Body & Mind

Hyvinvointipäivitys 2.0. – keto-matkani

Body & Mind | 16.2.2020 | Katja Kokko

Postaus sisältää tarjouksen verkkokurssista, jonka olen itse saanut veloituksetta

Keto-ruokavalio ja pätkäpaasto ovat parasta mitä elämässäni on tapahtunut (syömisen suhteen).

Jos jätetään mainitsematta jooga, on keto-ruokavalio ja pätkäpaasto kirkkaasti parasta, mitä elämässäni on KOSKAAN tapahtunut hyvinvoinnin ja syömisen saralla.

Sain ns. hyvinvointiherätyksen yli kymmenen vuotta sitten ja se lähti liikkeelle nimenomaan ruokavaliosta. Voin tuolloin huonosti, olin jatkuvasti väsynyt ja kärsin energian puutteesta. Silloin suurin oivallukseni oli, että ruoan kuuluu olla puhdasta, luonnollista ja prosessoimatonta, whole foodsia. Muutos olossa oli niin radikaali, että se käynnisti paljon laajemman muutoksen ja pisti koko elämäni uusiksi ystäväpiiriä, työpaikkaa ja maailmankatsomusta myöten.

Siitä lähtien minulle on ollut selvää, että ruoka on lääkkeemme ja olemme mitä syömme. Aidon ruoan filosofia on ohjelmoitunut syvälle systeemiini. Olen suhaillut viimeisen kymmenen vuoden aikana lukuisten eri ruokavalioiden maailmassa joko lukien niistä tai itse koekaniinina toimien. Tiukkapipoinen en ole kuitenkaan koskaan ollut ja elämääni on silti mahtunut myös pizzaa, jäätelöä ja kylmää kaljaa.

Totuushan on se, että meidän kaikkien kehot ja käyttöliittymät ovat yksilöllisiä ja se mikä sopii toiselle, voi saada toisen voimaan pahoin. Minä kuulun siihen porukkaan, jolla syödyt ja juodut asiat tuntuvat välittömästi olossa, etenkin päässä ja vatsassa (hello suoliston ja aivojen yhteys!). Vatsavaivoista olen kärsinyt koko elämäni ja närästys- sekä refluksioireista vuosia.

Pikkuhiljaa vuosien varrella sain hakkeroitua sitä ruokavaliokoodia ja yksittäisten ruoka-aineiden listaa, joka noita em. oireita minulle aiheutti. Osa oireista sahasi kuitenkin välillä edestakaisin ja energiatasoni heittelyä en onnistunut tasapainottamaan. Usein kävi niin, että jos sain vatsaoireet kuriin, olin jatkuvasti nälkäinen tai vähän väsynyt. Jossain vaiheessa syöminen oli jopa stressaavaa, kun joku asia turvotti, joku väsytti, joku sai vatsan sekaisin ja toinen nosti palan kurkkuun. On ollut myös aikoja, jolloin en ole vain välittänyt, mutta ongelman kieltäminen ei toimi kovin pitkään omalla kohdallani – sanoisinko, että tiedän liikaa ollakseni välittämättä.

Kesä 2017 vs. kesä 2018. Vasemman puoleinen kuva otettu yli tunnin yin-joogasession jälkeen, jotta sain nesteet virtaamaan kehossani ja silmät kunnolla auki ja oikeanpuoleinen kuva kahden tunnin yöunien ja matkustamisen jälkeennäytän paljon freesimmältä oikeanpuoleisessa kuvassa, vaikka olin ihan tajuttoman väsynyt!

