Lifestyle

Ergonominen työpiste

Lifestyle | 30.1.2018 | Katja Kokko

Irtisanoin työhuoneeni viime kesän lopussa, koska minun oli helpompi tehdä kaikki työt kotoa käsin. Kotitoimistoon siirtymisessä oli vain yksi, mutta sitäkin oleellisempi huono puoli: täysin mitätön työergonomia. Toimistoni käsitti käytännössä keittiönpöydän ja tuolin, jota ei todellakaan oltu suunniteltu toimistotyöhön. Itse asiassa myöskään työhuoneella minulla ei ollut kunnollista työtuolia ja aloin kärsimään hermosäryistä ja jomotuksesta pakaroissa jo yli vuosi sitten. Siitäkin huolimatta, että ohjaan myös työkseni joogaa ja asentoni on hallinnassa joogamatolla ja esimerkiksi kävellessä, kuulun niihin henkilöihin, jotka lysähtävät helposti kasaan istuessaan. Ei todellakaan hyvä yhdistelmä istumatyön ja tietokoneen naputtelun kanssa. Huono istuma-asento saa pallean lysähtämään kasaan ja psoas (lonkankoukistaja) jää myös huonoon asentoon, hieman puristuksiin. Pitkällä aikavälillä tämä aiheuttaa mm. alaselkäkipuja ja jumituksia pakaroissa.

Viime syksynä kivut alkoivat olemaan sitä luokkaa, että asialle piti ihan oikeasti tehdä jotain. Tiesin, että paras vaihtoehto olisi istuinpallo, joka pakottaisi istumaan keskivartalo aktiivisena ja saisin sen myötä myös psoaksen parempaan asentoon. Ongelma vain tuntui olevan niinkin pinnallinen kuin rumat istuinpallot. En haluaisi sellaista muovista hirvitystä kotiini, etenkin kun kodissani ei ole paikkaa, minne voisin sen kätkeä, kun en tee töitä.

Nopea googlaus kuitenkin kertoi, että joku on ollut niin viisas ja suunnitellut kauniin istuinpallon. Löysin toimistokalusteita myyvältä Gerdmansilta Vluv-merkkiset istuinpallot, joita on saatavilla kangas- ja keinonahkapäällysteellä kahdessa eri koossa. Seuraavaksi ongelmana oli vain keittiönpöytäni, joka oli liian matala istuinpallolle. Kotiini ei myöskään mahtuisi työpöytää.

Myöhemmin syksyllä aloin tuskailla täyden kirjahyllyni kanssa. Kirjoja oli kertynyt sen verran etteivät ne mahtuneet enää hyllyyn ja niitä lojui pitkin lattioita. Ryhdyin siis etsimään uutta kirjahyllyä ja sitten päässäni välähti: muistin ikuisen klassikon eli String-hyllyn, josta on saatavilla työtasolla varustettu versio ja Stringin nerokkuushan piilee siinä, että kaikkien tasojen korkeuksia voi itse säätää, joten saisin ratkaistua kerta laakista kaksi asiaa: uuden kirjahyllyn sekä tarpeeksi korkean työtason istuinpallolle. Marssin samana päivänä Vepsäläiselle ja kuinka ollakaan, hylly oli siellä 20 % alennuksessa, joten en jäänyt pohtimaan asiaa sen pidemmäksi aikaa vaan tein kaupat saman tien.

Teneriffan reissun aikana asuntoni maalattiin, jonka jälkeen hylly asennettiin paikoilleen ja tilasin itselleni Gerdmansilta konjakin värisen Vluv-istuinpallon keinonahkapäällysteellä. Valitsin aluksi suositusten mukaan 65 cm kokoisen pallon, jota suositellaan alle 175 senttisille. Ilmeisesti olen joko kasvanut pituutta tai sitten vain pidän korkeammasta istuimesta, sillä jouduin vaihtamaan pallon 70 senttiseen ja nyt se on täydellinen. Myös Yellow Moodin Hannamari oli löytänyt kyseisen istuinpallon (tosin eri kaupasta Suomen ulkopuolelta) ja postasi siitä juuri blogiinsa.

