Beauty

Whamisan odotetut aurinkotuotteet

Beauty | 23.7.2018 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Natural Goods Company

Noniin ystävät rakkaat, tätä päivää olette odottaneet! Nimittäin Whamisan aurinkovoiteet sekä BB-voiteet ovat vihdoin ja viimein myynnissä Suomessa (johan niitä odoteltiinkin Tullista toukokuun lopusta lähtien)! Sanottavaa näistä Korean ihmeistä riittää, joten pidemmittä puheitta, eiköhän mennä suoraan asiaan.

Whamisan aurinkotuotteisiin kuuluu viisi tuotetta: aurinkovoiteet SPF 14 (kyllä, 14, ihmettelen itsekin miksei 15) ja SPF 50 suojakertoimilla sekä BB-voiteet kolmessa eri sävyssä SPF 50 suojakertoimella. Korkeilla suojilla siis mennään ja melko perinteinen SPF 30 on skipattu täysin, mutta vaihtoehtona on sen sijaan kevyt suoja viiskymppisen lisäksi.

Aurinkotuotteissa kiinnostaa luonnollisesti ihan ensimmäisenä koostumus. Olen ruotinut tätä aurinkovoiteiden formulointi-asiaa blogissa perusteellisesti tänä keväänä ja kesänä, ja nyt sitä ruoditaan vähän lisää. Jos muistatte, niin olen kehottanut skippaamaan aurinkovoiteista tuotteet, jotka eivät ole joko a) sertifioitua luonnonkosmetiikkaa tai b) ison ja luotettavan kosmetiikkatehtaan valmistamia. Tämä pitää kutinsa edelleen, eli toisin sanoen aurinkovoiteissa suosittelen lämmöllä skippaamaan kaikki tuotteet, joiden kyljessä lukee ”hand-made” tai ”artisan”. Tämä johtuu siitä, että aurinkovoiteen formulointi on ihan oikeasti haastavaa ja kuluttajan täytyy voida luottaa siihen, että tuote on turvallinen ja antaa sen lupaaman suojan (olen opetellut kantapään kautta, mitä tapahtuu kun lähtee ottamaan aurinkoa epästabiililla hand-made aurinkovoiteella).

Tästä päästäänkin formulointi-hifistelyyn. Fysikaalisten aurinkovoiteiden valmistamiseen tarvitaan laadukkaat ja tehokkaat emulgaattorit, jotta tuotteesta saadaan stabiili (eli ettei UV-filtterit erotu emulsiosta ja vajoa esim. tuotteen pohjalle tai levity epätasaisesti, jolloin suojaa ei voida taata) ja turvallinen. Eli vaikka esim. kosteusvoiteiden valinnassa kehotan välttämään tuotteita, joissa aidot kasviöljyt on korvattu keinotekoisilla öljyillä ja koostumuksesta on tehty hyvin tekninen, niin aurinkovoiteeseen tämä ei päde, sillä aurinkovoiteen tärkein tehtävä on suojata ihoa. Ihonhoitotuotteet ovat sitten erikseen.

Näiden seikkojen vuoksi minua kiinnosti erityisesti se, mitä emulgaattoreita Whamisa on käyttänyt, sillä vaikka itselläni ei ole kokemusta aurinkovoiteen formuloinnista, tuumin lähes pomminvarmasti ettei Whamisan kosteusvoiteiden emulgoiva aine toimi aurinkovoiteessa. Olikin oli huomata, että BB-voiteiden ja SPF 50 aurinkovoiteen incistä löytyy tehokkaammat emulgaattorit. Matalan suojakertoimen SPF 14 voiteessa on sen sijaan luotettu samaan emulgaattoriin kuin kosteusvoiteissa, mutta sen suojaava pinta on silti selkeästi havaittavissa silmillä ja koostumus on stabiili (tosin mielenkiinnolla seuraan muuttuuko se avaamisen jälkeen).