En haluaisi demonisoida mitään ruokavalioita, mutta itselleni oli viimeinen niitti, kun jätin ayurveda-asiantuntijan kehotuksesta kananmunat kokonaan pois ruokavaliostani ja aloin korvata sen kaurapuurolla, chia-puurolla ja hedelmillä. Vuorokaudessa saamani hiilariannos räjähti sen myötä kattoon. Aluksi kokonaisuus tuntui toimivan, koska samalla siivosin lautaselta kuumentavia, närästystä aiheuttavia ruokia. Pikkuhiljaa aloin kuitenkin paisua kuin pullataikina. Kasvot ja vatsa keräsivät pahimman turvotuksen. Lisäksi vatsassani alkoi tuntua omituista pistoa navan vieressä, ihan kuin siellä olisi ollut jotain ylimääräistä. Kun sitten aamuisin en meinannut saada turvonneita, punoittavia ja rähmiviä silmiäni enää auki ilman vähintään tunnin mittaista yin-joogasessiota, tuumin, että asialle täytyy varmaan tehdä jotain. Lisättäköön vielä, että energiatasoni oli laskenut kuin lehmän häntä. Olin aivan tuhottoman väsynyt ja mietin, että olenko burn outissa vai mikä tässä mättää, kun koko ajan väsyttää ja pääni oli aivan jumissa.

Tuo vuosi 2017 oli aikaa, jolloin törmäsin ensimmäistä kertaa Tomi Kokkoon (juonipaljastus: emme ole sukua toisillemme, emme entinen aviopari, emmekä tuolloin koskaan edes tavanneet toisiamme!). Seurailin Tomin tekemisiä somesta ja totesin, että siinäpä on ammattikehtaaja, jonka jutut (ja mega-ihana Kunkku-koira) resonoivat minulle. Tomi mainitsi siellä täällä ohimennen ketoruokavaliosta, mutta tuolloin mielikuvani ketosta oli täysin vinksahtanut ja olin suurin piirtein täysin vakuuttunut, että se räjäyttäisi sisuskaluni lopullisesti taivaan tuuliin. Yksi juttu jäi kuitenkin hyvin vahvasti mieleeni: rasvakahvi, tai kuten Tomi sen brändäsi, Five AM Coffee.

Olen seurannut lisäksi lääkäri Olli Sovijärveä pitkään. Ja itse asiassa tunnemme Ollin kanssa toisemme noin 15 vuoden takaa. Ollin näkemykseen ja asiantuntemukseen luotan kuin peruskallioon ja arvostan häntä muutenkin erityisen paljon. Kun sitten Ollikin alkoi postailla enemmän ketosta, homma rupesi toden teolla kiinnostamaan. Samaan aikaan tuttavani Yazka Love aloitti oman keto-kokeilunsa ja hänen kokemuksiensa seuraaminen vain lisäsi bensaa liekkeihin.

Kesä 2017 vs. kevät 2019

Selvitin pääpiirteittäin mistä ketossa on kyse ja mitä ketolla syödään. Olin edelleen todella epäluuloinen kaiken sen eläinperäisen ruoan vuoksi (ruokavalioni olivat tuohon saakka perustuneet pitkälti kasvispainotteiseen syömiseen). Hienosäädin kuitenkin ruokavaliotani hieman siihen suuntaan. Heivasin puurot, otin munat takaisin ja söin vähän enemmän lihaa. Vielä tässä vaiheessa olin se henkilö, joka oli ollut aina riippuvainen aamupalasta ja kärsin helposti nälkäkiukusta sekä pahoinvointikohtauksista verensokerin laskiessa liian alas.

Syksyn 2017 I Love Me -messuilla olimme Karita Tykän kanssa kolme päivää töissä samalla osastolla. Viimeisenä päivänä, kun väsymys alkoi jo painaa, Karita vei minut kahville – eikä mille tahansa kahville, vaan rasvakahville, joita Tomi Kokko keitteli Puhdistamon osastolla.

Jälkikäteen tajusin, että oloni oli poikkeuksellisen kirkas ja hyvä koko loppupäivän. Tuumasin sen johtuvan kahvista ja marssin seuraavalla viikolla Ruohonjuureen ostamaan kaikki ainekset Tomi Kokon Five AM Coffee reseptiin. Siitä lähti käyntiin merkittävä ketjureaktio elämässäni, jonka vaikutukset ulottuivat fyysiselle, henkiselle ja jollekin aivan universaalille tasolle. Elämässäni alkoi jälleen totaalinen ohjelmistopäivitys.