Uusi työtaso on loistava. Ergonomia on nyt kunnossa ja pakarakipuni ovat täysin kadonneet pallolla istumisen myötä. Pystyn keskittymään töihin paljon paremmin, kun on hyvä istua ja ylipäätään kunnollisen työpisteen hankkiminen paransi keskittymistäni, kun töille on oma, niille pyhitetty paikka. String-hylly on ajaton klassikko, jonka voi yhdistää mihin tyyliin tahansa ja hyllyä voi laajentaa tarpeen mukaan. Pupulandian Jenni postasi myös juuri omasta String-hyllystään, jota hän oli laajentanut ja hyvältä näyttää. Kaiken lisäksi asuntooni tuli lisää tilaa ja avaruutta, kun vanha ja raskas hylly lähti pois, vaikka se olikin rakas perintö mummilta. Onneksi sekin pääsi uuteen hyvään kotiin.

Kuvan taulun ostin Etelä-Afrikasta ja kehystytin sen Frimodigissa. Ensimmäistä kertaa kehystäessäni minulle tarjottiin museolasia, joka on tavallista kalliimpi vaihtoehto, mutta lopputulos on uskomaton: lasi ei heijasta lainkaan, vaan taulu näyttää siltä kuin siinä ei olisi lasia ollenkaan. Harmittaa ettei aiemmin kehystämiini Kaapon ottamiin Aidosti kauniin valokuviin tarjottu tuota lasia, sillä ero on huima tähän verrattuna. Suosittelen siis lämpimästi museolasia, jos olet aikeissa kehystää tauluja.

Kotini on vihdoin lähes valmis (tosin keittiöntuolit joudun ostamaan, sillä ne edelliset vintage-rottinkituolit hajosivat kirjaimellisesti pystyyn). Pintaremontin aikana keittiöstä myös irroitettiin edelliset hyllyviritelmtä ja niiden tilalle aion teettää puiset avohyllyt. Voin jo kuitenkin sanoa, että täällä näyttää ja tuntuu enemmän kodilta kuin missään edellisessä kodissani aiemmin!

Millaisella työtuolilla te istutte? Voitko sanoa rehellisesti, että työergonomiasi on kunnossa etkä könötä työtuolillasi?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: ,

Lifestyle

17 kommenttia artikkeliin “Ergonominen työpiste”

 1. Ihanaa että on löytynyt unelmien työpiste! Itse kirjoitan Ikean pöydällä ja pahimmassa tapauksessa sängyltä.. Työtuolini on jokin aika perus ja simppelöity ”tietokonetuoli”, ei ole aiheuttanut minussa minkäänlaisia kipuja toistaiseksi. Istun aika paljon sen ääressä, mutta jokin päivä haluan investoida sähköpöytään! Minulle ei tärkeintä ole niinkään hyllyt tai itse pöydät vaan enemmänkin mitä pöydällä on tai ei ole: haluan EHDOTTOMASTI pöytäni olevan valoisa, ikkunan edessä, mahdollisimman tyhjä, edessä vain kukkia, monitori, kirkasvalolamppu ja muistiinpanotarvikkeet. Kirjat ja sen sellaiset tavarat haluan pitää pölyltä poissa, joten ”kirjahyllyni” sijaitsee seinään upotetussa kaapissa. 🙂 Näin ne makuaisiat on erilaisia! Rakastin kyllä tämän postauksen aihetta, sillä inspiroidun aina ihmisten työtiloista.

  xx Laura / Laurantaina Beauty Blog

  • Ikkunan ääressä olisikin paras, tosin tähän asuntoon ei mitenkään järkevästi mahtuisi ja lisäksi saisin päivät pitkälle katsella naapurin ikkunasta sisään, joten näin on parempi 😀 Ikkuna on kuitenkin vieressä sentään 🙂 Mulla on myös kirkasvalolamppu, jota pidin aiemmin suoraan edessä silmien korkeudella, nyt se on koko päivän päällä ihan tavallisena valona, mutta ei enää suoraan kasvojen edessä. Kukat ja valo on parhautta! Jos saisin valita, ottaisin samanlaisen näkyvän kuin Essen perustajan Trevor Steyn labrasta <3

 2. Minna

  Näyttää ihanalta, mutta eikö tuossa hikoa peppu? Tämä ongelma tulee ainakin omalla työpaikallani hyvin nopeasti vastaan suurimmalla osalla kumi-/muovijumppapalloistujista.

