Lifestyle

Ergonominen työpiste

Lifestyle | 30.1.2018 | Katja Kokko

Irtisanoin työhuoneeni viime kesän lopussa, koska minun oli helpompi tehdä kaikki työt kotoa käsin. Kotitoimistoon siirtymisessä oli vain yksi, mutta sitäkin oleellisempi huono puoli: täysin mitätön työergonomia. Toimistoni käsitti käytännössä keittiönpöydän ja tuolin, jota ei todellakaan oltu suunniteltu toimistotyöhön. Itse asiassa myöskään työhuoneella minulla ei ollut kunnollista työtuolia ja aloin kärsimään hermosäryistä ja jomotuksesta pakaroissa jo yli vuosi sitten. Siitäkin huolimatta, että ohjaan myös työkseni joogaa ja asentoni on hallinnassa joogamatolla ja esimerkiksi kävellessä, kuulun niihin henkilöihin, jotka lysähtävät helposti kasaan istuessaan. Ei todellakaan hyvä yhdistelmä istumatyön ja tietokoneen naputtelun kanssa. Huono istuma-asento saa pallean lysähtämään kasaan ja psoas (lonkankoukistaja) jää myös huonoon asentoon, hieman puristuksiin. Pitkällä aikavälillä tämä aiheuttaa mm. alaselkäkipuja ja jumituksia pakaroissa.

Viime syksynä kivut alkoivat olemaan sitä luokkaa, että asialle piti ihan oikeasti tehdä jotain. Tiesin, että paras vaihtoehto olisi istuinpallo, joka pakottaisi istumaan keskivartalo aktiivisena ja saisin sen myötä myös psoaksen parempaan asentoon. Ongelma vain tuntui olevan niinkin pinnallinen kuin rumat istuinpallot. En haluaisi sellaista muovista hirvitystä kotiini, etenkin kun kodissani ei ole paikkaa, minne voisin sen kätkeä, kun en tee töitä.

Nopea googlaus kuitenkin kertoi, että joku on ollut niin viisas ja suunnitellut kauniin istuinpallon. Löysin toimistokalusteita myyvältä Gerdmansilta Vluv-merkkiset istuinpallot, joita on saatavilla kangas- ja keinonahkapäällysteellä kahdessa eri koossa. Seuraavaksi ongelmana oli vain keittiönpöytäni, joka oli liian matala istuinpallolle. Kotiini ei myöskään mahtuisi työpöytää.

Myöhemmin syksyllä aloin tuskailla täyden kirjahyllyni kanssa. Kirjoja oli kertynyt sen verran etteivät ne mahtuneet enää hyllyyn ja niitä lojui pitkin lattioita. Ryhdyin siis etsimään uutta kirjahyllyä ja sitten päässäni välähti: muistin ikuisen klassikon eli String-hyllyn, josta on saatavilla työtasolla varustettu versio ja Stringin nerokkuushan piilee siinä, että kaikkien tasojen korkeuksia voi itse säätää, joten saisin ratkaistua kerta laakista kaksi asiaa: uuden kirjahyllyn sekä tarpeeksi korkean työtason istuinpallolle. Marssin samana päivänä Vepsäläiselle ja kuinka ollakaan, hylly oli siellä 20 % alennuksessa, joten en jäänyt pohtimaan asiaa sen pidemmäksi aikaa vaan tein kaupat saman tien.

Teneriffan reissun aikana asuntoni maalattiin, jonka jälkeen hylly asennettiin paikoilleen ja tilasin itselleni Gerdmansilta konjakin värisen Vluv-istuinpallon keinonahkapäällysteellä. Valitsin aluksi suositusten mukaan 65 cm kokoisen pallon, jota suositellaan alle 175 senttisille. Ilmeisesti olen joko kasvanut pituutta tai sitten vain pidän korkeammasta istuimesta, sillä jouduin vaihtamaan pallon 70 senttiseen ja nyt se on täydellinen. Myös Yellow Moodin Hannamari oli löytänyt kyseisen istuinpallon (tosin eri kaupasta Suomen ulkopuolelta) ja postasi siitä juuri blogiinsa.

Uusi työtaso on loistava. Ergonomia on nyt kunnossa ja pakarakipuni ovat täysin kadonneet pallolla istumisen myötä. Pystyn keskittymään töihin paljon paremmin, kun on hyvä istua ja ylipäätään kunnollisen työpisteen hankkiminen paransi keskittymistäni, kun töille on oma, niille pyhitetty paikka. String-hylly on ajaton klassikko, jonka voi yhdistää mihin tyyliin tahansa ja hyllyä voi laajentaa tarpeen mukaan. Pupulandian Jenni postasi myös juuri omasta String-hyllystään, jota hän oli laajentanut ja hyvältä näyttää. Kaiken lisäksi asuntooni tuli lisää tilaa ja avaruutta, kun vanha ja raskas hylly lähti pois, vaikka se olikin rakas perintö mummilta. Onneksi sekin pääsi uuteen hyvään kotiin.

Kuvan taulun ostin Etelä-Afrikasta ja kehystytin sen Frimodigissa. Ensimmäistä kertaa kehystäessäni minulle tarjottiin museolasia, joka on tavallista kalliimpi vaihtoehto, mutta lopputulos on uskomaton: lasi ei heijasta lainkaan, vaan taulu näyttää siltä kuin siinä ei olisi lasia ollenkaan. Harmittaa ettei aiemmin kehystämiini Kaapon ottamiin Aidosti kauniin valokuviin tarjottu tuota lasia, sillä ero on huima tähän verrattuna. Suosittelen siis lämpimästi museolasia, jos olet aikeissa kehystää tauluja.

Kotini on vihdoin lähes valmis (tosin keittiöntuolit joudun ostamaan, sillä ne edelliset vintage-rottinkituolit hajosivat kirjaimellisesti pystyyn). Pintaremontin aikana keittiöstä myös irroitettiin edelliset hyllyviritelmtä ja niiden tilalle aion teettää puiset avohyllyt. Voin jo kuitenkin sanoa, että täällä näyttää ja tuntuu enemmän kodilta kuin missään edellisessä kodissani aiemmin!

Millaisella työtuolilla te istutte? Voitko sanoa rehellisesti, että työergonomiasi on kunnossa etkä könötä työtuolillasi?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: ,