Pätkäpaasto tuli siis elämääni luonnollisesti rasvakahvin myötä. Se oli mullistavaa. Aamupalan tärkeydestä on toitotettu aina ja yhtäkkiä voin järisyttävän paljon paremmin ILMAN aamupalaa. Kaikki turvotus, möykky mahassa, pala kurkussa ja megaväsymys alkoi helpottaa.

Kesä 2017 vs. kevät 2018 Portugalissa ratsastuslomalla. Vasemman puoleinen kuva on otettu yli tunnin mittaisen yin-joogasession jälkeen.

Seurailin ketojuttuja edelleen, mutta kesti aikansa, että tajusin olevani siinä pisteessä, että ruokavalioni oli jo lähes keto. Ajatus jostain makroravinteiden (eli hiilarien, proteiinin ja rasvan) laskemisesta sai karvani nousemaan pystyyn, mutta olin tuossa vaiheessa niin kiinnostunut kokeilemaan, mitä pieni hienosäätö saisi aikaan, että laskin kokonaista viikon ajan makrojen määrää, jotta sain käsityksen siitä, mistä nuo makrot lautasellani koostuvat. Olin siis tehnyt siirtymää kohti ketoa tavallaan vahingossa ja lopulta pamahdin ketoosiin nopeasti ja ilman minkään sorttista ketoflunssaa.

Oloni oli HYVÄ. Niin hyvä, että suupielet tuntuivat olevan korvissa asti jatkuvasti. Pää toimi kirkkaasti ja se tuntui aivan uskomattomalta ties kuinka pitkään kestäneen aivosumun jälkeen. En muista kokeneeni vastaavaa koko aikuisiälläni, aivan kuin olisin palannut johonkin luonnolliseen olotilaan. Muistan ajatelleeni jollain uintireissullani, että terveys ja hyvinvointi ovat asioita, jotka pitäisi kuulua KAIKILLE, ne ovat itselleni pohjaton kiitollisuuden lähde. Olin kiitollinen joka ikisestä sormestani, varpaastani, solustani ja sisuskalustani.

Keto on tuonut elämääni mielen selkeyttä, tilaa ja yksinkertaisuutta. On vapauttavaa, kun syömistä ei tarvitse miettiä ja ruoka on aina tyydyttävää.

Seurasin edelleen tiiviisti Tomin ja Ollin tekemisiä. Aloin myös kuunnella Tomin podcasteja. Kerran yhdessä podcastissa oli vieraana Tomin kaveri Aaro Helander, joka puhui paastosta ja kerran päivässä syömisestä. Jutut resonoivat vahvasti, sillä keton ja pätkäpaaston myötä päivittäinen ruokailujeni määrä tipahti nopeasti kahteen. Toisella kerralla Aaro puhui itsensä kehittämisestä ja opiskelusta. Jutut resonoivat edelleen kovasti. Googlasin sitten, että kukas tämä Aaro oikein on ja kävi ilmi, että hän on aika next level personal trainer ja voimistelija. Tiesin heti, että haluan Aarosta henkilökohtaisen käsilläseisontavalmentajani. Olin todella inspiroinut haastamaan kehoani ja mieltäni, yhtenä syynä myöskin paha alaselkäkipuni. Kaipasin joogan rinnalle treeniä, joka kehittäisi minussa jotain uutta ja veisi fokukseni pois selkäkivusta. Aaron treenit ovat olleet yksi parhaista asioista ikinä ja juuri tuohon aikaan elämässäni niillä oli minulle todella iso merkitys ja ikävöin treenejä täällä Lontoossa todella paljon! Kesällä 2018 tunsin voivani kirkkaasti paremmin kuin koskaan elämässäni ja olin myös fyysisesti parhaassa kunnossa ikinä. Keton, kehonpainoharjoittelun, joogan ja uinnin yhdistelmä toimi aivan täydellisesti.

