Lifestyle

Virtahepoja makuuhuoneessa

Lifestyle | 25.5.2018 | Katja Kokko

En ole koskaan ollut taiteen perään siinä mielessä, että hankkisin taidetta suunnitelmallisesti kotiini tai ajattelisin taidetta sijoituksena. Edellisessä kodissani seinät olivatkin täysin valkoiset ja tyhjät ja asunto oli muutenkin avara ja valkoinen nykyiseen verrattuna. Tämän hetkinen kotini onkin sitten täysin päinvastainen minkään edellisen asuntoni kanssa ja sen hallitseva teema on värit ja yltäkylläisyys. Alkovini sai talvella vaaleansiniset seinät ja Etelä-Afrikan matkalta tarttui mukaan taulu, joka räiskyy kirkkaankeltaista ja oranssia. Kuvittelin taidehankitojen loppuvan siihen, sillä seiniä koristaa jo Aidosti kaunis -kirjastani teetetyt Kaapo Kamun luontokuvat. No, olin väärässä, sillä taidehankinnat ovat vain lisääntyneet ja niiden koot kasvaneet.

Vestiaire Collective on tuonut elämääni muutakin iloa kuin pelkästään second hand luksusmuodin. Bongasin nimittäin sitä kautta ranskalaisen taiteilijan, Emilie Bouguereaun, josta oli haastattelu Vestiairen sivuilla. Harvoin luen Vestiairesta juttuja tai haastatteluja, mutta tuolloin kiinnitin huomiota etusivulla olevaan kuvaan Emiliestä ja hänen ihanaan tyyliinsä, josta löytyy yllätys yllätys: värejä. Emilie on entinen vaatesuunnittelija, mutta hän on aina rakastanut maalata akvarelleilla. Muutama vuosi sitten hän jätti työnsä muotimaailmassa ja heittäytyi täysipäiväiseksi taitelijaksi. Surffasin Emilien nettisivuille ja loppu onkin historiaa: jaamme hänen kanssaan värien lisäksi myös toisen rakkauden, nimittäin Afrikan. Emilien taide on inspiroitunut Afrikasta ja teokset pursuavat värejä ja villieläimiä. Helou, suurimmassa osasta töistä luki jo valmiiksi nimeni ja osoitteeni! Päädyin lopulta tilaamaan toiseksi isoimman virtahepo-työn. Se sai kultaiset kehykset Frimodigissa museolasilla varustettuna (en kehystä enää yhtäkään työtä millään muulla kuin museolasilla, koska laatuero on huomattava) ja on suurin koskaan omistamani taulu.

Virtahevot päätyivät alkovin vaaleansiniselle seinälle Susanna Vennon remonttipalvelun toimesta (aina jos tarvitsen mitä tahansa nikkarointiapua, soitan ensimmäisenä Suskille, näihin hommiin ei mitään miehiä kaivata!). En olisi voinut kuvitellakaan vielä pari vuotta sitten, että minulla olisi joskus koti, missä olisi vaaleansiniset seinät ja ripustaisin seinälle jättikokoisen kultakehyksisen taulun, josta löytyisi kaikki sateenkaaren värit. Mutta kun taulua katsoo, se vain kuuluu siihen.

Virtahevot tulevat muuten myös uniin: näin toissayönä unta, että ratsastin virtahevolla joessa keskellä virtahepolaumaa.

Uusin taidehankinta ei ole pienimmästä sekään. Ja Afrikka-teema jatkuu siinäkin: teos on taidejuliste Meeri Koutaniemen valokuvaprojektista Re-Customized; De-Colonized, johon Meeri on kuvannut potretteja hereroista Namibiassa. Teos on teetetty julisteeksi yhteistyössä viime talvena lanseeratun Anouk Studion kanssa. Anoukin missio on tuoda taide kaikkien ulottuville. He toimivat yhteistyössä taitelijoiden kanssa teettäen teoksista taidejulisteita. Anouk lanseeraa uuden kokoelman neljä kertaa vuodessa ja Meerin teos on tämän kevään kokoelmasta. Kesän kokoelma tulee myyntiin 1.7.2018 ja vuoden viimeinen 1.10.2018. Anoukin konsepti on mielestäni aivan ihana ja joukosta löytyy todella kiinnostavia taitelijoita sekä teoksia moneen eri makuun.

Anoukin verkkokaupasta voi tilata julisteita joko kehyksillä tai ilman. Minä sain valita kevään kokoelmasta yhden työn ja tässä Meerin herero-naisessa oli jotain, mikä veti puoleensa ja rakastan myös sen pastellisia sävyjä. Teos tarvitsee tosin lasituksen, sillä Anoukin kautta teokseen ei saanut lasitusta.

Tätä nykyä seinilläni on siis yhteensä yhdeksän taulua. Afrikkaa, värejä, naisia, eläimiä, luontoa, villikukkia, niittyjä, merta… siis kaikki mitä rakastan! Ihanaa huomata, kuinka kaikki on päätynyt seinille täysin intuitiivisesti ja suunnittelematta ilmentäen juuri niitä itselleni rakkaita asioita.

En myöskään ihmettele nykyisen kotini värejä ja yltäkylläisyyttä. Tässä kodissa olen kasvanut vahvaksi naiseksi, joka antaa omien väriensä näkyä sisäisesti ja ulkoisesti.

Kuvat Katja Kokko

Anoukin taulu saatu blogin kautta

Avainsanat: ,