Beauty

Täsmäöljyt vartalonhoitoon

Beauty | 4.3.2018 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Natural Goods Company

Pari viikkoa sitten kirjoitin jutun kasviöljyjen ABC, jossa avasin miksi kasviöljyt ovat niin tärkeitä ihonhoidossa, mitä ne sisältävät ja miten ne vaikuttavat ihoon. Lisäksi kerroin tarkemmin muutaman kasviöljyn yksilöllisistä ominaisuuksista ja rasvahappokoostumuksista. Tänään jatketaan aiheella, mutta mennään vartalonhoidon pariin.

Ranskalaisen Haut-Segalan valikoimasta löytyy neljä valmista vartaloöljysekoitusta, jotka on suunniteltu täsmätuotteiksi erilaisiin vartalon ihon tarpeisiin: Beauty Bust kiinteyttävä rintaöljy, Dry Oil Hydrating kuivaöljy, Anti Stretch Marks arpiöljy sekä Slimming and Toning Oil kiinteyttävä vartaloöljy.

Ihon ylempiin kerroksiin imeytyvät öljyliukoiset aineet ja syvemmälle vesiliukoiset. Kasviöljyt imeytyvät ihoon hyvin vahvistaen ihon suojabarriääriä ja lisäksi ne kuljettavat ihoon vaikuttavia aineita; Haut-Segalan öljyistä maseroituja yrttiuutteita ja eteerisiä öljyjä, joista etenkin eteeriset öljyt imeytyvät hyvin syvälle ja kulkeutuvat jopa verenkiertoon saakka toimien hyvin terapeuttisina ja hoitavina aineina.

Vartaloöljyn käyttö

Aivan kuten kasvojenhoidossa, myös vartalon iho tarvitsee runsaasti vesikosteutta ennen kuin sille levitetään rasvaa eli öljyä. Vartaloöljy kannattaakin hieroa suihkun jälkeen kostealle iholle, jotta ihoa ei jää kiristämään (kyllä, niin hullulta kuin se kuulostaakin, ihoa voi todellakin kiristää öljystä huolimatta, jos ihosta puuttuu kosteutta). Itse levitän iholle suihkun jälkeen ohuen kosteusvoiteen ja sen jälkeen vartaloöljyn, mutta hätätapauksessa pelkkä öljykin riittää, jos ihoa ei kuivaa täysin kuivaksi. Haut-Segalan ruusuvesi on pakattu niin isoon pulloon, että sitäkin voi suihkutella vartalolle ennen öljyn levittämistä. Olen myös kokeillut Haut-Segalan vartaloöljyjä aivan kuivalle iholle ja hämmentynyt miten hyvältä iho tuntuu pelkästään niillä, mutta en kyllä aivan virallisesti suosittele kyseistä menetelmää.

Jos haluat maksimoida vartaloöljyjen tehon, tee iholle kuivaharjaus ennen suihkua. Aloita jalkapohjista ja etene ylös- ja ulospäin suuntautuvin pyörivin liikkein koko vartalon iho tehostaen harjausta ongelmakohdissa (selluliitti, raskausarvet tai rutikuiva hilseilevä iho). Kuivaharjaus pistää vauhtia lymfajärjestelmään, joka vastaa ihon kuonanpoistosta sekä karaisee ja virkistää koko kehoa. Lisäksi se poistaa erittäin tehokkaasti kuollutta ja pölisevää ihosolukkoa ihon pinnalta kirkasten ja siloittaen ihoa.

Haut Segalan vartaloöljyt on pakattu spray-pulloihin, joten niiden käyttö sujuu sotkematta eikä öljyä tule lorauttaneeksi vahingossa liikaa. Tutustutaan näihin vartalon täsmätuotteisiin hieman paremmin:

Rintojen ja decolteen ihon hoitoon

Olen aiemminkin kirjoittanut Beauty Bust rintaöljystä, joka on itselläni säännöllisessä käytössä, sillä varsinaisia rintojen hoitotuotteita on saatavilla Suomesta todella vähän. Ranskassa rintojen hoito on huomattavasti yleisempää ja monilla sarjoilla on rintojen hoitotuotteet, joten eipä mikään ihme, että Haut-Segala on myös valmistanut omansa. Beauty Bust rintaöljyn pohjana toimivat auringonkukka- ja oliiviöljyt, jotka luovat sille tasapainoisen ja ravitsevan rasvahappokoostumuksen tulehduksia rauhoittavaa linolihappoa sekä ihoa pehmittävää ja suojaavaa oleiinihappoa. Aktiivisina aineina toimivat päivänkakkara, kaktusviikuna, ginseng-juuri ja mandariinin sekä kistuksen eteeriset öljyt.

Päivänkakkara on yleinen tehoaine rintojen hoidossa, sillä se ehkäisee pigmenttiläiskien syntymistä, vaalentaa ja kirkastaa jo syntyneitä läiskiä ja auttaa pitämään rinnat kiinteitä sekä napakoittaa rintojen ihoa. Kaktusviikunassa on puolestaan huikean paljon E-vitamiinia, joka tukee solumuodostusta ja uudistaa sekä kiinteyttää ihoa. Päivänkakkara ja kaktusviikuna toimivat yhdessä erinomaisesti ihoa kiinteyttäen ja uudistaen sekä ehkäisten rintojen ihon veltostumista. Ginseng-juuri auttaa kirkastamaan ja kiinteyttämään ihoa. Mandariinin ja kistuksen eteeriset öljyt ovat tunnettuja arpien hoidossa ja ihon kiinteyttämisessä. Lisäksi ne tehostavat mikroverenkiertoa.

Beauty Bust rintaöljyssä on todella hyvin valittu raaka-aineiden kokonaisuus eikä se sisällä mitään iholle turhaa. Rintojen lisäksi öljyä hierotaan myös decolteelle. Suosittelen tätä ehdottomasti erityisesti isorintaisille naisille ja ikääntyvälle iholle sekä imetyksen lopettamisen jälkeen.

Raskausarpien hoitoon

Anti-Stretch Marks arpiöljy on sananmukaisesti tarkoitettu venymäarpien hoitoon. Öljy soveltuu raskausarpien hoitoon, mutta sitä ei suositella raskauden ja imetyksen aikana tuotteen sisältämän tamanuöljyn vuoksi.

Arpiöljyn pohjaöljyinä toimivat auringonkukkaöljy ja jojobaöljy. Tehoaineet arpien hoitoon ovat tamanuöljy ja kaktusviikuna. Edellä tulikin jo mainittua, että kaktusviikunassa on huikea määrä E-vitamiinia, joka imeytyy syvälle ihoon dermikseen ja hypodermikseen asti. E-vitamiini auttaa parantamaan arpia ja ihon elastisuutta sekä neutraloi tehokkaasti vapaita radikaaleja, jotka aiheuttavat soluvaurioita. Lisäksi E-vitamiini auttaa tasoittamaan ihon väriä, joka myös osaltaan häivyttää venymäjälkiä.

Tamanuöljy puolestaan hoitaa arpia, mustelmia ja esimerkiksi auringonpolttamia, kiinteyttää veltostunutta ihoa ja lisäksi sillä on antimikrobisia vaikutuksia. Tamanuöljy on ikivanha, polynesialaisessa kansanparannuksessa käytetty öljy, jonka arpia parantavat ja antimikrobiset vaikutukset on todettu myös tieteellisesti. Loistava öljycocktail siis tässäkin, jos kärsit venymäjäljistä tai raskausarvista. Öljyn vaikutusta kannattaa ehdottomasti tehostaa kuivaharjauksessa.

Kiinteyttämiseen ja sellullitin hoitoon

Slimming and Toning öljy on detox-vaikutteinen öljy, joka tehostaa kuona-aineiden poistumista tehden siitä erinomaisen täsmätuotteen selluliitin hoitoon. Pohjaöljyinä toimivat auringonkukkaöljy ja camelinaöljy. Camelinaöljyssä on runsaasti E-vitamiinia ja omega 3-rasvahappoja, joka tekee siitä antioksidanttisen ja erinomaisen arpien hoitoon sekä ihon värin parantamiseen. Lisäksi detox-öljy sisältää päivänkakkarauutetta, jonka kiinteyttävistä ja kirkastavista vaikutuksista tulikin jo mainittua rintaöljyn kohdalla. Kahvinsiemenöljy ja rypsin sterolit kiinteyttävät ihoa ja vahvistavat kollageenia sekä elastiinia. Kahvinsiemenöljy, rooibos- ja vihreän teen uute sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat korjaamaan soluvaurioita ja kirkastavat ihoa. Greipin eteerinen öljy auttaa poistamaan nestettä ja kuonaa kehosta tehostamalla mikroverenkiertoa. Myös tämän öljyn vaikutusta kannattaa tehostaa kuivaharjauksella.

Kuivaöljy

Kuivaöljyt ovatkin sitten kosmetiikassa ihan oma joukkonsa. Ne sisältävät aina hajotettuja kasviöljyjä, jotta koostumuksesta saadaan ohutta ja jännän ”kuivan” ja kuin silkin tuntuista. Kuivaöljy täytyy ehdottomasti levittää suihkun jälkeen kostealle iholle, jotta se toimii parhaiten. Kuivaöljy imeytyy hyvin nopeasti eikä jätä ihoa öljyisen tuntuiseksi. Kasvojen iholla en rehellisesti sanottuna pidä lainkaan kuivaöljyistä, jollei niissä ole jotain todella spesiaaleja aktiiviaineita, mutta vartalon iholla olen sen sijaan aina pitänyt kuivaöljyistä, sillä niistä jää iholle mukava tunne ja kauniisti ”kuultava” pinta, kunhan on tosiaan muistanut levittää ne kostealle iholle.

Haut-Segalan Dry Oil Hydrating sisältää hajotettuja kasviöljyjä, joita kutsutaan usein esteriöljyiksi. Ne eivät ravitse ihoa, vaan niiden vaikutukset tuovat ainoastaan ihotuntumaa, eli tässä tapauksessa silkkisyyttä ja keveyden tunnetta öljyyn. Ravitsevat vaikutukset tulevat sitten puolestaan oliiviöljystä, auringonkukkaöljystä ja kookosöljystä. Porkkanauute heleyttää ihoa ja sisältää vahvana antioksidanttina tunnettua betakaroteenia, joka neutraloi soluvaurioita aiheuttavia vapaita radikaaleja. Palmarosan eteerinen öljy kosteuttaa ja uudistaa ihoa, parantaa ihon elastisuutta ja kirkastaa ihon väriä. Palmarosaa käytetään myös venymäarpien hoidossa. Bentsoen eteerinen öljy rauhoittaa ihoa ja parantaa ihon elastisuutta. Haut-Segalan kuivaöljyssä on loistava koostumus, sillä se ei ole liian ohut ja iho jää todella sileäksi, kimmoisaksi sekä kosteutetun tuntuiseksi. Tämäkin öljy pääsee oikeuksiinsa kunnolla, kun ihon on ensin kuivaharjannut.

Suosittelen lämpimästi tutustumaan Haut-Segalan vartaloöljyihin, jotka ovat paitsi laadukkaita, myös kohtuuhintaisia ja riittoisia. Pidän myös siitä, että vaikuttavat raaka-aineet on pidetty yksinkertaisina eikä inci-listoja ole kasvatettu turhan takia – runsas aktiiviaineiden lukumäärä kun ei tuotteen tehoa juurikaan paranna, vaan oleellista on niiden muodostama kokonaisuus, pohja, missä ne iholle tarjoillaan sekä pitoisuus tuotteen kokonaismäärästä.

Miten sinä hoidat vartalon ihoa? Käytätkö vartaloöljyjä? Entä miten hoidat rintojen ja decolteen ihoa vai onko se unohtunut tyystin?

Lähde: The Wound Healing and Antibacterial Activity of Five Ethnomedical Calophyllum inophyllum Oils: An Alternative Therapeutic Strategy to Treat Infected Wounds

Kuvat Viola Virtamo

Avainsanat: , , , ,