Sitten päästään toiseen mehevään aiheeseen, nimittäin fysikaalisten aurinkovoiteiden jättämään pintaan. Taannoisessa aurinkovoidekyselyssä moni kertoi kaipaavansa synteettisten aurinkovoiteiden näkymätöntä pintaa. Haluankin siksi vääntää vielä rautalangasta, että se ei ole mahdollista luonnonkosmetiikan kriteerein. Tämä johtuu kahdesta asiasta: ensinnäkin fysikaalisten UV-filttereiden toimintaperiaate on erilainen kuin kemiallisten. Ne toimivat iholla kuin peili heijastaen UV-säteet pois iholta. Sen vuoksi iholla täytyy olla jokin ”näkyvä pinta”. Toisekseen, nanopigmentit, joilla tuon näkymättömän pinnan kylläkin saisi aikaiseksi, on kielletty luonnonkosmetiikassa ja hyvä niin – et nimittäin taatusti halua, että fysikaaliset UV-filtterit pääsisivät läpäisemään ihon ja tunkeutuvat sisäelimiin kuormittamaan niitä. Summasummarum: laadukas ja turvallinen luonnonkosmetiikan aurinkovoide jättää aina jonkinlaisen pinnan iholle. Mitä korkeampi on suojakerroin, sitä näkyvämpi pinta on.

Yksi keino ehkäistä valkoisen pinnan muodostumista ovat tietenkin väripigmentit. Sellaisia ei voi kuitenkaan vartalon iholle levittää, koska muuten kaikki vaatteet sotkeentuvat. Mutta kasvoillepa voi! Siksi kasvojen aurinkovoiteet ovat usein sävyttäviä tai niistä voidaan valmistaa samalla meikkituote, kuten Whamisan BB-voiteet.

Kerrataanpa ensin mitä BB-voide tarkoittaa. Lyhenne tulee siis sanoista blemish balm tai beauty balm. Se tarkoittaa tuotetta, jossa yhdistyvät ihoa hoitava ja kosteuttava vaikutus, luonnollinen meikkipohja sekä suoja UV-säteilyä ja ilmansaasteita vastaan. BB-voide on ollut vuodesta 2005 lähtien yksi tärkeimmistä tuotteista korealaisessa ihonhoitorutiinissa, sillä korealaisille on tärkeää suojata iho päivittäin UV-säteilyltä ja lisäksi he haluavat meikkipohjan olevan mahdollisimman luonnollinen ja huomaamaton. Ja koska korealaiset vaativat kauneudenhoitotuotteilta tehokkuutta ja hoitavuutta, mikäpä olisi sen täydellisempi tuote kuin BB-voide, joka tekee tämän kaiken?

Whamisan BB-voide on pakkaustaan myöten täysin omanlaisensa. Se muistuttaa hieman cushion-meikkivoidetta, joka on lähtöisin myöskin Koreasta (mistäs muualtakaan!). Erona tavalliseen cushion-meikkivoiteeseen pakkauksessa on, että Whamisan BB-voide ei tule tyynyn läpi, vaan pienien reikien läpi. (Jos cushion-meikkivoide ei ole sinulle tuttu konsepti, tämä linkki selventää asiaa.) Pakkaus muistuttaa meikkipuuteri- tai irtopuuterirasiaa, jossa on siis pieniä reikiä sekä puuterivipan näköinen meikkivoidesieni. Sientä pidetään reikien päällä ja samalla painetaan pakkauksen pohjaa alas, jolloin pakkaus annostelee BB-voidetta suoraan meikkisieneen. Kätevää, todella toimivaa ja siistiä – Whamisan pakkaus toimii myöskin täydellisesti.

Whamisan BB-voiteissa on korkea SPF 50 suojakerroin, mutta luonnollisesti fysikaalisen UV-filtterin (sinkkioksidi) pigmentit häviävät väripigmenttien joukkoon. Ihoa hoitavista aktiiviaineista löytyy huikea määrä antioksidantteina toimivia aineita, kuten viinirypäleensiemenöljyä, aroniamarjaa, mustaherukkaa, vihreää teetä, cameliaöljyä ja mangovoita. Lisäksi BB-voiteitakin höystää Whamisan aktiiviaineiden kulmakivet eli fermentoidut kasviuutteet, kuten lumpeenkukka, voikukka ja krysanteemi. Nämä aineet tuovat iholle antioksidanttisuojaa UV-säteilyn ja ilmansaasteiden mukana tuomien vapaiden radikaalien aiheuttamia ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä vastaan (=BB-voiteen tarkoitus meikkipohjan lisäksi). Tuotteet on säilötty muiden Whamisan tuotteiden tapaan antimikrobisten kasviuutteiden yhdistelmällä.