Treenit Aaron kanssa Tomin LIFW Centerillä joulukuussa 2018

Aloin saada vuonna 2018 todella paljon viestejä IG:ssä, että suorastaan hehkun ja näytän todella hyvinvoivalta. Jopa ystäväni Kirsikka innostui kokeilemaan keto-ruokavaliota puhtaasti sen seurauksena, että näki iso muutoksen minussa. Samoin kävi vanhempieni (pakko myös mainita, että äidin veriarvot paranivat huippulukemiin ja isäni migreeni hävisi keton myötä). Saan usein kommentteja, että näytän niin onnelliselta Richardin tavattuani, mutta itse uskallan väittää, että kyllä tuo hehku alkoi keto-matkastani, sen kertoi peilikuva aamuisin.

Kaivelin arkistojeni uumenista mahdollisimman selkeitä kuvia muutoksesta, jonka näkee kasvoistani. Itselleni kasvot ja silmät ovat aina olleet hyvinvoinnin mittari ja silmäni ovat parikymmentä vuotta kasvojen kanssa työskenneltyä harjaantuneet havainnoimaan niistä sekä omaa että toisten hyvinvointia. Näen kasvoista ja silmistä heti miten voin. Uskon, että myös te huomaatte kuvissa eron etenkin turvotuksessa ja yleisessä elinvoimassa. Harmi etten ikinä tullut tallentaneeksi kuvia miltä näytin aamuisin herättyäni kun en saanut silmiäni auki.

Keton myötä käsitykseni syömisestä, ruoasta ja terveydestä muuttui juuria myöten – luonnollisen ruoan ja tietoisen syömisen käsitteet ovat päivittyneet uudelle tasolle. Voin vain sanoa olevani kiitollinen. Parisuhteen myötä olen nauttinut enemmän ulkonasyömisestä ja viinistä, mitä en sinkkuna tehnyt, eli tiukkapipoista minusta ei saa ikinä, mutta keto ja pätkäpaasto ovat arjessani asioita, jotka luovat perustan syömiselle. Jos tulee hortoiltua sivuraiteilla, kroppani palaa kyllä nopeasti ketoosiin eikä ole vielä ollut vaivaa, mitä en olisi saanut paastolla korjattua.

Vaivoista puheenollen, naisena on mainittava, että keton myötä kuukautiskiertoni piteni kahdella päivällä ja kaikki PMS-oireet rintojen arkuudesta, turvotuksesta ja kivuista katosivat. Samaan hengenvetoon todettakoon, että kahden viikon joogaretriitti vegaaniruokavaliolla palauttaa KAIKKI PMS-oireet takaisin.

Tämän ”lyhyen” alustuksen myötä päästään itse asiaan: Tomin 30 päivän keto-haasteeseen.

Kun Tomi julkaisi viime kesänä keto-valmennuksensa, olin välittömästi korvat höröllä. Ja kun valmennuksessa on vielä mukana lääkäri Olli Sovijärvi, tiesin, että nyt on täyttä timanttia luvassa. Eikä siinä vielä kaikki, mukana valmennuksessa on myös Aaro Helander. Tuolla porukalla ei voi syntyä mitään muuta kuin timanttia (oliko timantti-sana jo käytetty?).

Sain valmennuksen testattavakseni tovi sitten ja olen ehtinyt tutustua materiaaleihin perusteellisesti. Moni ketosta kiinnostunut varmaan miettii, tarvitseeko sen aloittamiseen valmennusta. Itsehän en tarvinnut, mutta taustatietoni sekä aktiivinen asioiden selvittäminen tekivät siitä minulle helppoa. Siitäkin huolimatta nyt valmennuksen materiaalit luettuani ja videot katsottuani, olen saanut aivan valtavasti uutta ja tarpeellista tietoa. Jos siihen aikaan olisi ollut tarjolla jokin suomenkielinen valmennus, kun itse ketosta kiinnostuin, olisin sen taatusti ostanut.

