Body & Mind

Vatsa kuntoon valmennus – jälkipuinti

Body & Mind | 16.3.2016 | Katja Kokko

DSC_0003

Seitsemän viikkoa lääkäri Olli Sovijärven koostamaa Vatsa kuntoon -valmennusta tuli täyteen jo pari viikkoa sitten – mutta omalta osaltani elämäni jatkuu edelleen valmennuksesta saaduilla eväillä.

Rehellisesti sanottuna en muista, milloin refluksioireet olisivat viimeksi nostaneet päätään. Närästys tulee orastavasti, jos piipahdan sivuraiteilla puputtamassa leipää. Elämäni on kokenut hyvinvoinnin saralla miltei täyskäännöksen valmennuksen myötä. Virtaa on uskomattoman paljon, enkä voi sanoin kuvailla sitä onnea, kun tuntee nahoissaan sekä kehon että mielen jaksavan. Oloni on tasapainoinen, stressitön ja nukun hyvin.

Uintiharrastus on imaissut mukaansa niin vahvasti, että yksityistuntini tuskin loppuvat viiden kerran pakettiin. Ennen olisin hoiperrellut uimahallista vatsa kurnien ja heikottaen kotiin, mutta nykyisin olen täysissä voimissani ja voin hyvin tehdä vaikka kauppareissunkin ilman nälkäkuolemaa ja verensokerin laskemista.

Siinäpä se tuli sanottua. Olen tajunnut verensokerini pysyvän tasaisena koko päivän, minkä ansiosta jaksamiseni jakautuu tasaisesti koko päivän ajaksi. Aamuni alkavat rasvalla ja proteiinilla (usemmiten munakkaalla, jonka päälle viipaloin avokadon ja heitän kourallisen pinaattia) sekä itse tehdyllä vihannes- ja hedelmämehulla. Hiilareiden syönnin painotan iltaan, mutta syön niitä myös jokaisella aterialla jonkin verran – lähteenä bataatti on suosikkini (vihreitä asioita, kuten salaattia ei lasketa).

Vuosia halusin olla kasvissyöjä tai jättää ainakin lihan lautaseni ulkopuoleni. Syyt olivat eettiset, mutta myös ekologiset. Piinaavien refluksioireiden vuoksi jouduin kuitenkin luopumaan tästä ajatuksesta: palkokasvit eivät sovi minulle suurina määrinä, kuten eivät monet siemenetkään. Eivätkä gluteenittomat viljat tai maitotuotteet. Kaikki edellä mainitut ovat yhteydessä mm. vuotavan suolen oireyhtymään sekä lukuisiin vatsa vaivoihin ja autoimmuunisairauksiin. Ensin otin ruokavaliooni riistaa ja lammasta. Sitten annoin mahdollisuuden kanalle, sillä monipuolisuutta oli pakko lisätä. Nauta ja possu pysyvät jatkossakin poissa lautaselta. Kalaa ja äyriäisiä syön ainakin kahdesti viikossa ja vihanneksia toki paljon. Tämä on siis ruokavalio, joka valmennuksessa väkisinkin muodostuu, mikäli ohjeita noudattaa.

DSC_0013

Tarkoitukseni oli kokeilla lisätä valmennuksen jälkeen palkokasveja ruokavalioon, mutta toistaiseksi olen jatkanut tällä linjalla. Uusi ruokavalio on jo luonnollinen osa arkeani, eikä aiheuta enää päänvaivaa, mistä ateriani kokoaisin. Tiukkapipoiseksi en ole edelleenkään heittäytynyt: kunnon voileipä, mehevä pizza tai pasta-annos ei tapa, jos se jää viikonlopun herkutteluksi (tässä on ehdottomasti maailman helpoin lipsua ja huijata itseään). Yhtä lailla nyt valmennuksen jälkeen palkokasvitkin voivat siis piipahtaa lautasellani, vaikka eivät olekaan suuressa roolissa.

Valmennus ei sisällä reseptejä ja ateriaehdotuksia, eikä listaa siitä, mitä pitäisi syödä. Sen sijaan vältettävien ruoka-aineiden lista on pitkä ja sen avulla kyllä näkee, mistä ruokavaliota lähteä koostaamaan. Mielestäni valmennusta voisi kyllä kehittää niin, että se sisältäisi edes muutaman esimerkkiaterian, joilla alkuun pääsisivät nekin, jotka eivät ole reseptinikkareita. Myös maininta siitä, ettei valmennus tue kasvisruokailua olisi paikallaan, jottei vegaanille tule pettymystä materiaalin ostettuaan – valmennus on siis mahdotonta toteuttaa vegaanisena.

Ei ole kai liioiteltua sanoa, että valmennus muutti elämäni. Voin niin järjettömän hyvin, etten tiennyt moisen ilon ja onnen tunteen kehossa olevan edes mahdollista. Refluksioireeton elämä, jaksaminen, hyvin toimiva vatsa ja hyvät yönuet – siinä on loistava perusta kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Enkä tarvinnut lääkitystä! Ilman valmennusta se olisi ollut väistämätöntä. Vatsan bakteerikannasta ja ruoansulatuksesta pidän huolta laadukkailla probiooteilla ja entsyymeillä. Aluksi hoidin suoliston kuntoon Vivomixx-probiooteilla ja Digestive Goldin entsyymeillä, jonka jälkeen siirryin edullisempiin Terranovan valmisteisiinSain Terranovan valmisteita testiin muutama viikko sitten ja voin palata kertomaan hyvinvointiani tukevista ravintolisistä vielä omassa postauksessaan. Niille on todellakin ollut paikkansa koko tässä paketissa.

Juuri nyt elämässä on parasta tasapaino, jaksaminen, tipotiessään oleva vatsan turvotus ja vatsaongelmat sekä erityisesti UIMINEN! Jos tämä vesihulluus jatkuu, joudun ehkä perustamaan aiheelle oman pikku nurkkauksensa blogiin.

Voit lukea kaikki postaukseni Vatsa kuntoon -valmennuksesta täältä. Jos harkitset valmennuksen ostamista ja sinulla herää jotain kysymyksiä, jätä kysymyksesi kommenttiboksiin, vastaan mielelläni. Valmennus sopii loistavasti myös autoimmuuniasairauksista, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville sekä ylipainoisille, jotka haluavat pudottaa painoaan turvallisesti ja terveellisesti.

Herääkö sinulla jotain kysymyksiä valmennuksesta?

DSC_0006

Kuvat Katja Kokko

Terranovan tuotteet saatu

Avainsanat: , , ,