Lifestyle

Kestävät ja vastuulliset perusvaatteet

Lifestyle | 26.10.2018 | Katja Kokko

Kestävät perusvaatteet ovat olleet omalla kohdallani lähes ikuisen etsinnän kohteena, mutta vihdoinkin niitä oikeasti kestäviä ja viimeistä yksityiskohtaa myöten mietittyjä perusvaatteita on alkanut löytyä – ja vieläpä kotimaisilta, ekologisilta ja vastuullisilta merkeiltä.

Viime keväänä löysin uudelleen R-Collectionin, jonka olemassaolon olin ehtinyt yläasteaikojen jälkeen unohtaa. Kesämalliston silkkitoppi oli koko kesän ahkerassa käytössä ja se on edelleen todella hyvässä kunnossa. Tummansininen oli hyvä värivalinta, koska siinä ei näy pienet tahrat, joten silkkiä ei ole tarvinnut rasittaa turhilla pesuilla. R-Collection rakkaus sai jatkoa vielä tänä syksynä nostalgisissa tunnelmissa. Merkin uudelleen löytymisen yhteydessä tutustuin keväällä myös minulle aiemmin tuntemattomaan merkkiin, Tauko Designiin, jonka kaikki vaatteet valmistetaan kierrätetyistä tekstiileistä. Vaatteet leikataan ja ommellaan Nokialla sekä Virossa. Jokaiseen tuotteeseen on lisäksi merkitty kankaan alkuperä sekä paikka, missä tuote on värjätty ja ommeltu.

Taukon syysmallistosta löytyi kaksi täydellistä perusvaatetta, jotka vaatekaapistani puuttuivat: musta poolo ja mustat perushousut. Poolosta löytyy mustan lisäksi muitakin värejä, mutta minä olen etsinyt jo ties kuinka monta syksyä täydellistä mustaa pooloa. Se on nyt kuulkaa tässä! Kriteerini täydelliselle poololle ovat seuraavat: kangas täytyy olla tarpeeksi paksua, jotta siitä ei näy läpi. Yleensä hieman paksumpi kangas näyttää myös tyylikkäämmältä kuin ohut ja helposti löröttävä kangas (esimerkiksi viimeksi ostamani musta poolo on Marimekon ja se on juurikin ärsyttävää löröttävää ja läpikuultavaa kangasta, joka ei näytä laadukkaalta). Taukon poolon kankaasta tuntee, että sen pinta pysyy kauniina, ei nyppyynny eikä kangas lörähdä.

Lisäksi poolossa pitää olla tarpeeksi korkea kaulus ja pitkät hihat. Pidän Taukon tiukassa poolossa jopa aavistuksen ylipitkistä hihoista ja myös kaulus on kiva, koska sen voi kääntää kaksinkerroin tai vaihtoehtoisesti olla kääntämättä sitä lainkaan, jolloin se lämmittää kaulaa vielä paremmin. Tässä poolossa on kyllä kaikki kohdallaan ja 79 euroa on näin hyvästä paidasta vähän. Veikkaan, että tämä poolo myydään loppuun, joten kannattaa olla nopea!

Toinen löytö olivat hiilenmustat perushousut. Sellaiset, jotka menevät korkkareiden kanssa tilanteisiin, missä saa panostaa pukeutumiseen vähän enemmän, mutta niissä voi myös hengailla kotona tai käydä vaikka kävelylenkillä. Näiden housujen malli on täydellinen: vyötärö on sopivan korkuinen, housut eivät purista mistään ja ne ovat mukavan rennot vaikka istuvat kuitenkin kauniisti. Erityinen höyste tulee vajaamittaisista lahkeista, jotka toimivat tosi kivasti käännettynä. Näihin housuihin ei voi kuin rakastua! Voisin pitää näitä koko ajan. Lisäksi housut ovat täydelliset ympäri vuoden, sillä alle mahtuu helposti sukkahousut tai ohuet villahousut, mutta kangas on mukavan kepeää myös lämpimille ilmoille. Näissä ei ahdista istua työpäivää tai vaikka pitkää matkaa junassa, autossa tai lentokoneessa eikä rypistymistä tarvitse pelätä. Nämäkin housut ovat kohtuuedulliset (149 euroa) ja saatavilla on myös ihana tummanvihreä väri.

Aivan kaikki Taukon kuosit ja mallit eivät iske minuun, mutta tämä merkki taitaa loistavat perusvaatteet. Löydät koko syysmalliston täältä.

Kestävän vaatekaapin perustana on myös säännölinen vaatehuolto. Lue juttuni vaatehuoltovinkkeihin ja -välineisiin erikoistuneesta Arkive Atelierista täältä.

Onko Tauko teille tuttu merkki? Panostatteko tämmöisissä perusvaatteissa laatuun vai hankitteko peruspoolot mieluummin edullisista ketjuista?

Poolo ja housut saatu blogin kautta

Kuvat Otto Helkama

Avainsanat: , ,