 3. Minulla on vihreä jumppapallo työtuolina ties kuinka monetta vuotta. Ei ole maailman kaunein, mutta onneksi se pysyy työhuoneessa ja omalla tavalla sopiikin värikkääseen kotiimme. En kuitenkaan väittäisi, että asentoni on aina paras mahdollinen, osaan kyllä röhnöttää pallonkin päällä! 😀

  Työpöytäni on huuto.netistä löydetty vanha kirjoituslipasto, jonka saa suljettua. Tarvittaessa tavarat saa piiloon ja paperit pois näkösältä, mikä on ihanaa. Tuollainen kirjahylly-yläosa olisi tavallaan kätevä – tuohon tilaan voisin ehkä mahduttaa töihin juuri sillä hetkellä liittyvät kirjat.

 4. Pinni

  Mulla on työergonomian suhteen loistavat puitteet, työnantaja hankkii kaikkea tarvittavaa.. on sähköpöytä ja oma työtuoli sekä lisäksi muita istuimia (jumppapallo, satulatuoli) mitä voi vaihdella työkavereiden kanssa. Lisäksi saa tarvittaessa vielä ammattilaisen katsomaan ergonomian kuntoon. Työt sujuu siis loistavasti insinöörimäisen tylsässä toimistossakin, vaikka työpisteestä ei kehtaa todellakaan laittaa kuvia someen 😀

 5. Suvilia

  Sulla on kyllä unelmien työpiste <3_<3 Mulla olisi tarkoitus kehystää tauluja niin tämä sun postaus osui naulankantaan. Kävin heti tutkimassa suosittelemasi kehystämön sivuilla, mutta hinnat jäivät epäselviksi. Mitä tämä sinun museolasiin laitto kustansi? 🙂

  • Tämän työn kehystäminen maksoi 195 €, kokohan siinä määrää aika paljon, mutta kyllä museolasi on huomattavasti kalliimpi. Ero on kuitenkin valtava, suosittelen!

 6. Emmi

  Näppärähän ompelee tuollaisen päällisen helposti itsekin. Etenkin jos valitsee vahvan puuvilla-, pellava- tai villakankaan ja mahdollisesti vielä kierrätyskeskuksesta tms. niin on hinta ja ekologisuus aika lailla kohdillaan. Aitonahkaisenkin sais jos ois kunnon kone, tai sitten teetättää ammattilaisella.
  Jos kaipaat piristystä päälliseen, niin ehkä säkin voisit teettää seuraavan kotimaisena käsityönä

  • Jos vaan osaa ommella niin ehdottomasti tekee itse 🙂 Tämä päällinen on sen verran kestävän oloinen, että ei varmasti muutamaan vuoteen tarvitse uutta harkita, jos ikinä 🙂

 7. Kiitos, Katja! Sinulla on hyviä suosituksia! Päädyin istuinpallon hankintaan oman työpöytäni ääreen. Nyt vain odottelen, että sininen Vluv-pallo saapuu piristämään työpistettäni ja nostaa ryhdin kuntoon myös koneen ääressä. Aurinkoista viikonloppua!

 8. Sanna

  Hieno pallo! Läppärin näytön tuijottaminen rasittaa kuitenkin pahasti niskaa. Itse ratkaisin sen hankkimalla erillisen näytön, näppiksen ja ergonomisen hiiren, vaikka näyttö onkin susiruma ja vie tilaa työpöydältä. Front head posture, ei kiitos.

  Kiitos kiinnostavasta sivustosta!

  Kotitoimistosta terveisin,
  Sanna

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>