BB-voiteista löytyy kolme sävyä: Light Beige, Pink Beige ja Natural Beige. Harmi kyllä, kaikki kolme sävyä ovat aivan liian vaaleita todella ruskettuneelle iholleni, joten joudun odottamaan niiden käyttöä loppusyksyyn. Kokeilin iholleni tumminta sävyä Natural Beige, jonka sain kylläkin häivyttymään todella kauniisti ihooni, vaikka se olikin auttamatta liian vaalea tällä hetkellä. Mutta tärkeintä, että sain käyttökokemuksen: BB-voide levittyy iholle erittäin tasaisesti ja kauniisti, sitä on hyvin helppo työstää iholla niin kauan kuin haluaa, se ei jämähdä eikä kuivu iholle, joten se ei rullaa iholla. Lopputulos on luonnollinen, puolipeittävä ja heleä (mattapinta on Koreassa todella out). Toivottavasti Whamisa laajentaisi värivalikoimaa jatkossa myös tummempiin sävyihin, mutta voi olla, että tämä jää vain haaveeksi, sillä korealaiset ovat vaaleaihoisia eivätkä halua ruskettua.

Sitten aurinkovoiteisiin, joita löytyy siis kahdella eri suojakertoimella: matala SPF 14 ja korkea SPF 50. Matala suojakerroin sopii hyvin loppukesästä tai tummalle iholle, mutta vaaleaihoisen kannattaa valita korkeampi suojakerroin koko kesäksi. Molemmat aurinkovoiteet levittyvät hyvin, eikä SPF 50 tee ihoa liidunvalkoiseksi. Muistuttaisin kuitenkin, että oikea määrä aurinkovoidetta kasvoille ja kaulalle on teelusikallinen ja tästä kannattaa pitää huolta, jos oleskelee tuntia kauemmin suorassa auringossa tai olosuhteet ovat sellaiset, että aurinko on erityisen voimakas. Jos voidetta levittää suositeltua määrää vähemmän, suojakerroin laskee radikaalisti. Whamisan aurinkovoiteet sopivat sekä kasvoille että vartalolle, mutta pakkauskoko on enemmän kasvotuotteen luokkaa.

Kun nyt menin sanomaan, että pidetään ne aurinkovoiteet ja ihoa hoitavat tuotteet erillään, niin Whamisa on kyllä pitänyt huolen, että heidän aurinkovoiteistaan löytyy myös hoitavuutta. Antoksidanteille ei varsinaisesti kannata sanoa ei, kun aurinkotuote on kyseessä, sillä kukapa meistä ei haluaisi ehkäistä vapaiden radikaalien aiheuttamaa ennenaikaista vanhenemista iholla? Fermentoitujen kasviuutteiden lisäksi aurinkovoiteita on terästetty mm. riisin, parsakaalin ja pinaatin lehtien uutteilla sekä viinirypäleensiemenöljyllä, avokadoöljyllä ja mangovoilla. Erityismaininta ihanasti viilentävästä piparmintun eteerisestä öljystä – aivan täydellinen match aurinkotuotteeseen (mikäli oletettavasti käyttää voidetta erityisesti kuumana kesäpäivänä).

Sen verran vapautan kuitenkin itseäni vastuusta näiden hehkutusten jälkeen, että en ole kokeillut voiteita in action, eli suorassa auringossa. Toki meillä on aurinkoa riittänyt nyt Suomessakin, mutta ihoni on niin ruskettunut ja sen oma suoja on aktivoitunut, että se ei pala edes ilman voidetta. Siispä joudutte odottamaan perusteellisempaa raporttia aina joulukuulle saakka, jolloin lähden Goalle joogaamaan kahdeksi viikoksi keskeltä syvimustaa talvea – silloin jos joskus todelliset tehot testataan!

Miltäpä vaikuttavat K-beautyn aurinkosuojat? Mitä tuotetta aiotte kokeilla ensimmäisenä ja onko joku teistä ollut jo niin nopea, että on ehtinyt saada putelit testiin?

