. Tuotteet sopivat loistavasti myös herkälle iholle, sillä tuoksut ovat mietoja ja allergisoivimmat tuoksukomponentit on jätetty kokonaan pois. Tuoteperheestä löytyy tällä hetkellä kahdeksan tuotetta: puhdistusvaahto, kasvovesi, päivä- ja yövoide, silmänympärysvoide, silmämeikinpoistoaine, huulivoide ja vartalovoide. Minä sain lanseeraustilaisuudesta testiin putsarin, kasvoveden ja päivävoiteen.

Puhdistusvaahtomielipiteeni näin yleisesti tiedättekin, mutta kasvovesi sen sijaan on loistava tuote ja mielestäni koko joukon timanttisin. Hinta-laatusuhde on itse asiassa aivan käsittämättömän hyvä – joskin täytyy huomioida, ettei incistä voi päätellä veden määrää. Kasvoveden aktiivisina raaka-aineina ovat suomalainen koivunmahla, ruusunmarjauute ja mustaherukansiemenöljy – eli runsaasti antioksidantteja ja ikääntymisen merkkejä hidastavia aineita. Minä pidin kasvovedestä kovasti, sillä siihen käytetty emulgaattori/surfaktantti ei tee tuotteesta vaahtoavaa ja liian puhdistavaa misellivesimäistä, vaan iholle jää miellyttävän pehmeä ja kosteutettu tunne.

DSC_0012

Kosteusvoiteet sopivat loistavasti normaalille, kuivalle ja herkälle iholle, mutta rasvaiselle tai ongelmaiholle suosittelen valitsemaan jotain muuta. Kenties sarja täydentyy tulevaisuudessa, jolloin tuotteita löytyy useammille eri ihotyypeille. Päivävoiteen toivoisin sisältävän enemmän aitoja kasviöljyjä keinotekoisen emollientin sijaan (caprylic/capric triglyceride), joka komeilee inci-luettelossa jo toisena aineena. Mikään pahis raaka-aine ei suinkaan ole kyseessä, vaan kasviöljyistä johdettu esteri, mutta hoitavuudeltaan sitä ei voi laittaa rinnakkain aitojen kasviöljyjen kanssa. Tämmöisillä raaka-aineilla saadaan kuitenkin tuotteen hintaa alas ja incistä voi kyllä päätellä, että aktiivisten raaka-aineiden määrä voiteessa jää pieneksi. Siitäkin huolimatta, on loistavaa, että kymmenellä eurolla voi saada luonnonkosmetiikkavoiteen, joka ei sisällä mitään iholle, ihmiselle tai ympäristölle kyseenalaista. Päivävoide sisältää koivunmahlaa, mustaherukansiemenöljyä, ruusunmarjauutetta, kaurauutetta, puolukansiemenöljyä ja hyaluronihappoa, jotka kosteuttavat, uudistavat ja rauhoittavat ihoa. Vegaaninen voide on erittäin miedosti hajustettu ja sopii hyvin herkälle iholle.

Vaikka sarja ei omaan käyttööni ole päätynytkään, annan isot hurraahuudot näin positiivisesti yllättävälle, edulliselle sarjalle, joka on kaiken lisäksi kotimainen apteekkisarja. Ihan heti ei nimittäin tule mieleen toista edullista sarjaa, jonka laatu olisi yhtä hyvä.

Joko te olette tutustuneet Egon valikoimaan ja YA Naturaen tuotteisiin?

DSC_0017

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , ,