Body & Mind

Vatsa kuntoon valmennus – jälkipuinti

Body & Mind | 16.3.2016 | Katja Kokko

DSC_0003

Seitsemän viikkoa lääkäri Olli Sovijärven koostamaa Vatsa kuntoon -valmennusta tuli täyteen jo pari viikkoa sitten – mutta omalta osaltani elämäni jatkuu edelleen valmennuksesta saaduilla eväillä.

Rehellisesti sanottuna en muista, milloin refluksioireet olisivat viimeksi nostaneet päätään. Närästys tulee orastavasti, jos piipahdan sivuraiteilla puputtamassa leipää. Elämäni on kokenut hyvinvoinnin saralla miltei täyskäännöksen valmennuksen myötä. Virtaa on uskomattoman paljon, enkä voi sanoin kuvailla sitä onnea, kun tuntee nahoissaan sekä kehon että mielen jaksavan. Oloni on tasapainoinen, stressitön ja nukun hyvin.

Uintiharrastus on imaissut mukaansa niin vahvasti, että yksityistuntini tuskin loppuvat viiden kerran pakettiin. Ennen olisin hoiperrellut uimahallista vatsa kurnien ja heikottaen kotiin, mutta nykyisin olen täysissä voimissani ja voin hyvin tehdä vaikka kauppareissunkin ilman nälkäkuolemaa ja verensokerin laskemista.

Siinäpä se tuli sanottua. Olen tajunnut verensokerini pysyvän tasaisena koko päivän, minkä ansiosta jaksamiseni jakautuu tasaisesti koko päivän ajaksi. Aamuni alkavat rasvalla ja proteiinilla (usemmiten munakkaalla, jonka päälle viipaloin avokadon ja heitän kourallisen pinaattia) sekä itse tehdyllä vihannes- ja hedelmämehulla. Hiilareiden syönnin painotan iltaan, mutta syön niitä myös jokaisella aterialla jonkin verran – lähteenä bataatti on suosikkini (vihreitä asioita, kuten salaattia ei lasketa).

Vuosia halusin olla kasvissyöjä tai jättää ainakin lihan lautaseni ulkopuoleni. Syyt olivat eettiset, mutta myös ekologiset. Piinaavien refluksioireiden vuoksi jouduin kuitenkin luopumaan tästä ajatuksesta: palkokasvit eivät sovi minulle suurina määrinä, kuten eivät monet siemenetkään. Eivätkä gluteenittomat viljat tai maitotuotteet. Kaikki edellä mainitut ovat yhteydessä mm. vuotavan suolen oireyhtymään sekä lukuisiin vatsa vaivoihin ja autoimmuunisairauksiin. Ensin otin ruokavaliooni riistaa ja lammasta. Sitten annoin mahdollisuuden kanalle, sillä monipuolisuutta oli pakko lisätä. Nauta ja possu pysyvät jatkossakin poissa lautaselta. Kalaa ja äyriäisiä syön ainakin kahdesti viikossa ja vihanneksia toki paljon. Tämä on siis ruokavalio, joka valmennuksessa väkisinkin muodostuu, mikäli ohjeita noudattaa.

DSC_0013

Tarkoitukseni oli kokeilla lisätä valmennuksen jälkeen palkokasveja ruokavalioon, mutta toistaiseksi olen jatkanut tällä linjalla. Uusi ruokavalio on jo luonnollinen osa arkeani, eikä aiheuta enää päänvaivaa, mistä ateriani kokoaisin. Tiukkapipoiseksi en ole edelleenkään heittäytynyt: kunnon voileipä, mehevä pizza tai pasta-annos ei tapa, jos se jää viikonlopun herkutteluksi (tässä on ehdottomasti maailman helpoin lipsua ja huijata itseään). Yhtä lailla nyt valmennuksen jälkeen palkokasvitkin voivat siis piipahtaa lautasellani, vaikka eivät olekaan suuressa roolissa.

Valmennus ei sisällä reseptejä ja ateriaehdotuksia, eikä listaa siitä, mitä pitäisi syödä. Sen sijaan vältettävien ruoka-aineiden lista on pitkä ja sen avulla kyllä näkee, mistä ruokavaliota lähteä koostaamaan. Mielestäni valmennusta voisi kyllä kehittää niin, että se sisältäisi edes muutaman esimerkkiaterian, joilla alkuun pääsisivät nekin, jotka eivät ole reseptinikkareita. Myös maininta siitä, ettei valmennus tue kasvisruokailua olisi paikallaan, jottei vegaanille tule pettymystä materiaalin ostettuaan – valmennus on siis mahdotonta toteuttaa vegaanisena.

Ei ole kai liioiteltua sanoa, että valmennus muutti elämäni. Voin niin järjettömän hyvin, etten tiennyt moisen ilon ja onnen tunteen kehossa olevan edes mahdollista. Refluksioireeton elämä, jaksaminen, hyvin toimiva vatsa ja hyvät yönuet – siinä on loistava perusta kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Enkä tarvinnut lääkitystä! Ilman valmennusta se olisi ollut väistämätöntä. Vatsan bakteerikannasta ja ruoansulatuksesta pidän huolta laadukkailla probiooteilla ja entsyymeillä. Aluksi hoidin suoliston kuntoon Vivomixx-probiooteilla ja Digestive Goldin entsyymeillä, jonka jälkeen siirryin edullisempiin Terranovan valmisteisiinSain Terranovan valmisteita testiin muutama viikko sitten ja voin palata kertomaan hyvinvointiani tukevista ravintolisistä vielä omassa postauksessaan. Niille on todellakin ollut paikkansa koko tässä paketissa.

Juuri nyt elämässä on parasta tasapaino, jaksaminen, tipotiessään oleva vatsan turvotus ja vatsaongelmat sekä erityisesti UIMINEN! Jos tämä vesihulluus jatkuu, joudun ehkä perustamaan aiheelle oman pikku nurkkauksensa blogiin.

Voit lukea kaikki postaukseni Vatsa kuntoon -valmennuksesta täältä. Jos harkitset valmennuksen ostamista ja sinulla herää jotain kysymyksiä, jätä kysymyksesi kommenttiboksiin, vastaan mielelläni. Valmennus sopii loistavasti myös autoimmuuniasairauksista, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville sekä ylipainoisille, jotka haluavat pudottaa painoaan turvallisesti ja terveellisesti.

Herääkö sinulla jotain kysymyksiä valmennuksesta?

DSC_0006

Kuvat Katja Kokko

Terranovan tuotteet saatu

Avainsanat: , , ,

Body & Mind

22 kommenttia artikkeliin “Vatsa kuntoon valmennus – jälkipuinti”

 1. heheb

  Kuinka paljon tämän seitsemän viikon aikana pitäisi varautua käyttämään aikaa ja vaivaa syömistensä ihmettelemiseen? Meneekö tämä siis vasemmalla kädellä muun arjen sivussa, vai pitäisikö valmennukseen osallistuminen yrittää ajoittaa sellaiseen ajanjaksoon, kun tietää voivansa raivata kalenterista vähän enemmän väljyyttä aterioiden miettimiseen ja valmistamiseen? Kysyn tätä ihmisenä, joka on tyypillisesti menossa aamukasista iltakymmeneen nonstop, joten oma ruokavalioni on pitkälti riippuvainen työpaikkaruokalan ja Helsingin ravintolatarjonnan antimista sekä helposti mukana kulkevista eväistä. Jos tämä edellyttää paljon uuden opiskelua etenkin omassa keittiössä, lienee parempi jättää tämä vasta muutaman kuukauden päähän kun harrastukset ovat kesätauolla.

  • No ei mielestäni tarvitse paljon aikaa, kun on selvät sävelet mitä voi syödä eli hyvä varata kuitenkin ekan viikon materiaalin käymiseen läpi sen verran aikaa, että voi muodostaa itselleen selkeän kuvan, mitä lautasella tulee olemaan. Itse teen esim. vähintään kerran viikossa 3 annoksen satsin lammaslihapullia, joita syön salaatin kanssa. Niiden valmistamiseen kuluu huikeat puoli tuntia. Ja työpaikkaruokaloista uskoisin, että aterian koostaminen onnistuu kyllä.

 2. Tanja K

  Vitsit kun hienoa että ruokavalion muutos auttoi noin hankaan vaivaan! Olen miettinyt tähän osallistumista, minulla tosin ei ole mitään pahaa refluksia tms vaan ”pelkkä” mahan turvotus ja pari kiloa liikaa. Olen pohtinut olisiko saman firman Alku-valmennus parempi vai tämä Sovijärven. En ole heiltä saanut vastausta, siksi sinulta kysyn;o) Apua haluaisin siksi, että omasta mielstäni syön terveellisesti, mutta silti olo on fyysisesti epämukava, enkä itse enää osaa omin neuvoin rukata ruokavaliotani minulle paremmaksi.

  • Tanja, päädyin tänne ihan sattumalta ja näin nyt viestisi. Kysymys on varmaan mennyt ihan ohi meidän sähköposteissa, koska ei ole päätynyt koskaan ainakaan minulle saakka. 🙂 Laitatko ystävällisesti sähköpostia info@alku.fi niin vastaamme tottakai tarkennetusti kaikkeen, mikä askarruttaa. Terveisin Kukka / Alku.fi

   Ja kiitos postauksesta Katja! Kiva kuulla, että olet löytänyt ratkaisuja <3

 3. Heidi

  Hienoa että olet saanut vatsasi kuntoon 🙂 Olen myös harkinnut tuon valmennuksen ostamista mutta koska olen ymmärtänyt sen olevan varsin ”lihapainotteinen”, se on ainakin toistaiseksi jäänyt välistä. Itse päädyin 16 kasvisruokavuoden jälkeen syömään hieman lihaa, mahdollisimman eettistä sellaista eli riistaa, kalaa ja emolehmätilalta suoraan ostettua luomulihaa. Sikaa ja kanaa en voi eettisistä syistä edes harkita syöväni, niihin liittyy niin paljon epäkohtia. Nyt aloitettuani joogan, lihansyöminen tuntuu tökkivän entistä enemmän 🙁 Ruokavalioni on jo gluteeniton ja lähes maidoton mutta maha turpoilee ja on usein epämukava olo. Liekö sitten syynä nuo palkokasvit 🙁

  • Samanlaiset ajatukset olivat itselläkin, mutta valmennuksen aloittaessa tiesin ruokavalion olevan paleo Ollin tuntien. Omalla kohdallani ei ollut nyt vaihtoehtoa, kuin joko hakea lääkkeet, kärsiä oireista ja kenties sen seurauksena sairastua myöhemmin vakavastikin tai tehdä muutos omaan ajatteluun. Palkokasvit eivät itselleni sovi, sen olen tässä nyt oppinut, mutta se ei toki tarkoita, etteikö niitä voisi koskaan syödä. Itselläni oma terveys meni nyt kaiken edelle ja näillä spekseillä nyt tehdään niin hyviä valintoja, kuin mahdollista.

 4. Marjut Karenius

  Heippa! Onpas kiva ett on saatu apua.<3
  Olen tähän viimeiseen Vatsa Kuntoon valmennukseen osallistunut, mutta ei niin järisyttävän uutta mitään mitä en jo olisi lukenut ja ravitsemusterapeuteilta tietoa saanut. Nyt lähinnä heräsikin kysymys kun luin tuon juttusi.
  Olen keliaakikko, laktoosi-intolerikko, kilpparivajis , IBS. Olen gluteenittomalla, laksoosittomallla ja FoodMapilla. Myöskin Vivomixx ja Enzymedican Digestive Gold tuttuja käytössäni. Olenkos nyt tehnyt hallaa suolistolleni kun olen vältellyt inuliinia sekä kaikkea FOS ja GOS merkittyjä.
  Katsoin tuota mainitsemaasi Terranovaa ja sieltä probioottia ja ruoansulatusentsyymiä, niin siinä on Fruko-oligosakkariineja ja ohranorasjauhetta!!! Onko se gluteenitonta????????
  Ruokavalioni on jo niin suppea, etten vois enää juuri mitään pois jättää! Lähes kaikesta tulee jalkapalloturvotus.
  On muuten sama paikka, joka tuota Terranovaa tuottaa kuin myös Vivomixxiä tilaan(Medans Oy) on vaan eri nimi.:)

  • Maiju

   Mukava kun teit aiheesta vielä loppuraporttia. Itsekin samojen asioiden takia jouduin jättämään täydellisen vegaaniruokavalion ja oikeastaan se olo, joka on ilman palkokasveja ja tattareita on todellakin sen arvoinen.
   Olisin kysynyt että oletko sisällyttänyt ruokavalioosi riisiä tai gluteiinitonta kauraa, vai aiheuttako ne ongelmia sinulle?

   Hyvää kevään jatkoa!

  • En osaa sanoa sopivatko Terranovan valmisteet keliaakikolle, mutta vatsan toiminnan kannalta kuitua on kyllä pakko saada, mutta eihän sen saamiseksi inuliinivalmisteita tarvitse syödä.

  • Myöskään gluteeniton kaura ei sovi tähän ruokavalioon. Ollilta tarkistin voinko käyttää valkoista riisiä ja hän näytti sille vihreää valoa. Nykyään aika moni paleo-ruokavaliolla oleva käyttää nimenomaan valkoista riisiä hiilarin lähteenä, koska siinä ei ole antiravinteita, kuten täysjyväriisissä. Ihan asioikseni en pahemmin riisiä syö, mutta sushin mukana kylläkin ja välillä tulee riisin ”himo” ja saatan syödä kupillisen vaikka parsakaalin, porkkanan ja tamarin kanssa 🙂

 5. Laura

  Kiitos kokemusten jakamisesta.
  Kiinnostaisi tietää, kuuluuko valkoinen riisi sinulle sopiviin ruoka-aineisiin? Ja oletko (tai onko muilla lukijoilla kokemuksia) havainnut eroa täysjyväriisin (esim. Riisikakut) ja esim. sushiriisin välillä? Itse olen myös hyvin pelkistetyllä ruokavaliolla. Viime aikoina jos olen koittanut lisätä riisiä ruokavalioon, niin täysjyväriisikin näyttää aiheuttavan ärsytystä. Sushista vastaavaa oloa ei tule, vaan tuntuu sulavan hyvin.

  • Täysjyväriisi ei todella sovi! Sushiriisi ei aiheuta mitään ongelmia ja itse syön kotona valkaistua jasmiiniriisiä myös. Täysjyväriisissä ongelman aiheuttavat antiravinteet, sen vuoksi tuo valkaistu sopii. Riisikakkuja en ole nyt syönyt ollenkaan, joten en osaa sanoa tulisiko oireita.

 6. Jenni

  Mielenkiintoiset kirjoitukset, kiitos 🙂 Olen viime aikoina syönyt jonkin verran lihaa kala-kasvis-ovon lisäksi, joten nyt olisi helppo kokeilla vaikka kuukauden ajan ruokavaliota ilman palkokasveja ja gluteenittomia viljoja.

  Kaikkea hyvää vatsallesi 🙂

 7. Oi että, mahtavaa kuulla, että oot saanut oireet kuriin!!

  Muistelen, että olen ainakin kerran aiemmin kommentoinut blogissasi jotakin vatsaoireasioita, mutta kommentoidaanpa vielä kerran.

  Itse olen ollut reilut kymmenen vuotta pescovege, ja gluteenittomallakin useamman vuoden. Viime keväänä olin PT:n valmennuksessa, ja hän laati harjoitusohjelmien lisäksi ruokaohjelman. Siinä poistettiin sitten vielä maitotuotteetkin (poislukien puhdas hera). Olen aikoinani kokeillut VHH-ruokavaliota ja kasvispainotteista (opiskeluvuosina tosin elin pastalla ja ruisleivällä, krhm). Tänä päivänä, pikkuhiljaa talouden toisen osapuolen sekä PT:n ruokavalio-ohjeiden mukaan, lautaselle eksyy lihaakin – luomua tai riistaa, mieluiten jälkimmäistä, kanaa ei koskaan (luomukanaa on ainakin täällä pohjoisessa haastavaa saada).

  Vielä on kuitenkin haasteita. Itseänikin kiinnostaisi todella paljon vegaaniruokavalio, mutta vatsa ei oikein siedä soijatuotteita tai palkokasveja. :/ Lisäksi soija on mielestäni vähintään yhtä epäilyttävä aines kuin lihakin, jos eettisesti miettii. Vaikka toki lihantuotanto on ruuista kaikista kuluttavinta maapallolle. Onneksi luomu on yksi vaihtoehto. Maitotuotteiden poisjättäminen on ollut vaikeaa, sillä rakastan juustoja niin paljon! Vaikka todella epäekologinen valintahan juustokin on. Mutta mulla liha on nyt korvannut jonkin verran maitotuotteita, joista käytän siis lähinnä juustoa ja kahvimaitoa, joskus harvoin esim. jogurttia. Mutta tämän vuoksi en oikeastaan voi jättää eläinperäisiä tuotteita kokonaan pois, sillä kasvikunnasta en todellakaan saisi tarpeeksi proteiinia. Urheilen paljon (kilpacheerleading & kuntosali ovat pääasialliset lajini), joten protskua tarvii. Kaurapuuroa ja 100% kauraleipää syön, mutta en älyttömiä määriä. Ainakin kaurapuuro tuntuu sopivan minulle hyvin. Isälläni on todettu keliakia, ja sitä on suvussa. Laktoosi-intoleranssia ei suvussa ainakaan tiettävästi esiinny, tai sitten oireet ignorataan.

  Tällä hetkellä olen todennut, että paitsi paleo, niin FODMAP taitaa kuitenkin olla mulle se toimivin vaihtoehto. Ainakin omena, sipuli, valkosipuli, palkokasvit ja paprika ovat kiellettyjen listalla, joskin a) kypsennettynä niitä kestää paremmin ja b) parsakaali on niin hyvää, että siitä en luovu! Lisäksi se toimii estrogeenisiepparina, sillä mulla on syöpädiagnoosin myötä melkoiset hormonilääkkeet (sairastuin alle 30-vuotiaana), jotka paitsi aiheuttavat kaikenlaisia ”kivoja” sivuoireita, niin myöskin keräävät kiloja, kun koko kropan hormonitoiminta on ihan sekaisin.

  Tänä aamuna kävin lymfahoidossa ja nautin töihin päästyäni kupillisen kahvia. Suodatinkahvia, punaisella maidolla. Heti alkoi vatsa mouruta! Joskus mahalaukulla on kyllä ihan oma elämänsä, eikä sen jekkuja voi aina ennustaa. Mutta hyvä ruokavalio auttaa siinä ehdottomasti.

  Tulihan tässä melkoinen sepustus taas. Mutta et siis todellakaan ole yksin tässä kummallisessa nykypäivän ruokamaailmassa! On aika kamalaa, miten vaikeaa syömisestä on tullut, kun joutuu jokaista suupalaa pohtimaan. Vaikka kyllä mä silti välillä syön falafeleja, jos tekee kovasti mieli – ja sitten kärsin. Muistaapahan taas vähän aikaa, että kannattaisi sanoa ei. 😉

  Tsemppiä tulevaan! ^__^

  • Fodmap olikin valmennuksessa yksi osa-alue, mutta itse olen huomannut, että hyvin makeat paprikat (ne suipot), makeat omenat ja makeat päärynät menevät oikein hyvin. Parsakaalikaan ei aiheuta ongelmia. Tomaatti on itselleni melko paha, mutta syön niitäkin välillä, jos löytyy oikein makeita ja mehukkaita. Sipuli on ihan nou nou. Vahvat mausteet pistävät myös kropan sekaisin. Minäkin rakastan juustoja! Nyt valmennuksen jälkeen olen syönyt muutaman kerran tavallista leivänpäällisjuustoa ja kerran vähän fetaa. Ja valmennuksen aikanakin viikonloppuna söin juustovoileipää, mutta vain viikonloppuna. Vaikeintahan tuossa on se, että jos ei kiellä itseltään noita juttuja kokonaan, niin pystyy pitämään oikeasti minimissä. Yhtäkkiä silloin tällöin juustovoikkuleipä onkin muutaman kerran viikossa, joka tuo kyllä itselläni oireet takaisin. Pahimmat juustot ovat tosin rasvaiset ja hyvin suolaiset, esim. buffalamozzarellan kanssa ei ole ongelmia.

   Kurja kuulla syöpädiagnoosista 🙁 Vaikea kuvitella, miten sekin vielä sekoittaa pakkaa.

 8. Maria

  Kiinnostava valmennus mutta olen siinä käsityksessä että se on mahdoton lakto-ovo-kasvissyöjälle painottuen tosi paljon lihaan.

  Tällä hetkellä ravintoni proteiinit tulevat kananmunista, maitotuotteista, muutamasta proteiinipitoisesta kasviksesta ja toisinaan kiireessä myös proteiinijauheesta. Käsittääkseni ”kunnolla vatsa kuntoon”-ideologiassa ei saisi syödä soijaa, ei maitotuotteita, ei mahdollisesti kananmuniakaan, ei palkokasveja, ei viljoja eikä juuri mitään 🙂 Paitsi sitä lihaa ja rehuja.

  Olisi mielenkiintoista jos valmennuksesta saisi myös kasvissyöjille sopivan version.

  • Kuten tuossa tekstissä sanoinkin, ei valmennus sovi kasvissyöjille. Ollilta tuskin voi odottaa vegevalmennusta, kun joutuisi sitten puhumaan itseään vastaan. Itse kun lisäsin lihaa ruokavalioon, olossa tapahtui aivan huikea kohennus, jota en todella olisi uskonut.

 9. Tiina

  Kuuluiko valmennukseen yhtään kasvokkain kohtaamista tai muuta kontaktia vai ihan vain tuon aineiston hankkiminen?

  Minulla on keliakia ja koska lihasta tulee huono olo (sian ja naudan liha), en ole sitä syönyt, sen sijaan kalaa ja välillä riistaa. Syömäni riista on useinmiten isäni metsästämää hirveä tai sitten poroa.
  Olen tavannut ayurveda-lääkärin ja olen 90% pitta, sain aika tiukan listan mitä en saisi syödä. Se on aika rankka ja aluksi se onnistui hyvin. Ihan täysillä en pysty pittakuuria noudattamaan kuitenkaan.
  Paljon siinä oli kuitenkin järkeä, esim kaikki vahvasti maustettu ruoka ja kahvi olivat kiellettyjen listalla, kaikki hapan eli maitotuotteet (leipäjuustoa, raejuustoa ja bufalamozzarellaa lukuunottamatta). Kuitekin gluteenittomuus ja pitta ovat vähän haastavia yhdessä. Opin pittakuurin yhteydessä tunnistamaan happamat asiat, jotka olen jätänyt pois, mutta haastavaa se silti on, varsinkin jos liikkuu ja on nälkäinen!
  Lisäksi kaikesta hyvyydestää pittakuuri (löysästi noudatettuna) tai joku muu tekijä tämän hetkisessä elämässäni on vialla vaikka nukun hyvin ja syön terveellisesti. Myös vatsa reistailee välillä, kaikesta huolimatta. Ehkäpä Vatsa kuntoon-valmennus auttaisi?

  • Ted

   Oletko pystynyt pitäytymään paleotyyppisessä ruokavaliossa? Itse noudatin sitä vuosia, mutta kyllästyminen tuli jossain vaiheessa vastaan esim. rasva-aamiaiseen, lihaan ja jatkuvaan bataatin popsimiseen harvana ”sallittuna” proteiinin lähteenä. Nykyään syön paljon maitotuotteitakin, ja olen huomannut niidenkin sopivuudessa merkkikohtaisia eroja. Esim. Skyr-tyyliset tuotteet tuntuvat sopivan vähintäänkin välttävästi, ja nykyäänhän niitä on laktoosittominakin. Harmi, että useimmat ovat keinomakeutettuja.

   • En noudata enää, koska en vain kykene syömään lihaa niin paljon, kuin siihen kuuluisi. Syön tällä hetkellä ayurvedan pitta-kehotyypin mukaisesti, jossa on itse asiassa paljon elementtejä, mitä Vatsa kuntoon -valmennuksesta jäi käteen. Kirjoitin vähän aikaa sitten ayurvedasta laajan postauksen 🙂

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>