Cheap & Chic

Weleda – toisesta maailmansodasta selvinnyt klassikkosarja

Cheap & Chic | 17.1.2017 | Katja Kokko

DSC_0016

Saksalainen Weleda lienee maailman vanhin luonnonkosmetiikkasarja, sillä se on perustettu jo vuonna 1921 ja yrityksellä on todella mielenkiintoinen ja kiehtova historia. Tiesittekö, että yritys on muun muassa selvinnyt kuin ihmeen kaupalla toisesta maailmansodasta, kun Hitler kielsi antroposifisen yhteisön Saksassa? Weledan filosofiset juuret perustuvatkin Rudof Steinerin antroposofiseen ajattelutapaan, jossa lähtökohtana on vahvistaa yksilön kykyä parantaa itse itsensä. Hollantilainen lääkäri Ita Wegman on puolestaan Weledan lääketieteellisen filosorian takana. Wegman ja Steiner loivat yhdessä antroposofisen lääketieteen perustan ja Weleda oli se farmaseuttinen laboratorio, jossa lääkkeet valmistettiin yksinomaan luonnosta tulevista ainesosista, niin silloin kuin tänäkin päivänä. Mainittakoon, että monien muiden saavutustensa lisäksi Ita Wegman perusti kodin vammaisille lapsille. Rudolf Steiner on puolestaan luonut kuuluisan Waldorfpedagogiikan ja biodynaamisen viljelymetodin.

Tarina Weledan nimen takana on myös varsin mielenkiintoinen: nimen valitsi Rudolf Steiner kunnianosoituksena ikivanhalle kelttiläisnaisten perinteelle auttaa ja parantaa sairaita luonnon lääkekasviella. Näitä viisaita naisia kutsuttiin weledoiksi ja heillä oli iso ryhmä seuraajia, joiden jälkiä löytyy nykyäänkin Irlannista, Saksasta ja Ranskasta. Viimeinen Weleda-nimeä kantava henkilö oli lääkitsijänainen ja profeetta, joka eli Saksassa ensimmäisellä vuosisadalla j.Kr. Ihmiset pyhiinvaelsivat pitkien matkojen päästä saadakseen häneltä hoitoa ja hän oli suuressa merkityksessä roomalaisen invaasion vastarinnassa ja tuli lopulta roomalaisten vangitsemaksi, jotka pelkäsivät hänen vaikutusvaltaansa saksalaisiin. Hän kuoli Roomassa vangittuna vuonna 80 j.Kr.

Tämän jälkeen Weledasta tuli arvo- ja kutsumanimi vahvalle ja vaikutusvaltaiselle johtajalle. Nimen alkuperän mukaisesti Weledan kunnianhimona on parantaa ja hoitaa muita sekä levittää arvojaan tuotteiden kautta ympäri maailman.

Weledan tuotteet ovat korkealaatuista luonnonkosmetiikkaa, jonka taustalla vaikuttaa todella kokonaisvaltainen ajattelu – ei pelkästään ihonhoidosta, vaan koko tuotteen elinkaaren vaikutukset huomioiva ajattelutapa, jolla luodaan hyvää maailmaan. Yrityksellä on omia viljelmiä ympäri maailmaa ja se tekee myös yhteistyötä monien tuottajien kanssa ja vaalii rakentamaansa luottamusta tuottajaverkostoon. Weleda käyttää niin paljon biodynaamisilta ja luomutiloilta tulevia ainesosia, kuin mahdollista. Näin syntyy tilanne, jossa molemmat osapuolet voittavat: tuottaja saa takuun myynnistä ja tuloista ja Weleda puolestaan varmuuden raaka-aineiden hyvästä laadusta.

Luonnonkosmetiikkamarkkinoille sataa uutuuksia jatkuvasti niin ettei perässä meinaa pysyä, mutta kaikki sarjat eivät suinkaan menesty. Weleda on kuitenkin kuin luonnonkosmetiikan Chanel: se on vakiinnuttanut paikkansa pitkällä historiallaan sekä korkealaatuisilla tuotteilla. Minä rakastan mademoiselle Coco Chanelin tarinaa yli kaiken, mutta vähintään yhtä suurta intohimoa koen luonnonkosmetiikan klassikoita kohtaan.

Sarjalla on lukuisia ihania ja edullisia tuotteita (suurin osa tuotteista maksaa alle 25 € tai hieman yli muutaman kasvotuotteen kohdalla, lähinnä ikääntyvän ihon Granaattiomena-linjassa). Minulla on lukuisia suosikkeja ja tärppituotteita Weledalta, joista yksi on superklassikko Skin Food. Tuote on ihan omiaan pohjoisen ilmastossa juuri talvi-ihon hoidossa ja sen resepti on jo 80 vuotta vanha. Täyteläinen yleisvoide sopii koko perheen ihonhoitoon kuiville käsille, kynsinauhoille, kyynärpäille, huulille, kuiville ja hilseileville kohdille ihossa, rohtumille sekä ihon suojaamiseen pakkaselta ja viimalta. Itse käytän Skin Foodia erityisesti käsivoiteena, pehmentämään karheat kankut sekä säärille, jotka ovat taipuvaiset kuivumaan ja hilseilemään talvisin varsinkin uinnin jälkeen.

Skin Food sisältää auringonkukkaöljyä, manteliöljyä, mehilaisvahaa sekä lanoliinia (eli villarasva, tuote ei siis ole vegaaninen), joihin on sekoitettu keto-orvokin, kamomillan, rosmariinin ja biodynaamisen kehäkukan uutteita. Voide sopii sekä kasvojen että vartalon iholle ja se on koostumukseltaan hyvin rasvaista auttaen kosteutta pysymään ihossa, tehden ihosta pehmeän ja joustavan ja vähän kosteusmäärän ansiosta se toimii loistavana suojavoiteena.

Skin Foodia myydään pienessä 30 ml ja isossa 75 ml tuubissa ja sitä löytyy mm. Joliesta, Hyvinvoinnin Tavaratalosta sekä Biodellystä. Laajin valikoima Weledan tuotteita on Hyvinvoinnin Tavaratalossa.

Mikä on sinun suosikkisi Weledalta?

Kuva Katja Kokko

Postaus sisältää affiliate-linkkejä

Avainsanat: , , , , ,