Kuvat Katja Kokko 

Avainsanat: , , , , , , ,

Beauty

5 kommenttia artikkeliin “Whamisan odotetut aurinkotuotteet”

 1. Merja

  Kuulostaa hyvältä! Mitä arvelet, uskaltaako Bob-voidetta ottaa testiin, jos iho ei tykkää water creamista (reagoi näppylöillä), mutta maskeista kyllä? Muista whamisan tuotteista ei vielä kokemusta.
  Merja

  • Jaa-a, paha mennä sanomaan. Kaikille tuotteille yhteistä on aloe vera sekä fermentoidut uutteet, mutta tässä on aurinkotuote kyseessä ja se sisältää kyllä suurimmaksi osaksi muita aineita. Sanoisin että uskaltaa, mutta näistä ei voi ikinä sanoa varmaksi 🙂

 2. Tiita

  Onpa sievä tuo keltainen pakkaus! BB-voide kiinnostaa, kunhan rusketus vähän poistuu. Voisi olla hyvä keväällä!

  Tänä kesänä testasin Biosoliksen kahtena päivänä paahteisessa Ruisrockissa ilman, että pohjarusketusta oli kertynyt iholleni merkittävästi. Toimi ihan huippu hyvin! Iho ei edes lievästi punertanut illalla. Aurinko-oppaasi lukeneena ymmärsin ehkä ensimmäistä kertaa elämässäni oikeasti vuorata itseni voiteella 😀 Kasvoilla olen käyttänyt JB:n CC-voidetta, joka ei ole sekään pettänyt vielä kertaakaan ja jättää ihon todella kauniiksi.

 3. verde

  Olen ihastunut Misshan Mild spf 30 aurinkosuojaan. On aivan loistava kasvoille ja sisältää vain fysikaalisen suojan PA++ on myös. Ei ole luonnonkosmetiikkaa, mutta en vaan ole luonnonkosmetiikasta löytänyt vielä sellaista suojaa, joka toimisi kasvoillani meikin kanssa sekaiholla, mutta tämä on aivan loistava, eikä ole hinnallakaan pilattu. Lisäksi heillä on fysikaalinen suoja SPF50, mutta se sisältää nanopartikkeleita. Tilaan Saksan Missha saitilta, Suomen verkkokaupoista ei juurikaan saa. Olen kokeillut Algamariksen ja Madaran, kumpikin aivan liian rasvaisia kasvoille, eikä tuoksumaailmakaan niin kivaja Madarasta sain vielä jotain yliherkkyysreaktiota, kun niissä taitaa olla aika tujusti hoitavia tehoaineita. Missha ei tuoksu mielestäni juuri millekään, eikä ole mitenkään muutenkaan ”aurinkovoidemainen”. Sitä laittaessa on vähän valkoista kalvoa tietysti, mutta se sulautuu aika äkkiä ja tosiaan päälle voi helposti laittaa meikkivoiteen (minulla Chanelin tai Estee Lauderin tuote käytössä). Kiitos hyvistä aurinkovoidejutuista. Jos löydän luontaispuolelta Misshaa hinta-laatu suhteelta vastaavan niin vaihdan kyllä. Täytyy jossain käydä tuo Whamisa kokeilemassa, tosin hinta on varmasti ihan eri sfääreissä kuin Misshalla.

 4. Tuuti

  Olen aina miettinyt tätä: Jos aurinkovoidetta pitäisi levittää kasvoille ja kaulalle teelusikallinen, eikö sama päde myös meikkituotteisiin, joissa on suojakerroin? Jos siis laitan teelusikallisen aurinkovoidetta, jossa on suojakerroin 50, voin olla varma, että voide suojaa kertoimen edestä. Mutta jos levitän meikkituotetta teelusikallisen, tuloksena on näkyvä maski. Suojaako kaunis, ohut, läpikuultava kerros auringolta koko suojakertoimen edestä?

  Toinen huomio: korealaiset ovat vaaleita, KOSKA he eivät halua ruskettua. Korelaisten kauneusihanne on vaalea iho, joten erilaisiin aurinkosuojiin on panostettu. (Vaalean ihon ihannoiminen ei siis ole sama kuin valkoisen länsimaalaisen ihannointi. Eivät japanilaiset geishatkaan tienneet mitään blondeista eurooppalaisista, kun maalasivat kasvonsa valkoisiksi.)

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>