Jos ei ole asiaan perehtynyt, suosittelen siis ehdottomasti ketolle siirtymistä valmennuksen kautta, sillä mielestäni on tärkeää ymmärtää kunnolla, mistä oikein on kyse. Vielä oman lisänsä tuo tietenkin valmennuksesta saatava asiantuntijoiden tuki ja muiden osallistujien kokemukset sekä ryhmähenki.

Kässäritreenit Aaron kanssa hikikesänä 2018 ja fan girl moment Tomin kanssa I Love Me -messuilla syksyllä 2018

Tomin keto-valmennuksessa parasta on huippuosaava tiimi ja äärimmäisen kattavat materiaalit. Valmennuksen ostaja saa myös ilmaiseksi Biohakkereiden ketoosioppaan, joka on lääkäri Olli Sovijärven, Jaakko Halmetojan ja Teemu Arinan kirjoittama opas täynnä tiukkaa tietoa ketoosista ja ketoruokavaliosta. Haasteen kolmannella viikolla on luvassa Aaron huippuluento paastosta, josta opin paljon hyödyllistä nippelitietoa, hitsi vieköön että paaston vaikutukset voivatkin olla huikeat! Vaikka se on tullut todettua omassa elämässä konkreettisesti, kaikki tuo luennolta saatu tieto yllätti silti.

Toinen merkittävä asia valmennuksessa on henkinen ja fyysinen puoli. Kukin meistä tekee elämänmuutoksia eri syistä, mutta esimerkiksi ison painonpudotuksen ollessa kyseessä, on tärkeää huomioida henkinen puoli ja kehossa tapahtuvat muutokset. Onkin mahtavaa, että valmennuksessa on myös simppeleitä treenejä tukemassa kropassa tapahtuvaa muutosta.

Lisäksi valmennus on suunniteltu loistavasti: se alkaa kunnon perehdytyksellä siihen, mitä on luvassa sekä valmistautumisvaiheella, jonka aikana Tomi kirjaimellisesti siivoaa jääkaappisi sisällön. Tämän jälkeen alkaa varsinainen 30 päivän ketohaaste, jota varten materiaalit tupsahtavat sähköpostiin viikko kerrallaan ja tukena on koko ajan valmennuksen FB-ryhmä ja viikottaiset live-sessiot. Valmennuksesta löytyy mm. mahtava tunnin mittainen Q & A sessio, jossa Olli Sovijärvi vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin keto-ruovaliosta ja siihen liittyvistä haasteista.

Jos keto-ruokavalio kiinnostaa, kannattaa se tehdä kunnolla, nimittäin moni ei tajua miten nopeasti päivittäinen hiilarimäärä tulee täyteen ja kuinka paljon rasvaa tarvitsee oikeasti syödä. Kuukausi on täydellinen aika kokeilla hommaa, siinä ajassa kyllä suurin osa näkee, toimiiko se itsellä vai ei.

Junailin Tomin kanssa teille diilin, jolla saatte valmennuksen spessuhintaan. Valmennus maksaa normaalisti 97 euroa, mutta te pääsette mukaan 87 eurolla. Voit ostaa valmennuksen täältä. Huom: sivuilla näkyy hinta 97 €, mutta alennus aktivoituu kassalla. Tarjous on voimassa 29.2.2020 asti. EDIT: jos alennus ei aktivoidu, kokeile uudelleen vaihtamalla selainta Chromeen. Safarin uusimpien päivitysten vuoksi alennuksen aktivoitumisessa on ollut ongelmia Safarilla ja mobiilissa.

Mahtavaa keto-matkaa! Toivottavasti siitä tulee yhtä antoisa kuin minulla! Jos teille herää kysymyksiä ketosta yleensä, omista kokemuksistani tai valmennuksesta, niin kysykää, voin tarvittaessa nakittaa Tomin vastaamaan kysymyksiin!

Avainsanat: , , , , ,